Review Marantz HD AMP1

Voordelen

 • Klinkt lekker
 • Breed inzetbaar
 • Oogt grappig

Nadelen

 • Geen streaming
 • Plastic zijkappen
 • Prijs: € 1099

  Bouwkwaliteit
  Inzetbaarheid
  Geluid
  Prijs

  Conclusie

  Net als de DAC1, zit het met de HD AMP1 ook gewoon goed. U krijgt voor 1099 euro een compleet apparaat met voldoende connectiviteit, een prima bediening en een fijne versterker.

  Wat ons opvalt aan deze Marantz is het gemak waarmee het speelt en de 'schone' presentatie met voldoende rust en autoriteit.

  Al met al een fijne alleskunner.

  Lekkere sound!

  Inhoud

  Marantz HD AMP1

  Deze line-up heeft Marantz eigenlijk gewoon heel goed voor elkaar. De looks zijn prima én het geluid is – net als bij de HD DAC1 – gewoon prima in balans. Dat is ons ook al opgevallen bij de Melody-serie. Die klinkt ook prettig. De HD AMP1 doet daar een schepje bovenop. Het is wat dynamischer, krachtiger… minder lief… meer punch, energie… Wellicht te danken aan de snelheid en controle van de UcD klasse-D trap.

  Het knappe is: deze eindtrappen komen niet over-analytisch over. Een puntje dat nog weleens het geval wil zijn met klasse D. Niet in deze Marantz. Die biedt gewoon een nette klankbalans en een balans tussen detail en finesse. Zowel op de CM6 als op de Lentus Audio Duo. Beide speakers die neigen richting fris. En we waren even bang dat het teveel van het goede ging worden op deze Marantz HD AMP1. Gelukkig niet.

  Kraan open?

  Als we door onze playlist spelen die bestaat uit zowel White Zombie als Birdy, Massive Attack als Muse in zowel cd als high-res formaat, merken we dat de kraan steeds verder open gaat. Dat is natuurlijk positief, want als een set niet klinkt, zult u dat niet snel doen.

  Maar ja: er zit een limiet aan die 70 watt in 4 Ohm. En hoewel 70 watt best luid kan spelen, gaat op een geven moment de Marantz wel een beetje in de compressie. Niet gek… En we betwijfelen het of veel lezers tegen deze limieten aan gaan lopen.

  Weet echter dat een wat lastige speaker – lage impedantie – met een wat lager rendement 84 of 85 dB – best snel door 70 watt heen kan vreten. Dat zijn gewoon wetten van de natuur… of beter: dat zijn gewoon zaken die uit te rekenen zijn.

  Hoofdtelefoon

  Als laatste prikken we even de hoofdtelefoon in de voorzijde van de Marantz. De hoofdtelefoonuitgang heeft een degelijke versterker meegekregen. Als we even graven, is het dezelfde als in de HD DAC1. En dat is perfect natuurlijk, want de HD DAC1 klinkt heerlijk. En dat doet deze AMP1 ook. Dynamisch, energie, detailrijk, open, snel… Lees de review. Dan weet u alles.

   
   

  Winkels met Marantz

  Parkweg 23
  8084CG 't Harde, NL
  Schoenmakersstraat 19
  6041EX Roermond, NL
  Laat 29A
  1811EB Alkmaar, NL
  Pelikaanstraat 126
  2018 Antwerpen, BE

  26 reacties

    1. Nu 2,5 jaar later heb ik de versterker aangeschaft. Het is een demo-model, dus scheelt wat euro’s.
     Uitstekend geluid!
     Ik moet er alleen nog wat langer luisteren om een definitief oordeel te kunnen vellen.
     Tot nu toe zeer tevreden met de versterker!

  1. Dag Jaap, fijne review! Ik overweeg de Marantz hdamp 1 voor mijn monitor audio silver 200 vloerstaanders. Soms wil ik wel wat harder spelen, meestal overigens op modaal volume. Kwaliteit op lagere volumes vind ik het belangrijkste. Toch maak ik me zorgen over het vermogen van de amp. Draai nu via de pm7000 en dat gaat natuurlijk luid genoeg. Een upgrade zou wenselijk zijn ook voor energiebesparing naar classD. Heeft de amp-1 voldoende vermogen op de 89db vloerstaanders aan te sturen op meezing volume? Wat vind je van de combinatie van deze twee? Ik hoor graag je mening! Ik lees graag je artikelen, ze lezen lekker weg! Groet Bas

  2. Ik ben van plan om de b&2 cm5 s2 aan te schaffen en zoek nog naar een stereo versterker met optische aansluiting. In mijn eerste zoektocht kwam ik uit op de rotel ra1570. Ik vind deze echter toch wat groot en hij maakt klikkende geluiden als je van bron wisselt of hem aan/uit zet. Hij is te aanwezig en eigenlijk wat duur voor mijn smaak.
   Ik zoek dus een simpelere oplossing. De hd amp beviel mij qua uiterlijk en simpelheid. Mijn vraag is of je vindt dat deze versterker nog voldoende kracht heeft voor de cm5 s2? In je review heb je de cm6 gebruikt, dus lijkt mij wel toch? Ik heb alleen hifiwinkels gebeld en ze zeiden allemaal dat deze versterker een twijfelgeval is of niet sterk genoeg. Gezien jij hands on ervaring hebt met de cm6 hoor ik graag jouw mening hierover.

