web analytics

Review Metrum Acoustics Onyx

Voordelen

 • Klinkt bijzonder goed
 • Eenvoud
 • Scherpe prijs

Nadelen

 • Oogt wat saai
 • Prijs: € 2499

  Bouwkwaliteit
  Inzetbaarheid
  Weergave
  Prijs
  Metrum Onyx

  Vergelijken

  Inhoud

  Laten we maar meteen met de deur in huis vallen. Onze geliefde Dion Audio dac moet zijn meerdere erkennen in de Onyx. Dat is op zich geen schande want de digitale sneltrein is nu eenmaal niet te stoppen. De Dion is nog steeds een erg goeie dac maar de Onyx is gewoonweg beter. Hij is de overtreffende trap van de Dion. Verfijnder, vloeiender, losser, zuiverder, detailrijker en sneller.

  Dat maakt deze D/A converter bijzonder straf want hoe dit kleine ding het digitale signaal omzet naar analoge klanken is wonderbaarlijk. Er zijn misschien nog een paar procentjes te winnen met een Metrum Pavane, een DCS Rossini of een Nagra HD op een ultra high-end set. Maar voor een gewone sterveling is de Onyx een klein betaalbaar high-end wonder dat helemaal niets verkeerd doet.

  Verwachtingen

  We zijn de laatste maanden verwend geweest met allerlei mooie componenten maar dit kleinood is wel heel bijzonder. Wat de Onyx doet in onze set is zo ingrijpend en juist dat er geen weg terug is. Hoe dat precies zit proberen we u hieronder verder uit te leggen.

  Onze neutrale, snelle Bryston B60R vormt overigens een heerlijke combinatie met de Onyx. En de NAD M50 laat zien dat hij moeiteloos een paar trapjes hoger kan spelen indien de converter dit toelaat. Onze Audiovectors laten zich ook niet kennen en halen met de Metrum Acoustics Onyx een ongelooflijk hoog niveau. We staan er zelf van te kijken.

  Gerelateerde berichten

  Teufel Ultima 800

  Vergelijken Inhoud 1. Inleiding2. Vergelijken3. LuisterenReactiesWe hebben het Duitse Teufel al eerder besproken op Alpha-Audio. De Impaq 40 wist indruk te maken door de uitstekende prijs- / kwaliteitsverhouding. Hier en daar een keuze die we graag anders hadden gezien, maar al met al een interessant setje. Hoe weet Teufel zich staande te houden tussen de […]

  QED Reference XT40

  Review QED Reference XT40

  Vergelijken Inhoud 1. Inleiding2. Vergelijken3. LuisterenReactiesVan QED ontvangen we de XT40 speaker kabel voor een review. Zo op het oog ziet de QED er netjes, maar ook wel erg conventioneel uit. Gewoontjes dus. De mantel heeft een mooie parel-witte finish en de gemonteerde banaanstekers zien er kwalitatief hoogwaardig uit. Dit zijn zogenaamde Airlock-connectors en worden […]

  13 reacties

   1. Dag Franky,

    De Hugo2 en de Onyx zijn beide geweldige dacs maar verschillend. Ik hou erg van de Onyx maar de Hugo2 heeft ook veel fans. Vooraf testen in de eigen set is een must in deze prijsklasse.

    Epicon en Metrum gaan sowieso goed samen…

    Groeten
    Geoffrey

    1. Hallo Geoffrey,
     Mijn set is nog steeds Hegel H360 / Bryston bdp-2, maar de Epicon2 is al een tijdje vervangen door de Sopra 1 hoor.
     Ik denk eerder aan de Chord Qutest met Sbooster, de hoofdtelefoonaansluiting heb ik niet nodig of de Onyx.
     Beide Dac’s gaan sowieso een mooie verbetering zijn.

  1. Hallo,

   Dat bevestigt collega Jaap inderdaad ook. Op het hoofdkwartier gaat de Ambre naar de Pavane via i2s en dat klinkt verbluffend door de Sopra’s! Zelf sta ik versteld hoe goed het al gaat via AES op de inmiddels al wat oudere M50 naar mijn eerder bescheiden Audiovectors. Maar i2s blijkt inderdaad nog beter te zijn, zeker met de Ambre. Moet ik dringend eens zelf testen!

   Vriendelijke groeten
   Geoffrey

   1. Hallo,

    Ik heb me misschien wat laten gaan in mijn enthousiasme want DCS en Nagra zijn echt wel de top hoor, en nog een trapje hoger, maar het scheelt niet zo veel. Misschien gaat Metrum er op een dag wel over als ze een nog straffere dac uitbrengen. Het zou zomaar kunnen!

