Home Review Merason Frérot d/a converter

Review Merason Frérot d/a converter

10

Voordelen

  • Verfijnde weergave
  • Uitstekend gemaakt
  • Voldoende aansluitingen
  • Scherpe prijs

Nadelen

  • Beperkte specs

Prijs: € 999

Bouwkwaliteit
Inzetbaarheid
Weergave
Prijs
Merason Audio Frérot

Geluid

Zwitserland is van oorsprong een neutraal land en ook de Frérot kleurt niet of nauwelijks. Omdat de Frérot heel veel elementen van zijn grote broer heeft meegekregen, levert dit een bijzonder hoog niveau op. Hoeveel beter de DAC1 is weten we (nog) niet maar dat maakt niets uit want de Frérot zelf is erg goed zelfs met de standaard voeding. Importeur Live Fidelity stelt dat er nog meer uit de Frérot te halen valt met een betere voeding iets wat we  sowieso gaan testen wanneer de nieuwe POW1 voeding binnen is.  

Hoe klinkt het nu allemaal? Wel bijzonder verfijnd, elegant en luchtig. Levendig en fris. Geen warmte of donkerheid hier. Deze dac heeft gevoel voor ritme en is ook snel. De plaatsing van instrumenten en stemmen is bovengemiddeld en erg precies. Deze dac is wat ons betreft helemaal in balans en laat erg weinig te wensen over. Bovenin is het een ietsje afgerond maar dat werkt uitstekend in onze inzichtelijke set en frisse ruimte. Langdurig luisteren is sowieso verzekerd en we hebben nooit de neiging om naar een andere dac te schakelen.

Luisteren

Wanneer we aan onze luistersessie beginnen, speelt de kleine Frérot al een maandje in de set. 

We halen wat cd’s uit de kast en beginnen met het album ‘Heathen’ van David Bowie. Op het nummer “Afraid” knallen de gitaren links uit de speakers snel gevolgd door de drums aan de rechterzijde. Daarna staat Bowies stem strak in het midden. Een mooi begin. De nummers op ‘Heathen’ zijn behoorlijk druk en complex maar elk element is afzonderlijk te volgen. “Timing is everything” en de Frérot doet dit uitstekend. 

Nog meer rockmuziek met ‘Americana’ van Neil Young & Crazy horse, een cover-album vol Amerikaanse klassiekers. Voor dit album moet je in een bepaalde mood zijn. Het staat vol swingende nummers die voortgestuwd worden door Youngs legendarische band. Ook hier schuilt het gevaar dat alles een brij wordt en vastloopt maar dat is met de Frérot nooit het geval. Op het einde van “Travel On” horen we duidelijk wat Young zegt in de achtergrond. De Frérot laat heel veel info door en gaat uitstekend om met tempowisselingen. 

We halen Nathalie Merchant van de plank en kiezen voor het geweldige “Maggie Said”, een prachtig nummer waar we telkens weer door geraakt worden. Wij, van Alpha Audio, houden enorm van deze Amerikaanse zangeres, voormalig frontvrouw van 10000 Maniacs. Het ongeforceerde middengebied is voor ons al voldoende om voor deze dac te kiezen. Het is typisch aan de meeste NOS dacs maar de Frérot klinkt ook nog eens open en zuiver met heel veel dynamiek. De Denafrips Ares II bijvoorbeeld klinkt in NOS modus een pak donkerder. We luisteren naar de rest van het album en genieten met volle teugen want alles komt werkelijk verbluffend goed door. De s-klanken zijn hoorbaar maar teisteren het gehoor niet. De soundstage is ruim en de plaatsing quasi perfect. Dit is genieten.

Als laatste nog wat elektronica met ‘Not for trees’ van Plaid, een persoonlijke favoriet. Heerlijke beats met vocals van o.a. Björk en Nicolette. Dit album heeft voor ons geen geheimen meer en hoewel we niets nieuws horen klinkt alles wel fris en coherent. Elk element heeft zijn plaats en elk detail is moeiteloos hoorbaar. De soundscapes doen ons wegdromen en de Frérot houdt alles onder controle en heeft geen last van de tegentonen en de snelle breakbeats. Er zit geen kleuring op de weergave en scherpte ontbreekt.

Vergelijken

Merason Audio Frérot

Er zijn niet zoveel discreet gebouwde d/a converters in deze prijsklasse en al zeker niet als u die vooraf in de winkel wil beluisteren. De enige, naaste concurrent die wij kunnen bedenken is de Chord Qutest (1400 euro). Daarnaast heb je nog de Denafrips Ares II (820 euro), Audio-GD R1 (989 euro) en Schiit Bifrost 2 (849 euro) maar die moet je online bestellen. Dus is het wel fijn dat deze dac een Nederlandse importeur heeft en al in enkele winkels te bewonderen valt.

