Review Kensington – Rivals

Voordelen

 • Afwisselend
 • Creatief
 • Degelijke uitvoering

Nadelen

 • Prijs: € 15

  kensington

  Mag je als muziekliefhebber of audiofiel naar commerciële nummers luisteren? Vaak krijg je rare gezichten, want je moet bijzondere en speciale muziek luisteren. En dat levert de commerciële tak niet… of toch wel? We gaan weer even zitten voor een band uit ons koude Kikkerlandje: Kensington. We luisteren naar Rivals.

  De start van Kensington is zonder meer opvallend. In eerste instantie – 2007: het jaar van de oprichting – spelen ze veel op shows. In 2008 brengen ze de EP Youth uit waarmee ze behoorlijk opvallen. Sterker nog: Bladehammer geeft ze een platendeal. Ineens staan ze op het podium met Razorlight, my chemical romance en bijvoorbeeld the wombats. Niet voor niets roept 3fm ze uit tot Serious Talent. Dat gaat dus goed.

  Borders

  In de zomer van 2009 nemen ze in Leeds hun debuutalbum Borders op. Hierop volgt een tournee van zeventien shows. Kensington breek door… Alle grote radiostations speelt nu hun muziek en dat brengt ze weer in een stroomversnelling.

  In het begin van 2012 volgt het tweede album Vultures. Het album wordt voornamelijk opgenomen in Berlijn. In samenwerking met Niels Zuiderhoek. Producer Cenzo Townshend mixt het geheel af. (Hij heeft onder meer gewerkt heeft met Snowpatrol en U2). Ze spelen alles plat, compleet uitverkochte zalen.

  Rivals

  Even doorspoelen…. 8 augustus 2014. Het derde album Rivals verschijnt in de winkels  en uitgebracht onder Universal Music. Kortom: ze doen het niet slecht voor een bandje uit Utrecht!

  Eerste wat opvalt: wat een gave cover. Het doet me direct denken aan KISS. (Gelukkig) klinkt de muziek alles behalve Kiss, want als je een label op Kensington moet plakken zou het toch Indierock zijn. Deze stijl en richting is ook te merken in de opbouw en keuze van nummers: het is echt een reis. En zo hoort dat ook.

  Het begint bij het nummer Streets. Voor de meeste wel bekend van de radio. Een interessant nummer wat je het gevoel geeft dat je ‘meer bent’. Lastig uit te leggen. Ga maar luisteren. Lekker bombastisch: vol… krachtig.

  Lekker…

  Done with it. Het derde nummer op het album. Het begint met een heerlijke intro, waarbij ze je langzaam het nummer in trekken. Het klinkt een beetje Afrikaans: het ritme en de vocalen. Ook in dit nummer weer aardig wat galm, maar het stoort niet. Opvallend is weer de typische zang. En ondanks dat dit de meeste afwijkende track op het album is, voelt het erg Kensington aan. Als je dat weet te bereiken, dan ben je in onze optiek gewoon goed.

  Words you don?t know. Het begint met snelle drums en een upbeat tempo. Dit is een nummer dat je zou luisteren op een koude eenzame motorrit. De opbouw is heerlijk, halverwege de tweede minuut, gaat even het scherpe randje ervan af, waardoor de focus meer komt te liggen op de vocalen. Je voelt hem al aankomen, inderdaad. Ze knallen daarna er weer keihard in. Wellicht cliché, maar wel gewoon lekker.

   
   

  6 reacties

  1. Ik vind ze geweldig en de cd klinkt voor een rock (indie) band heel erg goed, alleen loopt het geluid wat dicht bij drukkere stukken. Het nummer Rivals vind ik het mooist en de drum partij vind ik zeer goed opgenomen, het loopt langzaam op waar het eind de gitaarsolo’s ervan spetteren.

   1. Beste Jeroen,

    Opnamekwaliteit vind ik persoonlijk niet meer dan gemiddeld. Wat je zegt: als het druk wordt, slibt het wat dicht. Dat hoor je wel vaker bij moderne opnames. Zonde, want het is een goede band!

    1. Ik had erbij moeten zetten dat als je de albums van U2 en Coldplay vergelijkt qua opname’s met die van Kensington dan klinken die van Kensington beter, tenminste dat vind ik.

     1. Dag Jeroen,

      Dan heb je absoluut gelijk! Het is zonder twijfel beter opgenomen dan U2 en Coldplay. Coldplay ben ik toch wel fan van… jammer dat de opnames wat rauw zijn… :-).

  2. Dag Quintijn,

   Mooi verwoord. Ik luister dit album geregeld en het lijkt niet te vervelen (tijdloos). Het is heel toegankelijk, dynamisch en bovendien fraai vastgelegd. Op een goede installatie valt er heel veel te ontdekken.

   Het leuke aan Kensington is dat ze het live ook waarmaken:

   Kensington – All For Nothing Live
   https://youtu.be/Fe6RdmYwXCg

   Kensington – ‘Riddles’ Live
   https://youtu.be/lcnyUN0t3HU

   Kensington – Live at Gurtenfestival 2014
   https://youtu.be/_kchmfV_x5Y

   Alleen zijn naar mijn idee de hi-hats i.c.m. het crashbekken tijdens live sessies erg aanwezig en daardoor soms te overheersend. Dan loopt de beleving jammer genoeg dicht.

  Geef een antwoord