web analytics

Review Meridian Ultra DAC

Voordelen

 • Totaaloplossing voor MQA
 • Klinkt groots en innemend
 • Uitbreidbaar
 • Streamer klinkt écht goed

Nadelen

 • Tikkie Prijzig
 • Niet echt mooi op te zien
 • Setup menu kan beter
 • Prijs: € 19750

  Bouwkwaliteit
  Inzetbaarheid
  Sound
  Setup
  Prijs
  meridian-ultradac

  Conclusie

  De Meridian Ultra DAC is een indrukwekkende machine met veel mogelijkheden. Het is allereerst veel meer dan een dac. Het is een voorversterker met dac- en streamer-functie. Hoeveel inputs? Nou: hoeveel wenst u er; het systeem is uitbreidbaar.

  Daarnaast is het mogelijk te streamen op heel hoog niveau. Daarbij is keuze uit Sooloos of Roon. Sooloos is ook op een NAS te zetten. UPnP is geen optie.

  Tenslotte: MQA. De hele Ultra DAC is natuurlijk native MQA. Van input tot output. En ja: dat hoor je...

  Voor wie?

  Goed… de Meridian Ultra DAC is een mooi apparaat. Klankmatig dan. Want optisch kan het wel wat beter naar onze mening. En op gebied van menu ook. Maar goed… daar is overheen te komen.

  Meer dan een dac

  Voor wie is de Ultra DAC nu bedoeld? Want met 20.000 euro is het toch een prijzig ding. En eerlijk is eerlijk: als u alleen een dac nodig hebt zijn er voor 19.750 euro betere modellen te koop. Of u koopt iets gelijkwaardigs en stopt 10.000 euro in uw zak.

  Maar de Ultra DAC kan meer. Het is een uitbreidbaar en upgradable apparaat. En het is ook een voorversterker. En een streamer. Een heel goede streamer zijn we achter, want de Sooloos-streamer klinkt echt wel fraaier dan de digitale dac-inputs.

  Kortom: als we even optellen: dac, streamer en voorversterker… Met MQA opties. Zijn ze grofweg 6500 euro per stuk waard? Tsja… dat is een twijfelgeval. We denken aan een mooie Pass Labs, Aurender en Pavane-dac. Maar ja: dat zijn drie apparaten om te voeden. En om te koppelen. Dus u bespaart met één apparaat heel wat geld aan kabels. En ruimte… Om maar te zwijgen over de problemen die u krijgt met MQA compatibiliteit. Kortom: er valt zeker wat te zeggen voor deze Ultra DAC.

  Gerelateerde berichten

  Pass Labs X2.5

  Voor wie? Inhoud 1. Inleiding2. DSP koningen3. De setups4. De sound5. Meridian MQA6. Voor wie?ReactiesPass Labs is een Amerikaans high-end bedrijf dat onder leiding staat van Nelson Pass. Het merk heeft al vele gerenomeerde versterkers gemaakt die alle gebruik maken van de gepatenteerde supersymmetry-techniek. Een techniek die, zoals de naam het al zegt, er voor […]

  Mutec REF-10 clock

  Impressie Mutec REF 10 klok

  Voor wie? Inhoud 1. Inleiding2. DSP koningen3. De setups4. De sound5. Meridian MQA6. Voor wie?ReactiesNerdy’er dan dit gaat het niet worden, schatten we in. Een test van een referentie-klok… En daarbij: is het wel hoorbaar? Immers: het gaat om een klok! We gaan het eens proberen bij Helios in Haarlem. Die zet er ook nog […]

  4 reacties

  1. Hoe de apparatuur er uitziet (mits degelijk gebouwd) is voor mij onbelangrijk. Dat de prijs op dit niveau 3x hoger uitvalt is logisch. Er is heel veel kennis en niet te vergeten gereedschap / meetapparatuur nodig, je staat echt versteld wat dat kost. Mocht ik het ooit kunnen betalen dan wil ik deze graag vergelijken met de concurrentie, maar Jaap heeft goeie oren. En verslaat Meridian MQA niet alleen in prijs (echt ‘n smak geld) maar ook gehoormatig de concurrentie. En dit is tenslotte het belangrijkste.

  Geef een reactie