Review Marantz NA8005 netwerkspeler

Voordelen

 • Flexibel inzetbaar
 • Oogt keurig
 • DSD Support

Nadelen

 • Mist wat betrokkenheid
 • Niet écht muzikaal
 • Soms instabiel
 • Prijs: € ? 999

  Bouwkwaliteit
  Weergave
  App
  Prijs
  Marantz NA8005

  Marantz heeft hoge ogen gegooid met de NA-11S1. Het is een prachtige streamer met een paar unieke punten. Hoe zit het met het ‘kleine’, betaalbare broertje die voor een kwart van het geld de deur uit gaat? We zetten de speler in de set en pakken de app erbij. 

  De 8005 UPnP-netwerkspeler, of zoals Marantz hem noemt: NA8005, is rond half 2014 geïntroduceerd. Het moet de betaalbare variant vormen op de vrij prijzige, maar goede NA-11S1. De referentiestreamer van Marantz die een jaartje eerder in de markt is gezet. Natuurlijk zijn er wat concessies gedaan. Immers: Marantz kan – en wil – niet dezelfde kwaliteit gaan leveren voor een kwart van het geld. Maar hoeveel impact heeft dat op de kwaliteit van de NA8005?

  Chique

  Marantz NA8005
  De Marantz ziet er chique uit. Strak afgewerkt voor een apparaat van 1000 euro.

  De behuizing van de Marantz-streamer oogt zonder meer keurig. Wij hebben een goudkleurige versie toegestuurd gekregen. En dat ziet er gewoon chique uit. Natuurlijk niet zo strak afgewerkt als de NA-11S1, maar voor een apparaat van 999 euro is er gewoon niets op af te dingen!

  Aan de voorzijde zien we een display wat op zich prima is af te lezen voor iemand met gezonde ogen. Vanaf een meter of drie kunnen wij de titel van het nummer goed lezen. Verder treffen we aan weerszijden van het display nog twee multi-toetsen aan. Met de linker toetsen kunt u door het menu van de Marantz en met de rechtertoetsen kunt u muziek starten, stoppen en nummers skippen en terug gaan.

  Daaronder zien we nog een front usb-poort (onder meer voor iDevices), een input-knop en tenslotte nog een hoofdtelefoon-uitgang en volumeregeling.

  Ook een dac!

  Marantz NA8005 (1)
  Achterop niet alleen analoog uit en netwerk in, maar ook coax en optisch in- én uit. En een usb-input.

  Achterop zien we behalve een lijnuitgang – geen balanced helaas – en een netwerk-koppeling, nog een hele rits digitale ingangen. Dat is toch een leuke verrassing! We treffen een usb – compatible met 24 bit / 192 kHz en DSD 5,6 Mhz. – coaxiaal en optisch aan. Een leuke bonus naar ons idee.

  De Dac achter deze ingangen – en natuurlijk voor het converteren van de digitale netwerkstream – is een Crystal CS4398. Deze dac ondersteunt DSD, maar we gokken toch dat alle DOP-streams omgezet worden naar PCM, aangezien een DAC in veel gevallen in een bepaalde modus moet werken en niet beide tegelijk kan (dat laat de spec-sheet ook zien). We gaan daar nog een flink achtergrondstuk aan wijden.

  App

  Onlangs heeft Marantz zijn app flink aangepakt. En dat was nodig, want we hoorden toch wat gemengde verhalen uit de markt. De nieuwe app is weliswaar nog steeds geen parel, maar het is fors beter dan de vorige. Toch hebben we nog af en toe crashes of situaties waarbij de app de streamer niet kan vinden. Of dat hij geen mappen en albums laat zien. Fix dat, Marantz, want het is echt vervelend.

  Marantz NA8005
  De app kan én moet gewoon beter.

  Het overzicht in de app is even wennen. Dat komt met name door de onlogische logo’s. Linksboven ziet u “Music Server”. Daarmee kunt u diverse servers kiezen. Logisch. Rechts daarvan ziet u een Play-teken. Daarmee gaat u naar wat nu speelt. Ook prima. Echter: het logo daarnaast staat niet voor playlist. Dat is het overzicht van de inhoud van de music-server. En daarnaast, de drie schermpjes achter elkaar, staat voor de wachtrij of play-list. Jeetje, Marantz: pak de logo’s die standaard in de markt zijn gebruikt!

