web analytics

Review Marantz 14-series Special Edition

Voordelen

 • Prachtig gemaakt
 • Zeer flexibel inzetbaar

Nadelen

 • Versterker mist controle
 • Dac niet heel muzikaal
  • Prijs: € 2500 per stuk

   Bouwkwaliteit
   Inzetbaarheid
   Klank
   Prijs
   Marantz PM14 SA14 Special Edition SE

   Inleiding

   Marantz heeft al jaren modellen in het hogere segment. Marantz noemt dat de ‘Premium Series’. Apparaten van ongeveer 4000 euro per component: serieus spul dus. De 11-series is nu aan de derde generatie toe. Wie iets minder te besteden heeft, kan nu terecht bij de 14-series. Eén stapje eronder. Wij testen de Special Editions van de PM-14 en SA-14.

   Met respectievelijk 15 en 20 Kg schoon aan de haak, zijn de SA-14SE en PM-14SE geen lichtgewichten. Mede debet aan het behoorlijke gewicht is de kast. Die is dik en zwaar uitgevoerd. De kap bovenop is een halve centimeter dik… Marantz means business met de PM-14 en SA-14… Het moet dan ook concurreren met de rest van de markt. En dat in een prijssegment die ook ‘business’ means: 2500 euro per component. Dat is geld waar u gewoon kwaliteit mag eisen.

   Special Edition

   Marantz PM14 SA14 Special Edition SE
   Leuk he… dat schermpje is typerend.

   Marantz houdt ervan om allerhande versie van een model uit te brengen. Het is aan de ene kant leuk, maar ook wel verwarrend voor de consument. Want wat is een Ki-signature? En hoe verschilt die nu weer van een Special Edition? Wat is überhaupt een Special Edition van een premium-segment apparaat? Is die niet al gewoon af?

   Nou… blijkbaar niet. En blijkbaar is de 14-series S1 niet geschikt voor HD-audio, want één van de zaken die we lezen, is dat de Special Edition geoptimaliseerd is voor HD-Audio / High Res audio. Tsja.

   “De Special Edition is met liefde verfijnd en met passie geoptimaliseerd voor HD-geluidsbestanden: dit markeert een nieuw tijdperk van muziekgenot.”

   Wat er precies aangepast is, is niet bekend. Het zullen een paar tweaks zijn op gebied van voeding, software in de dac en wellicht is er wat aangepast in de voorversterker. In ieder geval tasten wij wat in het duister. Maakt niet uit: we gaan gewoon luisteren.

   Gerelateerde berichten

   Denon DA-300USB

   Review Denon DA-300USB

   Inleiding Inhoud 1. Inleiding2. Marantz PM-14 SE3. Marantz SA-14 SE4. Weergave5. Foto’s en Video Marantz 14-seriesReactiesHigh-res audiostreaming en computeraudio is in rap tempo de markt aan het overnemen. En terecht. Streaming en computeraudio klinkt geweldig, is flexibel op gebied van formaten én kan bijzonder gebruiksvriendelijk zijn, mits goed ingericht en geconfigureerd. We bekijken vandaag de […]

   AudioQuest Rocket 44

   Review AudioQuest Rocket 44 luidsprekerkabel

   Inleiding Inhoud 1. Inleiding2. Marantz PM-14 SE3. Marantz SA-14 SE4. Weergave5. Foto’s en Video Marantz 14-seriesReactiesVeel luisteraars vragen zich (terecht) af in hoeverre het prijsverschil tussen een dure en goedkope luidsprekerkabel de moeite waard is. Wij nemen de proef op de som en vervangen op onze geluidsset de luidsprekerkabel Van den Hul The Clearwater voor […]

   8 reacties

   1. Niets is zo persoonlijk als klank, dus laten we daar niet aan beginnen. Ik ben na een zwerftocht door Hifiland inmiddels alweer een jaar gebruiker van de Marantz 14 set in combinatie met een paar vloerstaanders Boston Acoustics M 350 (grote jongens). Hiermee heb ik een prachtige opstelling in huis die goed is voor veel luistergenot. Het lijkt mij een behoorlijke uitdaging om voor hetzelfde geld een set samen te stellen die beter klinkt (ennuh: die adviesprijzen mag je gerust vergeten, diverse leveranciers leveren voor significant minder geld).

    1. Dag Johan. Als je blij bent met je set… Wie ben ik dan om te zeggen dat het niet goed is? Heel veel luisterplezier!

     Wij geven onze ervaringen weer. Minpunten die we aanhalen wegen niet altijd even zwaar mee. Dat verschilt per gebruiker.

     1. Hoi Jaap, nou ik trek het me ook niet aan hoor. Lees graag jouw recenties, en die van anderen. Dat helpt kiezen. En recensenten zijn het ook niet altijd eens (de 14 serie krijgt ook goede beoordelingen). Waarnemen is subjectief en kale meetgegevens zeggen doorgaans bar weinig. Het aloude over smaak valt niet te twisten dat klopt wel. Zoals hi-res files. Klinkt zeker iets beter dan normale CD, maar niet zodanig om daar nu veel geld en moeite in te steken; vind ik, maar veel audiofielen zullen er anders over denken. Blijft toch leuk om alles uit te testen. Mocht je nog een hulpje zoeken mag je me altijd bellen…. Overigens jij weet nu wat er in mijn huiskamer staat en wat dat ongeveer kost. Als Gaston Postcodedeurenaanbeller vanavond bij jou datzelfde bedrag zou afleveren, hoe zou jouw ideale set er dan uitzien?

       1. Hoi Jaap, dat is inderdaad een andere geluidsrichting. Ook mooi!! Voorlopig mijn eigen setje maar eens verslijten en wellicht kijken we dan eens verder. Ik maakte een grapje, ben jaloers op jouw ongebreidelde mogelijkheden fantastische apparatuur te kunnen testen, vandaar mijn aanbod “hulpje”. Meeluisteren is altijd leuk natuurlijk, maar om er dan serieus iets van te vinden en dat ook nog pakkend te kunnen opschrijven dat is vast wat te hoog gegrepen voor mij!

   Geef een reactie