Review Metrum Acoustics Ambre Roon Endpoint

Voordelen

 • Waanzinnige weergave kwaliteit
 • Souplesse
 • i2S digitaal uit
 • Roon

Nadelen

 • Afmetingen (formaat) is niet altijd handig
 • I2s alleen mogelijk met opoffering usb-input
 • Prijs: € 1199

  Bouwkwaliteit
  Inzetbaarheid
  Weergave
  Prijs
  Test Setup Metrum Ambre

  Inleiding

  Streaming begint echt een vaste plek te krijgen in menig hifi en high-end systeem. De reden is de fijne combinatie van toegang tot veel muziek, bedieningsgemak én inmiddels erg goede weergave. Vaste partijen met de betere producten in deze industrie zijn bijvoorbeeld NAD, Auralic, Aurender of Lumin. Wij volgen Metrum Acoustics al een tijd en hebben regelmatig de vraag neergelegd of er een streamer gaat komen… Eindelijk weten we het antwoord: ja…. Maak kennis met de Metrum Acoustics Ambre. Een puristisch Roon Endpoint. Prijs? 1200 euro. 

  Het is maar een klein kastje. Zonder display. Zilver of zwart… Niets bijzonders. Beetje saai zelfs. Of zullen we het discreet noemen? Dat is wat vriendelijker. Achterop zien we een netkabel-aansluiting, coaxiaal, optisch, aes en een tweetal netwerkpoorten. Boven ééntje staat LAN. Boven de andere: I2S… hey… daar is de bijbehorende module dus voor. We begrepen dat we dezes op de plek van de USB-input kunnen doen. Eerst maar even installeren en inspelen.

  Simpel

  Als u ROON draaiend hebt in uw netwerk, is het installeren van de Metrum Acoustics Ambre echt een fluitje van een cent. Let er alleen even op dat u de netwerkkabel in de juiste ingang prikt én dat u deze eerst aansluit voordat u de stekker erin doet. Zonder netwerk bestaat er een kleine kans dat het besturingssysteem blijft zoeken naar de status (tijd, updates, etc). Dat komt wel goed, maar het kan even duren. Als u de netwerkkabel er al in hebt, heeft hij direct een internetverbinding en loopt alles wat soepeler.

  We openen ROON op de desktop-pc en schakelen de zone in. Wilt u overigens de naam veranderen van de Ambre in uw netwerk, dan kunt u op de Ambre inloggen (via het toegewezen ip-adres) en daar de hostname veranderen. Tevens kunt u daar de streamer een vast ip-adres geven (DHCP uitzetten). Het zijn kleine details. Wij vinden met name het vaste ip-adres wel handig. Zo kunnen we netjes alles groeperen en eventueel handmatig zaken regelen op ip-niveau. Denk aan QoS-regels.

  Nu we de zone hebben ingeschakeld, laten we de Ambre even een weekje rustig inspelen. Onder tussen kijken we eens naar waaruit deze streamer bestaat.

  Rasberry… maar dan on steroids

  Onder de kap van de Ambre schuilt een Rasberry Pi. Echter: dat is puur voor de webservices en dataverbinding met de ROON-server. Processing wordt immers al in ROON gedaan. Het board is compleet optisch ontkoppeld van de rest van de Ambre. Cees Ruytenberg gebruikt daar supersnelle industriële optische ontkoppelingen voor. Ook de netwerkverbinding is galvanisch gescheiden.

  De uitgangen hebben een forse sturing gekregen voor stabiliteit. Denk aan de I2S-verbinding. Metrum gebruikt daar een netwerkkabel voor. De verbinding is getest tot meer dan 10 meter. Dat werkt feilloos, al is natuurlijk de vraag of dat nodig en verstandig is zulke lange verbindingen te gebruiken. Maar mocht het nodig zijn: het werkt. En als kers op de taart: de clocks in de Ambre komen bij Tentlabs vandaan. Er zijn aparte klokjes voor 44.1 en 48 kHz (en meervouden daarvan). Natuurlijk is alles netjes apart gevoed.

  Al met al ziet het binnenwerk er keurig verzorgd uit. Maar dat zijn we inmiddels wel gewend van Metrum

  I2S board inprikken

  We installeren voor deze test ook het I2S-board wat u optioneel kunt aanschaffen voor bijna alle modellen: Onyx, Jade, Pavane, Adagio. Het verwisselen gaat eenvoudig: haal het usb-board eruit en prik het I2S-board erin. Klaar… U zult later lezen dat het zonder meer interessant is deze verbinding te gebruiken. Ook het verschil met AES is goed hoorbaar.