  En wat doen die dingen eronder? Amp-beheer? Bediening CD-speler? Opties met één item? Waarom staat het daar als het niets doet? Laat het weg als er geen versterker of cd-speler in het systeem zijn opgenomen. Mute? Favorieten? Meer… wat is meer? Het neemt ruimt in en schept verwarring.

  Nu willen we niet de complete app gaan afbranden, maar feit is wel: hoewel hij beter is dan de vorige, is het nog steeds een vrij lastige, onlogische app. En aangezien een app – net als vroeger de afstandsbediening – een heel stuk de ervaring van een apparaat bepaalt, is het belangrijk dat het klopt. En dat doet het gewoon nog niet helemaal.

  Netwerk

  Marantz NA8005 intern
  De binnenkant van de streamer met dac. Het hart is een SMSC microcontroller voor streaming, en een CS4398 dac.

  De Marantz is een zogenaamde UPnP streamer met AirPlay ondersteuning. Dat wil zeggen dat de netwerk automatisch mediaservers binnen een netwerk kan vinden. En dus AirPlay streams accepteert. Handig voor wie veel gebruik maakt van Apple.

  UPnP heeft voor- en nadelen. Een voordeel is dat u geen bibliotheek hoeft aan te leggen of het apparaat hoeft te configureren. Dat gebeurt allemaal automatisch. Een nadeel is dat de Marantz afhankelijk is van de kwaliteit van de mediaservers binnen een netwerk. Is het goed in orde, dan is de ervaring goed. Is het allemaal maar ‘so so’ geregeld, dan zult u zich snel gaan ergeren, omdat u niets kunt vinden.

  Werk bij de Marantz bij voorkeur met een goede NAS. Denk aan Synology, Netgear of Qnap. Die hebben het prima voor elkaar. Spotify Connect werkt ook. En AirPlay gaat ook zonder haperingen. Hebt u geen Apple, Spotify of een NAS, dan kunnen USB-sticks ook in de Marantz. Dat werkt, maar onze ervaringen zijn wisselend en het verslaat niet een goede NAS of andere netwerkbron.

  Overigens hebben we bij de Marantz wel wat ‘hick-ups’ gehad. We weten bijna zeker dat het niet aan ons netwerk heeft gelegen, omdat andere apparaten – pc’s, smartphones en andere streamers – geen last hebben gehad en feilloos hun werk hebben kunnen doen. Wat er nu precies niet heeft gewerkt is ons een raadsel. Maar na een handmatige installatie, reset en vervolgens opnieuw opstarten heeft de speler vrijwel feilloos zijn werk kunnen doen. Wellicht stonden er nog wat oude instellingen niet goed van de vorige tester.

  De sound

  Marantz NA8005 intern
  De CS4398-dac is een mooie chip. We hebben hem echter beter horen spelen.

  De NA-11S1 heeft met name indruk gemaakt op gebied van weergave. Zeer vloeiend, rijk, body en kracht. Nu verwachten we natuurlijk niet dit niveau. Dat is gewoonweg onmogelijk in deze prijsklasse. Echter, de Marantz weet ook binnen de 1000 euro klasse niet écht te overtuigen. We hebben de set aan een Pass Labs X2.5 met Dion Audio SD60 versterkers gekoppeld. Als speakers hebben we zowel Focal Aria’s gebruikt (monitors en vloerstaanders) als de Eventus Audio monitors. De weergave is wat slapjes en futloos. Het laag is aan de kale, koude kant en rommelt wat. Dat zorgt voor een wat vlakke weergave zonder betrokkenheid.

  Via optisch of coaxiaal uit een goede dac in – Denk aan de Oppo HA-1 of Weiss Dac2 – wordt het natuurlijk beter, maar nog steeds overtuigt het niet helemaal. Kortom: ook buiten de dac en analoge eindtrappen, zit er iets net helemaal lekker in de streamer zelf. Dat zou software kunnen zijn.

  We vinden het eerlijk gezegd wel jammer, want een goede streamer in deze prijsklasse is wel een mooie aanvulling. Cambridge heeft een goed model met de Streammagic 6 en NP30. En met de nieuwe app van Cambridge is ook de ervaring een stuk beter.

