web analytics

Review Metrum Acoustics Musette d/a-converter

Voordelen

 • Klinkt goed
 • Netjes gemaakt
 • Alle ingangen voor handen

Nadelen

 • Geen afstandsbediening
 • 1/2 DIN kan lastig zijn
 • Prijs: € 1249

  Bouwkwaliteit
  Inzetbaarheid
  Klank
  Prijs
  Mertrum Musette met Mola Mola

  Drivertjes

  Inhoud

  Mertrum Musette met Mola Mola (1)
  We hebben op diverse systemen getest. Onder meer de Mola Mola op Olympica. Bijzonder dynamisch!

  Wij testen de Metrum Acoustics Musette zowel via coax als usb als optisch. Gewoon om even te kijken of alles intern in orde is (en dat is het). Het fijne is: de NAD M50 kan op alle digitale uitgangen tegelijk uitsturen. Voor usb gebruiken we de Alpha HTPC.

  Om de Metrum via usb in Windows aan de praat te krijgen is wel een driver vereist. Die staat op de website van Metrum Acoustics. Gelukkig staat er netjes bij voor welke dac welke driver nodig is. Na het installeren werkt de dac direct.

  Testsysteem

  Mertrum Musette met Mola Mola (3)
  Genoeg ‘gear’ om de Musette aan de tand te voelen.

  We hebben de Metrum in een paar sets kunnen testen. Onder meer de Pass Labs XP10 met de NAD M50, Illusonic-dac, twee Dion Audio versterkers en Sonus Faber Olympica 3. Bekabeling is van Audioquest. Onder meer Earth XLR, NRG-1000 voor voeding, Carbon-usb en Oak speakerkabel.

  Het tweede systeem bestaat uit een complete set van Mola Mola. Ook op de Sonus Faber Olympica 3. Een gewoonweg bizar dynamisch en open klinkend systeem van Bruno. We durven wel te stellen dat de Mola Mola set werkelijk alles laat horen. Wellicht wat overkill met de Metrum, maar wel een leerzaam moment, aangezien klankkleur en focusseringsverschillen nu heel goed hoorbaar zijn.

  Gerelateerde berichten

  Metrum Acoustics Forte

  Review Metrum Acoustics Forte

  Drivertjes Inhoud 1. Inleiding2. Drivertjes3. Muziek!ReactiesDe naam Forte doet vermoeden dat het hier om een nieuw bakbeest gaat. Zeker als we alvast verklappen dat het om een eindversterker gaat. Krachtig betekent vaak: groot, log, zwaar… lomp. Maar niets is minder waar! Metrum heeft de Forte in dezelfde, slanke, stijlvolle behuizing gekregen als de Adagio en […]

  Teufel Definion 5

  Review Teufel Definion 5

  Drivertjes Inhoud 1. Inleiding2. Drivertjes3. Muziek!ReactiesTeufel is in korte tijd een vrij bekende speler geworden in Nederland. Ga maar eens na: vijf jaar geleden kende in Nederland nagenoeg niemand het Duitse merk. Nu weten aardig wat audioliefhebbers de weg naar de online winkel wel te vinden. Een winkel waar heel wat luidsprekers en complete systemen […]

  36 reacties

   1. Hoi Eddie,

    Ik heb de Musette inmiddels 15 maanden in gebruik. Ik vind het nog steeds een wereld DAC. Let wel op erin gaat komt er ook uit. Zelf stream ik met een Auralic Aries via USB.

    Als je een Musette voor een leuke prijs kan kopen zou ik het zonder meer doen.

    1. Hallo Rojoaudio,

     Even ter aanvulling. Ik draai nog ouderwets CD’s op een Marantz SACD 7001, met Trichord klok en voeding. De Apogee mini-DAC is aangesloten op een Electrocompaniet ECI1 en luidsprekers zijn momenteel 3A Audiophile Allegretto.
     Dan nog de bekabeling: een coaxiale Kimber DV30, interlink Chord Chameleon Vee 3 en luidsprekerkabel van POL Audio. Netsnoeren zijn van Art Speak. Al met al prettig om naar te luisteren.
     Op de gok heb ik vorig jaar een JDS EL DAC gekocht. Goed, maar deze speelt met minder gemak dan de Apogee. Vandaar dat ik weer op zoek ben.

