Home Review Logitech Harmony Ultimate

Review Logitech Harmony Ultimate

11

Voordelen

  • Meer dan een afstandsbediening
  • Fraaie complete set
  • Enorme toename gebruiksgemak
  • Goede online support

Nadelen

  • Mogelijkheden verkennen kost tijd

Prijs: € 299,-

Samenstelling
Hardware
Software
Ondersteuning
Review Logitech Harmony Ultimate

Logitech prijst de Harmony Ultimate aan als ‘meer dan een afstandsbediening’ en dat maakt(e) natuurlijk nieuwsgierig. Maakte inderdaad, want de eerlijkheid gebiedt ons te melden dat we ‘m ongemerkt alweer enige maanden in gebruik hebben. Een mooi moment om eens de balans op te maken en onze gebruikerservaring te delen.

Het klinkt wellicht bekend in de oren: ‘Heeft iemand de afstandsbediening gezien van de TV? Nee, niet die, die is van de DVD-speler…’ Ieder AV-apparaat krijgt er immers een meegeleverd, met uiteindelijk een bonte verzameling aan AB’s, op het verkeerde moment lege batterijen en veel ergenis tot gevolg. Alle bedieningsfuncties – of in ieder geval de meest gebruikte – bundelen en die onderbrengen in 1 universele afstandbediening lijkt dan een uitkomst. Kanttekening daarbij is dat het overbrengen/inlezen van functies bij veel merken vaak gepaard gaat met omslachtige procedures. Gelukkig kwam er op een gegeven moment internet…

Maar het kan ook anders

Logitech Harmony Ultimate Docking
De ‘look & feel’ van zowel de Ultimate One afstandsbediening als het bijbehorende dock zijn dik in orde.

Logitech hanteert met de Harmony-lijn al jaren een andere strategie. Dankzij een enorme database, met daarin nagenoeg alle afstandbedienbare (AV-)apparaten, is het mogelijk om via een USB-verbinding alle benodigde IR-tabellen (infrarood) in een Harmony-afstandsbediening te laden. In combinatie met de doorontwikkeling van het MyHarmony-platform heeft dat inmiddels geleid tot de Harmony Ultimate.

Inhoudelijk sterk

Iets ‘ultiem’ noemen creëert een bepaald verwachtingspatroon. Dat wordt deels al waargemaakt door de indrukwekkende doos met inhoud. Zo tellen we maar liefst de volgende onderdelen: Harmony Ultimate One afstandsbediening (met oplaadbare batterij), Harmony Ultimate Hub, 2 IR-miniblasters, oplaadstation, USB-kabel, 2 netstroomadapters en natuurlijk een handleiding. Laatstgenoemde kan trouwens net zo goed in de doos blijven, daar voor het samen- en instellen van de bedieningsketen ook een online stappenplan met instructievideo beschikbaar is.

Bekijken we de onderdelen nader, dan valt op dat ze zijn samengesteld uit prima kunststoffen, met waar nodig een rubberachtige antislip. Nergens zien we scherpe randjes of grove naden. De afstandsbediening zelf ligt fijn in de hand en kent – dankzij het gewicht in de staart – een prettig zwaartepunt. Kortom; zo zien en beleven we het graag. Het belangrijkste wapenfeit van deze Harmony Ultimate-set is de combinatie van Infrarood, Bluetooth en WiFi om alle apparaten te bedienen. Dat maakt de tevens inzet van een smartphone en/of tablet – via de Harmony-app – mogelijk als afstandsbediening. Mede daarom is de Harmony Ultimate Hub ook los verkrijgbaar.

Installeren

Logitech Harmony Ultimate Hub
Zoek een mooi vrij plekje voor de Ultimate Hub, weerkaatsing doet de rest.

Alle magie speelt zich dus af in de hub en deze dient opgesteld te worden in de buurt van de apparatuur. Logitech gaat daarbij uit van 2-tal scenario’s; een open of een gesloten kast. Bij een open kast is het gebruik van de IR-miniblasters niet nodig. Ook hoeven we ons niet druk te maken over een directe zichtlijn. De IR-signalen die vanaf de hub verzonden worden naar de apparaten zijn krachtig genoeg en maken handig gebruik van weerkaatsing op de wanden en andere oppervlakken.

In de situatie van een gesloten kast zal de installatie en positionering iets meer om het lijf hebben, maar ook daarbij ondersteunt Logitech met uitleg, tips & tricks.

Instellen

MyHarmony-Setup-App
Het instellen verloopt via de MyHarmony-Setup-App op een PC of Mac.

Het daadwerkelijke instellen van hub en afstandsbediening verloopt via een PC of Mac met behulp van de MyHarmony-Setup-App en een bijbehorende online account. Op MyHarmony maken nieuwe gebruikers kennis met de werking en mogelijkheden van de Harmony Ultimate. De stappen die aansluitend volgen zijn: aanmelding van de hub op het eigen WiFi-netwerk, het aanmaken van een nieuw AB-profiel, het selecteren van de (max. 15) apparaten en het toevoegen van de diverse activiteiten.

