Review Marantz ND8006 streamer – dac – cd-speler

Voordelen

 • Heerlijke sound
 • Interessante fusie van cd, streaming en dac
 • Vriendelijke prijs

Nadelen

 • Heos-app moet beter
 • Volumeregeling is lossy
 • Prijs: € 1199

  Bouwkwaliteit
  Inzetbaarheid
  Prijs
  App
  Weergave
  Marantz ND8006

  Titels worden langer en langer nu fabrikanten meer functies in een apparaat gaan fuseren. Maar goed… En Marantz doet daar ook aan mee met de ND8006. Dit is namelijk niet gewoon een streamer. Maar ook een cd-speler én dac. Met volumeregeling. Dus in feite hebben we het over een pre-amp, streamer, cd-speler dac…. Of welke volgorde dan ook logisch is. En dat voor… tromgeroffel… 1199 euro. Man… waar zit de catch bij deze creatie van Marantz? 

  Marantz… een merk met een wat roerige geschiedenis. Een geschiedenis van overnames, verandering… Maar ja: welk merk dat decennia achter zich heeft niet? Het is ook een merk met een trouwe achterban, hebben we gemerkt. En dat is ook wel logisch, want het is een merk met een signatuur. Eentje die ze de laatste jaren wel minder en minder hebben laten horen, als wij eerlijk zijn. Gelukkig zien we nu een verandering. De PM8006 heeft auteur Harro Tillema verrast. En eerlijk: de ND8006 heeft redacteur in kwestie ook verrast… het blijft een apparaat met bijzonder weinig concessies.

  Alles in één

  De titel en het intro laten het al zien. De ND8006 is een speler die in feite alles afspeelt. Cd’s, streaming – UPnP via HEOS, AirPlay, Tidal, Spotify, Deezer, TuneIn, Napster en Soundcloud. Samen met de dac en volumeregeling kan het de centrale hub in het netwerk vormen. Ware het niet dat we hier de catch hebben gevonden: de volumeregeling is echt niet om over naar huis te schrijven (later meer informatie). Gek genoeg is de variabele output harder op 100% dan de fixed output. Gaat u echter onder de 90% van het volume, dan horen we het plaatje steeds platter worden en de onderkant energie verliezen. Niet aan te raden dus.

  Een tweede catch is de HEOS-app die we echt inmiddels ouderwets vinden voelen. De app moet echt beter. Kom op Marantz! Kijk naar de concurrenten: Bluesound, Sonos, Yamaha… allemaal mijlen beter dan HEOS. Om over de mogelijkheden en bediening van ROON maar te zwijgen.

  Maar hier eindigen de minpunten. Want de rest… is gewoon heel erg goed!

  [nextpage title=”Set-up”]

  We hebben de Marantz ND8006 opgenomen in ons referentiessysteem dat bestaat uit een Pass Labs XP-12, Metrum Acoustics Pavane-dac, Focal Sopra No1 luidsprekers, een Bryston 4B-SST3 eindversterker en bekabeling van Grimm, Tubulus, Audioquest en Kemp.

  Divers

  We hebben de Marantz ND8006 zowel direct gebruikt – via zowel variabel als fixed – als via de Metrum. We hebben cd’s gespeeld, gestreamd via Tidal, Spotify en natuurlijk onze NAS.

  [nextpage title=”Binnenin”]

  De behuizing van de Marantz ND8006 zit behoorlijk vol. Centraal zien we het loopwerk. Daarnaast een ringkernvoeding die – samen met wat flinke eco’s op strategische plekken – de voeding voorziet.

  Verder zien we duidelijk aparte boards voor de HEOS-module, dac-stage en analoge output. Het HEOS-board – de print met de koelblokken – is tevens de netwerk-interface; draadloos en bedraad. De stream gaat vervolgens naar een ESS Sabre 9016 dac-chip die het ook analoog maakt. En naar onze inschatting tevens het volume regelt voor de variabele output.

  De ESS Sabre 9016 is een aparte keuze; we zien hem niet zo veel. Hij zit bijvoorbeeld in de Dragonfly RED. Het is een 32-bit dac-chip met acht kanalen. Deze kan je samenvoegen tot twee om effectief de ruisvloer te verlagen. Deze chip heeft tevens een – analoge – volumeregeling. Al is dat niet echt te vergelijken met een discreet opgebouwde regeling, hebben we ook bij de Dragonfly gemerkt.

