Review Metrum Acoustics Forte

Voordelen

 • Bijzonder ontwerp
 • Soepel...
 • Vrij van korrel...
 • Heerlijk snel en open...

Nadelen

 • Geen
  • Metrum Acoustics Forte

   Inleiding

   De naam Forte doet vermoeden dat het hier om een nieuw bakbeest gaat. Zeker als we alvast verklappen dat het om een eindversterker gaat. Krachtig betekent vaak: groot, log, zwaar… lomp. Maar niets is minder waar! Metrum heeft de Forte in dezelfde, slanke, stijlvolle behuizing gekregen als de Adagio en Pavane. Alleen de bovenkap heeft wat extra ademsleufjes gekregen. En deze behuizing geeft de Forte niet alleen een strak uiterlijk… het zorgt ook voor een heel mooi duo. Een begerenswaardig duo…!

   Daar staat hij dan… verbonden met de Adagio met twee XLR-kabeltjes van Grimm. En die krijgt weer signaal van onze trouwe NAD-streamer. Zo op het eerste gezicht is er niets bijzonders te melden over de Forte. “Just another amp…”… Je zou er zo aan voorbij lopen. Immers: genoeg modellen met een grote, voeding, dikke elco’s… en 50 watt in 8 Ohm. What else is new…? Nou, heel wat, lezen we in de e-mail van Cees Ruijtenberg die uitlegt wat de Forte toch net even anders maakt. We vatten het samen.

   Triode-emulator

   Metrum Acoustics had als doel de Forte – 7995 euro – te laten klinken als een versterker met een Triode-buis. Niet omdat buizen ‘hot’ zijn in de high-end audiowereld – letterlijk en figuurlijk -, maar omdat de Triode in een stuurtrap zonder enige terugkoppeling al de bandbreedte biedt die nodig is voor een fatsoenlijke audioweergave. Dit in tegenstelling tot veel differentiaalschakelingen die gebruikt worden als stuurtrap in versterkers. Niet voor niets zijn er best wat ‘hybride-versterkers’ op de markt die gebruik maken van triodes als stuurtrap in eindversterkers.

   Metrum Acoustics wilde graag een einversterker ontwerpen die in plaats van de triodes, (FET) transistors gebruikt. Maar dan wel met de kenmerken van de triodebuis. Het resultaat: de Forte. Deze heeft een stuurtrap met een lage gain (23 dB), zeer geringe feedback en een bandbreedte van 300 kHz.

   De FET’s hebben in de configuratie zoals Metrum ze gebruikt, zonder feedback al een bandbreedte van 25 kHz. Daarvoor was wel 350 volt nodig (net als bij een triode). Dus u kunt beter geen schroevendraaier in de versterker duwen als deze aan staat. Al is dat altijd wel een slecht idee. Met zeer geringe feedback voor een vergroting van de bandbreedte en de nodige dempingfactor is zo’n 500 kHz bandbreedte haalbaar. Echter heeft Metrum de boel afgeremd tot zo’n 300 kHz. Ruim genoeg voor een fatsoenlijke weergave van high-res.

   Nog wat cijfertjes

   De versterker kan zo’n 50 watt per kanaal leveren in een 8 Ohms belasting. Naar 4 Ohm verdubbelt het vermogen. Naar 2 Ohm zien we 170 watt per kanaal. Als buffer heeft Metrum 88.000 uF aan capaciteit per kanaal geplaatst. 176.000 uF in totaal dus. Ow… voordat we het vergeten: u krijgt 10 watt in pure klasse A.

   Gerelateerde berichten

   Kimber Cable

   Multitest betaalbare speakerkabels

   Na lang zoeken – en wellicht sparen – staat het er dan: uw eigen audiosysteem! Voor de een is het een homecinema systeem, maar voor veel lezers bij Alpha audio zal dat een stereosysteem zijn. Waarschijnlijk hebt u voor het systeem een aardige zak geld moeten neerleggen. Het is dan ook niet meer dan logisch dat […]

   Quested LT-8

   Impressie Quested LT8 monitor

   Studio-spullen kunnen bijzonder interessant zijn om te testen. We hebben eerder een set van Quested getest. Met groot genoegen. Nu is het de beurt aan de kleinere versie van de V2108: de LT8. Is dit ook zo’n wonderschoon speakertje? 

   Multitest luidsprekerkabels tot 400 euro

   Hoewel draadloos enorm in opkomst is, zullen vele lezers toch gewoon gebruik maken van een kabeltje tussen de eindversterker en luidspreker. En net zoals bij luidsprekers komen kabels in vele vormen, maten en prijzen. Wij testen nu zeven luidsprekerkabels in de prijsklasse 160 euro tot 400 euro per twee meter paar. 

   19 reacties

    1. Forte wint met twee vingers in de neus. Sneller, opener, detailrijker, meer 3D. Maar ja… 2,5 keer zo duur. Dus moet ook. Benchmark is wat droger en strakker dan de AVM’s. Dus dat is meer een kwestie van smaak.

   1. Heb geen enkel probleem met het uitdelen van 5 sterren als het apparaat het verdiend. Bij het roepen dat het de beste is geeft aan dat dit product beter is dan de niet zo lang geleden geteste apparaten die ook 5 sterren hebben gekregen. Dat doet m.i. afbreuk aan deze classificatie. Ik zou het gewoon bij 5 sterren houden en vermelden dat het topklasse is.

   2. Dat het begrip ‘De beste!’ aan devaluatie lijdt is mij langzamerhand duidelijk. Ben net bijgekomen van een eerdere review van de Bryston 4B3 uit oktober 2016 die zo’n beetje de hemel in werd beschreven. Nu blijkbaar weer een overtreffende trap met de Forte ? Komt mij toch iets te veel voorbij om er een waardeoordeel aan vast te binden.

    1. Er zijn gewoon veel prachtige spullen. En die verdienen gewoon 5 sterren. We kunnen heel krampachtig op 4 of 4.5 gaan zitten maar wanneer zouden we dan 5 moeten uitdelen?

     Van ons krijgt een product 5 sterren als we alles vinden kloppen. Prijs, prestaties, plaats in de markt, etc…

     1. Blijven jullie maar vooral gewoon enthousiast want er is inderdaad zoveel mooi en goed spul in de markt. Leuk om te lezen en het is juist mijn reden van het steeds terug komen op jullie site om jullie enthousiaste meningen te lezen en ook jullie eerlijke mening over spulletjes die wat minder zijn voor het geld. Ik verveel me in ieder geval niet met jullie nieuws en reviews.

   Geef een reactie

   Ga verder met deze blogpost:

   Review Sivian Acoustics Elara 72 en Larissa 300B

   Review Sivian Acoustics Elara 72 en Larissa 300B