web analytics

Review Lindemann Musicbook 25 DSD en 55

Voordelen

 • Ziet er mooi uit
 • Alles erop en eraan
 • Klinkt lekker rond en compleet
 • Eigen app!

Nadelen

 • Afstandsbediening kan beter
 • Alleen banaan op de '55'
 • Prijs: € 4789 - 2980

  Bouwkwaliteit
  Inzetbaarheid
  Klank
  Prijs
  Lindemann Musicbook 25 DSD

  De set-up

  We hebben de Lindemann een tijd meegenomen in onze tests. Denk aan de metingen van de ruimte en de test van de Yamaha-set. Ook hebben we een tijd met onze Focals gespeeld. Daarnaast hebben we een vergelijk gemaakt met de nCore 400 mono’s om een leuke indruk te krijgen van de UcD-techniek van Heliox. En de klankkleur van de Lindemann.

  Als bron hebben we natuurlijk de Lindemann 25 DSD gebruikt. Zowel als streamer als als DAC. Tevens hebben we een loopje met onze nieuwe aanwinst gemaakt: de Mutec master clock / clock regenerator. Dat geeft leuke resultaten!

  De muziek komt zowel van de NAS – Synology en Netgear – als van Tidal. Aangezien de NAD M50 ook MQA kan afspelen, hebben we ook wat MQA-files vanaf Tidal gestreamd. De Lindemann is niet MQA compatible, maar het is toch opvallend dat je zelfs dan verschillen hoort. We gaan nog een achtergrondstuk tikken over MQA…

  Kabels komen van zowel Tubulus (Argentus) als Audioquest (NRG-1000, Yukon, Earth en Oak) als Grimm (TPM; Twisted Pair Master). Energie gaat door een Kemp HiPower 8 Plus voedingsblok.

  Gerelateerde berichten

  PSB Alpha B1

  Review PSB Alpha B1

  De set-up Inhoud 1. Inleiding2. De set-up3. Beetje techniek4. Music… book?5. De soundReactiesJe zou het gezien de relatieve onbekendheid van het merk PSB in Nederland niet zeggen, maar de PSB Alpha B1 is een echte klassieker. Al jaren staat deze kleine PSB monitor met zijn bescheiden prijskaartje in de lijst ?Recommended Components? van het toonaangevende […]

  18 reacties

  1. Dag Jaap,

   Als je er de mutec tussensteekt kan je dan nog de Lindemann pur sang beoordelen? Met andere woorden wat doet de mutec dan eigenlijk precies in de set? Herklokken lees ik maar hoe en wat precies? Is er dus invloed op de Lindemann? Voor mij wel belangrijk om dit goed te begrijpen in functie van volgende recensies.

   Dank

   Geoffrey

    1. Dag Jaap,

     Maar wat ik me dus afvroeg. Kan je dan je testproduct, in deze de Lindemann, wel objectief genoeg recenseren als de mutec telkens de boel strakker trekt. Of zie ik dat verkeerd?

     Vriendelijke groeten

     Geoffrey

  2. De Musicbook 25DSD kan net als andere moderne DAC’s van MQA light t/m fs 96 kHz via Tidal kunnen profiteren. De opnamecorrectie van MQA zal ook op deze Musicbook heilzaam kunnen uitwerken.

    1. Interessante vraag of een officieel MQA gecertificeerde DAC, en zeker met deze nieuwe lichting DSD DAC’s, substantieel verbeteren van de op maat gemaakte (smearing) correctie van de DAC. Wellicht kan je met een test een antwoord op deze vraag geven.

     1. MQA doet meer dan alleen bekende fouten van dacs corrigeren. MQA voegt ook correcties toe die in de opname zelf zijn geslopen. Om dat te kunnen gebruiken is ook een streamer nodig die dat begrijpt. Die moet namelijk die info eruit plukken en toepassen. MQA heeft meerdere ‘folds’ / ‘vouwen’. Ik ga daar nog een stuk over schrijven.

      1. Dat MQA meer doet dan fouten van DAC’s corrigeert is mij bekend Jaap. Zoals dit handig schema http://www.audiostream.com/content/mqa-decoding-explained#Peoqi1sLiGPfPBS1.97 aangeeft en mijn verhaal al mee begon worden correcties in de opname al opgelost door de MQA software decoder zoals bij Tidal HiFi. Daar heb je dus helemaal geen MQA certified Streamer of DAC voor nodig. Het wordt ook expliciet genoemd door de schrijver van MQA Decoding Explained; One thing to note: if the original MQA file is 24/48, 24/96, or 24/88.2, it will pass through the software decoder and be ‘unfolded’ to its original resolution. This brings up the interesting fact that people who love their DAC and its proprietary digital filter may very well be able to have their cake and eat it too, especially when streaming MQA content from Tidal HiFi.

       1. Klopt… bij Tidal wordt dat inderdaad gedaan. Maar bij heel veel streamers die niet MQA copmatible zijn weer niet. Ik wist niet dat je specifiek Tidal bedoelde.

  3. de eindversterker lijkt niet stabiel zonder belasting, gezien de weerstanden parallel over de luidsprekerterminals (zie foto). De versterker is dus niet onvoorwaardelijk stabiel…….

  4. Blijkbaar klinken alle opties, behalve bluetooth, evengoed. Zegt veel over dit product. Er zullen binnenkort heel veel voorversterkers te koop aangeboden worden als deze trend zich aanhoudt.

  5. Dag Jaap,

   Mooie review. Prachtige producten. Zou wel een musicbook 15 willen. Bijzonder leuk om info te kunnen krijgen over deze spullen in het Nederlands. Analoge volumeregeling ook. Klopt het dat de cd’s via de drive ook een soort upsampling naar dsd genieten?

   Vriendelijke groeten

   Geoffrey

  Geef een reactie