   2. Dag Eddie,

    Er komt volgens mij een opvolger van de Musette. Een soort dac-versie van de Amethyst (hoofdtelefoon-dac). Mijn ervaring met de Amethyst is positief (ook een review van de lezen op Alpha).

    Muzikaal gezien zal de Metrum de Marantz voorbij gaan. Geen twijfel. Maar qua inzetbaarheid / featureset niet. Dat is ook een afweging voor veel liefhebbers.

  1. Jaap ik heb niet zoveel kennis inzake DAC’s tuurljjk het converteert Digitaal naar Analoog maar neemt deze ook de fouten onderhanden? Ik lees vaak dat er via de USB problemen zijn en hierdoor momenten ontstaan dat er gebufferd (je hoort niks) wordt.
   Groetjes en complimenten aan het Alpha-Audio.

   1. Dat is wat we drop-outs noemen in goed Nederlands.
    De PC heeft een te hoge DPC latency om op tijd data naar de interne USB hub te sturen.
    Daar kan een DAC helemaal niks tegen doen.

    Je kunt het testen met b.v. Resplendence LatencyMon
    Wat meer detail: http://www.thewelltemperedcomputer.com/SW/AudioTools/TroubleShooting.htm

    PS: ik kreeg net de melding door dat de webshop van IdeonAudio het weer doet
    http://ideonaudio.com/store/index.php?route=common/home

    Bedenk wel dat dit soort apparaten niks kan doen aan het buffer probleem mocht je dat denken.

  2. Ik twijfel over de aanschaf van de Metrum Musette en de Chord Qute DSD . Wie kan mij adviseren ?
   Gebruik DAC bij oude Marantz CD80 en via laptop Foobar met Flac bestanden

   dank
   Paul

  3. Ik zou graag een vergelijking zien met de Chord Qute DSD
   Ik twijfel tussen de aanschaf van de Metrum Musette of deze Chord
   Heeft iemand daar ervaring mee ?

   groet
   Paul

   1. Paul,

    Ik weet niet of je nog twijfels hebt over de aanschaf van de Metrum Musette.

    Mijn eerste Metrum was de Octave MK1, prima DAC. De Musette is echt van een andere klasse. Voor meer detail en rust gewoon een super DAC.

    De musette klonk koud uit de doos al beter dan de vet ingespeelde Octave:-) Ik ben nog steeds erg blij met de Musette.

    Mijn Set
    Cayin A55-T
    Auralic Aries
    Zelfbouw transmissionline speakers
    QA Plug van Kemp (lekker nog meer rust:-))

    De Octave klinkt warmer dan de Musette, de Musette is open en veel directer en eerlijker, en heel muzikaal.

    Klankmatig/prijs voor mij absoluut 5 sterren.

    Groet,
    Ron

  4. Verschillen tussen moderne Dac’s zijn altijd subtiel en vallen vaak niet in 1x op. Even vergelijken in de winkel is onzin. Je zult zeer nauwkeurig de output moeten levellen liefst minder dan 0.1 DB verschil.
   MEER ALS EEN HALF DB VERSCHIL GAAT DE VOORKEUR BIJNA ALTIJD UIT NAAR DE HARDER SPELENDE DAC.
   Ik heb zelf actieve speakers met een Wolfson 8741 dac en klinkt gewoon goed. Ik heb een losse dac (Hegel hd12) en de verschillen zijn zo subtiel dat je niet meteen de vinger op de verschillen kunt leggen. Echter hoe langer je er naar luistert hoe duidelijker de verschillen worden.
   Het is erg lastig om de verschillen te beschrijven en vaak zijn ze dan ook overdreven.
   Als ik de verschillen tussen mijn dans moet omschrijven zeg ik dat de Hegel met AKM chipset vloeiender is en iets meer microdetail geeft. De Wolfson in vergelijk is iets korreliger. Vooral goed te horen bij bijvoorbeeld de stem van Johnnie Cash of Bono. Ook is de staging anders dat valt eigenlijk als eerste op.
   Ik gebruik ook een goede koptelefoon (HD650) in mijn vergelijkingen dat helpt ook als referentie.

