web analytics

Review Marantz Melody X MCR612

Voordelen

 • Klinkt goed!
 • Aansluitmogelijkheden
 • Veelzijdig

Nadelen

 • Afstandsbediening
 • HEOS app en integratie
 • Prijs: € 699

  Bouwkwaliteit
  Inzetbaarheid
  App
  Weergave
  Prijs
  Marantz Melody X

  Inleiding

  Inhoud

  In 2015 hebben wij de voorganger van de Melody X MCR612 mogen testen. Heel toepasselijk was dit de MCR611. Toen waren wij al erg tevreden over de veelzijdigheid van van de MCR611. Het is natuurlijk leuk om te zien wat Marantz heeft veranderd in de opvolger. Maar misschien nog wel belangrijker… Is het Hi-Fi waardig? Let’s find out.

  De Marantz Melody X doet ons een beetje denken aan de jaren 80/90. Er waren toen compacte Hi-Fi setjes. Deze all-in one setjes kwamen veelal van één merk en werden geleverd met Lp, cassette en cd speler. En niet te vergeten: de speakers; anders was de set niet compleet.

  De Marantz Melody X MCR612 heeft misschien niet de speakers bijgeleverd, maar heeft wel de veelzijdigheid in huis. Zolang de veelzijdigheid niet ten koste gaat van de kwaliteit, is de Marantz Melody X een zware concurrent voor bijvoorbeeld de Sonos AMP.

  De keuze is reuze!

  Vandaag de dag wordt muziek in meer vormen dan ooit aangeboden. Wij zijn bijvoorbeeld weer volop bezig met cd’s. En LP’s gaan nog steeds als warme broodjes over de toonbank. Maar de markt wordt ondanks deze trends nog zwaar gedomineerd door streaming. Op deze veelzijdigheid speelt Marantz met de Melody-serie in.

  Marantz heeft de Melody X voorzien van een cd-speler, maar ook streaming met HEOS ondersteuning. Verder vinden we FM en DAB. Evenals integratie voor alle grote streamingmerken zoals Spotify, Deezer en TIDAL.

  Maar waar Marantz hoopt de audiofiel of startende audiofiel mee over stag te krijgen, is de mogelijkheid voor het afspelen van Hi-RES audio. Een flac of DSD bestand kan op de Melody X gewoon afgespeeld worden. En dat lieve Alpha-audio lezers, dat biedt mogelijkheden. Want een Sonos AMP kan dat dus niet. En daar houdt de lijst met mogelijkheden niet op. We hebben namelijk nog wat aansluitingen op de achterkant zitten!

  Wat dacht u van twee keer een optische ingang, een analoge ingang in de vorm van RCA, een subwoofer uitgang, USB, ethernet en analoog uit. Dan is er nog de technologie die wij niet zien maar wel wel is. We bedoelen WiFi, AirPlay en Bluetooth. Een bijzonder leuke toevoeging maakt het mogelijk om een extra paar speakers aan te sluiten en te delen in een andere ruimte. Dit is mogelijk door de vier aanwezige versterkerkanalen.

  Dit geeft anderzijds ook de mogelijkheid om Bi-Amping of dubbel vermogen op een luidspreker toe te passen via BTL. Bijzonder interessant. Dat complete pakket, gecombineerd met 2x 60watt (of 4x 30watt) vermogen, lijkt als een aanbieding die we niet kunnen weerstaan.

  Marantz probeert op deze manier  een brede en grote doelgroep aan te spreken. Volgens Marantz zou de Melody X beter geluid geven dan een soundbar. Tja….dat mogen we hopen zeg. Overigens vinden we de vergelijking wat mank gaan… de doelgroep voor een soundbar is niet die voor een Melody X.

  Combineren kan je leren

  Een groot voordeel van een product als de Marantz Melody X CR612, is dat u zelf de speakers kunnen uitzoeken. Iedere speaker heeft weer een ander karakter. Aan u om de klank te bepalen. We kunnen voor vloerstaande of boekenplank speakers gaan. We hebben alle vrijheid om te kiezen. Bijna alle vrijheid, want de meer complexe speakers hebben een zware (of zwaardere) en stabiele(re) aansturing nodig. En met de 60 watt per kanaal… hebt u niet álle keuze. Dit zagen we ook bij de review van de Sonos AMP.

  Voor deze review kiezen we voor de Bowers & Wilkins 606 serie. Dit is wat ons betreft één van de beste speakers op dit moment verkrijgbaar (binnen zijn prijsklasse). Bij de B&W 606 gebruiken we speakerkabel van QED; de XT25. Perfect in deze klasse.

  Waar wij naar streven is een allround setup. Dit zal voor de Melody X waarschijnlijk het meest voorkomen. We willen de Melody X kunnen gebruiken bij de TV, maar ook als losstaand stereosysteem. Wij luisteren vaak een breed spectrum van muziek, van pop en rock tot klassieke harp en tech house. Juist om deze reden is de B&W 606 een goede keuze; het speelt alles wel lekker.

  De vrijheid om een speaker te kiezen geeft dus veel vrijheid, maar dat kan ook afschrikken. Een soundbar lijkt dan een makkelijke keuze. Maar als u veel muziek luistert, dan zal de Marantz waarschijnlijk een betere keuze zijn.

  Winkels met Marantz

  Ketelaar Hifi

  Parkweg 23
  8084CG 't Harde, AF

  Contact

  Tune Inn

  Laat 29A
  1811EB Alkmaar, AF

  Contact

  Geef een antwoord