web analytics

Review Metrum Acoustics Onyx

Voordelen

 • Klinkt bijzonder goed
 • Eenvoud
 • Scherpe prijs

Nadelen

 • Oogt wat saai
 • Prijs: € 2499

  Bouwkwaliteit
  Inzetbaarheid
  Weergave
  Prijs
  Metrum Onyx

  Conclusie

  De Metrum Acoustics Onyx is een fantastische D/A converter. Album na album zijn we onder de indruk van de vanzelfsprekendheid waarmee de Onyx elke type muziek de ruimte instuurt. Hij doet eigenlijk alles goed. Hij is snel, los, vloeiend en detailrijk. Het stereobeeld is erg breed en zijn timing is verbluffend. Alles klopt gewoon. Digitaal op zijn best. Puur, puurder, Onyx!

  Luisteren

  Inhoud

   

  Moeten we nog luisteren? Tuurlijk wel. Want er valt nog heel wat te vertellen over dit kleine wonder. Hierboven staan al heel wat bijvoeglijke naamwoorden waarmee we de Onyx hebben omschreven, maar door te luisteren naar bepaalde albums en tracks kunnen we een nog diepere analyse maken.

  Wat onmiddellijk opvalt ten opzichte van de Dion is de zwartere achtergrond bij de Onyx. Hierdoor kunnen kleine details beter doorkomen en kijken we dieper in de opname. We merken dat we het volume wat minder hoog moeten zetten omdat alles zo helder doorkomt. Het nieuwe album “Assume Form” van James Blake is daar exemplarisch voor. De Onyx brengt dit album met meer dynamiek en een nog betere timing dan de Dion. Wanneer je enkel naar de Dion luistert merk je dit meteen. Maar de Metrum gaat er vervolgens los over. De beats en hi-hats hebben meer impact en de instrumenten galmen langer na.

  Wij zijn al heel lang fan van Portishead maar minder bekend is dat Beth Gibbons in 1994 haar enige solo album “Out of season” uitbracht. De muziek op dit album is een pak minder experimenteel dan bij Portishead maar haar kenmerkende stem zorgt voor voldoende spanning en luisterplezier. De stream via Tidal is allesbehalve perfect maar zoals de Japanners al langer weten: echte schoonheid vind je in de imperfectie. Het nummer “Romance” klinkt bezwerend en rusteloos tegelijk. De Onyx raakt tot in de kern van het nummer en zorgt voor bakken sfeer. Bij rustige muziek is het verschil met de Dion wat minder groot, maar we voelen ons met de Onyx meer betrokken bij de muziek. Er is een hogere urgentie waardoor we steeds weer geprikkeld worden om verder te luisteren.

  Ontrafelen

  Het grootste verschil horen we bij complexere muziek, zoals bij de laatste van Bon Iver. “22, A million” is geen gemakkelijke plaat en met de Dion lieten we dit album altijd links liggen. De Onyx is een pak beter in het lostrekken van de verschillende lagen in de muziek. De nummers slibben nooit dicht en de complexe ritmes komen glashelder door. Voor het eerst luisteren we naar het hele album en snappen we de genialiteit van Justin Vernon en de zijnen.

  Wanneer we de cd “Divers” van Joanna Newson in het gleufje steken beseffen we pas echt waartoe de Onyx in staat is. Dit album is prachtig opgenomen en we worden beloond met een werkelijk weergaloze weergave. Alle instrumenten, en dat zijn er nogal wat, zijn gemakkelijk van elkaar te onderscheiden en de atypische stem van Newson snijdt af en toe door merg en been. De absolute zuiverheid van de Onyx in combinatie met de enorme autoriteit zorgen voor een onvergetelijke luisterervaring.

  Gebruikte apparatuur

  Versterker Arcam SA20 – Bryston B60R
  Bron NAD M50
  DAC Metrum Acoustics Onyx, Dion Audio NOS-16
  Luidsprekers Audiovector QR1
  Stands Isoacoustics Aperta
  Kabels Grimm Audio TPR, Van den Hul, Audioquest

   

  Gerelateerde berichten

  Overzicht Lumin Auralic

  Videobespreking Lumin D2 en Auralic Aries G2

  Luisteren Inhoud 1. Inleiding2. Vergelijken3. LuisterenReactiesOp verzoek van heel wat vragen van u – de lezers – hebben we de Lumin D2 en Auralic Aries G2 in het rek gezet. Twee nieuwe streamers. Twee totaal verschillende streamers. Want de Auralic is een streaming bridge – een dac-loze streamer – en de Lumin D2 heeft wel […]

  Review: Purecable nanoPTC-1

  Luisteren Inhoud 1. Inleiding2. Vergelijken3. LuisterenReactiesEens leefden we in een tijd dat een luidsprekerkabel gewoon een luidsprekerkabel was. Soms zelfs een lichtnetsnoertje als we niets anders voorhanden hadden. En we waren vooral jong in een tijd dat alles kon en mocht. Oh, die heerlijke 70er en 80er jaren. Ook dat waren mooie tijden. Terug naar: […]

  13 reacties

   1. Dag Franky,

    De Hugo2 en de Onyx zijn beide geweldige dacs maar verschillend. Ik hou erg van de Onyx maar de Hugo2 heeft ook veel fans. Vooraf testen in de eigen set is een must in deze prijsklasse.

    Epicon en Metrum gaan sowieso goed samen…

    Groeten
    Geoffrey

    1. Hallo Geoffrey,
     Mijn set is nog steeds Hegel H360 / Bryston bdp-2, maar de Epicon2 is al een tijdje vervangen door de Sopra 1 hoor.
     Ik denk eerder aan de Chord Qutest met Sbooster, de hoofdtelefoonaansluiting heb ik niet nodig of de Onyx.
     Beide Dac’s gaan sowieso een mooie verbetering zijn.