  Bekijk meer fotos

   
   

  Winkels met Marantz

  Parkweg 23
  8084CG 't Harde, NL
  Schoenmakersstraat 19
  6041EX Roermond, NL
  Laat 29A
  1811EB Alkmaar, NL
  Pelikaanstraat 126
  2018 Antwerpen, BE

  15 reacties

  1. Omdat ik moeilijk ter been ben, ben ik gaan streamen. Vandaag de Marantz NA8005 gekocht. Aangesloten en na een firmware update werd mijn NAS herkend en ging ik luisteren. Ik hoorde meteen dat het goed was. Daarna ben ik de NA8005 gaan vergelijken met mijn Marantz SACD 7001 KI met Trichord clock en voeding. Dit was de afgelopen jaren mijn referenmtie en ik ben er tevreden mee. Er is geen verschil tussen beide spelers dus ik ben en blijf tevreden. Hiervoor een paar maanden met een Cambridge NP30 gespeeld. Niet slecht maar dit is een forse stap vooruit.

  2. Beste heren,

   Ik overweeg nu ook om een Marantz NA8005 te kopen. Wat betreft de app, we zijn nu een aantal jaren verder, is daar al verbetering in gekomen door bv firmware? Hoe staat de Marantz qua klank in verhouding met een Bluesound Node 2?
   Wat zou jullie advies zijn tussen deze twee producten?

   Groetjes

  3. EISA Award beste netwerkspeler 2015/2016 en meer dan uitstekende testresultaten in o.a. de diverse Duitse audio vakbladen. Termen als een krachtig geluidsbeeld, meer dan een uitstekende geluidskwaliteit en een topklasse dac komen in genoemde testen voorbij!
   Ik ben onlangs zelf in het bezit gekomen van de NA8005 en ben eveneens als de testers van de Duitse audio vakbladen enorm onder de indruk van de overweldigende geluidskwaliteit van deze speler!
   Dit alles staat in schril contrast met de naar mij mening nogal eenzijdige testen van Alpha Audio van een aantal Marantz producten. Ik kan mij dan ook na het lezen van de NA8005 test en de test van de Marantz 14 series bijna niet aan de indruk onttrekken dat Marantz wat snel als niet echt muzikaal en kwalitatief minder wordt afgeschilderd door Alpha Audio. Jammer, dit staat geheel niet in verhouding en dat verdienen deze fraaie producten niet!

   1. Beste Vincent,

    We snappen heel goed dat niet iedereen het eens zal zijn met onze reviews. Dat is niet erg. Smaak speelt een grote rol in onze hobby. Als je de NA8005 een geweldige speler vindt: prima. We zijn dan – oprecht – blij dat je zo tevreden bent met de prestaties van deze speler.

    Vergeet niet dat wij spelers niet ‘los’ testen, maar vaak beoordelen ten opzichte van de concurrenten. We beschrijven dan hoe het product presteert ten opzichte van de rest. Neemt niet weg dat er dan nog steeds smaak meespeelt.

  4. Ik heb de streamer een keer op een Accuphase E360 met een set Sonus Faber Amati Futura gehoord (in Duitsland) en dat klonk adembenemend. Op deze set hebben we daarna ook de NA11-S1 gehoord en we hoorden nauwelijks verschil. Dat zegt toch wel wat. Later heb ik deze streamer gehoord op een NAD C390DD2 en een set Bowers & Wilkins CM10 S2 bij Wifimedia in Arnhem. Ook dit was een mooie combinatie. Overigens beschik ik zelf niet over deze Marantz, maar ik overweeg om mijn Musical Fidelity M1Clic in te ruilen.

  5. Jeroen: En met welke andere versterker&luidsprekers dan? Zodoende klinkt het wéér anders dan bij jezelf. (of in de winkel, bij vrienden, etc. etc.)

  6. Ik ben het volledig eens met Jazz37. De Marantz zet een overtuigend geluidsbeeld neer. Veel controle over het laag, dit rommelt totaal niet. Verder wordt het middengebied detailrijk neergezet en is de plaatsing erg goed. Ik kan me dan ook meer vinden in de Duitse testen, alwaar de speler naar waarde wordt getest en ingeschat. Je merkt dat Marantz al veel ervaring heeft op dit gebied (NA11-S1). De termen ‘betrokkenheid’ en ‘vloeiender’ worden in deze review nogal loos gebruikt. De app kan inderdaad veel beter.

   1. Dag Jeroen,

    Iedereen zijn mening. Als je er tevreden mee bent, is het prima. Wij zijn er niet zo van onder de indruk in onze setup en vergelijkend materiaal. We zijn het gelukkig wel eens over de App :-).

