Review Marantz HD AMP1

Voordelen

 • Klinkt lekker
 • Breed inzetbaar
 • Oogt grappig

Nadelen

 • Geen streaming
 • Plastic zijkappen
 • Prijs: € 1099

  Bouwkwaliteit
  Inzetbaarheid
  Geluid
  Prijs

  Inleiding

  Inhoud

  In navolging van de Marantz HD DAC1, pakken we de HD AMP1 er eens bij. Een versterker met onder de kap klasse-D technologie. Een klasse-D versterker in een Marantz? Jazeker… de HD AMP1 is de eerste Marantz met een schakelende versterker onder de kap. Wel een bijzondere, zegt Marantz. De versterker moet veel luidsprekers met gemak aansturen. We gaan er eens induiken! 

  Was het vroeger eigenlijk onmogelijk om een degelijke all-in-one te vinden, nu hebben heel wat fabrikanten en interessant exemplaar in de line-up. Zelfs degelijke modellen met ingebouwde streamer en dac zijn te vinden. Jazeker: analoog én digitaal in één kastje, mét goed geluid. Het voelt een beetje als vloeken in de kerk, maar we zeggen het lekker toch.

  Marantz HD AMP1

  Een tijdje terug hebben we de HD DAC1 aan de tand gevoeld. Een usb-dac met hoofdtelefoonversterker. Prijskaartje: 799 euro. Nu is het de beurt aan de ‘actieve’ versie: de HD AMP1. Onder de kap huist een (klasse-D) versterker met twee keer 70 watt aan vermogen. Prijs: 1099 euro. Dus voor 300 euro extra hebt u een versterker erbij. Prima deal!

  Als we even de aansluitingen door lopen: twee keer single ended analoog in, coaxiaal in, twee keer optisch, usb en last but nog least: een aparte subwoofer aansluiting. Voor de koppeling met de luidsprekers zijn dikke terminals aangebracht. Daar kan ook een forse kabel gemakkelijk in. Voor wie graag remote-signalen wil doorgeven: er is een RC in en uit. Ow: voorop: usb voor onder meer afspelen van files en iOS apparaten.

  Het enige wat we missen – en stiekem hadden verwacht – is een lan-aansluiting voor streaming en bediening via de app. Mag je het verwachten voor 1099 euro? Wellicht niet. Maar dan was deze HD AMP1 echt een killer geweest.

  Beetje techniek

   

  Als we even naar binnen gluren, zien we een schakelende voeding, een dac-board met daarop een ESS Sabre (9010MK2) en een versterkertrap voor links en rechts.Deze klasse-D versterkers komen bij Hypex vandaan (model UcD) en hebben de feedback-loop direct achter het filter, waardoor de luidspreker ‘mee gemeten wordt’ en er dus veel beter gecorrigeerd wordt, dan met een feedback-loop vóór het LC-filter van de klasse-D versterker. Dit was nog weleens een probleem bij klasse-D versterkers in het verleden. Zie ook het interview met Bruno Puzeys

  Wat Marantz ook heeft verwerkt binnen de versterker, is de HDAM-technologie. Dat zijn discreet opgebouwde ‘op-amps’. De combinatie van de feedback-loop achter het LC-filter, hdam’s en een stabiele schakelende voeding met weinig ruis, moet een stabiele en dynamische versterker opleveren. Daarover later meer.

  Over de dac kunnen we alleen maar zeggen: prima chip. We hebben inmiddels veel ESS Sabres gehoord en de klank bevalt prima. Mits natuurlijk de voeding goed is geregeld en alles netjes is geklokt. Over kloks: Marantz heeft twee types verwerkt: één voor 44,1 en een meervoud en één voor 48 en een meervoud daarvan.

  De DAC kan ook DSD aan, dus DSD afspelen via USB is geen enkel probleem. Onze testfiles slikt de HD AMP1 zonder problemen.

  De looks

  De Marantz HD AMP1 is natuurlijk geheel in stijl van de HD DAC1. Dus het ronde display in het midden, houten (plastic) panelen aan de zijkant en twee dikke knoppen: links en rechts. Rechts voor volume en links voor input. Het ziet er netjes uit. Nog mooier zou zijn dat het hout ook echt hout is. Dat moet kunnen in deze prijsklasse naar onze mening.