   Alvast bedankt!

   1. Dag Par,

    De HD AMP kan zeker wel de CM5 aansturen. Superheftige rock of house op standje ‘burenruzie’ zal niet gaan. Daarvoor heb je gewoonweg meer vermogen nodig. Maar op normaal volume moet het prima kunnen.

    1. Bedankt voor je reactie. Zou je ook iets kunnen zeggen over de kwaliteit van de hoofdtelefoon ingang tov de HD-DAC1? Zijn deze precies even goed?

     Ik had een tijd geleden de DAC1 met de Beyer T1.2 en dit ging prima samen. Zou ik hier een verschil in kunnen gaan zien?

  3. Dank-je-wel Jaap voor je adequate reactie. Wat ik zoal lees over de HD DAC1 is altijd positief. Zelfs sites die de HD DAC1 als beste D/A converter beschouwen. Zeker in deze prijsklasse. Wel een tikkeltje huiverig voor de bijgeleverde driver. Omdat ikzelf slechts werk met Microsoft producten. ‘jong geleerd is oud gedaan’. Dat mogelijk bij een nieuwe windowsversie weleens voor problemen kan zorgen als deze niet wordt bijgewerkt.

  4. Ik begrijp het niet helemaal. Omdat de HD AMP1 en HD DAC1 ook als sets verkocht worden. Als ik deze tekst doorlees is de HD DAC1, in principe geïntegreerd in de HD AMP1 met als bijkomend voordeel van een eindversterker. Dit voor een meerprijs van 300,=.

   Vanwaar worden ze dan ook als sets verkocht? Dit zou dan dubbel zijn. Ietwat op het verkeerde been gezet? 😉

   1. De DAC in de HD-DAC1 is dedicated en mooier opgebouwd dan de HD-AMP1. Natuurlijk zijn er overeenkomsten, maar het is geen 1 op 1 product met als extra een versterker. Daarbij: hoe meer componenten je met één voeding moet voeden, hoe meer ruis…

  5. Fraaie speakers,maar vermogen genoeg, alleen ik heb zelf sonus faber veneer 2.5…lelijke afwerking trouwens, gaan ook terug naar de importeur ,maar een goldenote 60 watt drives die fabers ook simpel aan, alleen kijkend naar de nieuwe emotiva xpa gen 3, welke je zelf kan samenstellen en de icepower amps gebruikt, net als dat veel merken de hypex modules gebruikt, koop je aan emotiva veel meer,allee even invoeren, maar de gen2 van hun is ook perfect getest, en marantz is weinig waardestabiel en je speakers verdienen wel beter. All in one voor 1000euro is geen hifi toestel iig, en waarom geen losse pre amp en hoofdversterker. En de emotiva is trouwens een eindversterker……ik ging er met zulke speakers vanuit dat losse componenten had, maar de dat is de pm niet.Je moet doorsparen voor 2000euro, anders zijn die verschillen te klein vergeleken je huidige pm….zonde van je geld.

  6. Hoe zit het met de subwoofer uitgang? Hoe kan deze ingesteld worden? Kan hier nergens iets over vinden en het zou een mooie oplossing zijn voor het beperkte vermogen, om het laag door een sub op te laten vangen.

   1. We hebben de HD AMP1 niet getest met een subwoofer. Mijn gok – kan dus anders zijn – is dat je de instellingen op de subwoofer moet regelen. Een digitale cut-off en regeling lijkt me wat chique op een apparaat als deze.

  7. Bedankt voor de review. Is deze versterker in staat om een set vloerstaanders (KEF XQ40, gevoeligheid van 90db) goed aan te sturen of kan ik dan toch beter bij een PM7005/PM8005 blijven?

    1. Bedankt voor je reactie!

     Ik ben opzoek naar een goede stereo versterker met digitale inputs van rond de €1000. Zou je de HD-AMP1 willen vergelijken met de Cambridge CXA60 uit de Multi-test geïntegreerde stereoversterker ?

       1. Dank voor de terugkoppeling! Ik ken de test waar je naar refereert. In de test krijgt de Advance Acoustic een lagere score vanwege met name de hoge(re) prijs. Als ik het goed lees, is de geluidskwaliteit wel een van de betere uit de test. Heb je toevallig ervaring met een x-i105/90/75/etc? Is dit een x-i125 zonder VU-meter met wat minder vermogen? Hoe zou je het geluid van de HD-amp1 plaatsen t.o.v. de x-i125 (of de CXA-60 zoals Dennis al vroeg)? Heb ondertussen overigens een fijne audio-speciaal-zaak weten te vinden waar ik deze vragen ook zelf kan gaan beantwoorden – toch ben ik nog benieuwd naar jouw ervaring als deskundige, misschien wat tips waar ik op kan letten. Grts!

       2. De signatuur is gelijk. Alleen wat minder vermogen en idd geen VU-meters. In vergelijking met de Marantz is de Advance wat warmer en wellicht soepeler.

       3. Dank je wel Jaap! Klink helemaal als mijn apparaat (de Advance), maar ga ze zelf natuurlijk nog even goed vergelijken.

   1. en wat mij opviel is dat ze de oude UcD hypex modules gebruiken en die kosten weinig en is een beetje nepperij om de prijs te drukken, check hypex.nl

  Geef een antwoord