web analytics

Review: Marantz PM8006 geintegreerde versterker

Prijs: € 1199

Klank
Functioneel
Bouwwijze
Prijs
Marantz PM8006

Eindoordeel

Inhoud

Wij hebben deze Marantz PM8006 ervaren als een fijne luistermachine. Er is veel dat de Marantz goed doet en er is eigenlijk niets waarin deze Marantz tekort schiet. Aan analoge ingangen en functionaliteit biedt de PM8006 ruim voldoende om mee uit de voeten te kunnen. De ingebouwde phonostage is bovendien een absolute plus voor diegene die de platenspeler en vinylcollectie weer eens van zolder wil halen. Ook biedt de Marantz een uitstekend perspectief voor diegene die overweegt op termijn de stap naar vinyl te nemen. Kortom, een goede versterker voor een muziekliefhebber die een goed presterende versterker zoekt voor een eerlijke prijs.

We hebben maar een klein puntje van kritiek op deze Marantz PM8006. De volumeregeling gaat minder vloeiend en met ‘stapjes’ omhoog. Blijkbaar stuurt Marantz de analoog geregelde volumeregeling digitaal aan. De resolutie in het lagere regelgebied is wat preciezer, maar desondanks laat de Marantz pas iets horen bij een volumestand van negen uur. In deze regio wordt de resolutie met grotere stapjes opgevoerd en hierbij ervaren we dat het ene stapje net even een fractie te zacht is, en het opvolgende stapje net even een fractie te hard.

De algehele bouw van de versterker is verder van hoog niveau. De door Marantz toegepaste onderdelen zijn hoogwaardig en nergens lijkt op te zijn bezuinigd. De ringkerntransformator is zwaar en wellicht zelfs wat overbemeten voor een versterker in deze klasse. Het gehele audiocircuit is discreet opgebouwd en in plaats van opamps past Marantz de inmiddels befaamde HDAM-modules van eigen fabricaat toe. Wanneer we de versterker aan hebben staan en geen signaal insturen beluisteren we geen overmatige ruis of brom. De PM8006 is zelfs stiller dan sommige eerdere generaties, want we moeten in alle eerlijkheid toegeven dat we in het verleden wel eens minder goed gebouwde Marantz versterkers onder ogen hebben gehad. Sound United is goed bezig dus!

Gebruikte componenten:

Versterking: Bryston 4B Cubed eindversterker
Bryston BP26 voorversterker met MPS2 voeding
DAC: Bryston BDA-3
Streamer: Bryston BDP-3
Cd-speler: Onkyo Integra DX3800 (transport)
Interlinks: Grimm TPR (gebalanceerd)
Speakerkabels: MIT T2 (bi-wire)
Luidsprekers: Usher MD2 Beryllium Series

Gerelateerde berichten

Elac FS-U5

Review Elac FS U5

Eindoordeel InhoudLuidsprekers blijven één van de grootste smaakmakers in een set. Verwissel maar eens een vloerstaander voor een bookshelf. Dat verschil is gigantisch en vaak (veel) groter dan de wissel van een dac of bron. Niet heel gek dat veel liefhebbers lang bezig zijn met het uitzoeken van een passende kameraad. Wij testen de Elac […]

ATC SCM 19

Review ATC SCM19 V2 monitor luidspreker

Eindoordeel InhoudEr zijn zo van die luidsprekermerken die je eens in je leven gehoord moet hebben. Wij denken dan spontaan aan Wilson Audio, Raidho of YG Acoustics om er maar een paar te noemen. Een ander merk dat absoluut tot de top behoort is ATC (Acoustic Transducer Company). We hebben ze al vaker op beurzen […]

21 reacties

 1. Hoi Harro,

  Ben echt fan van de Marantz-sound maar voor mijn oren gaat het mis bij de timing. Bij bepaalde passages lijkt het alsof de sustainpedaal te lang wordt ingedrukt als je begrijpt wat ik bedoel… Met als gevolg het te laat zijn voor de volgende noot.

  Heb ook jullie recenties gelezen over de pm7005 en pm6006. Jullie beschrijven het bovenstaande als een gebrek aan timing, strakheid en betrokkenheid.

  Mijn vraag: Je schrijf dat de pm8006 niet sloom speelt. Betekent dit dat het deze keer wel goed zit met de timing, strakheid en betrokkenheid? Of gaan deze zaken nou eenmaal niet samen met de Marantz-sound?

 2. Beste Harro,

  Zo te lezen ben je niet bekend met de Marantz historie.
  Superscope inc. kocht in 1965 Marantz op door de te hoge R&D kosten door de heren S. Smith en R. Sequerra die carte blanche kregen van Saul Marantz bij de ontwikkeling van de befaamde 10/b tuner.

  Verder onthoud ik mij van meer opmerkingen omtrent uw verslag.

