Review Manger Audio S1

Manger S1

De sound

Wie de Manger zo ziet, zal wellicht niet zo veel verwachten. Een soort van ‘hybride’ 2-weg breedbander met een rechthoekige, Duits vormgegeven, kast. Weet echter dat bijvoorbeeld een Volkswagen Phaeton ook traditioneel oogt, maar dat die W12 bloedsnel uit de startblokken kan. Als het moet. En dat doet hij dan nog steeds met stijl, stilte en comfort. Echt spetteren met geronk en gejank doet het nooit. Maar hard rijden met uitzonderlijk comfort…. dat zeker. Duitse engineering op zijn best. No compromise. En dat tonnen en tonnen lang.

Phaeton van de audio

En zo zien wij de Manger ook. Het is een beetje de Volkswagen Phaeton van de audio. Niet beroemd. Niet overal geliefd. Maar onder de kenners wel degelijk gerespecteerd. En daarbij superdegelijk gemaakt. En technisch bijzonder interessant. Krachtig… betrouwbaar. Echt spetteren zal het niet doen. Maar het zal al uw muziek met verve brengen. Precies zoals het hoort. En dat is ook een heel Duitse manier om te werken.

Wij hebben de paar weken dat we de Manger Audio S1 in de luisterruimte hadden, veel muziek gedraaid. Van klassiek tot metal. Van House tot vocal. Kortom: van alles. En zoals het hoort bij een luidspreker, slikt de Manger Audio S1 alles. Al merken we dat de Manger zich wat meer thuisvoelt bij bijvoorbeeld een stuk van Ludovico Einaudi (Elements, Logo’s) dan bij Gorillaz. Dat heeft met name te maken met het laag. Hoewel we soms heel diepe dreunen waarnemen, lijkt het alsof er soms wat warmte mist. Dat kan met de gesloten constructie te maken hebben. Het zit er wel… maar het wil soms net niet de druk opbouwen die we gewend zijn.

Is een opname in orde, zoals bij nagenoeg al het werk van Steven Wilson, dan horen we een magistraal ruimtelijke, schone en accurate weergave. Is een opname wat uit balans – zoals veel pop-werk anno nu – dan laat de Manger dat natuurlijk gewoon horen. Echter, echt scherp of vervelend wordt het niet. Gelukkig. Want laten we eerlijk zijn: we willen primair gewoon muziek luisteren. En een set moet dat toelaten.

Snelheid

De kracht van de Manger Audio S1 is de snelheid van de Sound Transducer. Onze metingen laten ook een bijzonder indrukwekkende respons zien. Snel en nagenoeg geen ringing. En dat is hoorbaar. De Manger speelt heel schoon. Diverse lijnen zijn heel gemakkelijk te volgen en vocalen zijn uitstekend te verstaan. Bij sommige opnames zijn teksten bijna alleen te volgen met het boekje en een goede hoofdtelefoon. Denk aan bepaalde nummers van Gorillaz of rap-artiesten. Bij de Manger kunnen we dat ook zonder hoofdtelefoon. En dat zegt wat.

Gerelateerde berichten

collage-shot-kantoor

Multitest: 8 high-end versterkers tussen de 2500 en 4000 Euro

Bij Alpha-Audio testen we doorgaans high-end versterkers met astronomische prijskaartjes. Een klankmatig goede versterker hoeft echter niet exorbitant duur te zijn. Wij richten ons in deze multitest op geïntegreerde versterkers in de prijsklasse van 2500 tot 4000 Euro. Er blijkt voldoende aanbod, maar hoe presteren deze kandidaten in de praktijk?

MIT AVT-2

MIT, music interface technologies, is een Amerikaans kabelbedrijf dat zich bezig houdt met de productie van audiokabels, netfilters en instrumentkabels. Het onderscheidt zich door het gebruik van filters in alle interlinks en luidsprekerkabels.

T+A DAC8 DSD

Review T+A DAC8 DSD

T+A: niet direct een merk wat we veel in handen hebben gehad de afgelopen jaren. Het Duitse bedrijf heeft echter een interessante line-up van dacs, versterkers en alles-in-één oplossingen. Kortom: we hebben eens aan de bel getrokken. Kort daarna valt de T+A DAC8 DSD op de deurmat. Een converter die zowel PCM als DSD native […]

9 reacties

 1. Weet altijd dat je een verhaal leest dat tot stand komt met de oren van de reviewer. Ik weet dat Jaap gek is op Focal luidsprekers en thuis draait met Dali. Beide zijn luidsprekers die naar mijn smaak teveel ‘sprankelen’ (ook de Audiovectors doen dit een beetje… ;) ). Als je dan een luidspreker hoort die in het hoog een compleet ander karakter heeft, is dat volgens het referentiekader van de reviewer ‘minder sprankelend’. Maar wat is de waarheid?

