web analytics

Review Meridian Ultra DAC

Prijs: € 19750

Bouwkwaliteit
Inzetbaarheid
Sound
Setup
Prijs
meridian-ultradac

Conclusie

De Meridian Ultra DAC is een indrukwekkende machine met veel mogelijkheden. Het is allereerst veel meer dan een dac. Het is een voorversterker met dac- en streamer-functie. Hoeveel inputs? Nou: hoeveel wenst u er; het systeem is uitbreidbaar.

Daarnaast is het mogelijk te streamen op heel hoog niveau. Daarbij is keuze uit Sooloos of Roon. Sooloos is ook op een NAS te zetten. UPnP is geen optie.

Tenslotte: MQA. De hele Ultra DAC is natuurlijk native MQA. Van input tot output. En ja: dat hoor je...

Voor wie?

Goed… de Meridian Ultra DAC is een mooi apparaat. Klankmatig dan. Want optisch kan het wel wat beter naar onze mening. En op gebied van menu ook. Maar goed… daar is overheen te komen.

Meer dan een dac

Voor wie is de Ultra DAC nu bedoeld? Want met 20.000 euro is het toch een prijzig ding. En eerlijk is eerlijk: als u alleen een dac nodig hebt zijn er voor 19.750 euro betere modellen te koop. Of u koopt iets gelijkwaardigs en stopt 10.000 euro in uw zak.

Maar de Ultra DAC kan meer. Het is een uitbreidbaar en upgradable apparaat. En het is ook een voorversterker. En een streamer. Een heel goede streamer zijn we achter, want de Sooloos-streamer klinkt echt wel fraaier dan de digitale dac-inputs.

Kortom: als we even optellen: dac, streamer en voorversterker… Met MQA opties. Zijn ze grofweg 6500 euro per stuk waard? Tsja… dat is een twijfelgeval. We denken aan een mooie Pass Labs, Aurender en Pavane-dac. Maar ja: dat zijn drie apparaten om te voeden. En om te koppelen. Dus u bespaart met één apparaat heel wat geld aan kabels. En ruimte… Om maar te zwijgen over de problemen die u krijgt met MQA compatibiliteit. Kortom: er valt zeker wat te zeggen voor deze Ultra DAC.

Gerelateerde berichten

Primare DVD30

Voor wie? InhoudPrimare is een Zweeds merk dat zich in de hogere regionen van de hifi beweegt; de instapset, bestaande uit een D20 cd-speler en I20 versterker, kost al gauw ?3000 als daar een bijpassende set luidsprekers bij wordt gezocht. Het is echter geen onredelijke prijs als er wordt gekeken naar de afwerking, het oog […]

Review NAD C390DD

Voor wie? InhoudHet is één van de lastigste recensies die we tot nu hebben gedaan. De NAD C390DD is zo anders op enkele vlakken, dat je er allereerst goed voor moet zitten én een paar gewoontes moet afleren. Pas dan begrijp je wat NAD voor ogen had met deze bijzondere versterker. Bijzonder? Ja, bijzonder. Om […]

4 reacties

  1. Hoe de apparatuur er uitziet (mits degelijk gebouwd) is voor mij onbelangrijk. Dat de prijs op dit niveau 3x hoger uitvalt is logisch. Er is heel veel kennis en niet te vergeten gereedschap / meetapparatuur nodig, je staat echt versteld wat dat kost. Mocht ik het ooit kunnen betalen dan wil ik deze graag vergelijken met de concurrentie, maar Jaap heeft goeie oren. En verslaat Meridian MQA niet alleen in prijs (echt ‘n smak geld) maar ook gehoormatig de concurrentie. En dit is tenslotte het belangrijkste.

Geef een reactie