Home Review Lead Audio LA 100

Review Lead Audio LA 100

4
Lead Audio LA100

Denemarken is een actief audioland. Met name op luidsprekergebied, maar ook zeker elektronicatechnische is het geen onderschoven kindje. Denk aan het prachtige merk Densen. Of Bang & Olufsen. En  natuurlijk Dynaudio. We kunnen wel even doorgaan. Hoort Lead Audio ook in het erelijstje thuis? Wij kenden het nog niet. Maar dat maakt ons alleen maar nóg nieuwsgieriger om dit dacje te testen!

Lead Audio LA100
De Lead Audio LA 100 zit in een nette stalen behuizing. Hij voelt prima aan en bedient prettig.

De Lead Audio LA-100 is een stevig dacje van klein formaat. En met klein bedoelen we ook klein: 14 cm lang, 4,5 cm hoog en 10,5 cm breed. Het gewicht gokken we op net en kilogram. Zo op het eerste gezicht geen waardig hifiproduct, ware het niet dat afmetingen en gewicht vandaag de dag echt niets meer zeggen. Wij zijn al eerder verbaasd door micro-hifi!

Beetje bejaard

Als we de Lead Audio LA-100 met de usb-kabel aan de htpc koppelen, zien we dat Windows 7 een TAS1020b-driver installeert. Een usb receiverchip die inmiddels meer dan 10 jaar oud is. We mogen eigenlijk wel zeggen: foei, Lead Audio! Er zijn al jaren véél mooiere, modernere en dus betere chips verkijgbaar. De TAS1020b is weliswaar een chip die isochroon te werk kan gaan, maar kan geen hogere samplingrate aan dan 48 kHz. En dat is niet meer acceptabel bij een usb-dac.

We besluiten even de behuizing open te schroeven om te kijken wat er verder nog voor oude geheimen in het kastje verwerkt zitten. En helaas treffen we een heleboel afgeschraapte chips aan. Heeft de Deense fabrikant wellicht wat geheimen? We gokken er wel op, maar goed: er zijn meer fabrikanten die dit doen.

Lead Audio LA100
Jammer genoeg heeft Lead Audio de meeste chips ontdaan van hun serienummer. De reden? Dat laten we aan u over…

In de specificaties zien we dat er een PCM1796 converter is gebruikt als hart van de dac. Een wat oudere, maar mooie dac die we al vaker hebben gevonden in converters. Wat voor input-receiver Lead Audio eraan gekoppeld heeft en wat voor sample rate converter er nog voor de dac-chip zit, durven we niet te zeggen. Wel dat Lead Audio de nette LME49723 opamps gebruikt aan de uitgangen. Lead Audio heeft zo te zien flink geshopt bij Texas Instruments.

Twee versies?

Opvallend is dat op de print van de Lead Audio LA-100 een ander type staat: Toany Dac One. Als we daar op zoeken op internet, komen we uit bij een ebay-aanbieding van exact dezelfde dac met een andere naam: de Toany TD-100. En voor een veel lagere prijs. Maar of dat een aanbieding is, of importvoordelen, durven we niet te zeggen.

Handig

Lead Audio LA100
De LA 100 laat het toe te schakelen tussen de hoofdtelefoonuitgang of de line-out. Erg prettig!

Wat Lead Audio heel goed heeft begrepen, is dat de line-out een uitgang is die mensen doorgaans gebruiken in combinatie met een voorversterker. De volumeregeling werkt dus ook niet op de line-out. Goed gedaan, Lead Audio.

De volumeknop regelt wél het volume voor de hoofdtelefoonuitgang. Wat leuk is, is dat deze twee uitgangen schakelbaar zijn: op het front zit een knopje ‘Output’ wat schakelt tussen de hoofdtelefoon- en de lijnuitgang. Deze zijn dus niet tegelijk te gebruiken, wat wij niet zien als een nadeel.

Klankverschil

We hebben natuurlijk de diverse inputs en outputs getest: usb, coaxiaal en optisch. En de lijnuitgang en de hoofdtelefoonuitgang. Laten we eerst even beginnen met de diverse digitale ingangen.

