vrijdag, april 19, 2024
Home Review Kemp Powerstrip 8 plus

Review Kemp Powerstrip 8 plus

6
Kemp PowerStrip Plus 8

De basis van geluid en geluidsapparatuur is energie. Zonder energie kan een luidspreker geen lucht verplaatsen. En zonder energie kan een versterker geen luidspreker aansturen. En een bron geen signaal doorsturen naar een versterker. U begrijpt het punt dat we willen maken. We testen de Kemp Powerstrip 8 Plus. 

Kemp PowerStrip Plus 8
De Kemp Powerstrip Plus 8 is een zeer degelijk stekkerblok. Hij is niet alleen erg zwaar (wat prettig is), maar ook degelijk in elkaar geschroefd.

We vinden het verrassend dat er in de hifiwereld nog steeds vrij sceptisch wordt gekeken naar filters, stekkerblokken en netkabels. Alle apparatuur heeft energie nodig. Schone energie. Immers: wat een versterker doet is energie versterken. Dus ook de ruis, harmonischen en andersoortige storing. Onze ervaring is dat een degelijke, aparte groep het grootste verschil maakt. Door het hifisysteem op een compleet andere groep aan te sluiten, heb je al veel minder storing.

High-end stekkerblok?

Een aparte groep voor de hifi, okee. Maar hoe kan een stekkerblok een hoorbaar verschil brengen, zult u zich afvragen. Wij kunnen wel wat verzinnen. Denk aan betere interne (en externe) bekabeling. Of betere contacten die beter klemmen (net als bij interlinks). Of door interne afscherming tussen de aansluitingen. Algehele afscherming van het stekkerblok. We noemen maar wat.

Kemp pakt het nog iets anders aan met de Powerstrip Plus. Dit (lekker zware en degelijk afgewerkte) stekkerblok beschikt onder meer over sterbedrading en over vergulde, met DeoxIT en SilClear behandelde connectoren. Ook is de behuizing wat extra verstevigd (ten opzichte van de Powerstrip) en krijgt de Plus een PowerCord Plus mee. Volgens Kemp maakt de aansluiting tussen het stekkerblok en de wandcontactdoos een wereld van verschil.

De Powerstrip Plus is er in drie varianten: 4, 6 en 8 uitgangen. Wij testen de versie met 8 uitgangen. Wel zo handig in ons geval, want in de tweede studio hebben we heel wat apparatuur om aan te sluiten. Denk aan een versterker, cd-speler, dac, htpc en een tv. En daarbij hadden we ten tijde van de test twee mono eindversterkers van Dion Audio (de SD100). Kortom: het blok zat vol tijdens de test.

Kemp PowerStrip Plus 8
Hij komt met 4, 6 of 8 ingangen. Voor ieder wat wils dus!

De Powerstrip Plus heeft ten opzichte van de gewone Powerstrip een paar toevoegingen. De meest opvallende is dat de Plus behalve een SNS-module ook nog een QA-module heeft meegekregen. We hebben zowel de SNS plug als de QA plug los kunnen testen en beide plug and play tweaks zijn erg effectief. De SNS plug brengt vooral rust in de weergave (het is dan ook een parallel filter). De QA plug brengt meer lucht, losheid en diepte in de weergave. Het feit dat Ronald Kemp deze in de Powerstrip heeft verwerkt, is dan ook erg interessant voor wie een stekkerblok met meerwaarde zoekt.

Proberen

Bij filters – en energieproducten in het algemeen – is het een kwestie van proberen. Wij hebben netkabels getest die een totale mismatch zijn: scherp, onrustig of juist bijzonder suf. Hetzelfde geldt voor filters. Het ene filter werkt heel goed op een dac, maar niet op een voorversterker. Waar dat precies aan ligt, durven we niet te zeggen. Wellicht de manier van filteren of de interne weerstand van het filter. Overigens raden we altijd af om eindversterkers via een filter te laten werken. Dat drukt in veel gevallen de dynamiek.

In onze tweede studio hebben we – in tegenstelling tot de eerste luisterruimte – geen aparte energievoorziening. Kortom: de set krijgt lekker de storing van de pc’s en verlichting te verduren. Dat maakt deze test alleen maar interessanter. Want het is zeker hoorbaar dat de Tentlabs b-Dac en Dion Audio ST50 de ruis op de voedingslijnen niet prettig vinden. Ze maken zeker nog muziek, maar het kan beter: losser en met meer ‘schwung’. Als u een idee wilt hebben van de set die we gebruiken in deze ruimte, kunt u hier de video zien.

