Review La Rosita Alpha New

Voordelen

 • Uniek concept
 • Goede weergave: ook bij AirPlay
 • Eenvoudige bediening

Nadelen

 • Alleen voor Mac OSX
 • Geen inputs
 • Geen High Res

  Niche... alleen Apple

 • Prijs: € 2450

  Bouwkwaliteit
  Inzetbaarheid
  Weergave
  Prijs

  Inleiding

  Inhoud

  Het Franse La Rosita heeft – voorzover we kunnen nagaan als enige – iTunes weten om te vormen tot een hoogwaardige muziekspeler. Dat werkt uiteraard alleen met La Rosita apparatuur. We testen het tweede model in de serie, de gloednieuwe La Rosita Alpha-New (editie 2016) streamer-DAC.

  Steve Jobs heeft de muziekindustrie een boost gegeven bij de introductie van de iPod. Dat was in oktober 2001. Het markeerde de transitie van geluidsdragers op een schijf (CD) naar een harde schijf. Samen met de iPod werd de iTunes muziekwinkel op grote schaal uitgerold. Tegen betaling van 1 dollar/euro konden we muziektracks downloaden. En dat werd toen ook op grote schaal gedaan.

  Populair

  iTunes
  itunes is altijd wel een populaire speler geweest.

  De prettig te bedienen muziekspeler iTunes werd enorm populair. Ook omdat het zowel beschikbaar was – en is – op Windows én Mac-systemen.

  Hoe schatplichtig we ook mogen zijn aan Steve Jobs, over iTunes zijn we niet echt te spreken als het gaat om geluidskwaliteit. De speler kleurt enorm, lossless afspelen kan alleen in het Apple Lossless formaat en met de komst van de streaming muziekdienst Apple Music zijn de ooit zo gebruikersvriendelijke menu’s en gebruikersinterface niet meer wat ze zijn geweest. Het is gewoon een doolhof.

  Zelf gebruikt uw redacteur iTunes hooguit als schil om muziek te selecteren en af te spelen. Afspeelapplicaties als Audirvana en Amarra hebben als optie om iTunes als zodanig te gebruiken. En dat werkt prima.

  La Rosita

  Entrée La Rosita. Gevestigd in het Zuid-Franse Grasse aan de Côte d’Azur – (de plaats waar ook parfum van alle cosmeticamerken vandaan komt) – maakt oprichter Dan Bellity zijn producten.

  Na een carrière bij Meridian besluit hij een eigen high end merk op te richten waarbij de serie streamer/DAC’s de kern vormen. La Rosita heeft vijf modellen: Die Loreley (950 euro), Alpha-New (2450 euro), Beta-New (4950 euro), Omega (6900 euro) en Pi-R (11.990 euro).

  Wat opvalt is dat alle modellen uit de serie, ook het topmodel, alleen een LAN-poort als ingang hebben, en tevens over een draadloze optie (wlan) beschikken. Dat is het: geen digitale ingangen. Het is daarmee een Ethernet/wifi (Airplay) streamer-DAC.

  De maker heeft hiervoor bewust gekozen, om interferentie en storing zoveel mogelijk uit te sluiten. Sterker nog, hij beveelt het streamen via wifi aan boven signaaltransport via Ethernet! Bijzonder, want onze ervaring is dat wlan doorgaans minder goed klinkt. Maar goed: dat kan een ontwerp-ding zijn.

  Een speciaal ontwikkelde iTunes plugin (alleen beschikbaar voor Max OSX) zorgt voor de optimale geluidsreproductie. De Alpha-New heeft een analoge uitgang via RCA en een digitale uitgang (coax).

   
   

  9 reacties

  1. Mogguh Yung, heb je dat ding open gehad? Zit er nog steeds een Apple Airport Express in? Ik kon m’n ogen niet geloven toen ik zo’n Rosita doos een keer open maakte en een Airport Express aantrof. Open gezaagd, paar sjippies er af getikt en wat draadjes naar andere printjes, waarschijnlijk clock en USB audio ofzo… Bijzonder ding, dat zeker…

   1. Ha Ronald,
    Ja we hebben hem opengemaakt (you know us…). Alle interessante zaken zoals DAC en klok zijn geseald. Ik denk dat jij een Loreley (die ook erg lijkt op een Airport Extreme) hebt opengemaakt. De Alpha New ziet er van binnen minder ‘afgezaagd’ uit.

    De La Rosita’s zijn inderdaad gebaseerd op een Airport basisstation; hoe hoger in de serie, hoe meer er is getweakt in voeding en DAC. Wij vinden het ook jammer dat het niet zichtbaar is welke onderdelen zijn gebruikt en dat daar zo weinig informatie over te vinden is.
    Feit is dat er geen ander merk is dat iTunes door een plugin en samenwerking met de hardware zodanig heeft aangepast dat het veel beter klinkt dan de standaard versie.
    Ook een feit is dat het gebruik ervan erg beperkt is; je moet iTunes op een Mac gebruiken, anders werkt het niet optimaal. Mensen die een La Rosita aanschaffen willen binnen het Apple ‘ecosysteem’ blijven en iTunes gebruiken. Zij nemen de beperkingen van het systeem (geen hi-res, geen digitale ingangen) voor lief.
    Volgens de importeur worden de La Rosita streamers met name in Duitsland goed verkocht. Waarvan akte. Wij vinden de mogelijkheden ervan te beperkt, wat je ook terugvindt in de waardering.

    1. Hoi Yung, zou je ook een foto van de binnenkant bij dit artikel willen plaatsen opdat iedereen weet dat dit een kist met schroeven is. Immers, je maakt ook foto’s en hebt commentaar op de maat van een Metrum kastje, dus ik zou zeggen: Laat de waarheid maar zegevieren…
     #persvrijheid #persobjectiviteit

      1. Ja Yung, dat klopt, maar ik bedoel eigenlijk een foto van de HELE binnenkant. De deksel er af en dan alle hoeken zichtbaar. Ik kan me niet voorstellen dat je die niet hebt… 🙂 Met de foto’s die je in je review hebt gegeven heb je min of meer verstopt hoe verschrikkelijk LEEG dit ding is. Ik vind dat iedereen moet kunnen zien dat La Rosita het aandurft om 2450 euro te vragen voor een LEGE kast met een Airport Express er in die er half uitsteekt. Ondertussen ook onderzoek gedaan naar dat gepatenteerde IFE (Instant Full Energy) dingetje, maar dat patent kan ik niet vinden. Je verwacht dan dat daar de resterende 2300 euro in zou zitten, maar ik zie een klein zwart blokje op een klein groen printje dat ik niet helemaal thuis kan brengen. De rest zijn standaard DIY onderdeeltjes die je gewoon bij Mouser of Distrelec kan kopen voor rond de euro.

       https://www.facebook.com/SonusBonum/photos/a.282434815292964.1073741828.282160178653761/495849060618204/?type=3&theater

       1. Die hadden we, maar was niet scherp. Echt balen. Kan je de foto sturen hoor… maar de drie bij elkaar is alles.

  Geef een antwoord