  Gek genoeg zijn dit vooralsnog de enige apparaten in deze stijl. Bij elkaar oogt het netjes, maar het het niet de bedoeling ze te stapelen. Daarbij heeft het weinig zin, want allereerst is de AMP1 groter en daarbij: in feite is de AMP de DAC met versterker. Kortom: niet nuttig.

  De test-set-up

  We hebben de HD AMP1 in twee situaties getest: op een setje Lentus Audio Duo en op een setje Bowers & Wilkins CM6 S2. Aangezien het een all-in-one is, hebben we met name gespeeld via usb. We hebben ook even een Sonos Connect eraan gehad om de digitale ingangen te testen. Analoog hebben we niet gespeeld. De connect speelt niet goed genoeg om dat redelijk te kunnen testen. De Bluesound was op een andere locatie ten tijde van de test. We gaan er vanuit dat analoog in degelijk functioneert.

   
   

  Winkels met Marantz

  Parkweg 23
  8084CG 't Harde, NL
  Schoenmakersstraat 19
  6041EX Roermond, NL
  Laat 29A
  1811EB Alkmaar, NL
  Pelikaanstraat 126
  2018 Antwerpen, BE

  26 reacties

    1. Nu 2,5 jaar later heb ik de versterker aangeschaft. Het is een demo-model, dus scheelt wat euro’s.
     Uitstekend geluid!
     Ik moet er alleen nog wat langer luisteren om een definitief oordeel te kunnen vellen.
     Tot nu toe zeer tevreden met de versterker!

  1. Dag Jaap, fijne review! Ik overweeg de Marantz hdamp 1 voor mijn monitor audio silver 200 vloerstaanders. Soms wil ik wel wat harder spelen, meestal overigens op modaal volume. Kwaliteit op lagere volumes vind ik het belangrijkste. Toch maak ik me zorgen over het vermogen van de amp. Draai nu via de pm7000 en dat gaat natuurlijk luid genoeg. Een upgrade zou wenselijk zijn ook voor energiebesparing naar classD. Heeft de amp-1 voldoende vermogen op de 89db vloerstaanders aan te sturen op meezing volume? Wat vind je van de combinatie van deze twee? Ik hoor graag je mening! Ik lees graag je artikelen, ze lezen lekker weg! Groet Bas

  2. Ik ben van plan om de b&2 cm5 s2 aan te schaffen en zoek nog naar een stereo versterker met optische aansluiting. In mijn eerste zoektocht kwam ik uit op de rotel ra1570. Ik vind deze echter toch wat groot en hij maakt klikkende geluiden als je van bron wisselt of hem aan/uit zet. Hij is te aanwezig en eigenlijk wat duur voor mijn smaak.
   Ik zoek dus een simpelere oplossing. De hd amp beviel mij qua uiterlijk en simpelheid. Mijn vraag is of je vindt dat deze versterker nog voldoende kracht heeft voor de cm5 s2? In je review heb je de cm6 gebruikt, dus lijkt mij wel toch? Ik heb alleen hifiwinkels gebeld en ze zeiden allemaal dat deze versterker een twijfelgeval is of niet sterk genoeg. Gezien jij hands on ervaring hebt met de cm6 hoor ik graag jouw mening hierover.

   Alvast bedankt!

   1. Dag Par,

    De HD AMP kan zeker wel de CM5 aansturen. Superheftige rock of house op standje ‘burenruzie’ zal niet gaan. Daarvoor heb je gewoonweg meer vermogen nodig. Maar op normaal volume moet het prima kunnen.

    1. Bedankt voor je reactie. Zou je ook iets kunnen zeggen over de kwaliteit van de hoofdtelefoon ingang tov de HD-DAC1? Zijn deze precies even goed?

     Ik had een tijd geleden de DAC1 met de Beyer T1.2 en dit ging prima samen. Zou ik hier een verschil in kunnen gaan zien?

  3. Dank-je-wel Jaap voor je adequate reactie. Wat ik zoal lees over de HD DAC1 is altijd positief. Zelfs sites die de HD DAC1 als beste D/A converter beschouwen. Zeker in deze prijsklasse. Wel een tikkeltje huiverig voor de bijgeleverde driver. Omdat ikzelf slechts werk met Microsoft producten. ‘jong geleerd is oud gedaan’. Dat mogelijk bij een nieuwe windowsversie weleens voor problemen kan zorgen als deze niet wordt bijgewerkt.

