web analytics

Review Lindemann Musicbook 25 DSD en 55

Prijs: € 4789 - 2980

Bouwkwaliteit
Inzetbaarheid
Klank
Prijs
Lindemann Musicbook 25 DSD

Beetje techniek

Inhoud

Lindemann noemt zichzelf een klankproducent. Een mooie – en heel Duitse – naam voor een vak. Het bedrijf is dus niet zozeer bezig met apparaten, maar meer met een middel om muziek weer te geven. En dat is iets heel anders. Het is ook wel terug te zien in de Lindemann Musicbook 25 DSD. Een erg strak ogende – niet afleidende – alles in een oplossing. Just add speakers (ow… en een eindversterker).

Onder de kap vinden we met name chips van AKM. De AK449EQ 0 is de dac die zowel DSD als PCM moet converteren. Deze staan overigens wel in dual differential mode. Dit verlaagt weer de ruisvloer, mede vanwege de échte balanced output. Bijzonder aan deze chip is dat DSD direct door de dac gehaald kan worden, zonder eerst door het delta-sigma (resampling) deel heen te gaan. Kortom: DSD blijft DSD.

Verder zien we nog wat receiver-chips van AKM, een Xmos usb-receiver board, en een streaming-board op basis van een SMSC (nu microchip) processor / fpga-chip.

De Musicbook 55

De Lindemann Musicbook 55 is een einversterker op basis van UcD-technologie. Op de prints staat een merk / fabrikant die wij nog niet kenden: Heliox. De Heliox levert een UcD-versterker die 2 x 250 kan leveren. In stereo dan. De Lindemann is echter ook als mono bi-amp versterker en als mono bridge power-amp in te zetten.

Schakelen gaat achterop de Lindemann met een kleine draai-schakelaar. Pak de handleiding er even goed bij, want voor u het weet zijn de speaker-kabels verkeerd aangesloten. Ow… weet dat de Musicbook 55 alleen bananen accepteert… jammer. Maar met die ruimte ook te begrijpen.

Lindemann meldt dat de Musicbook 55 2 x 240 watt of één keer 450 watt kan leveren. Dat is natuurlijk ruim voldoende voor heel veel luidsprekers. Wij hebben de ’55’ in stereo getest.

Gerelateerde berichten

Test Setup Metrum Ambre

Review Metrum Acoustics Ambre Roon Endpoint

Beetje techniek InhoudStreaming begint echt een vaste plek te krijgen in menig hifi en high-end systeem. De reden is de fijne combinatie van toegang tot veel muziek, bedieningsgemak én inmiddels erg goede weergave. Vaste partijen met de betere producten in deze industrie zijn bijvoorbeeld NAD, Auralic, Aurender of Lumin. Wij volgen Metrum Acoustics al een […]

OPPO HA-1 en PM-1

Review OPPO PM-1 hoofdtelefoon en HA-1 versterker-dac

Beetje techniek InhoudJe moet wel lef hebben om als merk, dat met name bekend staat om zijn blu-ray-spelers, met een hoofdtelefoon en hoofdtelefoonversterker van respectievelijk 1400 en 1500 euro op de markt te komen. Gewoon even de markt te betreden met een setje van net geen 3000 euro. Het moet dan wel verdomd goed zijn! […]

18 reacties

 1. Dag Jaap,

  Als je er de mutec tussensteekt kan je dan nog de Lindemann pur sang beoordelen? Met andere woorden wat doet de mutec dan eigenlijk precies in de set? Herklokken lees ik maar hoe en wat precies? Is er dus invloed op de Lindemann? Voor mij wel belangrijk om dit goed te begrijpen in functie van volgende recensies.

  Dank

  Geoffrey

   1. Dag Jaap,

    Maar wat ik me dus afvroeg. Kan je dan je testproduct, in deze de Lindemann, wel objectief genoeg recenseren als de mutec telkens de boel strakker trekt. Of zie ik dat verkeerd?

    Vriendelijke groeten

    Geoffrey

 2. De Musicbook 25DSD kan net als andere moderne DAC’s van MQA light t/m fs 96 kHz via Tidal kunnen profiteren. De opnamecorrectie van MQA zal ook op deze Musicbook heilzaam kunnen uitwerken.

   1. Interessante vraag of een officieel MQA gecertificeerde DAC, en zeker met deze nieuwe lichting DSD DAC’s, substantieel verbeteren van de op maat gemaakte (smearing) correctie van de DAC. Wellicht kan je met een test een antwoord op deze vraag geven.

    1. MQA doet meer dan alleen bekende fouten van dacs corrigeren. MQA voegt ook correcties toe die in de opname zelf zijn geslopen. Om dat te kunnen gebruiken is ook een streamer nodig die dat begrijpt. Die moet namelijk die info eruit plukken en toepassen. MQA heeft meerdere ‘folds’ / ‘vouwen’. Ik ga daar nog een stuk over schrijven.

     1. Dat MQA meer doet dan fouten van DAC’s corrigeert is mij bekend Jaap. Zoals dit handig schema http://www.audiostream.com/content/mqa-decoding-explained#Peoqi1sLiGPfPBS1.97 aangeeft en mijn verhaal al mee begon worden correcties in de opname al opgelost door de MQA software decoder zoals bij Tidal HiFi. Daar heb je dus helemaal geen MQA certified Streamer of DAC voor nodig. Het wordt ook expliciet genoemd door de schrijver van MQA Decoding Explained; One thing to note: if the original MQA file is 24/48, 24/96, or 24/88.2, it will pass through the software decoder and be ‘unfolded’ to its original resolution. This brings up the interesting fact that people who love their DAC and its proprietary digital filter may very well be able to have their cake and eat it too, especially when streaming MQA content from Tidal HiFi.

      1. Klopt… bij Tidal wordt dat inderdaad gedaan. Maar bij heel veel streamers die niet MQA copmatible zijn weer niet. Ik wist niet dat je specifiek Tidal bedoelde.

 3. de eindversterker lijkt niet stabiel zonder belasting, gezien de weerstanden parallel over de luidsprekerterminals (zie foto). De versterker is dus niet onvoorwaardelijk stabiel…….

 4. Blijkbaar klinken alle opties, behalve bluetooth, evengoed. Zegt veel over dit product. Er zullen binnenkort heel veel voorversterkers te koop aangeboden worden als deze trend zich aanhoudt.

 5. Dag Jaap,

  Mooie review. Prachtige producten. Zou wel een musicbook 15 willen. Bijzonder leuk om info te kunnen krijgen over deze spullen in het Nederlands. Analoge volumeregeling ook. Klopt het dat de cd’s via de drive ook een soort upsampling naar dsd genieten?

  Vriendelijke groeten

  Geoffrey

Geef een reactie