Inspelen!

Kemp PowerStrip Plus 8
De contacten zijn bewerkt en intern zit een SNS plug en QA module. De Powerstrip ontstoort dus niet alleen, maar brengt ook meer lucht in de weergave.

Nu heeft Ronald Kemp ons al ingelicht over de Powerstrip Plus. Onder meer over de technologie (al besproken) en over het inspelen van het stekkerblok. Nu klinkt dat gek, maar dat is het niet. Immers: bekabeling heeft een inspeeltijd nodig, maar ook de SNS Plug en QA module. En wij weten uit ervaring dat de SNS plug en QA module zeker een week nodig hebben.

En dat is hoorbaar. De Powerstrip Plus klinkt in eerste instantie niet echt lekker. Een beetje ruw, metalig en ingehouden. We laten de set een week lang aan staan en spelen overdag Рonder het werk Рwat achtergrondmuziek. Na een weekje gaan we nog een keer er goed voor zitten. En warempel: het klinkt vele malen losser en vriendelijker dan op dag ̩̩n. Houdt dus rekening met een forse inspeeltijd bij de Powerstrip Plus!

Korrelloos

Het is toch altijd weer fascinerend om te horen wat energieproducten kunnen doen in een hifisysteem. Nu de Kemp Powerstrip Plus is ingespeeld, horen we veel meer rust, diepte en verfijning in de weergave. De korrel en onrust die we met het standaard stekkerblok horen, is simpelweg verdwenen. Is het echt zo simpel? Ja… zo eenvoudig is het. Wij kunnen het ook bijna niet geloven.

Met name de rust in de achtergrond is opvallend. De instrumenten en vocalen staan veel mooier los van elkaar. Niet dat het voorheen een complete brij was, maar door een soort van ‘achtergrondruis’ (niet echt hoorbaar, wel merkbaar), leken zaken veel minder los van elkaar te staan. Na het inzetten van de Kemp Powerstrip Plus horen we meer rust en diepte in de beeldvorming. Daardoor zijn ook subtiele – maar o zo belangrijke – details en kleine intonatieverschillen in stemmen veel beter te volgen. Wie van vocale muziek houdt, zal dit product echt eens moeten proberen.

Kemp PowerStrip Plus 8
De ‘Plus’ komt ook met een beter netsnoer. Volgens Kemp maakt dat een groter verschil dan een betere netkabel naar het apparaat.

Ook opvallend is dat het hooggebied meer openheid meekrijgt, zonder aan schepte te winnen. Soms lijkt een apparaat open en fris, maar is het in feite scherper. U kunt dat goed horen door luider te draaien dan normaal. Als het onrustig wordt… u begrijpt wat we bedoelen. Bij de Powerstrip Plus is dat zeker niet het geval. Sterker nog: we kunnen zonder moeite harder draaien dan gewoonlijk. Puur omdat er rust in de weergave is gekomen.

Extra lucht

We hebben het al even aangehaald. De extra diepte in het stereobeeld. Dat is – volgens ons – het gevolg van het toevoegen van de QA-module. We hebben deze ook in gebruik in ons hoofdsysteem en willen echt niet meer zonder. Het is een vrij bizarre tweak – wij kunnen niet verklaren hoe het werkt – maar wel een hele prettige. De muziek komt echt meer los van de luidsprekers, waardoor de beleving net wat intenser is. Het is dus leuk dat Ronald Kemp dit extra’tje in de Plus-versie van de Powerstrip heeft verwerkt.

Conclusie

We zijn zonder meer gecharmeerd van de Powerstrip Plus. De versie met 8 aansluitingen kost 1095 euro. Dat is zeker niet goedkoop. Daar zullen we ook heel eerlijk in zijn. Echter: de Powerstrip is zwaar afgewerkt, ziet er goed uit en doet zijn werkt gewoon goed. U krijgt naar ons idee ook wat meer dan een stekkerblok. Het is een filter én een interessante tweak. De QA-module zorgt namelijk voor meer lucht in de weergave. Iets waar wij niet meer zonder willen.

6 REACTIES

×