vrijdag, maart 29, 2024
Home Review Kemp SNS plug parallel filter

Review Kemp SNS plug parallel filter

2
Kemp SNS Plug 1

Wie serieus met hifi bezig is, zal vast eens in een winkel het woord filter hebben horen vallen. Hifi apparatuur is bijzonder gevoelig spul. En aangezien ons lichtnet niet bijster schoon is, kan de apparatuur daar last van ondervinden. Filters kunnen helpen de troep te beperken. Wij testen een klein, parallel filtertje van Kemp. De SNS plug van 125 euro.

Parallel? Serieel? We zullen het heel kort toelichten.

Kemp SNS Plug 1
De Kemp SNS plug is een zeer gemakkelijke en betaalbare oplossing voor netvervuiling.

Grofweg zijn er twee soorten filters: parallel en serieel. En de naam verklaart het al: een parallel filter staat parallel aan het te voeden apparaat. Een serieel filter staat in serie met de energietoevoer: direct  in de voedingslijn tussen het lichtnet en het apparaat. De laatste is effectief, maar voornamelijk geschikt voor kleinere belastingen, zoals: cd-spelers, voorversterkers, dacs of wellicht tuners. Dit komt doordat het filter , omdat het in serie staat, wat vermogen kan opnemen en een weestand kan vormen tussen het lichtnet en het apparaat. Zware verbruikers, zoals eindversterkers, kunnen daar last van hebben. Dat uit zich vooral in dynamiekverlies.

Geen belemmering
De parallelle variant staat dus niet direct in de voedingslijn of direct tussen het apparaat en het lichtnet in. En daardoor vormt dus ook geen belemmering voor de energietoevoer. Ideaal voor eindversterkers dus! Echter, besef wel dat een parallel filter vaak minder groot en complex is en vaak ook wat minder effectief filtert. Dit komt mede door het feit dat het niet direct tussen het lichtnet en het apparaat staat.

Afhankelijk
Of een filter werkt of niet, is geheel afhankelijk van de situatie. Is de energie al vrij schoon, dan heeft het natuurlijk weinig zin. Hebt u al een aparte groep, dan is het verschil ook minder. Toch kan het iets helpen, aangezien de apparatuur zelf ook troep terugstuurt en daarmee de rest kán beïnvloeden. We raden aan altijd eerst te proberen voordat u iets koopt.

Nieuwe versie

Kemp SNS Plug 2
De SNS Plug is volgegoten met hars. Openmaken is dus niet mogelijk. Ook voor ons niet (helaas).

We hebben jaren geleden één van de eerste SNS pluggen getest. We waren wel aangenaam verrast. Echter: onze set is doorgegroeid en we merkte dat de plug toch een klankmatige invloed had. Het werd wat muffig. Kemp heeft ons naar aanleiding van die bevinding de nieuwe versie toegestuurd. Deze heeft een andersoortige filtering: 7-traps in plaats van 4-traps die onze versie heeft. Het moet sneller én schoner zijn.

Inzet
Wij gebruiken al jaren een parallel filtertje voor de eindversterking. Het zorgt voor iets meer rust in de weergave (iets minder korrelig hoog en iets strakkere focussering. Het zijn subtiele verschillen). Ook hebben we een parallel filter in het blok van de htpc om troep binnen te houden, zodat het hifi-systeem er geen last van heeft.  Dat hebben we meer als psychische rust geplaatst, aangezien de htpc ook op een andere groep zit.

We testen de Kemp SNS plug op een aantal plekken. Allereerst in het stekkerblok van de dac en de tv. Ten tweede tijdens de test van de Ayon Skylla II en vervolgens nog bij de eindversterkers (PA 333).

Verschillen?
Is de SNS plug hoorbaar? Ja, de SNS plug doet zijn werk. We horen een lichte verbetering in de focussering. En mede daardoor lijkt het ‘zwart’ tussen de instrumenten wat duidelijker aanwezig. Een toename in diepte of breedte horen we niet. Net als een klankkleurverandering; een positieve verandering ten opzichte van de vorige versie.

Het grootste verschil horen we als we hem in het stekkerblok van de Ayon dac / voorversterker doen. Bij de Tentlabs b-DAC horen we eigenlijk bijna geen verschil.

Kemp SNS open
De parallelle schakeling. Hij is volgens Kemp licht gewijzigd in de nieuwe versie. Wij kunnen het niet controleren, omdat de plug echt niet open kan. 

Het verschil is met name goed hoorbaar bij stemmen. Zonder filter zijn ze breder en wat meer versmeerd dan met de SNS in het stekkerblok. Het is een prettige toename in verscherping die meer het gevoel geeft dat het zo hoort. De ‘vanzelfsprekendheid’ waarmee het systeem de muziek brengt is met SNS-plug meer aanwezig dan zonder.

Geen kleuring
Het feit dat de klankkleur niet wordt aangetast vinden we erg positief. Want stel dat u de klankkleur eindelijk op orde hebt en een filter besluit dat u meer laag moet hebben. Dan kunt u weer opnieuw beginnen. Of u doet het filter weg natuurlijk.

Conclusie
De SNS doet wat hij belooft. Met name bij de Ayon Skylla II voorversterker / dac horen we een verscherping van de beeldvorming. Vocalen hebben daar zeker profijt van. Een klankkleurverschil horen we niet. Dat zien we niet als een negatief, maar als een (zeer) positief punt, aangezien een filter niets klankmatigs moet toevoegen aan een set. Echter, verwacht geen wonderen van de SNS plug. De verschillen zijn subtiel. Het kan echter net dat puntje op de ‘i’ zijn.

2 REACTIES