  7. Dit vind ik nu een eerlijke review die de duidelijk maakt dat het lezen van sommige reviews wel nut heeft, ik heb zowel de vorige als deze streamer van Marantz in huis gehad en ik vind het een raadsel dat nergens te lezen valt (tot nu dus) dat de app inderdaad echt gewoon slecht is en dat het niet meer van deze tijd is om dat niet op orde te hebben.
   Kortom Marantz loopt gewoon een lichtjaar achter op de Sonossen, Bluesounds maar zelfs ook op de Pioneers van deze wereld.

   Marantz (en Denon):”ga je huiswerk doen, je vraagt genoeg aan prijs voor dit soort producten en de marges zijn voor Marantz en Denon groot genoeg om hier serieus iets aan de toen”
   Tot die tijd lekker in de winkel laten staan en een Bluesound oid kopen die het wel op orde hebben (is maar een voorbeeld er zijn er op het moment nog veel meer die het op orde hebben, op Marantz na dus.

   Groet en fijne Feestdagen plus alvast een luisterrijk 2015 gewenst met erg veel mooie muziek

   1. Beste Hans,
    Dank voor je bevestiging. De ‘app’ bij een product is in relatief korte tijd erg belangrijk geworden en kan in onze beleving inderdaad het verschil maken, hoe goed de onderliggende hardware ook mag zijn. Dat is dan ook de reden dat we bij Alpha Audio het bedieningsgemak en de mate van integratie/connectiviteit verhoudingsgewijs net zo zwaar meewegen in het eindoordeel, als dat alle andere zaken daarin meegenomen worden.

    Want ergens zou je (mogen) verwachten dat de grotere merken door middel van het beschikbare budget en resources zwaarder in kunnen zetten op deze niet te stoppen ontwikkeling. Maar dat is dus nog lang niet altijd het geval.

    Zo herinner ik me ook de allereerste audiostreamers van de diverse gerenommeerde merken. Die bleken toen bijvoorbeeld niet in staat om bestanden gapless af te spelen, terwijl de opkomende merken dat allang voor elkaar hadden.

  8. Zo blijkt maar weer dat smaken verschillen. Ik heb de NA8005 nu enkele maanden in huis als opvolger van NA7004. De verdere set bestaat uit een Marant PM7004, Kef LS50, Rel T5 en Audioquest bekabeling.

   Wat mij opviel is dat de NA8005 een breder en gedetailleerder beeld neerzette ten opzichte van de NA7004 en het laag wat voller werd weergegeven. Daarnaast vond ik het hoog wat meer open.

   De reden dat ik ben overgestapt was het kunnen streamen van DSD en de Spotify integratie en dat gaat goed en klinkt lekker! Spotify gebruik ik alleen om nieuwe muziek te ontdekken, ik stream alleen (hi-res) flac.Ik heb geen last van dun en rommelig laag en de kippevelmomenten komen nog regelmatig voorbij. Als server gebruik ik JRiver, dit werkt probleemloos.

   Over de app kunnen we inderdaad kort zijn, gewoon slecht en zeker voor een bedrijf als Marantz. Al een tijdje ging het gerucht dat er eindelijk een nieuwe app zou komen en dan is de teleurstelling groot. Uiteindelijk doet hij wel wat hij moet doen, maar zeer onoverzichtelijk en traag. Het had zo mooi kunnen zijn, zeker ook omdat je ook het volume van je versterker kan regelen en dus alles in één app hebt. Ik gebruik zelf BubbleUPNP en dit werkt prima maar Marantz zou dit beter moeten regelen.

   Ook qua firmware zijn er nog wel dingetjes, in de eerste versie viel hij nog wel eens uit, na een recente update is dit probleem verholpen maar ben ik mijn favorieten nog wel eens kwijt.

   Mijn conclusie, mooie streamer, goede geluidskwaliteit, veel mogelijkheden qua streaming maar softwarematig nog werk aan de winkel!

  9. Had dezelfde (geluids) ervaring toen ik die voor één dag in huis had, de app was toen nog wel niet vernieuwd. Jammer want hij oogt erg mooi.

   1. Dag Fernand,

    Ja, dat is waar. Jij hebt deze ook thuis gehad. Vind het jammer. Mooi ding om te zien. Maar de app is echt matig hoor. Ook de nieuwe die al een stuk beter is dan de eerste. En het geluid… tsja. Lees de review :-).

  Geef een antwoord