  1. Hallo,

   Dat bevestigt collega Jaap inderdaad ook. Op het hoofdkwartier gaat de Ambre naar de Pavane via i2s en dat klinkt verbluffend door de Sopra’s! Zelf sta ik versteld hoe goed het al gaat via AES op de inmiddels al wat oudere M50 naar mijn eerder bescheiden Audiovectors. Maar i2s blijkt inderdaad nog beter te zijn, zeker met de Ambre. Moet ik dringend eens zelf testen!

   Vriendelijke groeten
   Geoffrey

   1. Hallo,

    Ik heb me misschien wat laten gaan in mijn enthousiasme want DCS en Nagra zijn echt wel de top hoor, en nog een trapje hoger, maar het scheelt niet zo veel. Misschien gaat Metrum er op een dag wel over als ze een nog straffere dac uitbrengen. Het zou zomaar kunnen!

    De Onyx is in elk geval een referentie in zijn prijsklasse!

    Vriendelijke groeten
    Geoffrey

    1. Hoi Geoffrey,

     Begrijp het! Goed geschreven review trouwens.
     Ik miste wel de Chord Dave in het rijtje top Dac’s.
     Is als stand alone Dac niet zo eenvoudig inpasbaar maar als pre-amp/dac echt ook van een erg hoog niveau. Al helemaal in combi met een Chord M-Scaler waarmee je nog steeds ruim onder het prijspunt van dCS en Nagra blijft.
     Maar goed dat is mijn (enthousiaste) mening!

     Groeten, Huite

      1. Kijk, het is een prima review en ik begrijp het enthousiasme. Metrum maakt goede spullen maar dat ene zinnetje over de vergelijking met dCS en Nagra verpest het wel een beetje. Zelfs de Adagio en Pavane halen bij lange na niet dat niveau en inderdaad, iets als de Chord DAVE is ook van een hele andere orde.

       Mijn ervaring is dat R2R ladder DAC’s onderpresteren in het creëren van een holografisch geluidsbeeld. Het blijft allemaal wat twee-dimensionaal en ‘oversized’. Muzikaliteit is wel van hoog niveau bij Metrum.

       1. Hey Sander,

        Ik wist op voorhand dat ik wel wat reactie zou krijgen maar dit was ook wel een beetje mijn bedoeling. Ik vind het een namelijk een interessante discussie die te weinig gevoerd wordt. Hoeveel is een DCS Paganini procentueel beter dan de Onyx?

        Vijf procent, zes procent of meer dan 10 procent? Onyx in een set van 20000 euro. Paganini in een set van 200000 euro. Onyx 2500 euro, Paganini 22500 euro. Welk onderdeel zorgt voor dat holografische element? De dac of de luidsprekers. Beide uiteraard maar hoeveel procent elk? Hoe holografisch is een Focal Sopra t.o.v. een pakweg YG Acoustics Sonya?

        Ik wou enkel de tegenstelling scherp zetten en ik vind het jammer dat de hele review daarom niet waardevol zou zijn. Heb er hard aan gewerkt hoewel het contradictorisch ook de gemakkelijkste tot nu toe was.

        Onyx best in class! Geen discussie mogelijk. Dat wou ik gewoon heel duidelijk stellen.

        Vriendelijke groeten
        Geoffrey

       2. Hallo Geoffrey,

        Allereerst, ik vind het sterk dat jullie er voor kiezen een inhoudelijke discussie aan te gaan met jullie lezers.

        Persoonlijk vind ik het niet zo relevant om over procenten te spreken in higher-end audio. Ik weet ook dat je bij een verdubbeling van de investering niet twee maal zoveel geluidskwaliteit krijgt. Maar als je verschillen bijvoorbeeld uitdrukt in ‘een gevoel krijgen bij de akoestiek van de opnameruimte’ naar ‘het gevoel hebben in de opnameruimte te zijn’ dan is dat in beleving een hele grote stap. Technisch gesproken is er dan misschien maar een relatief klein verschil in vervorming en – specifiek voor DAC’s – precisie in de reconstructie van de digitale bron.

        Het voorbeeld illustreert naar mijn ervaring het verschil tussen top- en middenklasse DAC’s. Je kunt nog zulke goede luidsprekers of hoofdtelefoons hebben, als de DAC tekortschiet dan zal het eindresultaat toch sub-optimaal zijn. Het omgekeerde geldt vanzelfsprekend ook en het principe gaat eigenlijk op voor alle schakels in een set.

        Uiteindelijk – natuurlijk zijn er uitzonderingen – krijg je waar je voor betaalt. Dat het gevoelsmatig vaak om absurde bedragen gaat, daar zijn we het waarschijnlijk over eens.

        Best in class vind ik ook weer een gewaagde en onnodige uitspraak en uiterst subjectief. Als ik maximaal dit bedrag te besteden had kocht ik een Chord Hugo 2 of een Qutest met een mooie voeding. En nee, ik heb geen belangen. Best in class in de categorie R2R ladder DAC’s in deze prijsklasse kan ik me nog iets bij voorstellen.

        groet,
        Sander

    2. Helemaal mee eens! De Onyx is fantastisch; overigens is in mijn ervaring de Metrum Ambre aangestuurd via i2s een betere optie dan de M50. En zeker een fantastische match. De Ambre klink rustig in balans en combineerd echt beter met de Onyx. En ik heb diverse streamers geprobeerd.(Nad, Sotm, Lumin etc.)

  Geef een reactie