web analytics

Review Lindemann Musicbook 25 DSD en 55

Voordelen

 • Ziet er mooi uit
 • Alles erop en eraan
 • Klinkt lekker rond en compleet
 • Eigen app!

Nadelen

 • Afstandsbediening kan beter
 • Alleen banaan op de '55'
 • Prijs: € 4789 - 2980

  Bouwkwaliteit
  Inzetbaarheid
  Klank
  Prijs
  Lindemann Musicbook 25 DSD

  Music... book?

  Inhoud

  We hebben de Lindemann Musicbook 25 DSD en 55 naast een Pass Labs XP10, Illusonic IAP8 en een setje nCore 400 kunnen zetten. Toch niet de minste sets. Opvallend is dat de Lindemanns vrij gemakkelijk mee kunnen komen. Maar eerst even iets over de bediening….

  Druk en draai

  Wie de Lindemann aansluit, zal zien dat er heel wat in- en uitgangen zijn. We gaan ze niet allemaal opnoemen. Alles is voor handen. Van coaxiaal tot netwerk, usb (dac en storage) en zelfs bluetooth (AptX). Wij hebben vooral coaxiaal en netwerk gebruikt.

  Om van ingang te wisslen moet u op de draaiknop duwen en dan draaien. Gewoon draaien is volume. Wilt u wat instellingen wijzingen, dan is er ook een menu in de Musicbook 25 DSD die allerhande zaken laat instellen. Denk aan het instellen van resampling van inkomende, digitale signalen. Of het koppelen van een bluetooth-apparaat.

  Het menu is op zich logisch, maar een niet technische gebruiker zal er toch wat moeite mee hebben, schatten we in. Gelukkig is er een prima handleiding (ook online). Wij hebben deze niet echt nodig gehad – behalve voor een dubbel-chek bij de eindversterker – aangezien de meeste zaken redelijk voor de hand liggen. Anders helpt proberen vaak ook… Beetje drukken, draaien en door de menu’s struinen is ook leerzaam. We blijven mannen.

  Streaming

  De Lindemann Musicbook 25 DSD heeft een geïntegreerde streamer die met UPnP werkt. Deze zou dus plug and play moeten zijn voor wie een muziekserver / mediaserver actief heeft in het netwerk. Anders is er nog Tidal geïntegreerd. Daar kunt u uw accountgegevens invoeren en direct genieten van Tidal. Of MQA eraan komt voor de ’25 DSD’ weten we nog niet.

  De Lindemann is prima te bedienen met Bubble UPnP, maar ze hebben ook een eigen app (Android en Apple). Die werkt snel en prettig. Groot voordeel is dat de gehele Musicbook 25 ermee te bedienen is. En dat gaat een heel stuk beter dan met de afstandsbediening die we eerlijk gezegd k*t vinden werken. Hij is onoverzichtelijk, onlogisch en bij ons reageerde hij heel slecht op het wisselen van de input. Kan exemplarisch zijn, maar we waren uiteindelijk blij met de app.

  18 reacties

  1. Dag Jaap,

   Als je er de mutec tussensteekt kan je dan nog de Lindemann pur sang beoordelen? Met andere woorden wat doet de mutec dan eigenlijk precies in de set? Herklokken lees ik maar hoe en wat precies? Is er dus invloed op de Lindemann? Voor mij wel belangrijk om dit goed te begrijpen in functie van volgende recensies.

   Dank

   Geoffrey

    1. Dag Jaap,

     Maar wat ik me dus afvroeg. Kan je dan je testproduct, in deze de Lindemann, wel objectief genoeg recenseren als de mutec telkens de boel strakker trekt. Of zie ik dat verkeerd?

     Vriendelijke groeten

     Geoffrey

  2. De Musicbook 25DSD kan net als andere moderne DAC’s van MQA light t/m fs 96 kHz via Tidal kunnen profiteren. De opnamecorrectie van MQA zal ook op deze Musicbook heilzaam kunnen uitwerken.

    1. Interessante vraag of een officieel MQA gecertificeerde DAC, en zeker met deze nieuwe lichting DSD DAC’s, substantieel verbeteren van de op maat gemaakte (smearing) correctie van de DAC. Wellicht kan je met een test een antwoord op deze vraag geven.

     1. MQA doet meer dan alleen bekende fouten van dacs corrigeren. MQA voegt ook correcties toe die in de opname zelf zijn geslopen. Om dat te kunnen gebruiken is ook een streamer nodig die dat begrijpt. Die moet namelijk die info eruit plukken en toepassen. MQA heeft meerdere ‘folds’ / ‘vouwen’. Ik ga daar nog een stuk over schrijven.

      1. Dat MQA meer doet dan fouten van DAC’s corrigeert is mij bekend Jaap. Zoals dit handig schema http://www.audiostream.com/content/mqa-decoding-explained#Peoqi1sLiGPfPBS1.97 aangeeft en mijn verhaal al mee begon worden correcties in de opname al opgelost door de MQA software decoder zoals bij Tidal HiFi. Daar heb je dus helemaal geen MQA certified Streamer of DAC voor nodig. Het wordt ook expliciet genoemd door de schrijver van MQA Decoding Explained; One thing to note: if the original MQA file is 24/48, 24/96, or 24/88.2, it will pass through the software decoder and be ‘unfolded’ to its original resolution. This brings up the interesting fact that people who love their DAC and its proprietary digital filter may very well be able to have their cake and eat it too, especially when streaming MQA content from Tidal HiFi.

       1. Klopt… bij Tidal wordt dat inderdaad gedaan. Maar bij heel veel streamers die niet MQA copmatible zijn weer niet. Ik wist niet dat je specifiek Tidal bedoelde.

  3. de eindversterker lijkt niet stabiel zonder belasting, gezien de weerstanden parallel over de luidsprekerterminals (zie foto). De versterker is dus niet onvoorwaardelijk stabiel…….

  4. Blijkbaar klinken alle opties, behalve bluetooth, evengoed. Zegt veel over dit product. Er zullen binnenkort heel veel voorversterkers te koop aangeboden worden als deze trend zich aanhoudt.

  5. Dag Jaap,

   Mooie review. Prachtige producten. Zou wel een musicbook 15 willen. Bijzonder leuk om info te kunnen krijgen over deze spullen in het Nederlands. Analoge volumeregeling ook. Klopt het dat de cd’s via de drive ook een soort upsampling naar dsd genieten?

   Vriendelijke groeten

   Geoffrey

  Geef een reactie