web analytics

Review Meridian Ultra DAC

Prijs: € 19750

Bouwkwaliteit
Inzetbaarheid
Sound
Setup
Prijs
meridian-ultradac

De sound

meridian-ultradac-11

We hebben al engiszins laten horen hoe de Meridian Ultra DAC weergeeft. Het is groots, zacht, rond en subtiel. Geen korrel. Maar het is wel hoorbaar een Meridian-sound.

Nu is er eerlijk gezegd ook wel een Pass Labs Sound, een Spectral Sound. Een Hegel Sound… u snapt hem al. Ieder merk heeft een signatuur. En Meridian dus ook. Ligt het je – en wij vinden het zeker lekker… en daarbij is het subtiel – dan is de Ultra DAC een prachtige machine om mee te draaien.

We hebben zowel op de Xfi set als op de Kii Three heerlijk kunnen draaien. We horen keer op keer een kamerbrede weergave met veel diepte en hoogte in de weergave. En dat zowel via de Sooloos koppeling – die overigens zonder enige twijfel het beste presteert bij ons – als via coaxiaal en AES in. Dat verschil is vrij groot.

Opvallend is dat de Sooloos streamer iets meer warmte en gloed geeft. Ook is het stereobeeld groter. Zowel bij files vanaf de Core 200 als via Tidal. De M50 komt gek genoeg wat koud over als we via spdif of AES naar de Meridian spelen. Ook is de beeldvorming wat platter. Kortom: lekker met Sooloos spelen.

DSP filter

We hebben natuurlijk onder de weergave ook even dat DSP-filter geprobeerd: Short, Medium, Long. Het verschil is subtiel, maar wel hoorbaar. Wij vinden short het prettigst, omdat daar toch iets meer definitie hoorbaar is. Medium kan ook nog, maar bij long horen we dat er iets teveel ‘verzacht’ wordt. Het is wat beter op de Xfi-set dan op de Kii Three.

Gerelateerde berichten

Audioquest Type 4

Review Audioquest Type-4

De sound InhoudDe Type 4 van Audioquest is de evergreen uit het leveringsprogramma van Audioquest. Het is een full range speakerkabel met vier getwiste (Star-Quad design) solid core ‘long-grain’ koperen kernen van verschillende diameters, waarbij per polariteit twee kernen van ongelijke dikte worden samengevoegd. Ofwel, een kabel die is opgebouwd volgens de filosofie van de […]

nad-c388

Impressie NAD C388

De sound InhoudWe hebben de afgelopen dagen de NAD C388 op de redactie gehad. Een prettige partner die laat zien waar NAD de komende jaren op gaat focussen: modulaire apparaten waarbij de gebruiker zelf kan kiezen wat hij of zij toevoegt. Dit hebben we ook uitgelegd in de video. Nu tijd om even wat techniek […]

4 reacties

  1. Hoe de apparatuur er uitziet (mits degelijk gebouwd) is voor mij onbelangrijk. Dat de prijs op dit niveau 3x hoger uitvalt is logisch. Er is heel veel kennis en niet te vergeten gereedschap / meetapparatuur nodig, je staat echt versteld wat dat kost. Mocht ik het ooit kunnen betalen dan wil ik deze graag vergelijken met de concurrentie, maar Jaap heeft goeie oren. En verslaat Meridian MQA niet alleen in prijs (echt ‘n smak geld) maar ook gehoormatig de concurrentie. En dit is tenslotte het belangrijkste.

Geef een reactie