  5. Dag Jaap,

   Ik ben volop aan het sparen voor een upgrade. Heel tevreden maar het kan altijd beter. Ik gebruik nu de digitale uitgang coax op de cd speler naar de digitale coax ingang van de versterker. Die heeft een betere dac met de wolfson micro wm8761 chip. Ik speel enkel cd’s.

   Ik denk er nu toch aan een aparte dac te kopen maar ik heb een vraag.
   Kan ik mijn cd speler als transport gebruiken op een aparte dac zoals bijvoorbeeld deze? Ik lees overal dat dit nu gebeurt om de muzikaliteit en zo te verbeteren. Ik snap niet goed hoe ik alles dan moet verbinden naar de versterker. Dus kan het en hoe werkt dit dan precies. Dank. Vervelend virus hoor dat hifi virus.

   1. Hallo,

    Even op mezelf reageren. Ik denk dat ik het snap, de dac moet zowel een input als output deel hebben. Logisch natuurlijk maar ik zie dit niet vaak. Ook op deze niet. Eventjes verder zoeken.

  6. Jaap,

   Ik heb nu echt de drang om respectvol even te vragen waarom je nu niet VIJF VOLLE sterren hebt gegeven. Gezien je “sterren uitgifte historie” had ik bij dit juweeltje eigenlijk wel een website aanpassing verwacht, namelijk 11 bewegende, blinkende sterren…!

   Ik zal je uitleggen waarom ik dat vind:

   1
   Het is een klein kastje, so what. Wel eentje met een puur Nederlandse eigen ontwikkeling, namelijk een R2R NOS DAC op een dikke film achtige chip. Zelf bedacht, niet gekocht van BB of TI. En ook zelf gemaakt. Gewoon in Maarsbergen aan de A12…

   2
   Waarom een afstandsbediening als je toch altijd naar je PC luistert. Ik heb zelf de Pavane en ik heb geen idee waar de afstandsbediening ligt. Nou heb ik dat wel met meer dingen, bijv. m’n bankpas. Zo heeft elk nadeel toch weer z’n voordeel.

   Elke andere DAC van dit formaat en in deze prijs klasse en ver daarboven kan rustig de wonden gaan likken. Het gaat hier om een ontwerp dat voor de verandering ‘ns niet uit de “application notes” van een TI of BB is gejat.

   Ik ben de blije eigenaar van zowel een Totaldac Monoblock 16 als een Metrum Pavane en om je de eerlijke waarheid te vertellen kan ik het verschil niet echt horen. Nou ja, de ene is misschien wat warmer dan de andere, maar dat hang er van af of je een goeie bui hebt of niet. Er zijn echter wel verschillen te zien, De eerste heeft 4 kasten, de tweede 1, maar met name het prijsverschil. Daar zit een factor 5-6 tussen.

   Gunst, zou dat de reden zijn dat ik m’n bankpas niet kan vinden… :-)

   Desondanks Jaap en makkers, wederom dank voor jullie inzet en een gezegende Pasen toegewenst.

   P.S. Ik zou de maker van deze DAC willen adviseren zijn prijzen met onmiddellijke ingang met minstens een factor 2 te verhogen.

