Home Review Matrix Audio Mini i-pro 3

Review Matrix Audio Mini i-pro 3

2

Voordelen

  • Degelijke klank
  • Enorm veelzijdig
  • Enorm gebruiksvriendelijk
  • Mooi kleurenscherm
  • Roon Ready
  • Prijs

Nadelen

  • Info niet leesbaar vanop afstand

Prijs: € 978

Bouwkwaliteit
Inzetbaarheid
Weergave
Prijs
Matrix Audio Mini i-pro 3

Geluid

De dac in de -pro3 klinkt bijzonder goed. Er is souplesse, punch, snelheid, detaillering maar geen scherpte. Deze dac gaat mooi uit de weg en laat de rest van de set goed horen. Lage tonen krijgen voldoende fundament en met zijn ruim frequentiebereik is er weinig wat niet doorkomt. Helder, fris, en behoorlijk neutraal zijn de passende adjectieven deze keer want niets steekt er bovenuit. We nemen er even de Hifiman Sundara bij en merken opnieuw diezelfde balans. 

Duurdere dacs bieden uiteraard meer. Meer autoriteit, meer rust, een rijkere tonaliteit maar wanneer u de i-pro 3 in een gebalanceerde, betaalbare set integreert zal hij zich niet opdringen. U kan na verloop van tijd altijd een losse dac aansluiten om de prestaties nog te verbeteren maar ook zonder de dac is de i-pro 3 de moeite waard. Dit toestel is bijvoorbeeld erg interessant als Roon Endpoint maar ook als voorversterker omdat hij zo fijn in gebruik is en een goeie volumeregeling heeft. De i-pro 3 werkte bijvoorbeeld erg goed rechtstreeks op onze Benchmark eindversterker.

Luisteren

We openen Roon en streamen het nieuwe album “Home” van Rhye (Qobuz Flac 44.1kHz, 24 bit). De i-pro 3 reageert meteen het artwork verschijnt onmiddellijk op het scherm. Toch wel een meerwaarde wat ons betreft. De rest van de info is echter niet leesbaar. Mike Milosh heeft een engelenstem waardoor vaak gedacht wordt dat een vrouw aan het zingen is. Deze nieuwe plaat is behoorlijk elektronisch en de beats hebben heel wat impact. Daar zorgen de speakers en eindversterker voor natuurlijk maar ook de dac doet zeker zijn deel. Deze dac heeft geen vervelend randje en wordt niet scherp. Timing is uitstekend en details komen mooi door. 

Vervolgens kiezen we voor het bevreemdende werk van Ai Aso (Qobuz Flac 48kHz, 24bit). Op haar album “The Faintest Hint” brengt ze grenzeloze, minimalistische muziek die betovert van begin tot einde. Haar stem staat mooi centraal en de instrumentatie klinkt helder maar niet kaal of schril. Zuiver als een stromend bergriviertje zeg maar. Ook de tijd tussen de noten en de zogenoemde ‘zwarte achtergrond’ is prima. Dit ding is stil en laat heel veel kleine geluidjes door die je meestal enkel met een hoofdtelefoon oppikt.

“Evermore” van Taylor Swift (Tidal Flac 88kHz, 24bit MQA) is ondanks de onvermijdelijke compressie best mooi opgenomen met een rijke instrumentatie die uitstekend doorkomt via de i-pro 3. Vooral onderin zit veel fundament die telkens weer een degelijke basis vormt voor de rest van de weergave. Dit horen we goed op het nummer ‘Coney Island’. De verfijning en nuance die we bij duurdere dacs horen hebben we hier niet helemaal maar het wordt nooit schreeuwerig of scherp. 

Vergelijken

We sluiten de Denafrips Ares II (820 euro) aan en merken onmiddellijk verschillen. De Ares II is een pure dac zonder volumeregeling en andere features. De signatuur van de Ares II is iets rijker in het middengebied maar ook wat donkerder en iets minder transparant. Dat kan aangenaam zijn bij vocaal werk of op een frissere set. Onderin horen we weinig verschil tussen beide dacs. Wanneer we schakelen kunnen we in onze set van beide dacs evenveel genieten. Het is zeker niet zo dat de i-pro 3 vermoeiend klinkt of analytisch maar in een direct vergelijk met de Ares II klinkt hij wel wat lichter, sneller en frisser. 

2 REACTIES

  1. In vergelijking tot de streamer Atoll ST 200 Signature, welke geeft in jullie setup de beste SQ? Welke steamer app werkt fijner? Ik wil kiezen uit een van de 2. Ik heb 2 versterkers, Musical Fidelity M5si en NAD C298. En wil dan waarschijnlijk de NAD kiezen, daar beide steamers al een voorversterker hebben, die voor een digitale eindversterker voldoende zijn. Welke streamer heeft de betere voorversterker?

×