web analytics

Review Meridian Ultra DAC

Prijs: € 19750

Bouwkwaliteit
Inzetbaarheid
Sound
Setup
Prijs
meridian-ultradac

De sound

meridian-ultradac-11

We hebben al engiszins laten horen hoe de Meridian Ultra DAC weergeeft. Het is groots, zacht, rond en subtiel. Geen korrel. Maar het is wel hoorbaar een Meridian-sound.

Nu is er eerlijk gezegd ook wel een Pass Labs Sound, een Spectral Sound. Een Hegel Sound… u snapt hem al. Ieder merk heeft een signatuur. En Meridian dus ook. Ligt het je – en wij vinden het zeker lekker… en daarbij is het subtiel – dan is de Ultra DAC een prachtige machine om mee te draaien.

We hebben zowel op de Xfi set als op de Kii Three heerlijk kunnen draaien. We horen keer op keer een kamerbrede weergave met veel diepte en hoogte in de weergave. En dat zowel via de Sooloos koppeling – die overigens zonder enige twijfel het beste presteert bij ons – als via coaxiaal en AES in. Dat verschil is vrij groot.

Opvallend is dat de Sooloos streamer iets meer warmte en gloed geeft. Ook is het stereobeeld groter. Zowel bij files vanaf de Core 200 als via Tidal. De M50 komt gek genoeg wat koud over als we via spdif of AES naar de Meridian spelen. Ook is de beeldvorming wat platter. Kortom: lekker met Sooloos spelen.

DSP filter

We hebben natuurlijk onder de weergave ook even dat DSP-filter geprobeerd: Short, Medium, Long. Het verschil is subtiel, maar wel hoorbaar. Wij vinden short het prettigst, omdat daar toch iets meer definitie hoorbaar is. Medium kan ook nog, maar bij long horen we dat er iets teveel ‘verzacht’ wordt. Het is wat beter op de Xfi-set dan op de Kii Three.

Gerelateerde berichten

Sound-Freaq-SFQ-01R

Review Sound Freaq Sound Platform

De sound InhoudIedere zelfrespecterende audiofabrikant heeft wel producten in het gamma waar een iPod, iPhone of iPad in past. Docking stations zijn er daarom dertien in een dozijn. Helaas zijn er maar weinig echt goed. Sound Freaq meent een betaalbare docking station te hebben die ook goed klinkt. Wij testen de Sound Platform van 229 […]

Audioquest CV-6

De sound InhoudAudioquest gelooft in mooie materialen. Dat wordt zeer duidelijk als u de website bezoekt en een blik werpt in de lijst met toegepaste technieken. Zo is ook het lijstje bij de CV-6 indrukwekkend te noemen. De kabel is opgebouwd uit zes massieve aders die op de welbekende Audioquestwijze zijn opgebouwd: OFC (Oxygen Free […]

4 reacties

  1. Hoe de apparatuur er uitziet (mits degelijk gebouwd) is voor mij onbelangrijk. Dat de prijs op dit niveau 3x hoger uitvalt is logisch. Er is heel veel kennis en niet te vergeten gereedschap / meetapparatuur nodig, je staat echt versteld wat dat kost. Mocht ik het ooit kunnen betalen dan wil ik deze graag vergelijken met de concurrentie, maar Jaap heeft goeie oren. En verslaat Meridian MQA niet alleen in prijs (echt ‘n smak geld) maar ook gehoormatig de concurrentie. En dit is tenslotte het belangrijkste.

Geef een reactie