web analytics

Review Meraki MS220-8P switch – met samples

Prijs: € 100

Inleiding

Inhoud

Netwerken blijft een hot topic. En dat is niet gek, want hoe kan het toch dat er verschillen tussen switches hoorbaar zijn? Wij hebben daar natuurlijk al wat onderzoek naar gedaan. En nee; het is geen corrupte data. Onze theorie is common mode noise die via het netwerk de hifi-apparatuur binnen komt. Dat kan ook verklaren dat betere voeding zorgt voor beter geluid. En dat de ‘audiofiele’ switches met betere (galvanische) ontkoppeling beter klinken. Maar we gaan hier niet kijken naar een audiofiele switch. We kijken nu naar een enterprise switch: de Meraki MS220-8P.

We zijn in contact gekomen met de Meraki MS220-8P via een lezer die aanwezig was bij onze blinde test van netwerk-switches. De Meraki scoorde bij de top-3, wat opmerkelijk is gezien het testveld. Dit is natuurlijk hét bewijs dat de klank afhankelijk is van de opbouw van de switch én de kwaliteit van de componenten. En dat het geen ‘rocket-science’ is of een aparte audio-aanpak nodig heeft. Meraki is merk van Cisco. En Cisco is hét merk op gebied van netwerk-apparatuur. Zij weten precies hoe je een goed apparaat maak. Achteraf gezien is het dus niet heel gek dat de MS220-8P zo goed heeft gescoord.

Fiber en koper

Nu zijn wij benieuwd naar de verschillen in klank tussen koper en fiber. Onze ervaring is namelijk dat fiber nog iets beter klinkt. We duwen dus een fiber-module in de Meraki en leggen een glasvezelkabel naar de converter achter de Metrum Acoustics Ambre streamer. Wij gebruiken een Delock converter met een Netgear-compatible SFP-module. Weet dat de ‘zender en ontvanger’ compatible met elkaar moeten zijn. Wij gebruiken op kantoor LC-connectoren en gigabit, 850nm multi-mode modules (Netgear AGM7371F compatible). Werkt perfect voor audio.

We hebben de Meraki MS220-8P naast de Zyxel GS2200 switch gezet die een tijdje nu als media-switch heeft gefungeerd. Die switch heeft als voordeel dat we heel gemakkelijk vlans met prioriteiten op bepaalde poorten kunnen aanmaken en instellen. En dat bleek (subtiel) hoorbaar. De Meraki gaat echter nog een (klein) stapje verder als het gaat om rust en verfijning. We horen nét iets meer nagalm en souplesse.

We willen niet zo ver gaan te zeggen dat het een wereld van verschil is. Het verschil is echter in bepaalde tracks gewoon hoorbaar. Denk aan Jaques Loussier waarbij het op de aanslagen van de piano hoorbaar is. Of in de ‘glazigheid’ van de vocalen bij I Will van Radiohead. Het lijkt iets meer te drukken.

Baby stapjes

Het netwerk tweaken is baby-stapjes nemen. Elke tweak doet weer iets. Van UTP naar degelijke afgeschermde kabels is een stapje. Van koper naar fiber is – voor ons – weer een stapje. Van een ‘domme’ switch naar een switch met QoS is weer een stapje. En van die switch naar de Meraki MS220-8P is weer een stapje. Echter het verschil tussen niets doen en dan dit: dat is een goed hoorbare stap. En voor ons is er geen weg terug naar de oude situatie.

Wie het niet gelooft; de koffie staat klaar!

Interface

Voordat we het vergeten te zeggen: de Meraki MS220-8P is prima 2e hands te koop. Voor rond de 100 euro hebt u er eentje. Er is géén licentie nodig om hem te gebruiken. Inloggen gaat via het serienummer achterop de switch. Natuurlijk kunt u niet alles instellen – daar is de cloud-subscription voor nodig – maar de basis werkt gewoon. En dat zal in veel gevallen genoeg zijn.