   
   

  117 reacties

  1. Ga mij een beetje amuseren, Audioquest Carbon 1.5m kabel toegekomen, ga die eens voorzien met Telegartner pluggen en gebruiken tussen D-Ling en Metrum Ambre. Vervolgens een Audioquest Cinnamon die nu tussen d-Link en Ambre zit inzetten voor de I2s verbinding met Adagio, kan ik eindelijk eens deftig I2s vergelijken met AES/EBU

  2. Misschien een rare vaststelling, bij at vergelijken stel ik vast dat de verbinding Ambre-Adagio wat beter klinkt (iets zachter van klank) met AES/EBU kabel (supra) dan met I2S. Nu is I2S wel nog met eenvoudige utp kabel verbonden, kan de reden zijn vermoed ik. Wegens de vervelende post staking hier in Belgie was ik nog niet in de gelegenheid om betere utp kabel te monteren.

  3. Sta mij toe toch een doordenkertje/twijfelgeval bij het aansluiten van de aarde aan één uiteinde bij het maken van een Cat 6a of Cat 7 kabel te vermelden.
   Wat met Nas en D-Link verbinding , bij afspelen is de Nas de bron, bij downloaden van aangekochte files is D-Link de bron !!
   (Excuses Jaap dat ik dit hier plaats, het forum blijkt weinig gebruikt te worden)

  4. Eindelijk, de I2S is aangekomen (was verkeerd gesorteerd bij onze dure BPost) en inmiddels gemonteerd, iedereen die beschikt over de juiste schroeven draaien (PH kruiskop voor de module & Torx voor de kast) kan de klus klaren.
   Luisteren, ja, ik kan alleen bevestigen wat anderen beschreven, mij valt de breedte op, alsof er een extra set speakers tussen de spelende speakers bijgekomen zijn en zachtjes meespelen.
   Enfin..soit, misschien overdrijf ik een beetje in mijn verwoording maar het staat vast I2S klinkt beter dan AES/EBU van Ambre naar Adagio. Dat tikkeltje beter onder controle zijnde laag en dat ietske betere hoog doet het hem.
   Is het nu erg voor diegenen die de usb ingang van de Adagio (of andere dac) niet kunnen of willen opofferen, welnee, de AES/EBU verbinding klinkt mits een goede kabel al super de luxe, de I2S doet er gewoon een klein procentje bovenop.
   Benieuwd wat Cat6a of Cat7 kabels met Telegartner pluggen daar nog kunnen aan verbeteren.

  5. Ben in blijde verwachting van de I2s module voor de Adagio maar post NL naar Belgie loopt wat vertraging op. Nu zat ik mij af te vragen of het nut heeft een betere UTP kabel te gebruiken tussen Ambre en Adagio I2S in plaats van de kabels die bij de Ambre in de doos zaten, ik gebruik nu reeds een AudioQuest Cinnamon tussen D-Link en Ambre, misschien moet ik dat ook doen tussen Ambe en Adagio of is dat zinloos ?

    1. Ik vermoed dat de Cinnamon beter beschermd is, klinkt misschien stom maar de lengte van 0.75m is handig in mijn situatie
     (btw, trigger bakje gemaakt, zoek nog een manier om veiligheid tegen overbelasting in te stoppen, vertrouw die gangbare adaptors niet zo erg, stel dat die stukgaan en plots 220V doorlaten ! )

      1. Sta me toe deze vraag hier te plaatsen
       Als ik het goed begrijp moet je de van telegartner pluggen voorziene kabel aan één uiteinde de afscherming bevestigen, aan de bron zijde dus, maar veronderstel u dit eens:
       Van internet provider bakje naar d-link, van d-link naar streamer, van streamer naar dac, dus drie kabels te maken, moet dan ieder kabel gemaakt worden met de afscherming aan één uiteinde. Immers de bron is de het provider bakje, het doel de dac.!!

      1. Naar mijn weten is er maar één type: deze Kabel is overal los te koop. Check allekabels.nl eens. Daar kan je filteren op CAT6a met S/FTP. Let er wel even op dat er een wezenlijk verschil zit in een ‘vaste’ kern of een ‘flexibele’ kern. Solid Core of Stranded dus. Telegartner werkt met beide wel goed heb ik gemerkt.