  Mvg,

   1. Beste Harro,

    Ik vind uw antwoordt niet sluitend.
    U vermeld het namelijk wel maar niet correct.
    Om toch maar eens inhoudelijk op de review in te gaan lees ik qua technische aspecten helaas niet veel inhoudelijks.
    Om b.v. in te gaan op het Hdam verhaal i.p.v. een opamp.
    Deze zogenaamde hyper dynamic amplifier module en weliswaar opgezet met losse transistoren. Met 2 Fets en een drietal bi-polaire transistoren, wat weerstanden en dioden. Tevens zit er een afstel potje in voor de offset. wordt gebuikt als diff/amp. Het eerste versterkende trapje in de poweramp. Verder tel ik in de 8005 maar liefst 8!standaard opamps van het type NJM808G.
    Als laatste lees ik dat er een rotary encoder gebruikt wordt voor de volume regeling en deze zijn zeer precies in te stellen. Wel is het zo dat deze redelijk snel verslijten.
    Het klankmatige verhaal: Een versterker moet altijd onder een reactieve belasting kaarsrecht versterken. Dit wordt o.a bewerkstelligd door de toeassing van negative feedback. Reeds gebruikt in de buizen era. Uitgedrukt in db’s ..dus hoeveel er teruggekoppeld wordt aan de input van de poweramp sectie. Het enige punt wat discutabel is omtrent versterkingsverschillen is fasedraaiing. En ook die zijn minimaal. Geen enkel net ontwerp mag het binnengekomen signaal beinvloeden…what goed in must come out! Zelfde verhaal met de RIAA correctie waar kennelijk en ik typ kennelijk tegenwoordig verschillen in lijken te zitten. Het is notabene een voorgeschreven versterking! Enfin i rest my case.

    1. Veel van onze lezers vinden het fijn om te lezen hoe iets klinkt, maar hebben niet de technische achtergrond om dergelijke informatie te begrijpen. En haken dan af.

     Natuurlijk kunnen we dergelijke uitgebreide informatie in de reviews kunnen opnemen, maar hiermee zouden ze onnodig lang worden, waarop de lezer ook weer afhaakt. Dus maken we afwegingen en duidelijke keuzes. Wat wel, wat niet.

     Ik lees in elk geval dat u heel geleerd heeft en heel veel kennis bezit. We vinden het dan ook fijn dat u deze kennis met onze lezers wilt delen. Dus dank.

 3. Dag Harro,

  Aangezien deze helemaal bovenaan mijn lijstje staat. Nog een laatste vraagje. Ik begrijp uw laatste alinea niet zo goed. Veel details, weinig effecten maar toch op één lijn.

  Kan je misschien met een voorbeeld uitleggen wat je hiermee precies bedoelt?

  1. De versterker klinkt heerlijk gedetailleerd. Effecten in de verre achtergrond worden ‘afgestoft’ en wat meer op het gehoor naar de voorgrond geplaatst. Details die soms juist meer richting de luisteraar worden gericht, plaatst de Marantz weer wat ‘veiliger’ naar achteren. Zodoende laat de Marantz wel heel veel detail horen, maar op een denkbeeldige lijn die evenwijdig met beide speakers loopt.

  1. Heel eerlijk gezegd snap ik de vraag niet zo. Wanneer we een review van de Marantz plaatsen is dit ook precies het component dat we reviewen.

   De componenten in het lijstje zijn onze referentiecomponenten en componenten die we nodig hebben om de review te kunnen uitvoeren.

   1. Dag Harro,

    Misschien komt de vraag er omdat er geen specs vermeld worden. Hoeveel watt, welke klasse,… Eerlijk gezegd had ik dit ook graag in uw review gevonden. Of heb ik die gemist? Net nog eens herlezen.

    We zijn dat als lezers nu eenmaal gewend en daardoor ook wat verwend. Maar verder een heerlijke review. Deze keer niet met muziekvoorbeelden maar dat hoeft niet per sé.

    Ik denk zelfs dat dit mijn nieuwe versterker wordt. Hij heeft alles wat ik maar wil en hij is nog eens betaalbaar ook. En als ik Jaap goed inschat dan komt er nog een nd8006 bij ook.

    Vriendelijke groeten
    Geoffrey

    1. Hi Geoffrey,

     Snap het punt, maar geluidskwaliteit en beleving hebben niet zo heel veel te maken met de ‘papieren’ specs van een toestel. Veelal zijn deze ook met een snelle klik naar de website van de fabrikant te vinden.

     Bij deze review heb ik er dus voor gekozen om dit eens expliciet niet te doen. Puur de beleving en mijn ervaring beschrijven. Mochten de lezers (jullie dus) besluiten dat ze deze specs wel belangrijk vinden, dan neem ik ze de volgende keer zeker weer mee. :o)

Geef een reactie