Home Review Metrum Acoustics DAC3 upgrade

Review Metrum Acoustics DAC3 upgrade

14

Voordelen

  • Geweldige upgrade
  • Verlengt levensduur van de DAC
  • Zelf te doen

Nadelen

  • Prijs wellicht

Prijs: € 150 per stuk

Bouwkwaliteit
Inzetbaarheid
Weergave
Prijs

Inleiding

Inhoud

We spelen al heel wat jaren met de Metrum Acoustics Pavane d/a-converter. Een NOS-dac met ladderdacs die Cees Ruijtenberg in eigen huis heeft ontwikkeld. In de loop der jaren is er een forse upgrade gekomen in de vorm van de Transient DAC2 modules. Deze passen gewoon in de sockets, waardoor een upgrade zo is gedaan. Hetzelfde geldt voor de DAC3 modules: ze passen gewoon in de voet, waardoor het letterlijk plug and play is. Maar dan de vraag: is het de investering van 1200 euro waard? 

Wie geïnteresseerd is in de opzet van de Metrum Acoustics Pavane DAC, verwijzen we naar de volledige review van deze bijzondere converter. De korte samenvatting is dat in de DAC2 onder de kap twee ladders aan elkaar gekoppeld zijn. Van de 16 bits per ladder worden er 12 gebruikt. De onderste vier bits worden niet gebruikt vanwege lineairiteit. De overgebleven 12 bits worden vervolgens geleveled en samengevoegd tot 24 bits. Een DAC2 chip kan mede door deze opzet óók theoretisch in stereo worden gebruikt. DAC3 ook. Een DAC1 chip had één ladder met 16 bits aan boord.

In de DAC3 zijn er vier in plaats van twee ladders intern. Dit zorgt voor een nog lagere ruisvloer én deze dac is ‘native’ balanced. Bij de DAC2 wordt de referentiespanning omgegooid waarbij dan ook de ‘min’ wordt geflipt. Dat maakt de DAC2 ook balanced, maar bij DAC3 hoeft dit niet meer, aangezien de 4 ladders gewoon ‘native’ balanced uit kunnen sturen. Een voordeel. Dus in combinatie met de verdubbeling van het aantal ladders moet dit meer controle, rust en reinheid geven. In ieder geval in theorie.

Swappen

De DAC-chips vervangen is een fluitje van een cent. Achterop de kap van de Pavane (of andere Metrum-dac, denk aan de Onyx, Jade, Adagio) zijn vier kleine Torx-schoefjes. Die schroef je los, waarna je de kap eruit kan schuiven. De acht Transient-modules zijn er vervolgens voorzichtig uit te halen. Niet aan één kan hard gaan trekken, maar rustig beide kanten gelijk loshalen, anders kunnen de pinnen krom gaan.

Bij het terugplaatsen van de DAC3 modules wel even goed opletten dat ze goed om zitten. Er staat een klein wit puntje op de module. Die moet uitlijnen met het puntje bij de voet. Als ze andersom erin gaan, hebt u kortsluiten en dat kan zomaar het einde van de module of complete d/a-converter betekenen. Wij hebben overigens gemerkt dat de pinnetjes van de DAC3 modules wat langer zijn dan die van de DAC2. Druk vooral niet door: dan kunt u dingen beschadigen.

Opwarmen

Nu hebben wij gloednieuwe modules ter test gekregen van Metrum, dus we hebben ze na het plaatsen wel even laten spelen voordat we er echt voor gingen zitten. En dat is maar goed ook. De eerste dag klonk het geheel wat rommelig. De dag erna was het al veel en veel beter. En de dagen erna wordt een puntje op de ‘i’ gezet. Wij schatten in dat twee a drie dagen nodig zijn om de top te bereiken. Dag één is het meeste verschil waarneembaar.

14 REACTIES

  1. Ervaring na een week met de Amethyst DAC-3, met node 2i als streamer, via SPDIF: Ten opzichte van de DAC-2 zit er meer ‘lucht’ in de ruimtelijke weergave. Met name is er meer diepte (breedte was er al veel) en daardoor is plaatsing in de hoogte van instrumenten ook duidelijker te plaatsen. Ik had wel het idee dat het zo’n 5 dagen duurde voordat het geluid optimaal was. ik heb expres 3 dagen niet geluisterd, maar de boel lekker laten spelen.
    Al met al ben ik blij met de upgrade en heb nooit eerder zo’n mooi geluid gehoord, maar ik heb inmiddels ook de Sonnet Morpheus met Hermes streamer besteld. Benieuwd welke stappen daarmee gezet gaan worden!

    • Een week verder: De Amethyst DAC-3 vs de Morpheus die nu 7 dagen continu heeft gespeeld: De Morpheus ‘ontrafelt’ moeilijke akoestiek een stap beter waardoor instrumenten beter van elkaar te onderscheiden zijn in een druk muziekstuk, zoals een groot orkest in een concertzaal. Blaasinstrumenten zoals de fagot klinken een stuk echter. Bassen zijn wat strakker gedefinieerd in de ruimte. De Morpheus zet alles wat krachtiger neer, iets minder ‘mellow gesmeerd’. Piano is net wat helderder in de aanslag, er komt meer werkelijkheid naar boven. Het geldt niet voor alle muziek zo overduidelijk: veel klinkt bijna hetzelfde bij de Amethyst en de Morpheus, namelijk heel prettig.