      2. Datakabel A-02YSC2Y 4x2x0.56 Van Draka. Geschikt voor onder de grond/vocht. En bij Conrad kan je ook telegartners bestellen, letop dat je de ronde zilveren schroef aan de achterkant neemt..

       1. Ps voordeel een uitstekende afgeschermde kabel, die zeer muzikaal is. Nadeel weinig flexibel;dus neem voldoende lengte om de bocht te nemen.

  6. De I2S is al besteld, normaal woensdag hier, ben benieuwd, kan je geloven, hoe langer de Adagio aanligt hoe beter die speelt, momenteel met het album “Casting Nets – Distance, Light & Sky” super analoog aan het klinken hiermee

  7. @tommd64
   Polariteit hier in Brugge, Belgie is een verhaal appart, vraag al aan verschillende beroep elektriekers gevraagd met steeds het antwoord dat het niets uitmaakt, hier is er geen Nul en Fase (bij meting klopt die uitleg)
   btw, u bedoeld Metrum Ambre ipv Metrum dac als fantastische combi, is het niet, de Ambre is hier al geruime tijd aanwezig, tof spul.

   1. Dag Fernand, ik bedoel ook de combinatie. Mbt polariteit dat speelt overal;zelfs in Belgie. Zie ook Jaaps reaktie hieronder..Een soms simpele oplossing is alle aansluitingen ;ook de ambre loskoppelen met de achterkant van je hand iets boven de unit hangen. Gaan je handharen overeind staan dan staat hij uit fase..Dit werkt niet altijd omdat het afhankelijk is van de omkast. De ambre moet je ook polariseren..

  8. Als het plaatsen van de I2S module in de Adagio niet al te moeilijk doe ik dat, dan hoef ik niet diverse aes/ebu kabels te gaan proberen (btw Jaap, ben bezig met het trigger probleempje aan het oplossen voor de AVM’s)

   1. Plaatsen van de module is echt heel eenvoudig. Kwestie van USB-module eruit en i2s-module erin. (Hoor graag van je oplossing… zit met chronisch tijdtekort om dit uit te zoeken… :-().

   2. Fernand ik sluit me bij Jaap aan ; rustig kijken uiteraard stroom eraf en dan is omsteken makkelijk. Er is een kruiskop schroefje.nodig.. Klant matig is het net die kers op de taart. Ik hoorde duidelijk verschil in het voordeel van i2s. Tov aes/ebu coffee. Fantastische combi vooral ook met een metrum dac omdat de klankbalans dan helemaal klopt. Ook is er standaard al een hoogwaardige voeding aanwezig..Dat scheelt je minimaal 3-4 honderd euro..

  9. Ambre momenteel op proef, staat dapper te zijn zo onder de nad M50 maar onwaarschijnlijk dat die op inspeel periode al behoorlijk de M50 opzij duwt.
   Het valt mij wel op dat het Lan lampje niet stabiel oplicht, waarschijnlijk normaal, maar toch beetje vreemd, misschien kabelprobleem met audioquest lan kabel.

   1. Hoi Fernand,

    je kan ook de NAD M50 als Roon endpoint gebruiken. Ik heb de Ambre in een winkel laatst ook vergeleken met de M50 (beide Roon op gedraaid) en kon daardoor makkelijk een A-B vergelijking doen, maar vond het verschil ook niet enorm. De stap van de NAD M51 naar de Jade als pre-amp/dac vond ik groter. Ben benieuwd wat je ervaringen zijn als de Ambre wat meer is ingespeeld. Mvg Bart

    1. Ik gebruik al een tijdje Roon op Nad M50 en ik moet eerlijk zijn het wordt een moeilijke beslissing. Ook heb ik de Jade op proef, die gaat zeker terug omdat ik eerder naar de Adagio zou gaan, ik ga de jade nog een paar dagen laten staan en dan eens de Ambre op mijn Nad M12 aansluiten, deze laatste blijft zeker nog een tijdje staan. Ik ga er zeker speciaal op letten hoe de M12 het ermee doet, iets in mij doet vermoeden dat de Jade wat ruiger klinkt.

     1. Fernand, heb je de Ambre al met i2s geprobeerd op de Jade?? Mijn ervaring is dat deze combinatie nauwelijks te verslaan is qua klank en beleving. Echt mooier dan AES/EBu of Spdif. duurdere combinaties hebben regelmatig het nakijken.. Wel is de combinatie zeer belangrijk. De Ambre klink ingetogen terwijl de Dac,s van Metrum prachtig open klinken. Perfecte match dus..heel dynamisch en ruimtelijk ook.

