Review Marantz KI Ruby

Voordelen

 • Fijne sound
 • Krachtig en gefundeerd
 • Oogt goed
 • Fijne prijs t.o.v 10-series

Nadelen

 • De SA-Ruby is iets te mid-gefocust
 • Hij is limited... :-)
 • Bouwkwaliteit
  Inzetbaarheid
  Weergave
  Prijs
  Marantz KI-Ruby serie

  Inleiding

  We hebben al heel wat geschreven over de nieuwe Marantz KI Ruby. Zowel over het ontstaan als een beetje over wat u kunt verwachten. Kort samengevat: het is een editie die het 40-jarig jubileum van Ken Ishiwata bij Marantz viert. Ken Ishiwata is een belangrijk persoon bij Marantz. Vandaar ook de KI-edities… welbekend onder de liefhebbers van het merk. Deze ‘Ruby’ is een viering van het veertig jaar ‘Ken’ bij Marantz. Tijd voor een goede blik op deze robijntjes… en natuurlijk een luistersessie. 

  We hebben het eerder in de video ook al gemeld. De KI Ruby is geen nieuw topmodel. Maar het is wel een serie aan de bovenkant. In feite gaat het om een halve 10-serie. De prijs is de helft… Maar ook de versterker is single-ended uitgevoerd in tegenstelling tot de 10-series. Die is symmetrisch; twee nCore-modules per kanaal. Deze Ruby heeft er één. Dat heeft natuurlijk invloed op het complete signaalpad. En dat scheelt aanzienlijk in de kosten.

  Klinkt dat half zo goed? Nee: natuurlijk niet. Het scheelt echter iets in de ruisvloer en controle. Maar dat is lang niet altijd hoorbaar én enorm afhankelijk van de aanstuurbaarheid van de luidspreker en luidheid waarmee gespeeld wordt.

  CD’s en dac

  Dan de cd-speler… De SA-KI Ruby. Eigenlijk is het veel meer dan een cd-speler. Het is namelijk ook een d/a-converter met optische, coaxiale en usb-inputs. De dac accepteert via USB ook sa-cd signalen (DSD). Dat is gelijk aan de 10-series van Marantz. Waar zit hier dan het verschil? Dat is veel lastiger, maar heeft ook weer te maken met de opbouw. De 10-series is ook gebalanceerd uitgevoerd. Dat is een stuk prijziger in productie dan een single ended opbouw. Naar onze inzichten is het in- en outputboard gelijk. De dac-technologie idem (sampling van pcm naar DSD voor verwerking). Echter is de voeding en output-stage chiquer bij de 10-series. Dat zal zich vooral uiten in souplesse, verfijning en imaging.

  Behuizingen

  De Marantz KI Ruby oogt ontzettend goed… zeer degelijke behuizingen, fraaie knoppen, veel koperwerk (minder dan de 10-series intern, maar ook hier veel koper) en fraaie leds aan de randen. Wij vinden het wel mooi. Geen klachten: top afwerking.

  Limited

  Een leuk feitje… de KI Ruby is een limited editie: 1000 stuks wereldwijd. Meer niet. Dat houdt ook in dat de units genummerd zijn én dat u een mooi certificaat erbij krijgt. Toch leuk!

   
   

  Winkels met Marantz

  Parkweg 23
  8084CG 't Harde, NL
  Schoenmakersstraat 19
  6041EX Roermond, NL
  Laat 29A
  1811EB Alkmaar, NL
  Pelikaanstraat 126
  2018 Antwerpen, BE

  6 reacties

  1. Bedankt voor de interessante review.
   Ik ben benieuwd hoe de Marantz KI Ruby zich verhoudt tot de PM14-s1. Valt daar iets over te zeggen? Vraag me af of een upgrade de moeite waard is.

  2. Jaap, Dank voor het snelle en eerlijke antwoord. Dat maakt maakt Alpha Audio voor mij een van de meest lezenswaardige audio websites. Als ik nog noten op mijn zang mag hebben: ik heb het idee dat tests waarin meerdere gelijkwaardige apparaten door meerdere personen worden beoordeeld, voor mij de meeste waarde hebben. Dat is vast duur en tijdrovend, maar gekoppeld aan een eerlijke beoordeling, verheft het je website – nog verder – boven het commerciële hifi proza waar we vaak op getrakteerd worden.

   groet,

   Eddie

  3. Jaap, leuke review van een interessant product. Hoewel ik zelf vier Marantz versterkers in huis heb, krijg ik wel een beetje jeuk van de zoveelste KI versie nu met zinloze robijntjes, maar dat is persoonlijk. Mijn brandende vraag is: hoe klinkt deze Marantz in vergelijking met de zojuist geteste PS Audio versterker set? Klinkt deze klasse D anders dan de gewone klasse A/B in dezelfde prijsklasse?

   groet,

   Eddie

   1. Dag Eddie,

    Ik heb werkelijk geen idee. Ik heb de PS Audio niet getest. Dat heeft Geoffrey gedaan. En ook op een compleet andere set luidsprekers en in een andere akoestiek. Sorry. Ik kan hier echt niets zinnigs over zeggen.

    1. Jaap, Dank voor het snelle en eerlijke antwoord. Dat maakt maakt Alpha Audio voor mij een van de meest lezenswaardige audio websites. Als ik nog noten op mijn zang mag hebben: ik heb het idee dat tests waarin meerdere gelijkwaardige apparaten door meerdere personen worden beoordeeld, voor mij de meeste waarde hebben. Dat is vast duur en tijdrovend, maar gekoppeld aan een eerlijke beoordeling, verheft het je website – nog verder – boven het commerciële hifi proza waar we vaak op getrakteerd worden.

     groet,

     Eddie

  Geef een antwoord