Home Review Metrum Acoustics Jade dac – voorversterker

Review Metrum Acoustics Jade dac – voorversterker

29

Voordelen

  • Snel...
  • En open...
  • En eerlijk
  • Verliesloos volume
  • Goed prijspunt

Nadelen

  • Volumeknop is onhandig

Prijs: € 2999

Bouwkwaliteit
Inzetbaarheid
Weergave
Prijs
Metrum Jade

De in- en outputs

Achterop de Jade zien we een aantal inputs: USB, AES, Coaxiaal en optisch. De usb-input is uit te wisselen voor een ‘ethernet’ verbinding met een Roon-endpoint van Metrum: de Ambre. Tevens is het mogelijk een MQA-module toe te passen. De vraag is hoeveel zin dat heeft bij een NOS-dac, aangezien er geen filters zijn. Maar goed: het kan… Wij testen zonder. Al kan de M50 wel de eerste unfold doen en dus een semi-gecorrigeerd signaal naar de Metrum sturen.

Aan de output-kant zien we zowel XLR als single ended cinch. Tenslotte ook nog wat trigger-koppelingen om bijvoorbeeld een eindversterker automatisch in te schakelen. Heerlijk compleet dus.

Aan de voorzijde is het sober en strak: een input-knop. Punt… Jep… niets meer te zien hier. Inschakelen gaat gewoon aan de achterzijde en standby gaat via een paar drukken op de input-knop totdat deze het lampje bij standby laat oplichten. Mooie oplossing. De volumeknop hebben we al genoemd in de video. Daar gaan we dus verder geen woorden aan vuilmaken, behalve dat we dit een verbeterpunt vinden. Echter: er zit een prima functionerende afstandsbediening bij. Kortom: geen deal-breaker naar onze mening.

Set-up

We testen de Jade in onze standaard-set waar deze keer ook een set Daudio S1 luidsprekers in gebruikt zijn. Monsterlijk presterende speakers zijn we achter. Zeer strak en bijzonder detailrijk. Prima om verschillen mee te kunnen horen. Verder natuurlijk de Pass Labs XP-12 (we hebben ook direct gedraaid), de NAD M50 (ook via Roon aangestuurd), de Pavane (ter vergelijk) en de AVM M30 monoblokken.

Kabels komen van Audioquest (Oak, Diamond coax, NRG-1000 netbekabeling), Grimm TPM en Kemp (PowerStrip 8Plus + reference).

29 REACTIES

    • Dag Fernand,

      De AVM’s hebben we al een tijdje hoor! 🙂

      M12 is een heel ander product. Volgens mij had ik al antwoord gegeven hierop. De M12 is superieur in bediening en inzetbaarheid door het MDC-systeem. DAC-technisch is de Jade beter. Moet ook wel, aangezien het in feite een dac is van 3000 euro en de M12 tevens een analoge input, phono en MDC biedt.

        • Dag Mark,

          Dat is één van de verschillen ja. De Jade zet vooral een meer 3D beeld neer. Detaillering en neutraliteit zijn ongeveer gelijk schat ik in. De M12 is erg gevoelig voor bron merk ik. Met een externe Node (1) had ik een behoorlijk plat stereobeeld. Met een BluOS-module is het al veel beter. Via USB gaat het ook best goed. Bij de M32 merkten we eenzelfde gedrag. Met de M50 via de Pavane-dac die analoog in ging op de M32 hadden we ineens een mooie beeldvorming. Direct de M50 erop was minder groot. Het is maf en wellicht iets wat NAD kan onderzoeken.

          • Dank voor je reactie Jaap. Ik gebruik zowel USB vanaf MacMini, Roon via Ifi iUSB3 als ook MacMini, Roon naar BluOS2 module in de M12. Kan niet zeggen dat ik veel verschil in diepte kan waarnemen tussen beide opties, in ieder geval kan geen van beide opties mij de diepte bieden die ik zoek… Maar vind de M12 verder wel erg goed klinken, er zit wel mooi breedte in het beeld en de plaatsing is ook erg goed. Ook veel detail, dynamiek en openheid. Laat ook emotie in stemmen redelijk goed horen. Maar dit laatste heeft volgens mij vooral te maken met de openheid en dynamiek. Ben benieuwd of de Jade op die punten mee kan, of zelfs kan overtreffen?

  1. Goed zo Jaap, 5 sterren, je durft ze nu wel te geven en dat is mooi om te zien! Een fantastische (landmark) product verdient dat in mijn ogen. Echter, 4,5 ster zou wellicht rechtvaardiger zijn geweest, denk ik. Ik zou hem ook wel eens in willen zien in vergelijk met andere DAC’s in deze prijsklasse, zoals de T+A DAC 8 DSD. Een potje Nederland tegen Duitsland, zogezegd, maar dan net even anders.

    • Dag Jgeffen,

      De T+A heeft bij ons ook een heel goede indruk achtergelaten. Mytek Brooklyn ook. Het zijn allemaal top-dacs. Dat is gewoon een feit. Wat tevens een feit is, is dat ze alle drie anders presenteren. En dan komt ook smaak naar boven.

      De Metrum is zeer snel en strak. Zowel in het laag als in het midden en hoog. De Brooklyn komt daar behoorlijk in de buurt, maar heeft wel een iets softer hoog wat prettig kan zijn. De T+A moet ik even graven, want is een tijdje geleden. Ik weet wel dat het een mooie dac is.

      Weet dat wij – als reviewers – smaak opzij (moeten!) zetten bij een review. Niet alle producten die wij testen zijn onze smaak. Zowel optisch als klankmatig. Als professional moet je dat aan de kant zetten en kijken naar wat een product presteert en hoe het zich verhoudt tot de rest. Dan komt er een score uit.

      • Ha Jaap, bedankt voor deze uitstekende uitleg! Je moet inderdaad een zekere neutraliteit in acht nemen en het is dan ook heel goed dat jullie dat doen, Van de Mytek is inmiddels een + (plus) versie verschenen, heb ik begrepen, en, niet onbelangrijk, hij is goedkoper dan de andere twee, dacht ik. Bovendien beschikt hij over MQA.

      • De Metrum onyx/ adagio is iets makkelijker en losser in het oplossend vermogen in het hoog. Sommigen noemen dit analoger. In mijn ervaring is de combi van het grootste belang..Dat is mooi van Metrum, met de Ambre ben je door i2s vrijwel niets kwijt aan een top verbinding. En in zowel de ambre alsook de jade/adagio zit standaard een topvoeding. Je bent dus direct klaar..In mijn ervaring is de Mytek kritischer in de combinatie. SotM doet het daar heel goed bij! Het enige echte voordeel van de brooklyn+ is dat deze wel direct vergelijkbaar is met de Nad M12. Quamogelijkheden( voorversterker, phono ingang etc. ..

×