vrijdag, april 19, 2024
Home Review Metrum Acoustics Ambre Roon Endpoint

Review Metrum Acoustics Ambre Roon Endpoint

117

Voordelen

  • Waanzinnige weergave kwaliteit
  • Souplesse
  • i2S digitaal uit
  • Roon

Nadelen

  • Afmetingen (formaat) is niet altijd handig
  • I2s alleen mogelijk met opoffering usb-input

Prijs: € 1199

Bouwkwaliteit
Inzetbaarheid
Weergave
Prijs
Test Setup Metrum Ambre

Inleiding

Streaming begint echt een vaste plek te krijgen in menig hifi en high-end systeem. De reden is de fijne combinatie van toegang tot veel muziek, bedieningsgemak én inmiddels erg goede weergave. Vaste partijen met de betere producten in deze industrie zijn bijvoorbeeld NAD, Auralic, Aurender of Lumin. Wij volgen Metrum Acoustics al een tijd en hebben regelmatig de vraag neergelegd of er een streamer gaat komen… Eindelijk weten we het antwoord: ja…. Maak kennis met de Metrum Acoustics Ambre. Een puristisch Roon Endpoint. Prijs? 1200 euro. 

Het is maar een klein kastje. Zonder display. Zilver of zwart… Niets bijzonders. Beetje saai zelfs. Of zullen we het discreet noemen? Dat is wat vriendelijker. Achterop zien we een netkabel-aansluiting, coaxiaal, optisch, aes en een tweetal netwerkpoorten. Boven ééntje staat LAN. Boven de andere: I2S… hey… daar is de bijbehorende module dus voor. We begrepen dat we dezes op de plek van de USB-input kunnen doen. Eerst maar even installeren en inspelen.

Simpel

Als u ROON draaiend hebt in uw netwerk, is het installeren van de Metrum Acoustics Ambre echt een fluitje van een cent. Let er alleen even op dat u de netwerkkabel in de juiste ingang prikt én dat u deze eerst aansluit voordat u de stekker erin doet. Zonder netwerk bestaat er een kleine kans dat het besturingssysteem blijft zoeken naar de status (tijd, updates, etc). Dat komt wel goed, maar het kan even duren. Als u de netwerkkabel er al in hebt, heeft hij direct een internetverbinding en loopt alles wat soepeler.

We openen ROON op de desktop-pc en schakelen de zone in. Wilt u overigens de naam veranderen van de Ambre in uw netwerk, dan kunt u op de Ambre inloggen (via het toegewezen ip-adres) en daar de hostname veranderen. Tevens kunt u daar de streamer een vast ip-adres geven (DHCP uitzetten). Het zijn kleine details. Wij vinden met name het vaste ip-adres wel handig. Zo kunnen we netjes alles groeperen en eventueel handmatig zaken regelen op ip-niveau. Denk aan QoS-regels.

Nu we de zone hebben ingeschakeld, laten we de Ambre even een weekje rustig inspelen. Onder tussen kijken we eens naar waaruit deze streamer bestaat.

Rasberry… maar dan on steroids

Onder de kap van de Ambre schuilt een Rasberry Pi. Echter: dat is puur voor de webservices en dataverbinding met de ROON-server. Processing wordt immers al in ROON gedaan. Het board is compleet optisch ontkoppeld van de rest van de Ambre. Cees Ruytenberg gebruikt daar supersnelle industriële optische ontkoppelingen voor. Ook de netwerkverbinding is galvanisch gescheiden.

De uitgangen hebben een forse sturing gekregen voor stabiliteit. Denk aan de I2S-verbinding. Metrum gebruikt daar een netwerkkabel voor. De verbinding is getest tot meer dan 10 meter. Dat werkt feilloos, al is natuurlijk de vraag of dat nodig en verstandig is zulke lange verbindingen te gebruiken. Maar mocht het nodig zijn: het werkt. En als kers op de taart: de clocks in de Ambre komen bij Tentlabs vandaan. Er zijn aparte klokjes voor 44.1 en 48 kHz (en meervouden daarvan). Natuurlijk is alles netjes apart gevoed.

