web analytics

Review Meridian Ultra DAC

Prijs: € 19750

Bouwkwaliteit
Inzetbaarheid
Sound
Setup
Prijs
meridian-ultradac

DSP koningen

Meridian heeft altijd veel onderzoek gedaan naar digitale signaaloverdracht. Vroeger – en wellicht nog wel – werden ze de koningen van digitale audio genoemd. En ook wel terecht. Kijk naar technieken als Speakerlink. Of MLP: Meridian Losless Packaging. Dat is toch vrij indrukwekkend.

In de Ultra DAC zitten ook weer wat nieuwe ‘geintjes’ op gebied van DSP-technieken. Zo zit er een DSP in die op verschillende manieren kan upsamplen om onder meer opnamefoutjes – pre-echo en ringing – te corrigeren. Deze is in te stellen in drie stappen: long, medium of short.

Verder zien we een dedicated Clock Card, een speciaal apodising filter om pre-ringing tegen te gaan en een dual mono dac constructie waar vier dacs per board zijn gebruikt. Al met al chique.

Bediening

Nu is het prachtig om zoveel mogelijkheden in een apparaat te verwerken; het moet wel te gebruiken zijn. En daar gaat Meridian een beetje mank. De bediening is ouderwets en onhandig. Sommige zaken – denk aan de DSP-instellingen – zijn direct via de afstandsbediening te doen. Andere – denk aan output-settings – moeten weer via de DAC zelf. Daarvoor moeten we het Spartaanse menu in van de Ultra DAC. Het voelt gewoon gek op een apparaat van net geen 20.000 euro dat we door een tekstmenu heen moeten lopen. Zelfs een PS Audio Powerplant of bijvoorbeeld een NAD M12 heeft een touchscreen waar we blind onze weg kunnen vinden. En ook een Cambridge streamer heeft een mooi kleurenscherm. Waarom dan deze Meridian niet? Tijd voor een restyle…

Gerelateerde berichten

AVI S21 voorversterker

DSP koningen InhoudAVI is Brits: écht Brits wel te verstaan. En daar pronkt het merk behoorlijk mee. Neem een kijkje op de site en het staat bol van reclame over hoe het productengamma tot stand komt. Vaak is het echter zo dat de luidst schreeuwende, het minst presteert. Bevestigt of ontkracht AVI deze aloude wijsheid?

4 reacties

  1. Hoe de apparatuur er uitziet (mits degelijk gebouwd) is voor mij onbelangrijk. Dat de prijs op dit niveau 3x hoger uitvalt is logisch. Er is heel veel kennis en niet te vergeten gereedschap / meetapparatuur nodig, je staat echt versteld wat dat kost. Mocht ik het ooit kunnen betalen dan wil ik deze graag vergelijken met de concurrentie, maar Jaap heeft goeie oren. En verslaat Meridian MQA niet alleen in prijs (echt ‘n smak geld) maar ook gehoormatig de concurrentie. En dit is tenslotte het belangrijkste.

Geef een reactie