  4. Ik begrijp het niet helemaal. Omdat de HD AMP1 en HD DAC1 ook als sets verkocht worden. Als ik deze tekst doorlees is de HD DAC1, in principe geïntegreerd in de HD AMP1 met als bijkomend voordeel van een eindversterker. Dit voor een meerprijs van 300,=.

   Vanwaar worden ze dan ook als sets verkocht? Dit zou dan dubbel zijn. Ietwat op het verkeerde been gezet? 😉

   1. De DAC in de HD-DAC1 is dedicated en mooier opgebouwd dan de HD-AMP1. Natuurlijk zijn er overeenkomsten, maar het is geen 1 op 1 product met als extra een versterker. Daarbij: hoe meer componenten je met één voeding moet voeden, hoe meer ruis…

  5. Fraaie speakers,maar vermogen genoeg, alleen ik heb zelf sonus faber veneer 2.5…lelijke afwerking trouwens, gaan ook terug naar de importeur ,maar een goldenote 60 watt drives die fabers ook simpel aan, alleen kijkend naar de nieuwe emotiva xpa gen 3, welke je zelf kan samenstellen en de icepower amps gebruikt, net als dat veel merken de hypex modules gebruikt, koop je aan emotiva veel meer,allee even invoeren, maar de gen2 van hun is ook perfect getest, en marantz is weinig waardestabiel en je speakers verdienen wel beter. All in one voor 1000euro is geen hifi toestel iig, en waarom geen losse pre amp en hoofdversterker. En de emotiva is trouwens een eindversterker……ik ging er met zulke speakers vanuit dat losse componenten had, maar de dat is de pm niet.Je moet doorsparen voor 2000euro, anders zijn die verschillen te klein vergeleken je huidige pm….zonde van je geld.

  6. Hoe zit het met de subwoofer uitgang? Hoe kan deze ingesteld worden? Kan hier nergens iets over vinden en het zou een mooie oplossing zijn voor het beperkte vermogen, om het laag door een sub op te laten vangen.

   1. We hebben de HD AMP1 niet getest met een subwoofer. Mijn gok – kan dus anders zijn – is dat je de instellingen op de subwoofer moet regelen. Een digitale cut-off en regeling lijkt me wat chique op een apparaat als deze.

  7. Bedankt voor de review. Is deze versterker in staat om een set vloerstaanders (KEF XQ40, gevoeligheid van 90db) goed aan te sturen of kan ik dan toch beter bij een PM7005/PM8005 blijven?

    1. Bedankt voor je reactie!

     Ik ben opzoek naar een goede stereo versterker met digitale inputs van rond de €1000. Zou je de HD-AMP1 willen vergelijken met de Cambridge CXA60 uit de Multi-test geïntegreerde stereoversterker ?

       1. Dank voor de terugkoppeling! Ik ken de test waar je naar refereert. In de test krijgt de Advance Acoustic een lagere score vanwege met name de hoge(re) prijs. Als ik het goed lees, is de geluidskwaliteit wel een van de betere uit de test. Heb je toevallig ervaring met een x-i105/90/75/etc? Is dit een x-i125 zonder VU-meter met wat minder vermogen? Hoe zou je het geluid van de HD-amp1 plaatsen t.o.v. de x-i125 (of de CXA-60 zoals Dennis al vroeg)? Heb ondertussen overigens een fijne audio-speciaal-zaak weten te vinden waar ik deze vragen ook zelf kan gaan beantwoorden – toch ben ik nog benieuwd naar jouw ervaring als deskundige, misschien wat tips waar ik op kan letten. Grts!

       2. De signatuur is gelijk. Alleen wat minder vermogen en idd geen VU-meters. In vergelijking met de Marantz is de Advance wat warmer en wellicht soepeler.

       3. Dank je wel Jaap! Klink helemaal als mijn apparaat (de Advance), maar ga ze zelf natuurlijk nog even goed vergelijken.

   1. en wat mij opviel is dat ze de oude UcD hypex modules gebruiken en die kosten weinig en is een beetje nepperij om de prijs te drukken, check hypex.nl

  Geef een antwoord