    De Onyx is in elk geval een referentie in zijn prijsklasse!

    Vriendelijke groeten
    Geoffrey

    1. Hoi Geoffrey,

     Begrijp het! Goed geschreven review trouwens.
     Ik miste wel de Chord Dave in het rijtje top Dac’s.
     Is als stand alone Dac niet zo eenvoudig inpasbaar maar als pre-amp/dac echt ook van een erg hoog niveau. Al helemaal in combi met een Chord M-Scaler waarmee je nog steeds ruim onder het prijspunt van dCS en Nagra blijft.
     Maar goed dat is mijn (enthousiaste) mening!

     Groeten, Huite

      1. Kijk, het is een prima review en ik begrijp het enthousiasme. Metrum maakt goede spullen maar dat ene zinnetje over de vergelijking met dCS en Nagra verpest het wel een beetje. Zelfs de Adagio en Pavane halen bij lange na niet dat niveau en inderdaad, iets als de Chord DAVE is ook van een hele andere orde.

       Mijn ervaring is dat R2R ladder DAC’s onderpresteren in het creëren van een holografisch geluidsbeeld. Het blijft allemaal wat twee-dimensionaal en ‘oversized’. Muzikaliteit is wel van hoog niveau bij Metrum.

       1. Hey Sander,

        Ik wist op voorhand dat ik wel wat reactie zou krijgen maar dit was ook wel een beetje mijn bedoeling. Ik vind het een namelijk een interessante discussie die te weinig gevoerd wordt. Hoeveel is een DCS Paganini procentueel beter dan de Onyx?

        Vijf procent, zes procent of meer dan 10 procent? Onyx in een set van 20000 euro. Paganini in een set van 200000 euro. Onyx 2500 euro, Paganini 22500 euro. Welk onderdeel zorgt voor dat holografische element? De dac of de luidsprekers. Beide uiteraard maar hoeveel procent elk? Hoe holografisch is een Focal Sopra t.o.v. een pakweg YG Acoustics Sonya?

        Ik wou enkel de tegenstelling scherp zetten en ik vind het jammer dat de hele review daarom niet waardevol zou zijn. Heb er hard aan gewerkt hoewel het contradictorisch ook de gemakkelijkste tot nu toe was.

        Onyx best in class! Geen discussie mogelijk. Dat wou ik gewoon heel duidelijk stellen.

        Vriendelijke groeten
        Geoffrey

       2. Hallo Geoffrey,

        Allereerst, ik vind het sterk dat jullie er voor kiezen een inhoudelijke discussie aan te gaan met jullie lezers.

        Persoonlijk vind ik het niet zo relevant om over procenten te spreken in higher-end audio. Ik weet ook dat je bij een verdubbeling van de investering niet twee maal zoveel geluidskwaliteit krijgt. Maar als je verschillen bijvoorbeeld uitdrukt in ‘een gevoel krijgen bij de akoestiek van de opnameruimte’ naar ‘het gevoel hebben in de opnameruimte te zijn’ dan is dat in beleving een hele grote stap. Technisch gesproken is er dan misschien maar een relatief klein verschil in vervorming en – specifiek voor DAC’s – precisie in de reconstructie van de digitale bron.

        Het voorbeeld illustreert naar mijn ervaring het verschil tussen top- en middenklasse DAC’s. Je kunt nog zulke goede luidsprekers of hoofdtelefoons hebben, als de DAC tekortschiet dan zal het eindresultaat toch sub-optimaal zijn. Het omgekeerde geldt vanzelfsprekend ook en het principe gaat eigenlijk op voor alle schakels in een set.

        Uiteindelijk – natuurlijk zijn er uitzonderingen – krijg je waar je voor betaalt. Dat het gevoelsmatig vaak om absurde bedragen gaat, daar zijn we het waarschijnlijk over eens.

        Best in class vind ik ook weer een gewaagde en onnodige uitspraak en uiterst subjectief. Als ik maximaal dit bedrag te besteden had kocht ik een Chord Hugo 2 of een Qutest met een mooie voeding. En nee, ik heb geen belangen. Best in class in de categorie R2R ladder DAC’s in deze prijsklasse kan ik me nog iets bij voorstellen.

        groet,
        Sander

    2. Helemaal mee eens! De Onyx is fantastisch; overigens is in mijn ervaring de Metrum Ambre aangestuurd via i2s een betere optie dan de M50. En zeker een fantastische match. De Ambre klink rustig in balans en combineerd echt beter met de Onyx. En ik heb diverse streamers geprobeerd.(Nad, Sotm, Lumin etc.)

  Geef een reactie