    1. Eerlijk gezegd vind ik het raar om een beoordeling van geluidsapparatuur (mede) afhankelijk te maken van de ‘form factor’. De afmetingen zijn me worst…
     De meeste mensen hebben geen audio rack en het is allen maar handig dat alles in een klein kastje is gestopt. Dat kun je lekker overal kwijt.
     Een afstandsbediening voor een DAC vind ik redelijk overbodig. Zo vaak zullen de meeste gebruikers niet van ingang wisselen.
     En een klein beetje bewegen is alleen maar gezond.
     En de meesten kiezen de muziek die ze af willen spelen waarschijnlijk vanaf hun tablet,dus zeuren over een AB vind ik echt onzin.
     De criteria die ik wel belangrijk vind;
     Geluidskwaliteit.
     Prijs/kwaliteitsverhouding
     Duurzaamheid.
     Te verwachten service van dealer/importeur voor wanneer het ding er mee ophoudt.
     En liefst een uiterlijk dat mijn vrouw kan pruimen; Dat maakt het allemaal wat makkelijker wanneer er weer een apparaat bij komt…

     1. Precies om deze reden – wat is belangrijk / wat niet – splitsen we zaken uit en geven we aan waarop we waarderen. Dan is het aan de lezer om te kijken of hij / zij het meeweegt of niet. We proberen op dat vlak heel transparant te zijn.

   1. hallo Allen ,

    Vrij recent samen met de verkopende partij een a-b vergelijking
    gemaakt tussen een dacmagic van Cambridge Audio (resp nieuwprijs € 150 en de Metrum Musette nieuwprijs ca. € 1200;) zowel de verkoper als ik hoorden bijna geen verschil.
    Ongelofelijk dus dat een nieuw ontwikkelde dac met veel ,naar mijn mening , technische marketing kreten , die 10x zo veel kost niet of nauwelijks beter klinkt.
    Ik ben dus benieuwd of de rest van de nieuwe Metrum
    dezelfde , belabberde , prijs kwaliteits verhouding heeft.

     1. Beste Jaap ,

      op een hifi set van meer dan € 10.000,-.(voor- en eindversterker ; top luidsprekers zeer goede kabels en interlinks en een goede streamer.
      Als je me twijfelt dan kun je het beste deze 2 dac’s
      op je eigen systeem testen.

      1. Dag Kees,

       Ik heb sinds kort een dac van 1500 euro. Niet van Metrum by the way. En ik moet zeggen, best money ever spend. Ik vind vooral dat er veel meer rust is bijgekomen en dat alles een veel betere plaatsing heeft gekregen. Daardoor hoor je meer details maar alles is toch minder vermoeiend.

       Voordien kon ik bijvoorbeeld niks van de Beastie Boys afspelen. Leek nergens op. Nu kan ik elk nummer moeiteloos beluisteren. Echt een revelatie. Een goeie dac zorgt er volgens mij voor dat je net die drukkere muziek weer kan afspelen en dat je andere muziek nog beter klinkt.

       Als ik schakel tussen mijn twee dacs dan heb ik ook moeite om verschil te horen. Nu lijkt het misschien alsof ik mezelf tegenspreek maar laat het me even uitleggen. Als ik luister naar de duurdere dac dan hoor ik heel veel details. Ik heb echt al, zoals je soms wel leest, nieuwe dingen gehoord in mijn vertrouwde muziek. Als je dan schakelt en luistert naar de ingebouwde, goedkopere dac dan hoor je het detail ook. Omdat je er op gewezen werd.

       Luister je langer naar de goedkopere dac dan wordt het voor mij toch weer druk en vermoeiend. Dus a/b vergelijkingen zijn denk ik niet eenvoudig. Maar het kan dat de cambridge het goed deed.

       Groeten

       Geoffrey

       1. Helemaal mee eens. Je wordt op het verkeerde been gezet door veel reclames. Een mooi voorbeeld zijn batterijen indien het binnenwerk uit dezelfde stoffen bestaan gaan deze mits even oud even lang mee.

    1. Ook ik vond Metrum vies tegenvallen na alle lovende recensies. Vrijwel alles in dezelfde prijsklasse als de Quad met losse voeding klonk zelfs een stuk beter. De Audiolab M-dac, De Stella DA 100, en nog een paar andere waar ik de naam niet meer van weet. Dus het verbaast me niet, Kees.
     Aan de andere kant neem ik de recensies hier altijd zeer serieus, dus het verschil in beleving verbaast me dan weer wel!

  Geef een reactie