      Maar wat komt de DAC-3 Amethyst een eind in de buurt! Zonder direkte A/B vergelijking tussen de twee zal je niet snel iets missen als je naar de opgepepte Amethyst luistert. Dat is voor het halve geld echt heel goed. De upgrade was het zeker waard. Het kan zijn dat de Morpheus nog wat verder moet inspelen, maar veel zou dat niet meer moeten zijn.

      Volgende keer: Een vergelijking met de Flynt DAC-2 die ik nu nog heb, maar ga overdragen aan een andere liefhebber. Deze klinkt eigenlijk zo goed als identiek aan de Amethyst met de DAC-2, dus dan kan die vergelijking ook nog gemaakt worden in dit ‘drieluik’.

  2. Ik heb in het voorjaar van 2018 een fraaie occasion Metrum Adagio van 1 jaar oud voor een mooie prijs op de kop kunnen tikken. Sindsdien heb ik daar met heel veel plezier naar geluisterd. Hij wordt hier ingezet als dac/preamp, direct aan mijn Luxman eindversterker. Een sublieme combinatie!

    Met enige argwaan heb ik het wel & wee van het bedrijf Metrum Acoustics gevolgd. Had zelf ook al eens een technische vraag gesteld aan Metrum, waarop nooit een antwoord is gekomen. Dit was in de tijd voorafgaand aan het faillissement van maart 2020. Al met al heeft dit niet bijgedragen aan mijn vertrouwen in het merk. Een lichtpunt was de doorstart in augustus 2020, maar meteen daarna volgde er ook een relatieve radiostilte op de website en facebook pagina. Terwijl ondertussen de ene na de andere nieuwsflits van Sonnet of Cees Ruijtenberg langs kwam.

    Afgelopen december kwam plotseling het bericht dat de DAC3 module in aantocht zou zijn. Direct voor ingeschreven, maar tot op heden ook nooit een reactie op gehad. Wel ondertussen besloten om deze nieuwe module zelf maar in de gaten te houden, via verschillende fora en facebook groepen. Toen de uiteindelijke verkoopprijs van de DAC3 bekend werd moest ik toch wel behoorlijk slikken. Maar goed, niet getalmd, die bittere pil doorgeslikt en 8 modules besteld. Immers, Metrum had nog steeds de 30 dagen ‘niet goed geld terug’ garantie, en bovendien de mogelijkheid om de oude DAC2 modules in te leveren om de financiële pijn wat te verzachten.

    Ik heb mijn Adagio die weken geleden voorzien van de nieuwe DAC3 modules. Aangezien ik in Den Bosch woon heb ik Metrum gebeld om te vragen of ik met mijn Adagio langs kon komen om de nieuwe modules erin te laten zetten. Dat bleek mogelijk, dus meteen een korte inkijk gehad bij Metrum, erg leuk. Ben snel en goed geholpen door Roelof, die het ook leuk vond dat er zomaar een Metrum liefhebber langs kwam.

    De DAC3 modules hebben nu 3 weken continu op witte ruis ingespeeld. De initiële hardheid is ondertussen uit het middengebied (vooral waarneembaar bij stemmen) verdwenen, hoewel het middengebied zeker een wat directer karakter heeft dan bij de DAC2’s. Het geluidsbeeld van de DAC3’s is aanzienlijk schoner, transparanter en strakker omlijnt. De laagweergave is niet veel veranderd t.o.v. de DAC2, maar die was daar ook al zeer goed. De bassen zijn hoogstens nóg wat massiever geworden. Maar vooral in het hoog is het verschil met dac2 het grootst. Elke kleine tingeltangel of andere percusieve impulsen zijn zeer goed te volgen met de DAC3’s. Ook de dieptewerking is erop vooruit gegaan. Vooral bij volledig elektronische muziek werpt dit zijn vruchten af. Om eerlijk te zijn had ik eigenlijk helemaal niet zo’n grote sprong vooruit verwacht.

    Kortom: DAC3 upgrade is zéker een grote aanrader! Goed werk, Metrum!

  3. Hoe zou een upgrade van een kleinere DAC uitpakken, zoals de Amethyst? Mij lijkt het dat de verdubbeling van 2 ladders naar 4 ladders per kanaal een grotere impact kan hebben dan bij 8 naar 16. Ik verwacht daar wèl een opmerkelijke vergroting van het stereobeeld, richting wat de huidige Onyx bijvoorbeeld biedt. Is dat met jullie ervaring een reële gedachte?

  4. Hi Jaap mee ens wat betreft de verbetering klinkt bij mijn adagio zoals je beschrijft met recht een goede upgrade ik moet echter wel opmerken dat ze niet 150 euro per stuk zijn maar 239 per stuk dus bijna 2000 euro voor de pavane of adagio men kan nog wel 50 euro per module korting krijgen als je de oude dac 2 retour stuurt en die nat testen ok zijn bevonden