Home Review Libratone Q Adapt on/in ear hoofdtelefoons

Review Libratone Q Adapt on/in ear hoofdtelefoons

0

Voordelen

  • Mooi gemaakt
  • Prima sound
  • Fijne app
  • Goede noise-cancelling

Nadelen

  • In-ear is alleen lightning
  • On-ear: noise cancelling laat windruis horen

Prijs: € 179 - 249

Afwerking
Prijs
Comfort
Sound
Libratone Q Adapt

Q adapt on-ear hoofdtelefoon

Inhoud

Eerst even de app

De Libratone app voor de speakers van de Scandinaviërs werkt ook voor de Q Adapt On Ear. In het hoofdmenu kunt u het batterijniveau aflezen, de gewenste kleur (voor de app, welteverstaan) kiezen, de LED-verlichting van de headset regelen, en ‘wear detection’ aan- of uitzetten.

Deze laatste functie verdient wat nadere uitleg. Als u de Q Adapt On Ear afzet, dan stopt de muziek. Zet u het weer op uw hoofd, dan wordt het spelen hervat. Een mooi voorbeeld van een functie die je strikt genomen niet echt nodig hebt, maar die in de praktijk erg handig is! Als we in onze glazen bol gluren, zien wij deze toevoeging toch wel heel rap naar headsets van andere fabrikanten gaan.

Touch, swipe, tap…

We kunnen met de app ook vier noise cancelling-opties kiezen en het volume regelen. Dat kan overigens ook direct op de hoofdtelefoon. Onderaan de rechter oorschelp is een knopje waar u de noise cancelling mee kunt bedienen. Volumeregeling gaat door draaiend te vegen (we hebben er even geen andere terminologie voor) over de achterkant van de rechter oorschelp. Rondjes maken met de klok mee is harder en vice versa. Dit is dezelfde manier waarop de Zipp-speakers worden bediend en het gaat heel intuïtief. Met twee vingers rechts tikken en de muziek pauzeert; nog eens tikken voor het hervatten van de muziek.

City Mix

Dit is de naam die Libratone geeft aan de noise cancelling functie van de Q Adapt On Ear. We hebben de vier standen uitgebreid kunnen testen in de auto, de trein en op de fiets. En net zoals hoofdtelefoons verschillen in geluidskarakteristiek, zo is er een verschil per merk en type in de noise cancelling. Dat is heel goed te verklaren want het is afhankelijk van een aantal zeer bepalende factoren; welke microfoons worden gebruikt, waar zijn deze geplaatst, wat is de gebruikte software en hardware en hoe is deze ingesteld?

Ook in de maximale noise cancelling-positie horen we bij de Q Adapt On Ear iets van omgevingsgeluid. Het feit dat dit een on-ear model is – en geen over-ear – speelt daar gewoon een rol. Afsluiting is namelijk cruciaal. Ook daarover later meer.

De beleving is mede daardoor dat we niet volledig van de buitenwereld zijn afgesloten. Wij vonden het wel prettig om de mate van noise cancelling te kunnen afstemmen op de omgeving. Wanneer u fietst of als er heel veel wind is, is alleen de maximale noise cancelling aan te raden. In andere standen horen we vooral de wind die wordt versterkt door de microfoon. En het is ook zonder muziekbron mogelijk om de noise cancelling aan te zetten. Een soort stilteknop als u even rust aan uw hoofd wilt.

De klank

De Q Adapt On Ear klinkt prettig neutraal. Het geluid is mooi in balans en dat blijkt ook uit de metingen. Geen overdreven aangezette bas of getuned midden/hoog. En ook als de noise cancelling aan is, of als de verbinding via Bluetooth tot stand komt, verandert de geluidskarakteristiek niet wezenlijk.

We horen wel enige compressie en voor de optimale geluidskwaliteit heeft een kabelverbinding zeker onze voorkeur. Maar de Bluetoothverbinding is dermate goed dat we ‘stiekem’ heel wat uurtjes draadloos hebben gespeeld. Onderweg is het gewoon fijn om geen kabels tussen headset en telefoon te hebben.

We hebben de Q Adapt On Ear dus door de Illusonic laten meten. De metingen zijn helemaal niet verkeerd, maar laten wel zien dat afsluiting op het oor cruciaal zijn voor een goede laagrespons. Wij krijgen de Libratone niet goed op het oor van Hariette. We hebben goed gekeken naar de afsluiting. En op het oog zit de Libratone goed. Maar goed… de respons laat zien dat de sluiting niet perfect is. Desondanks zien we wel de potentie. Een schoon mid en een prima prestatie op gebied van vervorming (in het midden en hoog). Geen troep dus, deze Libratone!

En verder

Wat is er nog meer te vermelden over deze hoofdtelefoon? De accu gaat volgens Libratone 20 uur mee. Die gebruiksduur is erg afhankelijk van het volume, de noise cancelling en andere zaken die stroom vragen. In de praktijk is 10-15 uur makkelijk haalbaar en dat is ruim voldoende voor een dag luisteren. Opladen gaat met een bijgeleverde micro-USB kabel.

Dan is er nog een aardige feature, namelijk dat u via Bluetooth nog een andere hoofdtelefoon kunt aansluiten. Via de app kunt u dit doen, waarbij de Q Adapt On Ear als een zender-ontvanger gaat functioneren. U kunt dan samen naar dezelfde muziek luisteren.

×