Home Review Meridian 251 Powered Zone Controller

Review Meridian 251 Powered Zone Controller

7

Voordelen

  • Klinkt goed
  • Simplistisch in gebruik
  • Breed inzetbaar

Nadelen

  • Helemaal geen knoppen op apparaat zelf

Prijs: € 1695

Bouwkwaliteit
Inzetbaarheid
Weergave
Prijs
Meridian 251 Powered Zone Controller

Inleiding

Inhoud

Op het moment dat we de Meridian 251 uit de doos haalden, was de eerste gedachte: “Wat gaan we hiermee doen?”. Geen normale luidsprekeraansluitingen, geen afstandsbediening, geen regelaars op de voorkant, zelfs geen ingangskeuzetoetsen en een fysiek formaat waar je als rechtgeaarde audiofiel lacherig tegenaan kijkt. Het heeft een paar dagen geduurd voordat we het ding nog eens oppakten, luidsprekerkabels aansluiten en muziek gaan maken. Om langzaam maar zeker dat rare kastje te gaan waarderen en de waarde ervan in te zien.

De Meridian 251 – € 1695 –  is in eerste instantie bedoeld om onderdeel te zijn van een complete Meridian set. Liefst opgebouwd rond de Sooloos muziekstreaming oplossing, opgenomen in een custom install omgeving. Daartoe is de 251 aan te spreken met home automation systemen op basis van IP. Dat maakt de Meridian behoorlijk breed inzetbaar. En bijzonder ‘aanpasbaar’.

De instellingen gaan allemaal via de web-interface. Daar kunt u bijvoorbeeld kiezen voor aanpassingen van de ingangsniveaus, wel of geen subwoofer met diverse opties als cross-over en mono/stereo sub, toonregelingen en natuurlijk de IP configuratie. De bediening gaat daarna vanuit een home automation systeem; een Meridian App die zich toont als een Meridian MSR+, of met een andere – gewone – afstandsbediening waar u wel een IR oogje voor moet aansluiten.

Auteur in kwestie benutte de 251 als Roon endpoint en Roon geeft de mogelijkheid in ieder geval het volume te bedienen. Ingangen zijn er voor S/PDIF met 2 x RCA (24/192), 2 x Toslink (24/96), Meridian Speakerlink (24/192), analoog via RCA en natuurlijk een gigabit Ethernetpoort.

Versterkers

Intern vinden we klasse D versterkers met een vermogen van 100W aan 4Ohm of 65Watt aan 8Ohm, met een extreem rendement van 95%. In het kastje zit tevens de voeding en de DAC met volledige MQA ondersteuning, wie had anders verwacht van Meridian? De luidsprekers worden aangesloten met Phoenix connectoren waar blank draad in past of een pin. Er is een analoge uitgang, afhankelijk van de configuratie is dat een lijn- of subwooferuitgang. LED’s aan de voorkant tonen welke ingang is gekozen en of MQA actief is.

Het meest wonderlijke komt nu, de afmetingen zijn slechts 42 x 204 x226mm (HxBxD) en het gewicht is 2,5kg. In de behuizing past alles en als we er in kijken is een fors deel van de ruimte in beslag genomen door een opvallend forse ringkerntransformator. De versterker mag klasse D zijn, de voeding is lineair.

De gehele opzet is om de Meridian 251 ergens uit het zicht te plaatsen in een meubel of in een rek en er nooit meer naar om te kijken, alleen naar te luisteren en te bedienen op afstand. Combineer de Meridian 251 met een paar in-wall luidsprekers, bedrading weggewerkt in de muur, NAS elders in een afgesloten ruimte, desnoods een subwoofer in de kamer en je hebt muziek zonder afbreuk te doen aan wat de binnenhuisarchitect steeds voor ogen heeft gehad.

Wie iets meer concessies wil doen, zet een paar behoorlijke monitoren op een stand neer of kiest voor een vloerstaand model luidspreker. Van Meridian of van een ander merk. De ‘251’ is bovendien heel handig om een passieve soundbar aan te sturen, beeld kan daarbij altijd synchroon lopen met de lip-sync functie.

We kunnen niet anders dan bekennen dat de Meridian 251 een mini oplossing is met volledige functionaliteit, niet onderdoet voor een normaal 43cm model kast waarin voeding, streamer, DAC, lijn- en eindversterker verstopt zitten.

Aansluiten

Het gaat om muziek en om weergave kwaliteit. Met weinig moeite en nauwelijks middelen sluit u de Meridian 251 aan. U hebt wel een gek netsnoer nodig (zo’n C5 stekker). Die zit in de doos. Vervolgens: ethernet, luidsprekerkabels met in dit geval een paar Falcon Acoustics LS3/5a monitoren op Custom Design stands. Tenslotte een NAS en een NUC met Roon elders in huis. Daarmee kunnen we de gehele muziekcollectie benaderen, TIDAL gebruiken en internetradio spelen. In plaats van Roon kunt u Sooloos kiezen, u kunt een TV aansluiten, DVD speler, CD loopwerk en meer, voor het bepalen van de geluidskwaliteit van de 251 vinden we Roon de mooiste oplossing.

7 REACTIES

  1. Klasse D is een lastig verhaal.
    Voor mij betekend het een zoektocht die ik niet wil ondernemen met zoveel goed klinkende A/B klasse versterkers, waarom ik afvraag waarom ze die vervelende klasse D hebben uitgevonden.

    Dat de schoorsteen moet blijven roken bij audio fabriekanten àla, maar om dan met slechter geluid te doen alsof je het ei van Columbus heb uitgevonden met een klasse D versterker is alsof je winkelwagenwielen monteerd op een F1 bolide.

  2. Hallo Rene,
    Leuke review, maar nieuwsgierig geworden:
    Hoe heb jij dan de speakers aangesloten, maw wat heb je ervoor moeten aanpassen, en welke kabeldoorsnede/stekker diameter kan er maximaal in?
    Ik krijg al die klasse D reviews lezende al meer de indruk dat het laag niet eenvoudig kan worden weergeven. Worden die versterkers op een bepaalde frequentie afgekapt, bijv 80 Hz, en de rest via de sub. Want op al die apparaten zit een sub uit, terwijl de integratie met een surround vaak een hele tour blijft. Ik zie ook niet zo snel de modulaire mogelijkheden van beschreven apparaat. Het blijft stereo of 2.1.
    Wat denk je? Of sla ik de plank helemaal mis?

    • Dag Theo,

      Je kunt gewoon blank 2,5mm2 in de connector schroeven.

      Over Klasse D, nee, wordt zeker niet afgekapt. Je kunt heel goed laag weergeven, sterker nog, de meeste subwoofers gebruiken juist klasse D versterkers. Dat de Meridian laag minder krachtig weergeeft is geen gevolg van de gekozen schakeling, maar van de opzet van de schakeling.

×