web analytics

Review Lindemann Musicbook 25 DSD en 55

Voordelen

 • Ziet er mooi uit
 • Alles erop en eraan
 • Klinkt lekker rond en compleet
 • Eigen app!

Nadelen

 • Afstandsbediening kan beter
 • Alleen banaan op de '55'
  • Prijs: € 4789 - 2980

   Bouwkwaliteit
   Inzetbaarheid
   Klank
   Prijs
   Lindemann Musicbook 25 DSD

   Conclusie

   Lindemann zet een keurige set neer met de zeer complete Musicbook 25 DSD en Musicbook 55. De '25' DSD biedt alle soorten bronnen die een moderne liefhebbber nodig gaat hebben. Zelfs bluetooth (aptX). Streamen kan draadloos en met draad. En analoog gaat met zowel gebalanceerd als single ended. Kortom: alles erop en eraan.

   De Lindemann Musicbook 55 is een krachtige UcD eindversterker met een opvallend rond en zacht karakter. De versterker is met 2 x 240 watt of 1 x 450 watt ruim krachtig genoeg.

   Met 4780 en 2980 euro zijn het geen producten voor iedereen... Maar feit is: je krijgt er heel veel voor terug!

   De sound

   OK. Genoeg gekletst. Hoe klinkt deze set nu? Zoals eerder al – beetje teasen – gezegd komt de set vrij gemakkelijk mee in onze set. En dat zijn toch top-apparaten. Denk aan Pass Labs, NAD met de M50 en de nieuwe Illusonic.

   Bold en energiek

   Wat opvalt bij de Lindemann-set, is de energie in de weergave. De Lindemann Musicbook 55 heeft ten opzichte van de nCore’s duidelijk wat meer body en low-end warmte. Dat is zonder meer prettig, want het maakt het geheel wat minder steriel. Die neiging kan de nCore wel hebben namelijk. Zeker in combinatie met de Focals. Al gaat het met een goede bron en akoestiek wel gewoon goed. Kwestie van juist matchen dus. De Musicbook 55 is echter een stuk gemakkelijker in een set in te passen.

   De DAC en streamer in de Musicbook 25 DSD projecteert de muziek keurig in verhouding. Stemmen zijn netjes 3D en groot genoeg. We merken dat het stereobeeld net wat meer naar voren staat dan bij de Illusonic. Die zet wellicht wat meer diepte neer. Wat ook opvalt, is dat de Musicbook 25 DSD vocalen wat prominenter neerzet dan de IAP8. We horen duidelijk wat meer energie in het middengebied. Geen ruw of hard midden trouwens. Gewoon een kwestie van plop… iets meer stem. Grappig. En soms ook wel mooi. Met name bij vocaal werk is het wel lekker. Denk aan Aafke Romeijn of Blof.

   Als we de UPnP streamer van de Musicbook vergelijken met de M50, weet de M50 net wat meer ruimte neer te zetten. Zeker met de Mutec er nog tussen: dan is er een heerlijke laagpunch en zeer veel precisie in plaatsing. Stemmen staan net wat strakker en luchtiger tussen de speaker. En ook de Q-sound effecten komen iets meer los.

   Toch: ook die combinatie heeft ook de dac van de Lindemann nodig. En het laat in feite horen waartoe de Lindemann in staat is… Hij kan dus meergroeien met een betere bron. En dat is prettig, nietwaar?

   Bottom line

   We vinden het Musicbook duo uit Duitsland zonder meer een prettig tweetal. De Musicbook 25 DSD is een serieuze oplossing voor wie graag veel in een kleine, nette behuizing wil. Of bluetooth nodig is, is een andere vraag. Net als wifi. Wij hebben het niet gebruikt. Wie serieus wil streamen, moet gewoon kabel gebruiken. Dat is onze mening. Aan de andere kant: het stoort niet als u het niet gebruikt, want de wifi gaat gewoon uit. Net als bluetooth.

   De ’55’ is een krachtige eindversterker met een opvallend zacht en rond karakter. Het is natuurlijk geweldig dat u kunt bridgen of mono bi-amping kunt gebruiken. We hebben ook absoluut geen randje gehoord. Wie dus zegt – of van mening is – dat Class D scherp en ruw is… think again.