       1. De I2s is niet voorzien op de Jade, maar als de Adagio er komt zal ik die zeker laten voorzien. Ik heb vanavond eens Adele’s Hello er op los gelaten, ik herinner mij dat het vroeger met Nad M50/M51 + Musical Fidelity M6i haar stem moeilijk lag, nu met Ambre/Jade en AVM M30’s is daar niets van op aan.

       2. Ben benieuwd wat je ervan vindt. Ik vindt de Adagio + Ambre + AVM M30 écht heel fraai. Geniet er enorm van. Epicon is mijn smaak en matcht erg goed. Zeer fijne speaker in de woonkamer.

       3. De Adagio is inmiddels ingespeeld, ik mis wat laag, zou de I2s daar verbetering in brengen ? Ik heb de I2s (nog) niet maar als je erover nadenkt kost die eigenlijk bijna minder dan een betere AES/EBU kabel.

       4. I2S gaat zéérzeker een verschil brengen. Bij mij werd het laag dieper een een pak beter gedefinieerd.

  10. Goed te horen slome! Als je een sps 500 hebt kun je je je voeding splitten, in een Y en eventueel een txusb ultra er achter zetten als je budget het toelaat..Dan sodemieter je van de stoel..overigens is de Ambre in combinatie met i2s op een Metrum DAC een echte topper, Metrum klinkt erg open en in combinatie met de Ambre precies het juiste timbre, daar waar ik SOtM dan weer te helder vond in mijn set. Ik weet dat het ontopic is maar wat is er met je voeding aan de hand??

   1. Ik vind het goed dat je zo de tijd nam om de twee streamers te vergelijken; erg handig. Ik shop liever bij dezelfde winkels en dan zit je toch altijd wat vast aan het assortiment van de winkel, dus dan wordt het altijd wat lastiger om alles te testen wat ik leuk vind.

    Ik weet niet wat er aan de hand is met de voeding. Ik kwam terug van een weekje weg en stopte de stekker van de voeding in het lichtnet. Vervolgens vloog de aardlekschakelaar er uit en deed de voeding steeds wat minder.. *snik* Gelukkig mag ik hem omruilen.

   1. Hai Fernand, Furutech netkabelcis fantastisch! Ik heb zelf onlangs voor Hanzehifi netkabel gekozenu met furutech stekkers. De heren van Hanze zijn zeer bereidwillig deze te monteren. Maar eerst meot je nog even door de dark hours van de ambre heen omdat inspelen zeker een week duurt.( toen kreeg ik mijn hoog pas terug..)

  11. Ik heb de ambre en de SOtM 200ultra met elkaar vergeleken. Het zijn beide echte toppers. Voordelen van de Ambre zijn stabiliteit en eengoede voeding. I2s aansluiting, dat scheelt in investeren van een dure kabel. Het geluidsbeeld vond ik geweldig maar iets donkerder. De Sotm200ultra is meer open maar hier komen kosten van een goede voeding en usb kabel nog overeen. Dus ben je uit eindelijk duurder uit. In mijn combinatie Brooklyn+ heb ik uiteindelijk voor SOtM gekozen. Maar in heel veel combinaties kande Ambre goed uitpakken zeker gecombineerd met i2s en/of Metrum dac.Ik raad je aan een goede dealer te zoeken om ze beide te vergelijken. Pas op nieuw uit doos duurde het bij mij zeker 3 dagenvoordat de Ambre tot wasdom kwam..

   1. Ik heb nog geen van beide gehoord maar om praktische redenen zou ik voor de Ambre gaan vanwege de aansluit mogelijkheden, geen externe voeding. Wat ik nu wel niet goed begrijp is waarom men gekozen heeft om intern een (korte) lan kabel te gebruiken in plaats van een vaste gesoldeerde verbinding.

   2. Leuk dat jij ook de Ambre en de SOtM vergeleken hebt! Ik heb ook de SOtM. Als apparaat lijkt het iets veelzijdiger dan de Ambre, die alleen Roon doet. De Ambre vind ik er wel een stuk mooier. uitzien Wat kritiekpunten op de SOtM is de sh*tty Spotify-ondersteuning en dat je de DAC alleen kunt aansluiten met USB…

  12. Net een Ambre besteld als back-up voor onze tot nu toe onbetrouwbaar gebleken Auralic Aries G2.
   Benieuwd hoe de Ambre klinkt in een vergelijk met de Aries!