  We zien bij de analoge output tevens duidelijk de discrete vervanger voor de op-amps. Marantz noemt dit HDAM-modules. Soms zit er ook een koperen kapje overheent om het wat luxer te laten lijken. Hier zijn ze niet afgeschermd met een mooi kapje. Het zal de weergave niet echt beïnvloeden schatten we in.

  Al met al ziet het geheel er keurig uit: weinig kabelrommel en op de juiste plekken afscherming en afvlakking.

  [nextpage title=”De Sound”]Marantz ND8006

  We kunnen heel kort zijn: deze Marantz klinkt – eindelijk – weer als een échte Marantz. Muzikaal, vloeiend, ontspannen… Het is een bepaalde presentatie waar weliswaar lastig de vinger achter te krijgen is, maar wel typerend is voor Marantz. Schakelen we naar de Lumin D2 met Metrum Pavane-combinatie dan speelt dit uiteraard op een heel ander niveau, maar het gekke is: de Marantz hoeft niet zielig in een hoekje weg te kruipen. Ja: het speelt met minder energie, ruimte en detail. Maar dat is niet erg: de Marantz is in balans, zet een podium neer en weet ons te pakken. En daar gaat het om: weet een set muziek te maken. Weet deze je te boeien onder het spelen van je favoriete tracks? En dat is bij de ND8006 simpelweg het geval.

  Los en lekker

  Wat we hebben gemist bij de NA8005 is een losheid in de weergave en een podium. Muziek bleef plakken. Dat is bij de ND8006 een heel ander verhaal. Deze laat de muziek moeiteloos van de Focals loskomen.

  Tevens krijgen elementen hun eigen plek op het podium. Een tikkie larger than life, maar we kunnen bijvoorbeeld wel Thom Yorke aanwijzen bij Kharma Police. Effecten komen ook gemakkelijk de ruimte in bij Opéra van Metropolitain. En dat is iets wat we nog niet hebben ervaren bij voorgaande, vergelijkbare  cd-spelers en streamers van Marantz.

  Cd of streamen?

  Wat gaat nu beter? Cd’s spelen of streamen? Nou… cd klinkt (erg) goed… streaming ook. Het is vrij vergelijkbaar bij deze Marantz. En zo hoort het ook. Overigens hebben wij vooral lossless files gespeeld. Geen mp3. Als bron hebben we zowel Tidal als de NAS gepakt. En hoewel Tidal soms anders klinkt, heeft dat meer met de master van dat specifieke album die ze hebben te maken. Immers: de bron / master kan anders zijn dan de cd die wij in de kast hebben.

  [nextpage title=”Bediening”]Dan even over de bediening. Zoals eerder vermeld, gebruikt Marantz de streaming-module van Heos. Dat is een proven-concept. Heos heeft een interessant ecosysteem en een steamingplatform dat werkt. Zover geen klachten, want ook nu is het gehele systeem plug and play. In ons geval helemaal, want we streamen altijd via kabel. Kortom: ethernet erin, Heos-app openen en spelen maar.

  Maar wel even over de app. We hebben al eerder gezegd dat de Heos-app verbetering nodig heeft. Wel even duidelijk: de app is stabiel. En het Heos-platform idem. Wij hebben de Marantz ND8006 3 dagen op repeat gezet. Geen probleem… de speler blijft gewoon vrolijk spelen.

  Wat we wel graag zouden zien is dat de app logischer in elkaar zit. En meer functies krijgt. Want we kunnen bijvoorbeeld niet zoeken in onze bibliotheek. Zowel niet op de Synology-NAS als de Plex-server. Dat is écht een tekortkoming. Spoelen in een nummer? Nope… dat zijn zaken waar we al over hebben geschreven bij de introductie van Heos. Technisch kan het, want we krijgen genoeg UPnP-streamers die gewoon kunnen spoelen en zoeken. Zelfs BubbleUPnP kan het als we daar de Marantz kiezen als speler… dus… Marantz… Zeker nu je zo’n mooie speler hebt: tijd om de App aan te pakken!

  [nextpage title=”Voor wie?”]

  Voor wie is deze Marantz ND8006? Dat is een lastige vraag, omdat de inzetbaarheid zo groot is. Het is een apparaat wat zeer breed inzetbaar is. Van cd’s tot Airplay, DLNA en dac… Als pre-amp raden we hem niet aan. Dus verwacht niet dat u gewoon de eindversterker of actieve speakers eraan kunt hangen zonder problemen.

