Review Merason Audio DAC1 – Zwitsers vakmanschap

Voordelen

 • Weergave
 • Mooi gemaakt
 • Volledig discreet

Nadelen

 • Geen MQA
 • Geen DSD
 • Geen preamp 
 • Geen display
 • Geen afstandsbediening
 • Prijs: € 4500

  Bouwkwaliteit
  Inzetbaarheid
  Weergave
  Prijs

  Conclusie

  De Merason Audio DAC1 ziet er niet alleen wat apart uit, hij klinkt ook anders dan anders. En dat is een compliment. We herkenden onmiddellijk de signatuur van de Frérot maar de DAC1 gaat verder en is nog mooier gemaakt. Het is echt een toestel dat een speciale plek in het rek verdient en niet moet onderdoen voor de grote jongens. De Merason Audio DAC1 is niet goedkoop maar daar krijgt u een Zwitserse top d/a converter voor die volledig discreet is opgebouwd en klasse uitstraalt. Dat hij ook nog eens hemels klinkt is mooi meegenomen. 

  Vergelijken

  Inhoud

  Onze Sonnet Digital Audio Morpheus is een geweldige NOS dac met custom made chips en een uitstekende preamp. MQA en I2s behoren tot de mogelijkheden maar net als de Merason Audio DAC1 is DSD off limits. Wij vinden de Morpheus referentiemateriaal met voldoende flexibiliteit en een (h)eerlijke weergave. De verschillen met de DAC1 zijn beperkt. Heel beperkt. Maar wel hoorbaar. De Morpheus klinkt tegelijk precies en natuurlijk net als de DAC1 maar bij de DAC1 gaat ons brein nog wat meer relaxen. We ontspannen volledig tijdens het luisteren en zijn enkel nog met de muziek bezig. Een bijzondere ervaring. 

  Voor wie

  Waarom zijn er steeds meer losse dacs op de markt? Omdat er vraag naar is. Ook naar dacs die 5000 euro en meer kosten. Of de relatieve verbeteringen de investering waard zijn moet iedereen voor zichzelf uitmaken. In elk geval probeert Merason Audio zich met de DAC1 van het pak te onderscheiden door iets uniek te brengen. Iets wat de koper verleidt, betovert, intrigeert en ontroert. Iets wat je als koper wil koesteren. Zijn eigenzinnige looks, zijn aparte opbouw en zijn onweerstaanbare klank zorgen voor een totaalervaring. 

  De Merason Audio DAC1 is een toestel voor de fijnproever die van de geijkte paden durft af te wijken. Maar het is ook gewoon een steengoede d/a converter die iedereen eens gehoord moet hebben. Het is een dac die je niet alleen alles laat horen maar je ook enorm in de muziek trekt. Die de emotie van een artiest kan overbrengen. Met de DAC1 haalt u een unieke d/a converter in huis waar u wellicht nooit meer afscheid van zult nemen. Wij vonden het in elk geval niet fijn om hem weer in de doos te stoppen. Gelukkig hebben we de Frérot nog die een groot deel van het DNA van de DAC1 deelt. Dus als de DAC1 te hoog gegrepen is is er nog altijd de kleine broer. Hoeveel van dat DNA bezit de Frérot horen we u denken? Toch zeker 80 procent. Diminishing returns heet dat zo mooi in het Engels. 

  Type product
  D/A-converter
  Ingangen
  • Digitaal Coaxiaal
  • Digitaal Optisch
  • Digitaal AES
  • Digitaal USB
  Uitgangen
  • Analoog RCA
  • Analoog XLR
  Maxiamale bitdiepte
  24 bit
  Maximale samplingrate
  192 kHz
  Gewicht
  8 Kg
  Afmetingen
  • Breedte: 45 cm
  • Diepte: 29 cm
  • Hoogte: 10 cm
   

  8 reacties

  1. Dag Geoffrey

   Heb je al de JPlay software op je laptop uitgetest? Is een waardig alternatief voor Roon en is gratis te proberen.
   Bediening kan met mconnect (ios) of bubbleupnp (android).
   Het resultaat is verbluffend.
   Ik ben benieuwd.
   Bart

    1. Dag Geoffrey,

     Ik heb een goede ervaring met Audirvana 3.5.51 op mijn windows 10 laptop.
     Deze versie wordt niet meer aangeboden maar wel nog ondersteund voor iedereen die dit vroeger heeft gekocht. Was een eenmalige aankoop.
     Momenteel wordt Audirvana studio aangeboden met een jaarlijks of maandelijks abonnement. Gratis uit te proberen.
     Audirvana 3.5.51 speelt met een andere klankkleur dan Roon en is een kwestie van smaak. Alle formaten zijn mogelijk af te spelen en de netwerkmogelijkheden zijn duidelijker en meer uitgebreid dan in Roon.
     Ook het aantal bit en sampling rate van de bron en wat er effectief wordt gebruikt is duidelijk afgebeeld.
     Het programma is zeer stabiel. De zoekmogelijkheden zijn vergelijkbaar met Roon maar de suggesties om nieuwe muziek te ontdekken dan weer minder.
     In het verleden is er ook een evaluatie gebeurd door uw collega Yung.
     Als ik de klankkwaliteit van Audirvana vergelijk met JPlay dan is deze laatste zeker superieur.
     Mijn conclusie is dat keuze tussen Roon of Audirvana een kwestie is van smaak. Beide hebben een maandelijks of jaarlijks abonnement. Roon zelfs een lifetime.
     JPlay is superieur in klank en heeft een eenmalige aankoopkost.
     Ik hoop dat deze info u kan helpen.
     Gr
     Bart

   1. Hallo,

    Nog even voor de volledigheid. De M50 is louter een streamer. Die stuurt het signaal naar mijn dacs. De dacs zijn op de HPA4 aangesloten en de HPA4 op de AHB2. De Sonnet is dus niet rechtstreeks op de AHB2 aangesloten.

    De Mutec herklokt de hele boel.

    Vriendelijke groeten
    Geoffrey

  2. Je setup is voor mij ook onduidelijk. Ik neem aan dat je roon nog ergens op een nuc draait. Verder heb je ook de sonnet nog in de lijst staan. Maar dat is ook een dac. Is de m50 dan de streamer? Dan de mutec en dan de dac. De hifimann en de revels aan de versterker?

  3. Dag Geoffrey,

   Hoe is de Roon installatie bij u geïmplementeerd?
   Draait Roon op een server of NAS met renderer op aparte PC of op de NAD M50?
   Graag had ik wat meer vernomen over uw huidige opstelling of nog andere mogelijke Roon installaties op uw huidige apparatuur.
   Bedankt
   Gr
   Bart

  Geef een antwoord