donderdag, maart 28, 2024
Home Review Metrum Acoustics Jade dac – voorversterker

Review Metrum Acoustics Jade dac – voorversterker

29

Voordelen

  • Snel...
  • En open...
  • En eerlijk
  • Verliesloos volume
  • Goed prijspunt

Nadelen

  • Volumeknop is onhandig

Prijs: € 2999

Bouwkwaliteit
Inzetbaarheid
Weergave
Prijs
Metrum Jade

Music Maestro!

We hebben het eigenlijk al in de video genoemd: de Metrum Acoustics Jade komt héél dicht in de buurt van de Pavane en Adagio. Er is een verschil. Het verschil is echter naar onze mening en in ons systeem vrij klein… Het gaat met name om autoriteit (vooral in het laaggebied), tikje rust én imaging. We horen dat de Pavane toch wat strakker focusseert; iets meer in proportie en iets scherper. Maar om nu te zeggen… WOW… wat een verschil! Nee. Zeker niet.

De klankbalans is bijvoorbeeld exact gelijk: strak en diep laag, mooi open en snel midden en een sprankelend hoog. Dat zorgt er in feite voor dat elk genre gewoon goed klinkt. Zoals het hoort natuurlijk. Want het enige dat een converter moet doen, is digitaal omzetten naar analoog. Geen extra zout, peper of mayo… gewoon spelen.

Zonder Pass

Als we met de Metrum Acoustics Jade direct de AVM’s ingaan, horen we een hoorbaar, maar klein verschil. Dat zegt veel over de Pass Labs (het voegt nagenoeg niets toe, wat een positieve eigenschap is), maar ook over de Metrum: die is dus in staat tot een keurige aansturing van de AVM’s. Het stereobeeld blijft compleet overeind. En de klankkleur idem. Al lijkt het laag wel ietsje aan warmte te verliezen (minder kleuring?).

Dat verbaast ons niet, want Pass maakt het geheel altijd ietsje liever… een klein tikkie smeuïger… maar zonder het geheel dik of gekleurd te maken. Wij houden ervan… maar goed. Dat is niet relevant.

Wat nu mooier is, is geheel afhankelijk van smaak, wensen, eisen, speakers, ruimte. Wij kunnen ons in beide opties vinden. Direct is kostentechnisch een stuk interessanter. En bij een minder open, kritische speaker – de Daudio is echt een soort raam – kan het uitstekend.

29 REACTIES

    • Dag Fernand,

      De AVM’s hebben we al een tijdje hoor! 🙂

      M12 is een heel ander product. Volgens mij had ik al antwoord gegeven hierop. De M12 is superieur in bediening en inzetbaarheid door het MDC-systeem. DAC-technisch is de Jade beter. Moet ook wel, aangezien het in feite een dac is van 3000 euro en de M12 tevens een analoge input, phono en MDC biedt.

        • Dag Mark,

          Dat is één van de verschillen ja. De Jade zet vooral een meer 3D beeld neer. Detaillering en neutraliteit zijn ongeveer gelijk schat ik in. De M12 is erg gevoelig voor bron merk ik. Met een externe Node (1) had ik een behoorlijk plat stereobeeld. Met een BluOS-module is het al veel beter. Via USB gaat het ook best goed. Bij de M32 merkten we eenzelfde gedrag. Met de M50 via de Pavane-dac die analoog in ging op de M32 hadden we ineens een mooie beeldvorming. Direct de M50 erop was minder groot. Het is maf en wellicht iets wat NAD kan onderzoeken.

          • Dank voor je reactie Jaap. Ik gebruik zowel USB vanaf MacMini, Roon via Ifi iUSB3 als ook MacMini, Roon naar BluOS2 module in de M12. Kan niet zeggen dat ik veel verschil in diepte kan waarnemen tussen beide opties, in ieder geval kan geen van beide opties mij de diepte bieden die ik zoek… Maar vind de M12 verder wel erg goed klinken, er zit wel mooi breedte in het beeld en de plaatsing is ook erg goed. Ook veel detail, dynamiek en openheid. Laat ook emotie in stemmen redelijk goed horen. Maar dit laatste heeft volgens mij vooral te maken met de openheid en dynamiek. Ben benieuwd of de Jade op die punten mee kan, of zelfs kan overtreffen?

  1. Goed zo Jaap, 5 sterren, je durft ze nu wel te geven en dat is mooi om te zien! Een fantastische (landmark) product verdient dat in mijn ogen. Echter, 4,5 ster zou wellicht rechtvaardiger zijn geweest, denk ik. Ik zou hem ook wel eens in willen zien in vergelijk met andere DAC’s in deze prijsklasse, zoals de T+A DAC 8 DSD. Een potje Nederland tegen Duitsland, zogezegd, maar dan net even anders.

    • Dag Jgeffen,

      De T+A heeft bij ons ook een heel goede indruk achtergelaten. Mytek Brooklyn ook. Het zijn allemaal top-dacs. Dat is gewoon een feit. Wat tevens een feit is, is dat ze alle drie anders presenteren. En dan komt ook smaak naar boven.

      De Metrum is zeer snel en strak. Zowel in het laag als in het midden en hoog. De Brooklyn komt daar behoorlijk in de buurt, maar heeft wel een iets softer hoog wat prettig kan zijn. De T+A moet ik even graven, want is een tijdje geleden. Ik weet wel dat het een mooie dac is.

      Weet dat wij – als reviewers – smaak opzij (moeten!) zetten bij een review. Niet alle producten die wij testen zijn onze smaak. Zowel optisch als klankmatig. Als professional moet je dat aan de kant zetten en kijken naar wat een product presteert en hoe het zich verhoudt tot de rest. Dan komt er een score uit.

      • Ha Jaap, bedankt voor deze uitstekende uitleg! Je moet inderdaad een zekere neutraliteit in acht nemen en het is dan ook heel goed dat jullie dat doen, Van de Mytek is inmiddels een + (plus) versie verschenen, heb ik begrepen, en, niet onbelangrijk, hij is goedkoper dan de andere twee, dacht ik. Bovendien beschikt hij over MQA.

      • De Metrum onyx/ adagio is iets makkelijker en losser in het oplossend vermogen in het hoog. Sommigen noemen dit analoger. In mijn ervaring is de combi van het grootste belang..Dat is mooi van Metrum, met de Ambre ben je door i2s vrijwel niets kwijt aan een top verbinding. En in zowel de ambre alsook de jade/adagio zit standaard een topvoeding. Je bent dus direct klaar..In mijn ervaring is de Mytek kritischer in de combinatie. SotM doet het daar heel goed bij! Het enige echte voordeel van de brooklyn+ is dat deze wel direct vergelijkbaar is met de Nad M12. Quamogelijkheden( voorversterker, phono ingang etc. ..