Wie het eenvoudig wil beginnen kan het profiel beperken tot het eenvoudig selecteren van afzonderlijke apparaten, maar doet daarmee zichzelf wel tekort. Het wordt namelijk pas leuk bij het samenstellen van activiteiten, zodat apparaten onderling samenwerken, bijvoorbeeld TV kijken (versterker + tv + mediabox) of muziek luisteren (versterker + CD-speler/streamer). Home control behoort trouwens ook tot de mogelijkheden, waardoor film of TV kijken gecombineerd kan worden met een bepaalde lichtsetting (bijv. Philips hue). Middels synchronisatie wordt de configuratie naar zowel hub als afstandsbediening overgebracht. Een kopie blijft achter op MyHarmony.com. De configuratie later aanpassen of uitbreiden met nieuwe apparaten is dus redelijk eenvoudig.

In de omgang

Logitech Harmony Ultimate versus de originelen
Zo, dat ruimt lekker op!

Eenmaal ingesteld blijkt de Harmony Ultimate waar te maken wat ons werd beloofd, namelijk gebruiksgemak, ontzettend veel gebruiksgemak. Zo is bewust richten, zwaaien of een hoek kiezen met een afstandsbediening niet langer noodzakelijk. De hub ontvangt zijn opdrachten immers via WiFi en geeft vervolgens Infrarood- en/of Bluetooth-signalen door aan de apparatuur.

Bij het schakelen tussen activiteiten wordt rekening gehouden met apparatuur die ingeschakeld moet blijven, bijvoorbeeld de versterker of de TV. Daarnaast zijn zaken als knopvolgorde, benamingen en iconen geheel naar eigen voorkeur te personaliseren. De toegepaste knoppen op de Harmony Ultimate One voelen degelijk aan. Het touchscreen is snel en reageert ook adequaat op ‘chipsvingers’.

Om rekening mee te houden

Qua functionaliteit doet de Harmony-app op smartphone of tablet beslist niet onder voor de Harmony Ultimate One afstandsbediening. Wel kun je met laatstgenoemde wat sneller reageren in verband met het laden van de app. Bovendien ben je veel langer flexibel, daar de afstandsbediening zonder bijladen bij normaal gebruik een paar dagen meegaat, terwijl de app een behoorlijke aanslag kan plegen de accu van smartphone of tablet. Zaken als het instellen van mogelijke opwarm- en schakeltijden van een versterker vereisen wel wat meer diepgang en uitzoekwerk. De hub heeft daarnaast een stabiel WiFi-netwerk nodig en kan soms gevoelig zijn voor externe storingsbronnen, bijvoorbeeld opladers van andere apparaten.

11 REACTIES

  1. Dag Jan & Jaap,

    Sinds enige tijd ook in het bezit van een Logitech Harmony Ultimate. Wat een heerlijk stukje AB-techniek. Over gemak dient de mens gesproken?

    Als je denkt alle mogelijkheden wel hebt uitgeplozen, ontdek je toch nog een nieuwe. Echter de mogelijkheid om ? via de Ultimate ? het volume van de versterker in het bijzonder fijnzinnig te regelen lijkt toch wel degelijk te ontbreken.
    Zelfs op een ingestelde 0-stand van de betreffende functie ?Herhalingen van Opdrachten? en na één tikje op de volumeknop zijn de stapjes in dB?s onnatuurlijk groot, tegen het hinderlijke aan. Verschil in de 0- en 1-stand lijkt er überhaupt niet te zijn. Ervaren jullie dit ook?

    Groet, Gerben

  2. Op zich natuurlijk niet zo spannend want dat deed Harmony One (die na 7 jaar nog steeds perfect werkt) ook al. Enige wat veranderd is, is dat men met de tijd mee gaat, eerst met de Touch en het vernieuwde display en nu de ultimate die je kunt uitbreiden met een hub (mijn inziens een beetje overbodig want de One kan ik al alle kanten ophouden en dan werkt het nog). Maar goed men moet met de tijd mee en nieuwe dingen op de markt brengen om de verkoopmachine gaande te houden. De functionaliteit en de kracht van de enorme database blijft gewoon dezelfde…..maar die is dan ook uitmuntend. Ik zie nog geen reden om over te stappen maar als de One het begeeft is de volgende absoluut een Logitech alleskunner.

    Mocht je nog geen Logitech alleskunner hebben, niet twijfelen dit wordt absoluut een van je beste aankopen ooit.

    • Dag Bert,

      Dank voor de aanvulling. Wie reeds in bezit is van bijvoorbeeld een goedwerkende Harmony One hoeft inderdaad alleen voor de WiFi-functionaliteit niet over te gaan op een Harmony Ultimate One, dan wel een Ultimate Hub. De database met ruim 225.000 apparaten is immers voor elk Harmony product toegankelijk.
      De toegevoegde waarde van de Ultimate Hub – en dat was ik nog vergeten te melden – zit ‘m bijvoorbeeld in het feit dat deze de omzetting en bediening van gameconsoles aan kan. Tevens is de koppeling met een Logitech Smart keyboard mogelijk, wat ‘couch surfing’ en mediabeheer via de TV veel gemakkelijker maakt.

    • Dag Frans,

      Ik antwoord even voor Jan… :-). Ja, dat kan. Logitech heeft een grote database met bestaande modellen. Tenzij het een enorm niche-product is, moet het wel lukken. Ik heb het ooit gedaan bij iemand die zijn afstandsbediening kwijt was van zijn Denon dvd-speler. Uitermate handig!

      Je programmeert een Harmony ook niet in door de ir-codes ‘over te schieten’. Je geeft aan welk product je hebt en Logitech pusht de informatie naar de afstandsbediening. Veel sneller, handiger en vaak ook betrouwbaarder.