De Frérot behoort bij de beste van de klas en biedt een groot deel van die verslavende NOS weergave van de grote jongens. Qua weergave zouden we zelfs stellen dat de Frérot weinig of geen concurrentie heeft. Hij doet in elk geval niet onder voor de Denafrips Ares II, Mytek Brooklyn (1999 euro), Metrum Acoustics Onyx (2499 euro) en Benchmark Dac3 (2599 euro). Dacs die we heel goed kennen en langdurig in onze set hebben gehad. De Chord Qutest kennen we niet zo goed maar die zal het zeker ook niet onder de markt hebben. 

De Lab12 Reference, die we nog staan hebben, en onze Sonnet Morpheus halen wel een hoger niveau. Als we vergelijken met de Sonnet Morpheus dan horen we in het laag duidelijk meer autoriteit en controle en brengt de Morpheus over de hele lijn meer inzicht en resolutie. De Frérot zien we dan ook als een Morpheus ‘Light’ en dat is een compliment. De Frérot is over de hele lijn wat lichter en zachter maar dat hoeft niet als een nadeel beschouwd te worden. Je hoort de typische NOS signatuur, een combinatie van zijdezacht hoog en verfijnde tonaliteit maar de Frérot speelt een fractie kleiner dan de Morpheus hoewel het niet veel scheelt.  

10 REACTIES

  1. Ik heb de Frerot een week op demo thuis mogen beluisteren in mijn eigen set. Ik heb zelf een Bluesound Node 2i (ben ik erg tevreden over), ik zag het als een mooie kans om te luisteren of ik hiermee de dac kon upgraden. De demo-Frerot zou ingespeeld zijn. Gedurende de dagen dat ik de Frerot in huis had verbeterde het geluid echter wel; misschien een kwestie van wennen in mijn set ? Eerst klonk het nogal aan de softe kant (let wel, niet zacht), later trok dat bij en wordt je enthousiast. Tot het moment dat je rechtstreeks vergelijkt met de Node 2i… dan blijkt toch dat de twee weinig van elkaar afwijken ! Jammer, de Frerot is weer terug gegaan. Mijn set zou dergelijke verschillen (als ze er zijn) toch moeten laten horen. Ik hoor bijvoorbeeld wel verschil tussen een audioquest nrg z3 en de dropveter. Als digitale interlink werd een AQ Hawkeye 72 V gebruikt tussen Node 2i en de Frerot, naar versterker Chord shawline rca.

      • Dag Jaap,
        De genoemde node 2i gaat naar een Exposure 3010s2d naar een PS audio stellar s300 naar Audio Physic Classic 20. Interlink AQ Colorado rca, luidsprekerkabels Kimber 8tc. De AP’s staan op Gaia iii. Ethernetkabels van AQ en Wireworld cat8. Galv. scheiding tussen router en streamer. Stroomkabels van AQ Y3 en Z3. IFI XPower voor router e.d. Groet Louis.

        • Hallo,

          U geeft wel degelijk het grootste verschil aan tussen beide dacs en dat is dat de Merason wat zachter maar vooral rustiger speelt. Wat minder nerveus. De Merason trekt je echt in de muziek wat mij betreft.

          Meer zelfs ik heb het demo model aangeschaft net omwille van die reden en ik heb nooit de neiging gehad om hem uit de set te halen. Omdat wij wat meer tijd krijgen kunnen we ook echt ervaren hoe een toestel klinkt. Zeker bij een dac is dit erg belangrijk. Daar is vaak niet onmiddellijk sprake van een wauw effect.

          Mocht ik een nieuwe dac maar een week mogen testen dan zou ik er niets van kunnen zeggen. Daarbij komt dat je dan wellicht uit die week het maximum wil halen en koortsachtig naar verschillen zoekt.

          Een a/b vergelijking is ontzettend lastig met dacs. Zeker als hun prijs niet zoveel verschilt. Ik hoorde pas echt duidelijke verschillen met de veel duurdere Sonnet Morpheus maar om snel te wisselen tussen een node en de Merason lijkt het me heel lastig om onmiddellijk significante verschillen te horen.

          Vriendelijke groeten
          Geoffrey

          • Dag Geoffrey,
            Een week testen zou toch echt voldoende moeten zijn.
            En nee, de frerot klonk niet zachter en rustiger dan de Node 2i, NA inspelen in mijn set. Ook niet op enig ander gebied veel anders, helaas. Ik wilde wel graag dat ie beter klonk hoor. M.vr.gr. Louis

          • Dag Louis,

            Het belangrijkste is en blijft idd thuis uitproberen in de eigen set. De mijne blijft in elk geval:-). Vind hem erg organisch en dat hoor ik duidelijk in mijn analytische set.

            Vriendelijke groeten
            Geoffrey

×