Review Merrill Audio Cara voorversterker

Voordelen

 • Snel
 • Open
 • Veelzijdig

Nadelen

 • Alleen maar XLR-ingangen
 • Design is wat... smaakgevoelig
 • Alleen bediening via afstandsbediening
 • Prijs: € 3895

  Bouwkwaliteit
  Inzetbaarheid
  Weergave
  Prijs

  Inleiding

  Inhoud

  Onlangs lazen we een artikel waarin stond dat er op de dag van vandaag wereldwijd ongeveer 20.000 hifi-merken zouden bestaan. Daar moesten we toch even van bekomen. Kiezen uit al deze merken is niet eenvoudig maar af en toe komen producten eerder toevallig op ons pad. Op de laatste X-FI beurs hoorden we een set geweldig klinkende mono-blokken waarvan we het merk niet onmiddellijk konden thuisbrengen. Het bleek om een setje Merrill Audio Element eindversterkers te gaan. Daarvan herinneren we ons vooral nog de exceptionele controle en de ruime soundstage. Nu tijd voor de aansturing van deze eindversterkers: de Merrill Audio Cara. 

  Merrill Audio Advanced Technology Labs is een relatief jong bedrijf uit het Amerikaanse New-Jersey. Eigenaar Meril Wettasinghe had al langer een passie voor hifi en stampte na een succesvolle carrière in de financiën zijn eigen bedrijf uit de grond. Zijn missie bestaat erin hoge kwaliteit te leveren aan relatief haalbare prijzen. Een nobel doel maar niet zo evident voor een relatief klein bedrijf. Daarom probeert Merrill Audio zoveel mogelijk op beurzen aanwezig te zijn om hun producten te laten horen. Geen grote media-campagnes maar des te meer inzetten op kwaliteit en een meer gespecialiseerde aanpak.

  Die aanpak loont vooral voor hun eindversterkers die internationaal hoge ogen gooien. Vandaag bekijken we een cruciaal onderdeel voor aansturing van losse eindversterkers: een voorversterker. In dit geval de Merrill Audio Cara, genoemd naar de dochter van de eigenaar.

  De rest van het portfolio bestaat verder uit drie eindversterkers, twee voorversterkers en een phono-stage. Een kijkje op de site toont enkele ‘teasers’ voor toekomstige producten waarbij de aankondiging van een digitale speler het meest in het oog springt. Iets om naar uit te kijken!

  Bouw en uiterlijk

  De Merrill Audio Cara is een volledig analoge voorversterker die enkel gebalanceerde in- en outputs bezit. Eigenaar Wettasinghe gelooft duidelijk in deze aanpak want ook zijn andere voor- en eindversterkers in het assortiment zijn enkel met gebalanceerde aansluitingen te verkrijgen. Deze bewuste keuze heeft uiteraard  zijn voor- en nadelen maar het toont vooral dat dit bedrijf een duidelijke filosofie heeft en daar volledig achter staat.

  Hoewel de eindversterkers unaniem geprezen worden voor hun looks, het zijn echte juweeltjes, zijn de meningen over het uiterlijk van de voorversterkers op zijn zachtst gezegd verdeeld. Dit merkten we al bij de productaankondiging van een tijdje geleden. Ofwel vind je er niets aan ofwel vind je het geweldig. Uw redacteur behoort tot het laatste kamp want ‘bling is mijn ding’. M

  aar bezoekers ten huize van uw trouwe dienaar waren niet altijd even enthousiast. Toch vinden we het stalen, blinkende front zonder toetsen maar met grote blauwe oled-scherm een bijzondere uitstraling hebben. Wanneer je de Cara of de duurdere Christine (genoemd naar zijn echtgenote!) in je set plaatst maak je een statement, zoveel is duidelijk.

  Groot

  De gegevens op het scherm zijn erg groot en perfect leesbaar vanaf de luisterplek. Indien de blauwe ledverlichting te veel stoort kan het scherm gedimd of uitgeschakeld worden. Dan integreert deze voorversterker beter in het hifi-rack en lijkt hij meer op de gewone zilveren toestellen. Anderzijds vinden wij de uitzonderlijke leesbaarheid erg gebruiksvriendelijk en worden we niet afgeleid door de blauwe (in gedimde modus) info op het scherm. Achteraan zien we prachtige gouden Cardas XLR-aansluitingen (zelfs bling achteraan) waarvan twee out- en vier inputs. Simpel en strak, just the way we like it.

  We vroegen wat meer uitleg aan eigenaar Merrill Wettansinghe over het ontwerp van de Cara voorversterker:

  “The Cara Preamplifier was designed with a budget in mind that would have similar performance to the Christine Reference Preamplifier, with excellent noise rejection and balanced circuits on the input that mimic a transformer input in noise rejection and performance. The original design goals were exceeded but the price-point maintained. In our measurements of the Cara Preamplifier we obtained a 1kHz square wave with an output voltage of 7 volts.”

  “There is no overshoot or ring, yet it maintains the speed of the square wave edge with only a slightly rounded corner at the top showing that bandwith limitations of the Cara Preamplifier which extends to 200kHz flat, and 700kHz at -3db. A specialized circuit and multi stage power supply (Kratos) was used to provide an ultra quit sound and excellent speed.”

  De preamp zit de laatste jaren een beetje in de hoek waar de klappen vallen. Heel wat d/a converters hebben een lossless volumeregeling waarbij geen bits meer ‘gecrunched’ worden en die vaak erg goed presteren. Toch brengt een aparte voorversterker vaak net dat stukje magie in een set waar velen naar op zoek zijn. We zijn benieuwd wat de Merrill Cara in onze nieuwe referentieset zal doen.

  Geef een antwoord