web analytics

Review Meridian 251 Powered Zone Controller

Prijs: € 1695

Bouwkwaliteit
Inzetbaarheid
Weergave
Prijs
Meridian 251 Powered Zone Controller

Conclusie

Waarom zou u een Meridian 251 actief endpoint verkiezen boven een gelikte Naim Uniti Atom, een NAD of een willekeurig andere streamer/versterker? Simpel, omdat u een onzichtbare oplossing wilt om desnoods achter een flatscreen te verbergen, waar een merk achter staat dat zowel in custom install als in high-end audio zijn sporen heeft verdiend.

De 251 is te bedienen met een App, via een custom install systeem of met een remote. Het geeft toegang tot eigen muziek en streamen vanaf muziekdiensten. Het is te integreren met beeld en het verpakt alles in een doosje dat nauwelijks groter is dan een paperback.

Als de Meridian 251 onderdeel wordt van een systeem met CD-speler, platenspeler, tuner en in het zicht komt te staan, dan lopen we nog wel een blokje om. Niet vanwege de kwaliteit of het geboden geluid; hij is daar simpelweg niet voor bedoeld. Uit het zicht houden en lekker van muziek genieten, want weergeven kan de 251 binnen zijn grenzen als de beste.

Luisteren

Inhoud

Tijdens het spelen met de Meridian 251 is vooral de ronde klank opgevallen; de 251 heeft geen uitgesproken midden, laag of hoog. Het lijkt alsof naar de uitersten van de frequentieband een zachte afval plaatsvindt, een onterechte gedachte wellicht, maar zeker in de lage tonen is de energie minder dan we verwacht zou hebben van een dergelijke versterker.

Ontspannen

Dat is helemaal niet erg, veel luidsprekers presteren juist beter met wat minder aangezet laag: huiskamers zijn zelden ideaal voor muziekweergave. Dat de hoge tonen een zacht karakter dragen is eveneens fijn en voorkomt luistermoeheid. Muziek kan voor de prijsklasse goed loskomen van de luidsprekers en de 251 weet een behoorlijk stereobeeld neer te zetten. Zowel in hoogte als in diepte verdient de 251 zelfs een pluim omdat een zanger/zangeres vaak op de juiste hoogte wordt afgebeeld. Breedte hangt heel erg van de opname af, waarbij het loskomen een rol gaat spelen.

Het weinig opvallende karakter van de 251 heeft ook een nadeel, eens lekker uit de band springen is er niet bij. Tussen de muziek zaten ook MQA gecodeerde muziekfiles, een formaat dat ik steeds meer beschouw als een container om hoge resolutie gemakkelijk te streamen vanaf een muziekservice en steeds minder een toevoeging vindt geven aan weergavekwaliteit zelf. Via TIDAL kregen we inderdaad heel goede resultaten als het MQA LEDje oplichtte, met eigen MQA bestanden op de NAS kunnen we geen echte voorkeur vaststellen tussen highres en MQA.

Allround

Al met al is de 251 is echt een allround versterker/streamer voor mensen die wel van muziek houden maar zich niet bezig houden met audiofiel geneuzel waarbij ze willen horen dat achter in de zaal een kopje wordt neergezet. Dat is tegelijk de kracht van de 251, niet opvallen, gewoon spelen en blijven spelen, ongeacht de muzieksoort. Waarbij we alles langs hebben laten komen. Tussen barok klassiek werk, jazz van rustig richting steamy, van singer/songwriter tot aan beheerste popmuziek. Met als afsluiter “New year’s eve on the waterfront” van The Stimulators om op een hoog volumeniveau er nog wat harmonieuze muziek met veel succes uit te pompen.

Gerelateerde berichten

Teufel One S

Review Teufel One S streaming speaker

Luisteren InhoudNu die Mannschaft is uitgevoetbald op het WK, kunnen we ons voorstellen dat Duitsland behoefte heeft aan troost. Vanuit het perspectief van Alpha-Audio zou deze troost eruit kunnen bestaan dat Duitsland wat ons betreft nog steeds in de eredivisie speelt als het gaat om audio. Zowel aan de bovenkant van de markt als aan […]

Marantz Melody X

Review Marantz Melody X MCR612

Luisteren InhoudIn 2015 hebben wij de voorganger van de Melody X MCR612 mogen testen. Heel toepasselijk was dit de MCR611. Toen waren wij al erg tevreden over de veelzijdigheid van van de MCR611. Het is natuurlijk leuk om te zien wat Marantz heeft veranderd in de opvolger. Maar misschien nog wel belangrijker… Is het Hi-Fi […]

7 reacties

 1. Hallo René,

  Leuk om je nu ook hier tegen te komen.

  Je wilde toch zelf ook altijd het liefst een klasse A versterker?
  En transmission line boxen…
  Nou ik ook hoor, maar de tijd staat niet stil. Mosfet is ook niet alles meer. Ontwikkelingen gaan gelukkig door.

 2. Klasse D is een lastig verhaal.
  Voor mij betekend het een zoektocht die ik niet wil ondernemen met zoveel goed klinkende A/B klasse versterkers, waarom ik afvraag waarom ze die vervelende klasse D hebben uitgevonden.

  Dat de schoorsteen moet blijven roken bij audio fabriekanten àla, maar om dan met slechter geluid te doen alsof je het ei van Columbus heb uitgevonden met een klasse D versterker is alsof je winkelwagenwielen monteerd op een F1 bolide.

  1. Klasse D is niets mis mee, het is maar net hoe je het opzet. Daarmee verschilt klasse D niet van A, AB, of welke andere klasse ook.

   Veel klasse D heeft een bepaalde signatuur, er zijn maar weinig leveranciers van de basisschakeling, en merk X of Z kun je mooi of lelijk vinden, de technische kwaliteit is vaak op orde.

 3. Hallo Rene,
  Leuke review, maar nieuwsgierig geworden:
  Hoe heb jij dan de speakers aangesloten, maw wat heb je ervoor moeten aanpassen, en welke kabeldoorsnede/stekker diameter kan er maximaal in?
  Ik krijg al die klasse D reviews lezende al meer de indruk dat het laag niet eenvoudig kan worden weergeven. Worden die versterkers op een bepaalde frequentie afgekapt, bijv 80 Hz, en de rest via de sub. Want op al die apparaten zit een sub uit, terwijl de integratie met een surround vaak een hele tour blijft. Ik zie ook niet zo snel de modulaire mogelijkheden van beschreven apparaat. Het blijft stereo of 2.1.
  Wat denk je? Of sla ik de plank helemaal mis?

  1. Dag Theo,

   Je kunt gewoon blank 2,5mm2 in de connector schroeven.

   Over Klasse D, nee, wordt zeker niet afgekapt. Je kunt heel goed laag weergeven, sterker nog, de meeste subwoofers gebruiken juist klasse D versterkers. Dat de Meridian laag minder krachtig weergeeft is geen gevolg van de gekozen schakeling, maar van de opzet van de schakeling.

Geef een reactie