Home Review: Mark Levinson No.519

Review: Mark Levinson No.519

7

Voordelen

  • Look & Feel.
  • Klank- en imagingeigenschappen.
  • Uiterst functioneel.

Nadelen

  • (Nog) geen Roon en MQA
  • Volumeregeling niet helemaal op niveau
  • Wij redactieslaven kunnen hem in twee mensenlevens nog niet betalen.

Prijs: € 22990

Klank
Features
Optiek
Bouwwijze
Prijs
Mark Levinson No.519

Connectivity

Inhoud

Alle aansluitingen zijn netjes geclusterd

Op het gebied van connectiviteit is de No.519 een van de meest complete machines die we tot op heden hebben ontvangen. Van rechts naar links is de No.519 voorzien van een netspanningsaansluiting en een connector voor de afneembare antenne voor communicatie via het wifi en Bluetooth aptX protocol. Hiernaast is een blokje opgenomen met een RJ-11 aansluiting voor de RS-232 interface bestemd voor, onder meer, home automation doeleinden, een connector voor een extern infrarood oogje en een tweetal triggeraansluitingen.

Boven de aansluitingen van de besturing heeft de No.519 een flink arsenaal aan digitale ingangen. Twee coaxiale S/PDIF ingangen, twee optische (Toslink) ingangen, een AES/EBU ingang en een USB-poort voor het insturen van digitale streams tot DSD128. De No.519 is dus niet alleen een media speler, het is bovenal een hoogwaardige en complete digitaal naar analoog omzetter.

Geheel links heeft de No.519 zowel single-ended als gebalanceerde analoge stereo uitgangen. Hiernaast een blik van drie digitale S/PDIF-uitgangen waaronder een optische uitgang, een coaxiale uitgang en een AES/EBU uitgang. Hiernaast een tweetal USB2.0-poorten voor het aansluiten van een USB-opslagdevice en een RJ45 netwerkaansluiting. Tot slot nog een reset-knop waarmee de gehele unit eenvoudig is terug te zetten naar de fabrieksinstellingen en een WPS-knop waarmee de No.519 eenvoudig in het wifi-netwerk kan worden geïntegreerd. Mits uw router ook over een dergelijke functionaliteit beschikt.

Functionaliteit

Op het gebied van functionaliteit is de Mark Levinson No.519 een van de completere machines die we bij Alpha-Audio hebben gereviewd. Deze ondersteunt alle in de industrie gebruikelijke lossy en lossless bestandsformaten tot 32bits en 384kHz. Het bedienen en instellen van de machine gaat met de eenvoud waar menig muziekliefhebber slechts van kan dromen. Alle settings zijn via de unit zelf, via de meegeleverde IR-remote en via de gratis te downloaden app in te stellen. Zo zien we het graag meer.

Remote

De beschikbare functionaliteit is eveneens via het front van de 519 te bedienen, maar ook weer via de meegeleverde IR-remote of via de app voor iOS of Android. De remote is zwaar en zeer solide uitgevoerd; deze lijkt gemaakt voor het leven. De bediening via de app is simpel en intuïtief. We hoeven niet veel te klikken of te swipen om de 519 datgene te laten doen wat we de 519 zouden willen laten doen. Nu is de app niet de snelst werkende app die we onder ogen hebben gehad, maar desondanks werkt deze stabiel en foutloos.

De No. 519 ondersteunt UPnP-DLNA streaming voor het streamen van uw eigen muziekbibliotheek vanaf uw NAS. Ook zijn commerciële streamingdiensten als Spotify, Tidal, Qobuz, Rhapsody/Napster en Deezer in de firmware opgenomen. Tevens kunt u vele tienduizenden internetradiostations en podcasts geheel kosteloos beluisteren. Is de kwaliteit van de stream niet optimaal, dan kunt u de zogenaamde Clari-Fi functie inschakelen, waarmee het gebrekkige signaal zodanig wordt opgepoetst dat deze ook in een highend set is aan te horen.

Clari-Fi

Ondanks we geen liefhebber zijn van filtering in het audiocircuit, moeten we toegeven dat dit filter heel effectief werkt. De definitie en levendigheid van suffige radiozenders wordt een flinke stap beter en hierbij wordt het tussen de speakers samengeknepen signaal zodanig uit elkaar getrokken dat we een meer ruimtelijke beleving ervaren.

Maar, geen illusies. Dit filter verricht geen wonderen. Bij de eerste de beste (en volstrekt logische) keuze, de Afrikaanse Rwandese radiozender ‘Radiyo Rwanda’, kan deze Clari-Fi filter toch echt niets meer doen voor de lage kwaliteit en het overstuurde signaal. Garbage in blijft garbage uit. Bloedende oren. Echt. Alleen dit zou voor ons muziekliefhebbers al een valide reden zijn dit Afrikaanse land te ontvluchten.

7 REACTIES

  1. Ha Harro,
    Je enthousiasme begrijp ik. Ook dat dergelijke spelers voor de meesten te duur zijn. Na jaren gespeeld te hebben met onder andere de Levinson 31.5 plus bijbehorende DAC en dCS ben ik nu gezwicht misschien bezweken onder de Spectral cd speler. Mooier en beter wordt redbook cd volgens mijn oren niet. Ben ik gelukkig? Ja! Hoor je mij klagen? Ook ja want dit had ik niet voor mogelijk gehouden.
    Het zou een mooie uitdaging zijn voor Alpha audio om ook eens op dit niveau een vergelijking te maken. De Levinson 519 is top en duur en absurd goed. Voor meer veel meer wordt het nog beter. Zoals Gustav Mahler ooit zei “Das wichtigste in der Musik steht nicht in den Noten” maar een Spectral en waarschijnlijk een dCS Vivaldi laat het wel horen. Jammer dat de verschillen meteen bakken met geld kosten. Redbook cd is niet dood maar springlevend bewijzen deze merken.

    • Hi Geoffrey,

      Hele goede vraag. Het is wat lastig uitleggen, maar het heeft te maken met de algehele beleving. Dus klank, imaging en betrokkenheid bij de muziek. Op alle vlakken is er verschil tussen deze No.519 en de spelers in de multitest. Deze No.519 mag ook niet worden vergeleken met de voorgaande spelers.

      Bij bepaalde componenten wordt een heel goed resultaat behaald, maar maak je de rest van de keten telkens een stapje beter, dan stopt de verbetering van de geluidskwaliteit ‘ergens’.
      Bij deze No.519 speler kun je vervolgens nog een paar stapjes verder tot het moment dat de kwaliteit niet verder verbetert, ongeacht de toename van kwaliteit van de rest van de keten.

      Vergelijk het met een goedkope middenklasse cd-speler uit de jaren ’90. Ansich een hele aardige speler in een vergelijkbare middenklasse hifi set van die tijd, maar in een hedendaagse highend set is deze niet in staat om de luisteraar een zelfde beleving van de muziek te geven die een hedendaagse highend speler wel kan brengen.

      Hopelijk heb ik zo een en ander goed uitgelegd.

    • Hallo Theo,

      Dank voor het compliment. Dit is welhaast een niche in een nichemarkt. Toch zijn er genoeg mensen die niet schrikken van dergelijke investeringen. Ik verwacht zelfs dat er onder onze lezers een aanzienlijk aantal is dat zich deze producten kan veroorloven. Deze groep mogen we natuurlijk niet vergeten bij Alpha-Audio.

×