     1. Maar wel weer erg leuk om bevestigingen te lezen. Ik ben ook zeer geïnteresseerd in de Ambre maar eerst even andere dingen, helaas. Dus moet het maar eventjes hebben van andermans plezier van het testen. Niet dat ik te klagen heb met mijn huidige setup maar dat zal je wel begrijpen. Altijd leuk om langzaam te upgraden;-)

       1. Een M50 brengt tussen de 800 en 1000€ op schat ik in. Een Ambre kost 1200€ zonder Roon. Dus ik gok dat je het even verkeerd inschat.

   1. Dag Slome, hoewel beide zeer goed zijn zou ik zeker niet van de SOtM 200 ultra afstappen. Ik heb ze beide vergeleken en in mijn situatie pakte de 200 ultra beter uit. Gezien de prijskwaliteitsverhouding zou je als neutrale luisteraar voor een ambre kunnen gaan. Maar als je als een SOtM hebt is het geen vooruitgang eerder anders.om. De 200 ultra is wat opener en ruimtelijker en kent iets meer gemak in het oplossend vermogen in het hoog. Ook kan je SOtM opwaarderen met een Voeding of een sOtM txultra, dat is een aanzienlijke verbetering. Zelf luister ik overigens nooit naar spotify hoewel ik wel een abonnement heb.

     1. Ambre heeft het voordeel van de mooie prijs voor 1199,- ben je vrijwel klaar.. Bij de SOtM200ultra zit je als basis op 1399,= en wil je toch graag een goede voeding erbij (Sbooster 329,= of SOtM sps 500 549,=) Dan zit je qua prijs gelijk hoger in de boom. Zeker als je een Metrum Dac hebt is de ambre combinatie nauwelijks te verslaan..Maar zoals gezegd in mijn combinatie met deMytek Brooklyn+ vond ik de SOtM200 ultra net iets verfijnder uitpakken.. Hoewel ik wel direct een goede voeding SPs 500 erbij heb gekocht.

      1. Hi tommd64! Bedankt voor de feedback. Ik ga zeker niet afstappen van de SMS-200 Ultra. Ik ben er erg blij mee. Zeker nu de sps-500 overleden is en ik tijdelijk ben aangewezen op de interne streamer van de NT-503 weet ik weer wat ik mis: ruimtelijkheid, detail; net of er gordijnen zijn dichtgedaan. Mooie spulletjes maken ze bij Metrum, ook superleuk dat het Nederlandsch is.

      2. De magie van de Metrum komt écht los mét de I2S-koppeling. Die is waanzinnig. Zonder deze koppeling speelt het echter ook bijzonder open en luchtig. Ik heb de combi die je hier uiteen zet gehoord met Hans Beekhuyzen en dat is ook bijzonder goed.

   1. Hallo Fernand, is het misschien niet mogelijk bij Lexicom hier in Nederland? Hebben vrij goede service. Misschien eens een telefoontje of bezoekje wagen? Gun hem je van harte dus hoop dat het je gaat lukken. Succes!

   2. Fernand, in vergelijk van mijn Nad 50.2 won de ambre het met Roon [rock, wat mij betreft een must!!] Ik zou gezien de prijs kwaliteit zeker voor de ambre gaan ..Met de utp kabel ben ik het met je eens. maar bij Audioquest kan je op maat een utp kabel laten maken.. of ook bij AQ vox..

  13. Ik kan je conclusie alleen maar bevestigen Jaap! Een prachtig stabiel produkt. Klinkt heel erg goed vooral via i2s mooi ruimtelijk en vooral op een metrum dac een aanrader. Houdt inderdaad rekening met inspelen want pas na een week klinkt hij zoals hij bedoeld is..Klankbeeld is rustig in het hoog, uitgebalanseerd en mooi vol laag. Doordat de voeding standaard al perfect is heb je hier geen kosten te verwachten. Kijk ook goed naar de polariteit van het net; deze bleek net andersom dan bij mijn onyx..En het scheelt wel..

  14. Mooi dat dit kastje doet waar ik op hoopte. Ik moet nog heel eventjes wachten om hem te testen maar dit doet al goed te horen. Alleen jammer dat ik aan coaxiaal vast zit maar zoals je al eerder tegen me zei, dan is de keuze ook erg makkelijk.

  Geef een antwoord