web analytics

Review Lindemann Musicbook 25 DSD en 55

Voordelen

 • Ziet er mooi uit
 • Alles erop en eraan
 • Klinkt lekker rond en compleet
 • Eigen app!

Nadelen

 • Afstandsbediening kan beter
 • Alleen banaan op de '55'
 • Prijs: € 4789 - 2980

  Bouwkwaliteit
  Inzetbaarheid
  Klank
  Prijs
  Lindemann Musicbook 25 DSD

  Beetje techniek

  Inhoud

  Lindemann noemt zichzelf een klankproducent. Een mooie – en heel Duitse – naam voor een vak. Het bedrijf is dus niet zozeer bezig met apparaten, maar meer met een middel om muziek weer te geven. En dat is iets heel anders. Het is ook wel terug te zien in de Lindemann Musicbook 25 DSD. Een erg strak ogende – niet afleidende – alles in een oplossing. Just add speakers (ow… en een eindversterker).

  Onder de kap vinden we met name chips van AKM. De AK449EQ 0 is de dac die zowel DSD als PCM moet converteren. Deze staan overigens wel in dual differential mode. Dit verlaagt weer de ruisvloer, mede vanwege de échte balanced output. Bijzonder aan deze chip is dat DSD direct door de dac gehaald kan worden, zonder eerst door het delta-sigma (resampling) deel heen te gaan. Kortom: DSD blijft DSD.

  Verder zien we nog wat receiver-chips van AKM, een Xmos usb-receiver board, en een streaming-board op basis van een SMSC (nu microchip) processor / fpga-chip.

  De Musicbook 55

  De Lindemann Musicbook 55 is een einversterker op basis van UcD-technologie. Op de prints staat een merk / fabrikant die wij nog niet kenden: Heliox. De Heliox levert een UcD-versterker die 2 x 250 kan leveren. In stereo dan. De Lindemann is echter ook als mono bi-amp versterker en als mono bridge power-amp in te zetten.

  Schakelen gaat achterop de Lindemann met een kleine draai-schakelaar. Pak de handleiding er even goed bij, want voor u het weet zijn de speaker-kabels verkeerd aangesloten. Ow… weet dat de Musicbook 55 alleen bananen accepteert… jammer. Maar met die ruimte ook te begrijpen.

  Lindemann meldt dat de Musicbook 55 2 x 240 watt of één keer 450 watt kan leveren. Dat is natuurlijk ruim voldoende voor heel veel luidsprekers. Wij hebben de ’55’ in stereo getest.

  Gerelateerde berichten

  HEOS AVR

  Video installatie HEOS AVR

  Beetje techniek Inhoud 1. Inleiding2. De set-up3. Beetje techniek4. Music… book?5. De soundReactiesDe HEOS AVR is geïntroduceerd op de D&M (Sound United) Dealer Conference deze zomer. We hebben eerder prototypes kunnen zien. En nu hebben we hem op de redactie. Al een tijdje eerlijk gezegd. Maar goed… we komen er nu aan toe. (Excuses Denon). We […]

  Review Definitive Technology D15 luidspreker

  Beetje techniek Inhoud 1. Inleiding2. De set-up3. Beetje techniek4. Music… book?5. De soundReactiesDefinitive Technology is niet direct een luidsprekermerk dat te binnen schiet als we u zullen vragen een top vijf van luidsprekermerken op te noemen. Het Amerikaanse merk is in 1990 opgericht en is nog steeds in privéhanden. Ze zijn overigens wel onderdeel van […]

  18 reacties

  1. Dag Jaap,

   Als je er de mutec tussensteekt kan je dan nog de Lindemann pur sang beoordelen? Met andere woorden wat doet de mutec dan eigenlijk precies in de set? Herklokken lees ik maar hoe en wat precies? Is er dus invloed op de Lindemann? Voor mij wel belangrijk om dit goed te begrijpen in functie van volgende recensies.

   Dank

   Geoffrey

    1. Dag Jaap,

     Maar wat ik me dus afvroeg. Kan je dan je testproduct, in deze de Lindemann, wel objectief genoeg recenseren als de mutec telkens de boel strakker trekt. Of zie ik dat verkeerd?

     Vriendelijke groeten

     Geoffrey

  2. De Musicbook 25DSD kan net als andere moderne DAC’s van MQA light t/m fs 96 kHz via Tidal kunnen profiteren. De opnamecorrectie van MQA zal ook op deze Musicbook heilzaam kunnen uitwerken.

    1. Interessante vraag of een officieel MQA gecertificeerde DAC, en zeker met deze nieuwe lichting DSD DAC’s, substantieel verbeteren van de op maat gemaakte (smearing) correctie van de DAC. Wellicht kan je met een test een antwoord op deze vraag geven.

     1. MQA doet meer dan alleen bekende fouten van dacs corrigeren. MQA voegt ook correcties toe die in de opname zelf zijn geslopen. Om dat te kunnen gebruiken is ook een streamer nodig die dat begrijpt. Die moet namelijk die info eruit plukken en toepassen. MQA heeft meerdere ‘folds’ / ‘vouwen’. Ik ga daar nog een stuk over schrijven.

      1. Dat MQA meer doet dan fouten van DAC’s corrigeert is mij bekend Jaap. Zoals dit handig schema http://www.audiostream.com/content/mqa-decoding-explained#Peoqi1sLiGPfPBS1.97 aangeeft en mijn verhaal al mee begon worden correcties in de opname al opgelost door de MQA software decoder zoals bij Tidal HiFi. Daar heb je dus helemaal geen MQA certified Streamer of DAC voor nodig. Het wordt ook expliciet genoemd door de schrijver van MQA Decoding Explained; One thing to note: if the original MQA file is 24/48, 24/96, or 24/88.2, it will pass through the software decoder and be ‘unfolded’ to its original resolution. This brings up the interesting fact that people who love their DAC and its proprietary digital filter may very well be able to have their cake and eat it too, especially when streaming MQA content from Tidal HiFi.

       1. Klopt… bij Tidal wordt dat inderdaad gedaan. Maar bij heel veel streamers die niet MQA copmatible zijn weer niet. Ik wist niet dat je specifiek Tidal bedoelde.

  3. de eindversterker lijkt niet stabiel zonder belasting, gezien de weerstanden parallel over de luidsprekerterminals (zie foto). De versterker is dus niet onvoorwaardelijk stabiel…….

  4. Blijkbaar klinken alle opties, behalve bluetooth, evengoed. Zegt veel over dit product. Er zullen binnenkort heel veel voorversterkers te koop aangeboden worden als deze trend zich aanhoudt.

  5. Dag Jaap,

   Mooie review. Prachtige producten. Zou wel een musicbook 15 willen. Bijzonder leuk om info te kunnen krijgen over deze spullen in het Nederlands. Analoge volumeregeling ook. Klopt het dat de cd’s via de drive ook een soort upsampling naar dsd genieten?

   Vriendelijke groeten

   Geoffrey

  Geef een reactie