Review Lindemann Musicbook 25 DSD en 55

Voordelen

 • Ziet er mooi uit
 • Alles erop en eraan
 • Klinkt lekker rond en compleet
 • Eigen app!

Nadelen

 • Afstandsbediening kan beter
 • Alleen banaan op de '55'
 • Prijs: € 4789 - 2980

  Bouwkwaliteit
  Inzetbaarheid
  Klank
  Prijs
  Lindemann Musicbook 25 DSD

  Inleiding

  Sets worden kleiner en kleiner. Het is nu mogelijk om een streamer, tuner, voor- en eindversterker en een dac in één behuizing te krijgen. En ja: dat kan ook gewoon prima klinken. Setje speakers erbij en klaar. De Lindemann-set die we testen is bijna een all-in-one. Het enige dat extern is, is de eindversterker. Het blijven Duitsers… de eindversterker heeft voor de nodige energie gewoon een eigen voeding gekregen. We testen de Lindemann Musicbook 25 DSD en 55.

  Het zijn strakke doosjes die we voor onze neus krijgen. In feite een blok aluminium met wat in- en uitgangen. Wie het merk niet kent, zou wellicht nieteens aan een audiocomponent denken. Design gaat die Duitsers wel goed af. Kijk ook maar naar AVM: die zetten ook zo’n strak ontwerp neer, al is de Lindemann wel een stuk compacter. Net wat meer dan half DIN schatten we in. Wie dus iets onopvallents en moderns zoekt, zal Lindemann wel mooi vinden.

  Veel in één

  Het doel van de Lindemann Musicbook 25 DSD – 4780 euro – is de liefhebbers een oplossing te bieden. Een compacte, maar degelijke oplossing. De Musicbook 25 DSD is namelijk een streamer, dac, cd-speler en voorversterker in één behuizing. Ja… het is proppen, maar het past. We vinden het vooral knap dat ze er nog een slot-in drive bij hebben gekregen. Het is een zeer compacte drive geworden die tegen de bovenzijde van de behuizing is bevestigd. Later meer over de binnenkant.

  De Musicbook 55 – 2980 euro –  is een stereo eindversterker op basis van UcD. De modules komen van een bedrijf dat de naam Heliox draagt. Dus geen Hypex in deze eindversterker.

   
   

  18 reacties

  1. Dag Jaap,

   Als je er de mutec tussensteekt kan je dan nog de Lindemann pur sang beoordelen? Met andere woorden wat doet de mutec dan eigenlijk precies in de set? Herklokken lees ik maar hoe en wat precies? Is er dus invloed op de Lindemann? Voor mij wel belangrijk om dit goed te begrijpen in functie van volgende recensies.

   Dank

   Geoffrey

   1. Hey Geoffrey,

    Precies: hij herklokt het gehele signaal een stuk strakker. En daar heeft de lindemann zeker profijt van. Hoe puurder het binnenkomende signaal, hoe beter de uiteindelijke prestaties.

    1. Dag Jaap,

     Maar wat ik me dus afvroeg. Kan je dan je testproduct, in deze de Lindemann, wel objectief genoeg recenseren als de mutec telkens de boel strakker trekt. Of zie ik dat verkeerd?

     Vriendelijke groeten

     Geoffrey

  2. De Musicbook 25DSD kan net als andere moderne DAC’s van MQA light t/m fs 96 kHz via Tidal kunnen profiteren. De opnamecorrectie van MQA zal ook op deze Musicbook heilzaam kunnen uitwerken.

    1. Interessante vraag of een officieel MQA gecertificeerde DAC, en zeker met deze nieuwe lichting DSD DAC’s, substantieel verbeteren van de op maat gemaakte (smearing) correctie van de DAC. Wellicht kan je met een test een antwoord op deze vraag geven.

     1. MQA doet meer dan alleen bekende fouten van dacs corrigeren. MQA voegt ook correcties toe die in de opname zelf zijn geslopen. Om dat te kunnen gebruiken is ook een streamer nodig die dat begrijpt. Die moet namelijk die info eruit plukken en toepassen. MQA heeft meerdere ‘folds’ / ‘vouwen’. Ik ga daar nog een stuk over schrijven.

      1. Dat MQA meer doet dan fouten van DAC’s corrigeert is mij bekend Jaap. Zoals dit handig schema http://www.audiostream.com/content/mqa-decoding-explained#Peoqi1sLiGPfPBS1.97 aangeeft en mijn verhaal al mee begon worden correcties in de opname al opgelost door de MQA software decoder zoals bij Tidal HiFi. Daar heb je dus helemaal geen MQA certified Streamer of DAC voor nodig. Het wordt ook expliciet genoemd door de schrijver van MQA Decoding Explained; One thing to note: if the original MQA file is 24/48, 24/96, or 24/88.2, it will pass through the software decoder and be ‘unfolded’ to its original resolution. This brings up the interesting fact that people who love their DAC and its proprietary digital filter may very well be able to have their cake and eat it too, especially when streaming MQA content from Tidal HiFi.

       1. Klopt… bij Tidal wordt dat inderdaad gedaan. Maar bij heel veel streamers die niet MQA copmatible zijn weer niet. Ik wist niet dat je specifiek Tidal bedoelde.

  3. de eindversterker lijkt niet stabiel zonder belasting, gezien de weerstanden parallel over de luidsprekerterminals (zie foto). De versterker is dus niet onvoorwaardelijk stabiel…….

  4. Blijkbaar klinken alle opties, behalve bluetooth, evengoed. Zegt veel over dit product. Er zullen binnenkort heel veel voorversterkers te koop aangeboden worden als deze trend zich aanhoudt.

  5. Dag Jaap,

   Mooie review. Prachtige producten. Zou wel een musicbook 15 willen. Bijzonder leuk om info te kunnen krijgen over deze spullen in het Nederlands. Analoge volumeregeling ook. Klopt het dat de cd’s via de drive ook een soort upsampling naar dsd genieten?

   Vriendelijke groeten

   Geoffrey

   1. Dank! Ja, cd’s kun je naar mijn weten ook upsamplen. We hebben niet met cd getest. Maar je kan streams bewerken. Dat klinkt zeker niet verkeerd, al prefereer ik altijd bitperfect.

  Geef een antwoord