web analytics

Review Lumin D2 streamer

Voordelen

 • Soepel karakter
 • Speelt alles
 • Scherp geprijsd

Nadelen

 • (Android) App kan en moet beter
 • Middengebied mag voor ons ietsje milder
 • Prijs: € 2149

  Bouwkwaliteit
  Inzetbaarheid
  Prijs
  App
  Weergave
  Lumin D2

  Sound

  Zonder in clichés te vervallen kunnen we stellen dat de Lumin niet ‘digitaal’ klinkt. Maar ja: wat zegt dat tegenwoordig, want we zijn inmiddels zo ver dat een digitale bron helemaal niet meer digitaal hoeft te klinken. Pak een willekeurige high-end streamer en u zult horen dat deze net zo vloeiend en organisch kan spelen als een high-end platenspeler. Het klinkt hooguit anders. Maar rafeltjes, randjes en scherpte? Nee… die tijd zijn we gelukkig voorbij.

  Dit is mede te danken aan de nieuwe voeding die Lumin nu heeft ingebouwd én de twee Wolfson-dacjes die we aantreffen op het dac-board van de Lumin. Deze zijn in mono geschakeld. Het gaat om de WM8741GEDS. Fijne dacjes… Deze chip accepteert signalen in zowel PCM als DSD formaat. Wel zien we dat de Altera Cyclone-chip in de Lumin wat moet processen als het om 32-bit / 384 kHz-signalen gaat, want de maximale samplingrate is 192 kHz en in feite kan de Cirrus-dac geen 32bit omzetten, al accepteert deze dac-chip ze wel. Intern gaat het dan automatisch terug naar 24 en vervolgens zal er ook wel teruggerekend worden naar 5 of 6 bit. Immers: het is geen multibitter.

  Maar voordat we te veel verzanden in techniek en signaalpaden: De Lumin eet alles en kan in feite native 24 bit / 192 kHz verwerken. DSD gaat tot 5,6 MHz in zowel DoP als DIFF en DSF. Het moet dus wel goed komen in 99,99999% van de gevallen.

  Sound

  We horen een opvallend detailrijk en soepel karakter voor een speler in deze klasse. Gek genoeg is de presentatie totaal anders dan de Metrum, maar horen wel ook een uitstekende klankbalans en imaging. En ook deze presentatie bevalt ons goed. Het fijne is dat wel met één druk kunnen wisselen op de Pass: input 1 is de Metrum en input 2 is de Lumin. Natuurlijk gaat de Metrum wat verder als het gaat om 3D imaging en detail. Maar ja: het vergt ook een extra investering. Eerlijk: wij zouden prima kunnen leven met de Lumin D2. U mist niets als het gaat om detail, precisie, timing en beleving.

  Met name bij de Hegel H190 waar we direct analoog spelen, zijn we onder de indruk van hoe compleet deze Lumin speelt. Het is gewoon beduidend beter dan digitaal de Hegel in. Meer ruimte, strakkere plaatsing, meer souplesse, meer gevoel. En dat terwijl de converter in de H190 toch niet de minste is. Knap.

  Als we de Lumin in ons eigen systeem integreren horen we dat deze zonder meer nog een klasse hoger meekomt. We merken nu wel een verschil in klankbalans met de Auralic Aries G2 die via de Metrum Pavane speelt. De Lumin D2 speelt met iets meer focus op het middengebied dan de combinatie Auralic Aries G2 met de Metrum; die is wat milder in het midden dan de Lumin D2. Zowel als deze via de Metrum speelt als analoog uit. Dit is in veel gevallen helemaal geen probleem, maar in ons systeem is het wel goed hoorbaar.

  Geef een reactie