   Gerelateerde berichten

   Abacus Rieder Ampino

   De sound Inhoud 1. Inleiding2. De set-up3. Beetje techniek4. Music… book?5. De soundReactiesIn de wereld van hifiversterkers bestaan legio meningen over de ideale schakeling. De een vindt geen terugkoppeling ideaal, de ander vindt het nodig toch een beetje terugkoppeling naar de luidspreker te sturen. Het Duitse Abacus is weer voor 100 % terugkoppeling. Totale controle. […]

   Review Cambridge Audio Azur 851 pre en power

   De sound Inhoud 1. Inleiding2. De set-up3. Beetje techniek4. Music… book?5. De soundReactiesCambridge Audio kennen we vooral van de degelijke spullen tegen een nette prijs. Maar een referentie voor- en eindversterker combinatie hebben we nog niet echt onder handen genomen. Tot nu. We testen de Azur 851E en 851W. Jazeker: met de befaamde Class XD versterker-technologie.  […]

   18 reacties

   1. Dag Jaap,

    Als je er de mutec tussensteekt kan je dan nog de Lindemann pur sang beoordelen? Met andere woorden wat doet de mutec dan eigenlijk precies in de set? Herklokken lees ik maar hoe en wat precies? Is er dus invloed op de Lindemann? Voor mij wel belangrijk om dit goed te begrijpen in functie van volgende recensies.

    Dank

    Geoffrey

     1. Dag Jaap,

      Maar wat ik me dus afvroeg. Kan je dan je testproduct, in deze de Lindemann, wel objectief genoeg recenseren als de mutec telkens de boel strakker trekt. Of zie ik dat verkeerd?

      Vriendelijke groeten

      Geoffrey

   2. De Musicbook 25DSD kan net als andere moderne DAC’s van MQA light t/m fs 96 kHz via Tidal kunnen profiteren. De opnamecorrectie van MQA zal ook op deze Musicbook heilzaam kunnen uitwerken.

     1. Interessante vraag of een officieel MQA gecertificeerde DAC, en zeker met deze nieuwe lichting DSD DAC’s, substantieel verbeteren van de op maat gemaakte (smearing) correctie van de DAC. Wellicht kan je met een test een antwoord op deze vraag geven.

      1. MQA doet meer dan alleen bekende fouten van dacs corrigeren. MQA voegt ook correcties toe die in de opname zelf zijn geslopen. Om dat te kunnen gebruiken is ook een streamer nodig die dat begrijpt. Die moet namelijk die info eruit plukken en toepassen. MQA heeft meerdere ‘folds’ / ‘vouwen’. Ik ga daar nog een stuk over schrijven.

       1. Dat MQA meer doet dan fouten van DAC’s corrigeert is mij bekend Jaap. Zoals dit handig schema http://www.audiostream.com/content/mqa-decoding-explained#Peoqi1sLiGPfPBS1.97 aangeeft en mijn verhaal al mee begon worden correcties in de opname al opgelost door de MQA software decoder zoals bij Tidal HiFi. Daar heb je dus helemaal geen MQA certified Streamer of DAC voor nodig. Het wordt ook expliciet genoemd door de schrijver van MQA Decoding Explained; One thing to note: if the original MQA file is 24/48, 24/96, or 24/88.2, it will pass through the software decoder and be ‘unfolded’ to its original resolution. This brings up the interesting fact that people who love their DAC and its proprietary digital filter may very well be able to have their cake and eat it too, especially when streaming MQA content from Tidal HiFi.

        1. Klopt… bij Tidal wordt dat inderdaad gedaan. Maar bij heel veel streamers die niet MQA copmatible zijn weer niet. Ik wist niet dat je specifiek Tidal bedoelde.

   3. de eindversterker lijkt niet stabiel zonder belasting, gezien de weerstanden parallel over de luidsprekerterminals (zie foto). De versterker is dus niet onvoorwaardelijk stabiel…….

   4. Blijkbaar klinken alle opties, behalve bluetooth, evengoed. Zegt veel over dit product. Er zullen binnenkort heel veel voorversterkers te koop aangeboden worden als deze trend zich aanhoudt.

   5. Dag Jaap,

    Mooie review. Prachtige producten. Zou wel een musicbook 15 willen. Bijzonder leuk om info te kunnen krijgen over deze spullen in het Nederlands. Analoge volumeregeling ook. Klopt het dat de cd’s via de drive ook een soort upsampling naar dsd genieten?

    Vriendelijke groeten

    Geoffrey

   Geef een reactie