Review Metrum Acoustics Forte

Voordelen

  • Bijzonder ontwerp
  • Soepel...
  • Vrij van korrel...
  • Heerlijk snel en open...

Nadelen

  • Geen
  • Prijs: € 7995

    Bouwkwaliteit
    Inzetbaarheid
    Weergave
    Prijs
    Metrum Acoustics Forte

    Inleiding

    De naam Forte doet vermoeden dat het hier om een nieuw bakbeest gaat. Zeker als we alvast verklappen dat het om een eindversterker gaat. Krachtig betekent vaak: groot, log, zwaar… lomp. Maar niets is minder waar! Metrum heeft de Forte in dezelfde, slanke, stijlvolle behuizing gekregen als de Adagio en Pavane. Alleen de bovenkap heeft wat extra ademsleufjes gekregen. En deze behuizing geeft de Forte niet alleen een strak uiterlijk… het zorgt ook voor een heel mooi duo. Een begerenswaardig duo…!

    Daar staat hij dan… verbonden met de Adagio met twee XLR-kabeltjes van Grimm. En die krijgt weer signaal van onze trouwe NAD-streamer. Zo op het eerste gezicht is er niets bijzonders te melden over de Forte. “Just another amp…”… Je zou er zo aan voorbij lopen. Immers: genoeg modellen met een grote, voeding, dikke elco’s… en 50 watt in 8 Ohm. What else is new…? Nou, heel wat, lezen we in de e-mail van Cees Ruijtenberg die uitlegt wat de Forte toch net even anders maakt. We vatten het samen.

    Triode-emulator

    Metrum Acoustics had als doel de Forte – 7995 euro – te laten klinken als een versterker met een Triode-buis. Niet omdat buizen ‘hot’ zijn in de high-end audiowereld – letterlijk en figuurlijk -, maar omdat de Triode in een stuurtrap zonder enige terugkoppeling al de bandbreedte biedt die nodig is voor een fatsoenlijke audioweergave. Dit in tegenstelling tot veel differentiaalschakelingen die gebruikt worden als stuurtrap in versterkers. Niet voor niets zijn er best wat ‘hybride-versterkers’ op de markt die gebruik maken van triodes als stuurtrap in eindversterkers.

    Metrum Acoustics wilde graag een einversterker ontwerpen die in plaats van de triodes, (FET) transistors gebruikt. Maar dan wel met de kenmerken van de triodebuis. Het resultaat: de Forte. Deze heeft een stuurtrap met een lage gain (23 dB), zeer geringe feedback en een bandbreedte van 300 kHz.

    De FET’s hebben in de configuratie zoals Metrum ze gebruikt, zonder feedback al een bandbreedte van 25 kHz. Daarvoor was wel 350 volt nodig (net als bij een triode). Dus u kunt beter geen schroevendraaier in de versterker duwen als deze aan staat. Al is dat altijd wel een slecht idee. Met zeer geringe feedback voor een vergroting van de bandbreedte en de nodige dempingfactor is zo’n 500 kHz bandbreedte haalbaar. Echter heeft Metrum de boel afgeremd tot zo’n 300 kHz. Ruim genoeg voor een fatsoenlijke weergave van high-res.

    Nog wat cijfertjes

    De versterker kan zo’n 50 watt per kanaal leveren in een 8 Ohms belasting. Naar 4 Ohm verdubbelt het vermogen. Naar 2 Ohm zien we 170 watt per kanaal. Als buffer heeft Metrum 88.000 uF aan capaciteit per kanaal geplaatst. 176.000 uF in totaal dus. Ow… voordat we het vergeten: u krijgt 10 watt in pure klasse A.

     
     

    57 reacties

            1. Yep, klinkt echt goed die Eclipse, beter dat hetgeen ik gewoon ben et eigenlijk ook al een behoorlijk prijzige was die ik destijds liet maken bij een Nederlands bedrijfje en met Neutrick stekkers, nu weet ik ook dat mijn Audioquest speakerkabels zeker geen bottlenek zijn.

      1. 5 sterren apparatuur heeft 1 NADEEL het laat horen hoe de bron is, en als de bron geen summum kwaliteit is dan is de weergave identiek dus… maar indien de opname perfect is dan 🙂

        1. Ja, zo is dat, ik gebruik(te) de volumeregeling via Roon, eigenlijk is dat niet zo goed gezien de analoge volume regeling van de Adagio, moet nog wat kabels uitproberen ook, xlr of coax tussen Adagio en Forte , heb hier wel een en ander liggen daarvoor.

          1. XLR is JE van HET het wordt niet voor niets door de (RCA kom je hier niet tegen) professionals gebruikt. Met deze kabel moet je het wel heel bont maken wil het signaal slechter worden. Trouwens verminder nooit een signaal, wat het uiteindelijke volume niet regelt.

              1. Jaap, dat ga ik beslist niet tegenspreken. Maar bedoel natuurlijk.

                Indien audioapparatuur met elkaar verbonden moeten worden, en op beiden bevindt zich XLR dan altijd deze verbinding toepassen.