Gerelateerde berichten

Pioneer SE Monitor5

Video Pioneer SE Monitor5 hoofdtelefoon

Inleiding Inhoud 1. Inleiding2. Video en Sample downloadReactiesPioneer is – understatement – geen onbekende in de wereld van audio. Ze hebben tevens een aardige naam als het gaat om pro-audio en dj-gear. Denk aan de digitale draaitafels. En hoofdtelefoons voor het nodige on-stage mixwerk. Gelukkig vergeten ze ook niet de hifi-liefhebbers. Voor die groep hebben […]

Bowers 702 S2

Video Bowers & Wilkins 702 S2 vloerstaander

Inleiding Inhoud 1. Inleiding2. Video en Sample downloadReactiesBowers & Wilkins heeft eind vorig jaar zijn CM-lijn omgedoopt tot 700-serie. Een logische stap. Uiteraard is dat gepaard gegaan met de nodige vernieuwingen, waarbij technologie van de 800-serie zijn weg heeft gevonden naar de 700-serie. Denk aan de continuüm-units. Eén van de verbeterpunten in de derde generatie […]

35 reacties

 1. Leuk artikel weer!
  Mooi om te lezen Jaap, dat je echt wilt doorgronden waar de verschillen en verbeteringen nu precis vandaan komen. Ik heb dat gevoel ook, dan ‘s zit je ‘s avonds op de bank te luisteren en denk je hoe kan het in *”&^%^# naam? Ik speel al een aardige tijd over fiber, geïnspireerd door de artikelen hier op Alpha Audio. Heb gekozen voor single-mode fiber, met twee Delock converters. Eén keer terug gegaan naar koper SFTP om te checken of ik mezelf niet voor gek had gehouden.

 2. Leuke test! Toont m.i. maar weer aan dat sommige productgroepen (lees: doodnormale apparatuur voorzien van het label ‘audiofiel) prijstechnisch compleet door de mand vallen. Vooral als we in het domein van kleine puntjes op de i zijn aanbeland.

  Jaap, zou deze Meraki intern nog op te pimpen zijn?

 3. Dag Jaap, als ik het goed begrijp of lees blijkt uit de test dat de switch voor de galvanische scheiding ook van belang of invloed is, dat zou meteen hetgeen ik ervaar bevestigen, ik heb namelijk een SBooster aan de switch en de convertor en uiteraard ook aan de laatste convertor en dat is bij sommige tracks hoorbaar :)

    1. Hallo Bart,
     de kruisschroefjes aande onderzijde van de switch verwijderen.Dan kun je de kap van de switch naar voren schuiven.Dit gaat een beetje moeilijk.Als je dit gedaan hebt zie de voeding van poe tussen 2 dikke aluminium platen zitten.Daar trek je de witte 2 polige stekker met een blauwe en bruine draad los van.Ik zou voor de zekerheid de 2 polige stekker af isoleren met wat isolatietape,hier blijft 230v op staan.

     1. Dank Ronald!

      Helaas strandt de poging hier omdat ik met geen mogelijkheid de kap eraf krijg. Of moeten de twee boutjes aan de achterkant (dus niet de onderkant) voor de ingang van de stroomkabel ook los?
      Heb dat half gedaan omdat ik bang ben dat die anders eruit valt, maar ook toen kwam er geen beweging in. Heb met een schroevendraaier lopen wrikken maar die kap zit écht muurvast :(

      1. Hoi Bart,
       de schroefjes aan de achterzijde kunnen blijven zitten.Als je de schroefjes aan de onderzijde verwijderd hebt,pak je de switch met 2 handen aan de zijkanten vast met de bovenzijde vd switch naar boven gericht.Nu duw je voorzichtig met beide duimen tegen de ethernetpoorten en duw je de onder en achterzijde naar achteren.Het kan zijn dat je aan de onderzijde,tussen de onderzijde en de voorkant vd switch even moet meehelpen door een fitting schroevendraaier in die naad te steken.
       Succes ermee.?

 4. Interessant ! In het begin van je review spreek je over common mode noise en dat dit ook via de voeding binnenkomt: wat is dat eigenlijk en hoé komt dat dan in de apparatuur, alleen via de kabel ? PS ik heb een audioquest powerquest 2, die volgens de fabrikant wél differential mode noise filtert maar niét common mode noise (de 3 wel).