Al met al ziet het binnenwerk er keurig verzorgd uit. Maar dat zijn we inmiddels wel gewend van Metrum

I2S board inprikken

We installeren voor deze test ook het I2S-board wat u optioneel kunt aanschaffen voor bijna alle modellen: Onyx, Jade, Pavane, Adagio. Het verwisselen gaat eenvoudig: haal het usb-board eruit en prik het I2S-board erin. Klaar… U zult later lezen dat het zonder meer interessant is deze verbinding te gebruiken. Ook het verschil met AES is goed hoorbaar.

117 REACTIES

  1. Misschien een rare vaststelling, bij at vergelijken stel ik vast dat de verbinding Ambre-Adagio wat beter klinkt (iets zachter van klank) met AES/EBU kabel (supra) dan met I2S. Nu is I2S wel nog met eenvoudige utp kabel verbonden, kan de reden zijn vermoed ik. Wegens de vervelende post staking hier in Belgie was ik nog niet in de gelegenheid om betere utp kabel te monteren.

  2. Sta mij toe toch een doordenkertje/twijfelgeval bij het aansluiten van de aarde aan één uiteinde bij het maken van een Cat 6a of Cat 7 kabel te vermelden.
    Wat met Nas en D-Link verbinding , bij afspelen is de Nas de bron, bij downloaden van aangekochte files is D-Link de bron !!
    (Excuses Jaap dat ik dit hier plaats, het forum blijkt weinig gebruikt te worden)

  3. Eindelijk, de I2S is aangekomen (was verkeerd gesorteerd bij onze dure BPost) en inmiddels gemonteerd, iedereen die beschikt over de juiste schroeven draaien (PH kruiskop voor de module & Torx voor de kast) kan de klus klaren.
    Luisteren, ja, ik kan alleen bevestigen wat anderen beschreven, mij valt de breedte op, alsof er een extra set speakers tussen de spelende speakers bijgekomen zijn en zachtjes meespelen.
    Enfin..soit, misschien overdrijf ik een beetje in mijn verwoording maar het staat vast I2S klinkt beter dan AES/EBU van Ambre naar Adagio. Dat tikkeltje beter onder controle zijnde laag en dat ietske betere hoog doet het hem.
    Is het nu erg voor diegenen die de usb ingang van de Adagio (of andere dac) niet kunnen of willen opofferen, welnee, de AES/EBU verbinding klinkt mits een goede kabel al super de luxe, de I2S doet er gewoon een klein procentje bovenop.
    Benieuwd wat Cat6a of Cat7 kabels met Telegartner pluggen daar nog kunnen aan verbeteren.

  4. Ben in blijde verwachting van de I2s module voor de Adagio maar post NL naar Belgie loopt wat vertraging op. Nu zat ik mij af te vragen of het nut heeft een betere UTP kabel te gebruiken tussen Ambre en Adagio I2S in plaats van de kabels die bij de Ambre in de doos zaten, ik gebruik nu reeds een AudioQuest Cinnamon tussen D-Link en Ambre, misschien moet ik dat ook doen tussen Ambe en Adagio of is dat zinloos ?

  5. ‘@tommd64
    Polariteit hier in Brugge, Belgie is een verhaal appart, vraag al aan verschillende beroep elektriekers gevraagd met steeds het antwoord dat het niets uitmaakt, hier is er geen Nul en Fase (bij meting klopt die uitleg)
    btw, u bedoeld Metrum Ambre ipv Metrum dac als fantastische combi, is het niet, de Ambre is hier al geruime tijd aanwezig, tof spul.