                RCA kabel heeft de amateur wel voorhanden, maar XLR…

                Trouwens dit geldt ook voor digitaal, AES geniet de voorkeur.

        1. Ben al terug overgegaan op I2s en u ook een set rca kabels aan het gebruiken, simpele Oelbachs die ik nog liggen had van in de jaren stillekes, eerste indruk is toch iets minder hardheid.
          Volume regelen met de Roon app valt zeer goed mee hoor met het volume van de Adagio op bijna 12u. Is gemakkelijk voor mij om die bediening te kunnen doen vanachter mijn laptop waar ik meestal vertoef.

          1. Ja Ferdy beide hebben xlr, ik ga dus duidelijk moeten uitkijken naar een setje goede xlr kabels want deze die ik nu nog heb doen onder voor de rca’s die er nu aanhangen. Let wel, de set speelt zo al formidabel, immers mijn AVM’s zijn al te zien op hifi.nl en dat wil wat zeggen he

      2. Beste Fernand AES/EBU en XLR zijn DE kabels die alles laten klinken zoals de bron is.

        Iedereen met 5 sterren apparatuur merkt direct wanneer bij de opname, niet aan alle voorwaarden is voldaan aan de eisen om een professionele opname te maken.

        Als een DVD, CD, LP etc. etc. minder klinkt dan de vorige, dan is de oorzaak de opname niet de apparatuur of kabels.

        Met vriendelijke groet van DE muziekliefhebber

      1. Beste fernand AVM is 5 sterren, maar dat is deze SUPER versterker ook. Maar Jaap heeft het elders op de site juist verwoord. Mijn actieve speakers van Yamaha drx12 hebben ieder een vermogen van 1100 watt en de Forte (8 Ohm) 50 watt. Ergo de keuze van de apparatuur, moet bij elkaar passen. Als jouw huidige luidsprekerboxen vragen om vermogen, dan beslist niet switchen. Maar de elektrostaat ook een full range, vraagt maximaal om 60 watt en deel de constatering van Jaap, mijn 606 (Quad) wordt nooit vol (100 watt) uitgestuurd, het piekvermogen zal nooit meer zijn dan 10 watt (ESL57) maar mijn actieve sub gebruikt natuurlijk veel meer. Indien je een nog betere eindversterker wilt dan de Forte wilt hebben, dan praat je over 4 cijfers voor de komma maar, de verschillen zijn aanwezig, maar indien je het duidelijk hoorbaar wilt maken, dan is dit alleen maar makkelijk te horen met een A B vergelijking.

    1. Als de Forte hetzelfde klinkt als een buizenversterker dan. Versterker kost veel maar is niet te duur. Want het nadeel van een versterker met lampjes, deze buizen verliezen na verloop van tijd hun kwaliteit.

      1. Forte wint met twee vingers in de neus. Sneller, opener, detailrijker, meer 3D. Maar ja… 2,5 keer zo duur. Dus moet ook. Benchmark is wat droger en strakker dan de AVM’s. Dus dat is meer een kwestie van smaak.

    2. Heb geen enkel probleem met het uitdelen van 5 sterren als het apparaat het verdiend. Bij het roepen dat het de beste is geeft aan dat dit product beter is dan de niet zo lang geleden geteste apparaten die ook 5 sterren hebben gekregen. Dat doet m.i. afbreuk aan deze classificatie. Ik zou het gewoon bij 5 sterren houden en vermelden dat het topklasse is.

      1. Beste Bert, weet dat je dit schreef in 2017. Maar waarom moeilijk doen over het aantal sterren. De Bentley krijgt een?!!! ster en de Ferrari 5? Echt, Jaap en de overige schrijvers van alpha-audio geven betrouwbare info. En wat mij ook opvalt, als wij (de lezers) een opmerking plaatsen, die echt fout is, dan krijg je meteen antwoord waarin je op de fouten gewezen wordt. Deze site is echt HET naslagwerk voor DE audiofiel.

    3. Dat het begrip ‘De beste!’ aan devaluatie lijdt is mij langzamerhand duidelijk. Ben net bijgekomen van een eerdere review van de Bryston 4B3 uit oktober 2016 die zo’n beetje de hemel in werd beschreven. Nu blijkbaar weer een overtreffende trap met de Forte ? Komt mij toch iets te veel voorbij om er een waardeoordeel aan vast te binden.

      1. Er zijn gewoon veel prachtige spullen. En die verdienen gewoon 5 sterren. We kunnen heel krampachtig op 4 of 4.5 gaan zitten maar wanneer zouden we dan 5 moeten uitdelen?

        Van ons krijgt een product 5 sterren als we alles vinden kloppen. Prijs, prestaties, plaats in de markt, etc…

        1. Blijven jullie maar vooral gewoon enthousiast want er is inderdaad zoveel mooi en goed spul in de markt. Leuk om te lezen en het is juist mijn reden van het steeds terug komen op jullie site om jullie enthousiaste meningen te lezen en ook jullie eerlijke mening over spulletjes die wat minder zijn voor het geld. Ik verveel me in ieder geval niet met jullie nieuws en reviews.

    Geef een antwoord