  Toch… ook met deze ‘tekortkoming’ in functionaliteit is het een bijzonder interessant apparaat. Immers: hang de tv, settopbox of game-console eraan en u bent praktisch klaar. Geen externe dacs meer. Geen losse cd-speler.

  Dat maat de Marantz vrijwel ideaal voor de moderne liefhebber die af en toe nog een cd wil spelen. Of de cd-liefhebber die wil beginnen met streamen… het is maar hoe u het ziet.

  [nextpage title=”Specificaties Marantz ND8006″]

  Type apparaat Multi-disciplinair: cd, streaming, dac, pre-amp
  Streamer Heos, high-res tot 24/192
  Aansluitingen netwerk Ethernet, Wifi
  Inputs Netwerk, bluetooth, coaxiaal, 2 x optisch, USB
  Outputs 1 x fixed cinch, 1 x variabel cinch, optisch, coaxial
  Overig RS232, Trigger in en uit
  Afmetingen 44 x 10,6 x 34,1 – 8 Kg
  Prijs 1199 euro

   

   

  24 reacties

  1. Is er iemand die kan zeggen waarom de nd8006 moeite heeft met afspelen van muziek bestanden op een usb stick welke op de voorkant wordt ingeplugd?
   Ik krijg steeds de melding dat hij een item niet kan lezen of weergeven. Ik heb al diverse sticks geprobeerd. Heel af en toe speelt hij een file af maar dan loopt het weer vast.
   Alvast bedankt voor de suggesties. Groet, Rinus

     1. De stick moet in Fat16 of Fat32 geformatteerd zijn. En wellicht kan je dit eens checken:

      Set “Network & USB-A” in the menu to “Enabled”. The USB memory device playback function does not work when “Network & USB-A” is “Disabled”.

      1. Beste Jaap, met je tips ben ik iets verder nu, omdat hij nu mp3 bestanden afspeelt vanaf een 8gb stick die in fat32 geformatteerd is. Kan het zijn dat de nd8006 slechts sticks accepteert met een kleine opslag capaciteit?

  2. Hi,

   Ik ben nieuw in de streaming wereld en speel nu sinds jullie review met een Steljes M2 streamer. Leuk apparaat maar ik mis soms wat dynamiek, diepte en detail. Mijn vermoeden is dat het er ook voor een groot deel aan ligt dat de M2 alleen met Spotify om kan gaan (?) Graag zou ik willen upgraden naar een streamer rond de 1000,-. Ga ik er met deze ND8006 klanktechnisch flink op vooruit? En is deze vergelijkbaar met de OPPO Sonica DAC? Welke geniet jullie voorkeur? Of adviseer je nog een andere speler in deze prijsklasse?

   Alvast bedankt.

   1. Dag Senergy,

    De Marantz is zonder enige twijfel een behoorlijk stap. De Sonica idem. Welke beter is, is vooral smaak. Beide spelen erg netjes, waarbij de Marantz iet vloeiender en liever klinkt. Wat onze voorkeur is, is niet relevant. Het gaat om de smaak van wie naar de set luistert.

  3. Gekke vergelijking misschien… maar twijfel tussen de nd8006 met m’n Pm8006 of een chord Mojo icm een streamer. Wat is jullie gedachte daarin?is de dac in de Mojo echt zoveel beter zoals de specs dat willen zeggen ( ben niet van specs eigenlijk. )

   1. Dag Locke,

    Dit is eigenlijk niet te beantwoorden. Het zijn twee totaal verschillende sounds: Marantz is wat meer terughoudend en warmer dan de Mojo. Dat is gewoon de ‘tune’ van het product. Ik gok dat de Mojo meer detail gaat laten horen dan de Marantz.

      1. Badankt. Ik dacht al dat je dat zou zeggen. Ja, ik ben eigenlijk wel gek op die dac. Mijn cd speler en streamer zitten er op aangesloten. Maar ja als je dan zo’n toestel koopt met alles erop en er aan. En als het dan ook al heel goed klinkt. Moeilijk…

  4. Dag Jaap,

   Alpha approved dan nog. Wow! Die zag ik niet aankomen. Voor wie deze speler bedoeld is? Voor mij!

   Stuur hem gewoon even op naar West-Vlaanderen. En stuur de versterker gerust ook mee. Bedankt alvast!

   Groeten
   G

  Geef een antwoord