  Persoonlijk denk ik dat de uitleg moet worden gezocht in het volledig afwezig zijn van iedere vorm van ‘ringing’ in de Manger drivers. Ze hebben een perfect impulsgedrag. Doordat dit effect afwezig is, krijgt de luisteraar niet de gebruikelijke extra aanzet of uitslingering mee die hij gewend is. Dat is nogal wennen…

  Zoals altijd in de hifi: ga zelf luisteren naar deze luidsprekers en gun ze genoeg luistertijd, want je zult merken dat de Manger drivers een compleet ander (beter) tijdsgedrag hebben dan je gewend bent van de 99% andere luidsprekers op de markt, die naar mijn mening vaak ook extra hoog/sprankeling hebben om op te vallen. Het zijn vaak commerciële overwegingen om die tonale balans te kiezen. De Manger luidsprekers zijn hier wars van. Kwestie van keuzes en smaak…

  1. Even ter verduidelijking: ik ben de importeur van Manger Audio luidsprekers in de Benelux en claim enige kennis te hebben van deze luidsprekers. Het is in mijn belang om de juiste informatie te verschaffen over deze producten. Verder heb ik geen woord aan het verhaal van Jaap aan willen passen, maar geef wel graag uitleg/duiding bij eventuele vragen.

   Zoals altijd en ik herhaal het nog maar een keer: ga zelf eens luisteren naar deze werkelijk unieke luidsprekers!

  2. Hallo,

   Het worden ooit Mangers. Ze passen helemaal in mijn filosofie over speakers. Bedankt voor de duiding. Ondertussen ken ik ook al goed de voorkeur van Jaap maar ik merk wel dat hij geregeld zijn jas van reviewer naast zich legt en luistert naar de producten die er zijn.

   Luisteren is natuurlijk het belangrijkste. Toch heb ik tot op heden al mijn spullen gekocht zonder ze ooit gehoord of zelfs maar gezien te hebben in het echt. Dat is natuurlijk niet de goeie manier.

   Maar hier in Vlaanderen is er bijzonder weinig aanbod van degelijke hifizaken. Toch ga ik dit weekend naar een zaak waar ze rega, nad en kef hebben. Daar mag ik wat spul meenemen naar huis om uit te testen!

   Daar kijk ik enorm naar uit. Voor mijn dac en mijn versterker heb ik wel al persoonlijk contact gehad met de maker. Dus dat zit wel goed. En als ik ooit genoeg gespaard heb voor de Mangers dan kom ik zeker luisteren. Maar sowieso komen ze er.

   Vriendelijke groeten

   Geoffrey

 2. Nog even over de Mangers. Ik lees overal dat ze wel sprankelen en mooi laag hebben. De passieve series welteverstaan. Ze zijn blijkbaar wel heel moeilijk aan te sturen en te plaatsen. Ze lusten wel wat power.

  Maar misschien is deze actieve versie net wat anders.

  1. De actieve en passieve versies lijken qua klank enorm op elkaar… Moeilijk plaatsbaar is niet helemaal waar, maar het zijn precisie-instrumenten, dus ze laten je exact horen wanneer het goed is of niet. Omdat het tijdsgedrag zo goed is, versmeren ze minder en zijn een correcte symmetrische plaatsing en exact de juiste toe-in belangrijk.

   Persoonlijk vind ik het gesloten laag zeer correct en strak. Hier geldt ook weer: een basreflex heeft een behoorlijk slecht tijdsgedrag (group time delay) en vertrouwd op resonantie in de poort om het laag aan te vullen. Dit is een goedkope manier om dieper laag uit een kleinere luidspreker te krijgen, maar het is nooit ‘beter’ dan een gesloten systeem. Het steeds opnieuw luisteren naar bas-reflex systemen zorgt voor een bepaalde conditionering van e luisteraar, die ervoor zorgt dat daarna een gesloten systeem als ‘droog’ wordt ervaren. Het spektakel dat wordt gemist is feitelijk vervorming… ;)

   Dat de passieve Mangers veel vermogen lusten is echter zonder meer een feit. Hoe meer hoe fijner… Maar de versterker moet ook snel zijn en zeer neutraal. Ze laten feilloos horen wat de set goed of fout doet…

 3. Bedankt voor wederom een goeie review van een nieuw merk op Alpha. Ik vind ze ook cool in het blauw. Volg ze al een tijdje. Misschien eens het instapmodel doen want deze kosten wel wat?

  Ik vind dit echt een prachtig merk met een eigen filosofie en heel veel knowhow. Prachtige techniek en innovatieve toepassingen.

  groeten

   1. Ik wil ooit zo’n slanke mangers. In het blauw! Weet niet precies waarom. Vind de techniek en het bedrijf echt interessant. Een mens wil altijd wat hij niet heeft.

    Maar ik geniet nu wel volop van mijn prachtige speakers hoor. Die sprankelen wel degelijk. Voor de prijs onklopbaar. Moet je zeker eens testen. Of had ik dat al gezegd:)

    Groeten

Geef een reactie

Ga verder met deze blogpost:

Review DALI Callisto wireless system

Review DALI Callisto wireless system