web analytics

Review Merason Audio Frérot d/a converter

Voordelen

 • Verfijnde weergave
 • Uitstekend gemaakt
 • Voldoende aansluitingen
 • Scherpe prijs

Nadelen

 • Beperkte specs
 • Prijs: € 999

  Bouwkwaliteit
  Inzetbaarheid
  Weergave
  Prijs
  Merason Audio Frérot

  Inleiding

  Inhoud

  Onze zoektocht naar betaalbare parels in de wondere wereld van de hifi brengt ons vandaag naar Zwitserland, het land van Weiss Engineering, Stenheim en Nagra. Ten Oosten van Bern werkt Daniel Frauchiger aan verschillende hoogwaardige audioproducten die hij onder de verzamelnaam Dafraud aan de man brengt. De d/a converters vallen onder Merason Audio en hebben momenteel twee toestellen in productie. Een daarvan, de Merason Audio Frérot, stellen we graag aan u voor.

  De Merason Audio Frérot (kleine broer) kreeg zijn naam omdat er al een duurdere dac in de Merason familie zit, de DAC1 (4500 euro). De schattige naam zette ons aanvankelijk op het verkeerde been want dit is een serieuze d/a converter die grotendeels gebalanceerd in elkaar zit en helemaal discreet opgebouwd is. De Frérot zit in een mooie verpakking met daarbij een eenvoudige adapter die voor stroom moet zorgen.

  De Frérot is een klein doosje (22,5cmx5cmx18cm) uit gegalvaniseerd staal en weegt net geen kilogram. Dat alles vernuftig in elkaar steekt en mooi afgewerkt is mag geen verrassing heten. Het front is erg clean ondanks het feit dat de merknaam rechts in grote drukletters zichtbaar is. Ons stoort het niet. In het midden kan je met een Elna schakelaar de gewenste input kiezen. De actieve input wordt met een lichtgroen ledje aangeduid. Links zien we eenzelfde lichtgroen lampje dat aangeeft wanneer de dac onder stroom staat. 

  Discreet

  Achteraan zien we maar liefst vijf inputs (2 keer optisch, 2 keer coax, 1 keer usb) en krijgen we zowel single-ended als gebalanceerde aansluitingen. Dat is fijn. De Frérot gaat maximaal tot 24bit/192kHz. Naast de standaard aansluiting voor de voeding zien we nog een vijfpolige aansluiting voor een custom-made voeding die op het moment van schrijven beschikbaar is. Door het trickle-down principe toe te passen vind je een groot deel van de DAC1 terug in de bescheiden Frérot. 

  In tegenstelling tot de mono uitvoering in de DAC1 waar twee dac-chips elk kanaal voorzien, is de Frérot rond slechts een Burr Brown chip (type 1794A) opgebouwd. De voeding is niet ingebouwd zoals bij de DAC1 maar eenmaal open zijn we bijzonder blij met wat we zien. Te beginnen met de klasse A outputstage, de volledig discreet opgebouwde converter zelf en de verzorgde lay-out binnenin. Het ziet er superstrak uit. De Frérot wordt niet warm en vindt uiteraard gemakkelijk een plaatsje in het rek of op het meubel. 

  3 reacties

  1. Dat is een interessant apparaat, ik ben dan ook zeer benieuwd geworden. Ik speel nu nog met de Metrum Musette naar volle tevredenheid maar de musette is nu niet meer op het niveau van de rest. Door de vele dac’s zie je door de bomen het bos niet meer maar deze zet ik op mijn lijstje.

  Geef een reactie