Lead Audio LA100
Drie ingangen: coaxiaal, optisch en usb. Wij vinden de coaxiale het beste. De TAS1020b usb-receiver is simpelweg te oud.

Tussen optisch en coaxiaal kunnen we op de set in de tweede luisterruimte – een set Bowers & Wilkins PM1, Dion Audio ST50, een custom htpc met xbmc 12 en Oehlbach-bekabeling – geen verschillen horen. Tussen de usb-ingang en de coaxiale ingang is het verschil echter heel gemakkelijk hoorbaar. De usb-ingang is wat dikker van klank en wat meer ingehouden in het hoog. We vinden de usb-ingang ook wat té dik in het laag. Ook missen we verfijning in de weergave. De coaxiale spdif-ingang is wat preciezer en brengt iets meer balans, maar mist wat van de ‘kick’ en energie die de usb-ingang wel heeft.

Tikje rafelig

Dan de uitgangen. Die komen eigenlijk aardig overeen. Alles wat we over de lijnuitgang horen, horen we ook terug (al dan niet vergroot) over de hoofdtelefoon. Wij hebben een Grado SR80i gebruikt om de hoofdtelefoonversterker te testen.

Helaas is het niet allemaal goed nieuws; de dac gaat – zoals u al hebt kunnen lezen – niet heel erg verfijnd te werk. Zeker niet in vergelijking met de Micromega Mydac die we eerder hebben beluisterd. Eerlijk gezegd speelt de Mydac hem gewoon finaal weg. Die is naar onze mening een stuk verfijnder, luchtiger en detailrijker dan de LA-100. En dat met een prijs van 299 euro. Echter: de mydac mist een hoofdtelefoonuitgang. Dus mocht u dat belangrijk vinden, dan valt die af.

Lead Audio LA100
Het ziet er prima uit van binnen. We hopen dat Lead Audio de LA 100 wel binnenkort een update gaat geven.

Het verschil is goed hoorbaar als we Mumford & Sons nieuwe album opzetten: Babel. Dat album is absoluut goed opgenomen (zeker gezien de hedendaagse loudness-troep). Als we deze over de Mydac spelen (die we nog in de luisterruimte hadden), horen we een net open, luchtig beeld en een vrij lichtvoetige presentatie. Het is typisch Frans. Het laaggebied is prima gedefinieerd voor een dac in deze prijsklasse. Het midden en hoog is soepel en vrij van hardheid.

De Lead Audio gaat hier simpelweg te ruw te werk. Het laag is dik en wat rommelig en we horen regelmatig te veel attack op stemmen. Dat maakt het op termijn vervelend en vermoeiend. En wij hebben ook wel een vermoeden waar de kink in de kabel zit: oudere chips… De TAS1020b is een chip uit 2002. En de dac is een type uit 2003. Nu kennen we dacs op basis van een PCM1796 die uitstekend klinken, maar daar zitten bloedmooie voedingen in, herklokking en custom uitgangstrapjes. Dat speelt hier niet mee. De Lead Audio LA-100 heeft een schakelende voedingsadapter. Dan is het feest van harde s’en en t’s compleet. En om dat laatste vermoeden kracht bij te zetten, pakken we even een Squeeze Upgrade uit de kast: 12 volt.  En ja hoor: minder ruwheid. Het is zeker nog niet helemaal weg, maar het is wel een stuk minder.

Conclusie

We zijn niet zo onder de indruk van deze Lead Audio. We horen er goede dingen over in de markt, maar dit dacje weet ons niet te bekoren. Kwestie van smaak? Wellicht. Maar wat ook meespeelt in onze mening, is het gebruik van oude chips. Met name de usb-ingang die zo beperkt is, stelt ons wat teleur. In deze prijsklasse kan je niet meer aankomen met een beperking tot 48 kHz. Alles is tegenwoordig 24 bit / 96 of zelf 192 kHz. En die high-res chips gaan ook veel vloeiender te werk. De ruwheid is minder, waardoor er meer muziek over blijft. Onze conclusie is: er zijn nu simpelweg betere dacs in deze prijsklasse.

4 REACTIES