  1. Bijna alle voedingen hebben een common mode noise.
   De ‘+’ en ‘-‘ van een voeding zijn wat betreft noise sterk aan elkaar gekoppeld.
   Het geheel (de plus en min samen, common) kun je meten in een onbelaste toestand.
   Niet schrikken, het betreft dan soms wel enkele volts!
   Steek je de voeding in de modem/router, dan maakt de min pool contact met het interne chassis van de modem/router.
   Vervolgens gaat de common noise via de coax (afscherming) naar de antenne versterker om uiteindelijk bij de inkomende hoofd-coax aansluiting pas geaard te worden.
   ‘onderweg’ komt er nog een tweede common-noise bij: van de voeding van de antenne versterker.
   Het is duidelijk dat er nogal wat common-noise bronnen zijn aan te wijzen.
   Via de Cat kabels zoekt de storing vervolgens zijn weg over de gehele installatie.

   Hoe die noise het geluidsbeeld kan veranderen is nog niet duidelijk, via de gebruikelijke metingen zoals frequentiekarakteristiek en vervorming zul je er niets meer van terugvinden.
   Het is denk ik een fase-kwestie die belangrijk is voor de ruimtelijke weergave.
   Beter zou zijn om die ruis ‘binneskamers’ te houden, er hangt dan wel een behoorlijk prijskaartje aan. Tel het aantal voedingen maar eens in je installatie!

   Alle voedingen aarden? Dat is niet zo moeilijk, maar dat veroorzaakt weer andere storingen.
   We gaan verder op het smalle pad van verbeteringen.
   Min dank aan allen voor de mogelijke ideeën.
   groet Toon

  2. Hr. Claes
   De proef van Jaap gaat o.a. over de common noise van de gelijkspanningsvoedingen.
   Een installatie heeft nogal wat van die voedingen.
   De AQ powerquest is een 230 V wisselspanningsvoeding.

   Zie mijn uitleg van 23-6-2020
   groet Toon

  1. Haha… ja… ik begin meer en meer inzicht te krijgen in wat er precies aan de hand is. Op zich is onkoppelen het belangrijkste. Punt is dat je dan nog steeds niet van de fase-ruis af bent (op gebied van clocking). Dus daar is nog winst te behalen.

 5. Alweer een leuke test !
  Via de koptelefoon was er al n verschil te horen, maar voor het beste resultaat heb ik even mijn smarttv gebruikt, youtube opstarten en via de tv aan mijn voorversterker gekoppeld.
  Bij radiohead kon ik moeilijk verschil horen (ken het nr ook niet echt), maar bij eelke kleijn was er toch wel een duidelijk verschil. Bij terugschakelen naar de zyxel klonk het een stuk dunner, kaler (ik heb fullrange speakers).
  Bij het piano fragment klonk de meraki ‘echter’, de noten klonken completer (meer microdetails). Ik merk wel dat ik eenvoudiger verschil hoor als je van meraki terug gaat naar de zyxel ipv andersom, maar het verschil was er iedere keer weer.

   1. Heb je misschien ook nog geprobeerd om de meraki vlak bij je streamer te zetten, dus op de plaats waar je mediaconverter nu zit? Dan kun je testen of er verschil in noise zit tov de mediaconverter

     1. Tis n gedachte die een beetje gedreven is door opmerkingen van stroom en ethernet fabrikanten, dat de beste kabel zo dicht mogelijk bij de bron moet zitten, dus bijv de beste ethernet kabel op de streamer en niet in je meterkast.
      En om dan bij switches te blijven: de laatste overgang van netwerk naar streamer zou dan de beste switch moeten zitten.
      Misschien nog betere galvanische ontkoppeling of nog minder ruis of nog minder reflecties vanuit streamer naar switch en terug in de streamer. Geen idee hoe te verklaren maar zit maar enkele mogelijkheden te verzinnen.
      Proberen en horen is weten :)

    1. Ik heb de Meraki op de plek van de mediaconverter gezet, vlak voor mijn streamer. De converter werd met een (oude) 5v sBooster gevoed. Het verschil vond ik groot!

     Vanuit de modem/router gaat er nu een korte cat5 ethernetkabel naar een converter, dan via fiber naar de Meraki en dan met een AQ Vodka naar de streamer…

      1. Sorry Brian, had deze ff gemist.
       Ik heb niks aan de voeding gedaan, wil de PoE nog ontkoppelen ivm warmte maar verder niks. Een goede powercord erop doet veel!

       Ik heb een Innuos ZENith MK2, die functioneert als Roon core, endpoint én ssd schijf in 1. Vanuit de Meraki gaat er dus een AQ Vodka naar de Innuos. En vanuit de Innuos via USB naar de dac.

Geef een reactie