  6. Goed te horen slome! Als je een sps 500 hebt kun je je je voeding splitten, in een Y en eventueel een txusb ultra er achter zetten als je budget het toelaat..Dan sodemieter je van de stoel..overigens is de Ambre in combinatie met i2s op een Metrum DAC een echte topper, Metrum klinkt erg open en in combinatie met de Ambre precies het juiste timbre, daar waar ik SOtM dan weer te helder vond in mijn set. Ik weet dat het ontopic is maar wat is er met je voeding aan de hand??

  7. Ik heb de ambre en de SOtM 200ultra met elkaar vergeleken. Het zijn beide echte toppers. Voordelen van de Ambre zijn stabiliteit en eengoede voeding. I2s aansluiting, dat scheelt in investeren van een dure kabel. Het geluidsbeeld vond ik geweldig maar iets donkerder. De Sotm200ultra is meer open maar hier komen kosten van een goede voeding en usb kabel nog overeen. Dus ben je uit eindelijk duurder uit. In mijn combinatie Brooklyn+ heb ik uiteindelijk voor SOtM gekozen. Maar in heel veel combinaties kande Ambre goed uitpakken zeker gecombineerd met i2s en/of Metrum dac.Ik raad je aan een goede dealer te zoeken om ze beide te vergelijken. Pas op nieuw uit doos duurde het bij mij zeker 3 dagenvoordat de Ambre tot wasdom kwam..

    • Dag Slome, hoewel beide zeer goed zijn zou ik zeker niet van de SOtM 200 ultra afstappen. Ik heb ze beide vergeleken en in mijn situatie pakte de 200 ultra beter uit. Gezien de prijskwaliteitsverhouding zou je als neutrale luisteraar voor een ambre kunnen gaan. Maar als je als een SOtM hebt is het geen vooruitgang eerder anders.om. De 200 ultra is wat opener en ruimtelijker en kent iets meer gemak in het oplossend vermogen in het hoog. Ook kan je SOtM opwaarderen met een Voeding of een sOtM txultra, dat is een aanzienlijke verbetering. Zelf luister ik overigens nooit naar spotify hoewel ik wel een abonnement heb.

        • Ambre heeft het voordeel van de mooie prijs voor 1199,- ben je vrijwel klaar.. Bij de SOtM200ultra zit je als basis op 1399,= en wil je toch graag een goede voeding erbij (Sbooster 329,= of SOtM sps 500 549,=) Dan zit je qua prijs gelijk hoger in de boom. Zeker als je een Metrum Dac hebt is de ambre combinatie nauwelijks te verslaan..Maar zoals gezegd in mijn combinatie met deMytek Brooklyn+ vond ik de SOtM200 ultra net iets verfijnder uitpakken.. Hoewel ik wel direct een goede voeding SPs 500 erbij heb gekocht.

          • Hi tommd64! Bedankt voor de feedback. Ik ga zeker niet afstappen van de SMS-200 Ultra. Ik ben er erg blij mee. Zeker nu de sps-500 overleden is en ik tijdelijk ben aangewezen op de interne streamer van de NT-503 weet ik weer wat ik mis: ruimtelijkheid, detail; net of er gordijnen zijn dichtgedaan. Mooie spulletjes maken ze bij Metrum, ook superleuk dat het Nederlandsch is.

          • De magie van de Metrum komt écht los mét de I2S-koppeling. Die is waanzinnig. Zonder deze koppeling speelt het echter ook bijzonder open en luchtig. Ik heb de combi die je hier uiteen zet gehoord met Hans Beekhuyzen en dat is ook bijzonder goed.

  8. Ik kan je conclusie alleen maar bevestigen Jaap! Een prachtig stabiel produkt. Klinkt heel erg goed vooral via i2s mooi ruimtelijk en vooral op een metrum dac een aanrader. Houdt inderdaad rekening met inspelen want pas na een week klinkt hij zoals hij bedoeld is..Klankbeeld is rustig in het hoog, uitgebalanseerd en mooi vol laag. Doordat de voeding standaard al perfect is heb je hier geen kosten te verwachten. Kijk ook goed naar de polariteit van het net; deze bleek net andersom dan bij mijn onyx..En het scheelt wel..

×