Home Review Lab12 pre1 en dac1 reference

Review Lab12 pre1 en dac1 reference

10

Voordelen

  • pre1 - Mooie soundstage
  • pre1 - Inzichtelijk en neutraal
  • pre1 - Voortreffelijke volumeregeling
  • dac1 reference- Organische weergave
  • dac1 reference - Betrokkenheid
  • dac1 reference - Vu-meters

Nadelen

  • pre1- Geen xlr input
  • dac1 reference - Geen aes, bnc of i2s
  • dac1 reference -Geen volumeregeling

Prijs: € 4735

bouwkwaliteit
Inzetbaarheid
Weergave
Prijs
Lab 12 pre amp en dac

pre1 geluid

Inhoud

Bij een voorversterker gaat het niet zo zeer over de sound maar wat de preamp doet in een set, wat die toevoegt of net weglaat. Bij de Lab12 pre1 is dit allereerst een ruimere soundstage, betere imaging en een meer open geluid. Die soundstage is niet geforceerd of té groot. De pre1 voegt geen artificiële warmte toe, iets wat vroeger vaak met buizen geassocieerd werd. Wij vinden de pre1 een bijzonder neutraal toestel dat een open, inzichtelijke aanpak voorop stelt. 

Wat ook opvalt is dat de pre1 de muziek vloeiend doorlaat en kleine details moeiteloos doorkomen. Hierdoor ontstaat een grotere verstaanbaarheid bij nummers van Eefje De Visser en Roosbeef. Deze voorversterker drukt niet op de muziek maar laat alles los en luchtig doorkomen. De pre1 werkt uitstekend met onze Benchmark eindversterker en zal vooral het beste uit uw poweramp halen en een open raam zijn voor de rest van uw set. 

dac1 reference geluid

Bij de Lab12 dac1 reference een beetje hetzelfde verhaal. Een dac hoort niet echt een eigen sound te hebben maar er zijn toch altijd zaken die opvallen. Wie denkt dat deze dac extra romantiek toevoegt is er aan voor de moeite. Neutraal, open en snel zijn de eerste woorden die op ons blad verschijnen. De weergave is ontspannen en organisch met verrassend veel autoriteit in het laag. Heerlijk. Wij zouden bij geen van beide toestellen de buisjes veranderen net omwille van die neutrale, eerlijke en ongekleurde weergave.  

Voor wie

Wij houden van toestellen die slechts een ding doen en dat dan zo goed mogelijk proberen te doen. Zowel de pre1 als dac1 reference zijn zo’n toestellen. Geen onnodige features die het geluid compromitteren. Alles in functie van de weergave. Deze toestellen integreren zich moeiteloos in elke set, een enorme troef, en halen steevast een hoog niveau. De pre1 is een betaalbare preamp voor wie geen xlr input nodig heeft en de dac1 reference is een NOS dac met een ontspannen weergave die in elke set veel muziek zal maken en niet snel de zwakke schakel zal worden. 

Vergelijken

De pre1 vergelijken we met onze Benchmark HPA4 (3399 euro). Onze Benchmark heeft pro-audio roots en is een ideaal instrument om mee te werken. Hij is erg lineair, heeft een geweldige hoofdtelefoonversterker en tonnen features om gemakkelijk te kunnen testen. Hij heeft ook een pak meer aansluitingen. Wat betreft de weergave is de soundstage van de pre1 breder en komt muziek wat vloeiender door.

En hoe goed is de dac1 reference? Wel, heel erg goed. Onze Sonnet Morpheus (3499 euro) kost meer maar heeft een fijne volumeregeling, kan MQA aan en kan via i2s spelen. Dat zijn absolute troeven voor de Hollandse Nos dac maar wanneer we schakelen moeten we ons serieus concentreren om verschillen te horen. Want in tegenstelling tot wat we dachten heeft de dac1 reference dezelfde autoriteit in het laag. De Sonnet speelt nog een fractie strakker en sneller maar de verschillen zijn minimaal. Stemmen en instrumenten klinken dan weer iets organischer door de dac1 doorkomt. Het timbre en de klankkleur van instrumenten en stemmen klinken net een fractie warmer door de dac1 reference. Maar het zit opnieuw erg dicht bij elkaar. Sowieso is het een kwestie van nuances in deze prijsklasse. Bovenin klinken ze allebei verfijnd, ontbreekt elke vorm van scherpte en komen details uitstekend door. Hier horen we niet echt verschillen.

Conclusie

De Lab12 pre1 en dac1 reference zijn allebei no-nonsense producten die een een positieve indruk hebben nagelaten. De dac1 reference heeft zelfs een vooroordeel bij ons weggenomen want hij klinkt open en neutraal en dat zagen we niet aankomen. De pre1 is een heerlijke voortrap met een sublieme volumeregeling. Hij biedt een open venster op de muziek en de mooie soundstage krijgt u er gratis bovenop. Als u kan leven met de beperkte features dan haalt u met de Lab12 pre1 en dac1 reference twee absolute toppers in huis. Ze zijn dan ook, om het met een cliché te zeggen, highly recommended!
Type test
Single test
Type product
D/A-converter
Versterker type
Geïntegreerd
Brugmodus
Nee
Versterker ingangen
  • Analoog RCA
Versterker uitgangen
  • Analoog RCA
Ingebouwde dac
Nee

10 REACTIES

  1. Mooie review Geoffrey! Interessant ook die vergelijkingen.
    Je vergelijkt de DAC met de Sonnet en noemt die duurder, maar als je de combi van Lab12 pakt zit je op 4735,- terwijl de Sonnet dan 3500,- kost en je daar dus ook zowel een pre-amp als dac hebt. Dus eigenlijk is de Sonnet wel een betere deal als je ook een pre-amp nodig hebt…

    Kun je iets zeggen over de soundstage tov die van de Sonnet? Zijn die even groot/diep?

  2. [quote/]Deze dac gebruikt acht Philips TDA1543 multibit chips die je o.a. terugvindt bij Soekris, Lampizator en CAD.[/quote]
    Dan wel even goed weergeven, de Soekris heeft geen 8 TDA1543 in zijn DAC zitten, mogelijk doel je op ,de wat oudere Doede Douma DAC met een stapeling van die chips. Ik heb zelf 2x de Soekris DAM 1021 en dat zijn discrete Ladder systemen, (R-2R) https://en.wikipedia.org/wiki/Resistor_ladder
    De Lampizator heeft en de TDA 1543 en de Soekris R-2R gebruikt.

×