vrijdag, april 26, 2024
Home Review KEF X300A

Review KEF X300A

2

Prijs: € ? 799

KEF X300A

KEF heeft zijn hoge segment X300A desktop-set op de ISE 2013 laten zien en horen. We waren toen behoorlijk gecharmeerd van het systeem. Een prima usb-input, mogelijkheid tot analoge koppeling, actief, plug and play én een unit die afgeleid is van het model in de LS50. Dat belooft heel wat! Maar hoe bevalt de KEF X300A in de werkruimte van Alpha Audio?

Het zijn twee behoorlijk bescheiden kastjes. De X300A is voor een bookshelf-speaker zeker niet groot. Maar hier maken we al de eerste fout: de X300A is géén bookshelf. Het zijn desktop-speakers. En dan zijn ze ineens wél heel groot met 28 cm bij 18 cm bij 24 cm. (HxBxD). En met een gewicht van 7,5 KG is het ook geen lichtgewicht.

In perspectief

Het is belangrijk de KEF X300A in perspectief te zien. Het is namelijk een serieuze desktop-speaker. Bijna een monitor-luidspreker. Kortom: hij is niet bedoeld voor de designlustige consument, maar voor de muziekliefhebber. De purist die graag zijn pc of notebook omtovert tot een modern, muzikaal centrum. En wellicht heeft KEF daar zijn doelgroep wat mee verkleind, maar is dat erg?

Wij vinden het wel lovenswaardig dat ze niet direct de designpen hebben gepakt om de Apple-fanaten te bekoren met golvende lijnen en compacte esthetische design-statements. KEF is bij de X300A gewoon gegaan voor (bijzonder) degelijke units, een fatsoenlijke kastinhoud om écht laag te kunnen bieden en een degelijk, goed doordacht binnenwerk.

Nu lijken we te zeggen dat de X300A een doos met een unit en inputs is. Dat willen we nu ook niet direct zeggen. De KEF is wel degelijk prima afgewerkt. De behuizing is dik, stevig en vrij klankdood. En de hoekjes zijn mooi afgerond. Daarbij oogt het front echt prima. Maar écht mooi? Nee, dat is de X300A niet.

USB

KEF X300A
Uni-Q drivers en high-res usb. De KEF X300A is een serieuze desktop-speaker! Wel jammer dat er behalve een 3,5 mm aux-ingang geen andere aansluitmogelijkheden zijn.

Het is ons vrij snel duidelijk dat KEF bij deze speaker usb als centrale input ziet. Er is een analoge input, maar die wordt ‘overruled’ als de usb-ingang in gebruik is. Zodra we de htpc koppelen, schakelt de X300A namelijk daarop over. Dat is niet erg, maar het is wel goed om te weten dat er geen selectieschakelaar of afstandsbediening is waarmee u gemakkelijk kunt schakelen tussen deze twee inputs. Jammer wel…

De usb-ingang kan signalen tot 24 bit / 96 kHz aan en is geheel plug and play. We hoeven ook onder Windows geen drivers te installeren om het geheel spelend te krijgen. Dat is prettig voor de minder ‘tech savy’ gebruikers.

Opvallend is dat de koppeling tussen de twee actieve speakers ook met een usb-kabel tot stand komt. Het signaal blijft dus geheel digitaal tot de unit. En dat heeft zo zijn voordelen. Overigens gebruikt KEF een SMSC USB3318 usb-receiver – deze kan usb 2.0 aan, maar staat op usb 1.1 – en een dac van Burr Brown: de PCM1754 om precies te zijn. Een 24 bit, 192 kHz-dac. In USBlyzer zien we dat de KEF netjes asynchroon zijn data binnenhaalt.

Uni-Q

Uiteraard beschikt de X300A over een Uni-Q-driver. Een model dat afgeleid is van de unit in de LS50 of de midden-unit van de KEF Blade: een high-end vloerstaander. We zien een zilveren unit met precies in het midden een tweeter met wave-guide, zoals KEF dat noemt. Deze wave-guide moet het afstraalgedrag van de tweeter bevorderen.

KEF X300A
Degelijk afgewerkt, maar écht mooi? Nee, dat is de X300A niet. Maar dat doel had KEF zich volgens ons ook niet gesteld.

Het voordeel van de Uni-Q is tevens dat er nagenoeg geen fasefouten optreden. Dit omdat de tweeter ‘in’ de unit voor midden en laag zit. Zowel het hoog als het midden als het laag komt dus uit dezelfde unit. KEF meent dat hierdoor het stereobeeld scherper is en de weergave rustiger en beter te volgen. We zullen het zien!

Bi Amp!

KEF heeft dus serieuze units toegepast in de X300A. Om het geheel nog wat indrukwekkender te maken: elke speaker bevat twee klasse A/B-versterkers. Jazeker: bi-amp! De tweeter krijgt 20 watt en de woofer 50 watt. In totaal haalt u dus 140 echte watts op het bureau. En dat zorgt voor heel wat controle. Ook op hoge volumes.

Statief of bureau

De KEF X300A heeft de mogelijkheid om zowel op een statief als op het bureau te spelen. Achterop de hoofdspeaker – de linker – zit een schakelaar waarbij u de KEF kunt instellen voor een statief of bureau. Doe dit, want de speaker past zich echt aan. Het laag is anders en het afstraalgedrag ook.

Als u kiest voor een statief, zal de KEF iets meer laag uitsturen en met meer diepte spelen. Op het bureau is het laag weliswaar net zo diep, maar iets ingehouden om geen dreun te geven. Doorgaans staan de KEF’s iets dichter bij de muur als ze op een bureau staan. Vandaar deze keuze. Is het laag nog te dik? Dan kunt u de poorten afdoppen met meegeleverde foamen pluggen.

Los!

KEF X300A
Er zijn wat kabels nodig om de KEF spelend te krijgen. De usb-kabels hadden iets langer en serieuzer uitgevoerd mogen zijn.

We hebben de KEF’s drie dagen laten spelen voordat we gingen luisteren. Dat was ook wel nodig, want we hebben een nieuwe set gekregen van KEF. En de X300A heeft wel wat speeluren nodig voordat ze lekker los zijn. Het verschil is gewoonweg bizar: van korrelig en stroef naar zeer vloeiend en open.

We spelen met de KEF zowel op een statief als op het bureau. Op het bureau vinden we ze wel wat groot – zoal ook in het intro staat – maar het past wel op onze ‘desk’ van 1,6 meter bij 80 cm. We werken wel met twee 26″-schermen, dus het is een beetje passen en meten om het allemaal op de werktafel te krijgen. De statieven die we gebruiken, komen bij B&W vandaan en horen eigenlijk bij de PM1‘s. Degelijke stands dus.

We sluiten de KEF’s aan op onze htpc waarop zowel Xbmc als J.River staat. Beide pakketten kunnen prima overweg met asynchrone usb-dacs en ondersteunen WASAPI, waardoor we op hoog niveau data kunnen voeren aan deze speakers. Bij het aansluiten merken we dat KEF weliswaar lange usb-kabels mee heeft gegeven, maar dat twee meter uit elkaar een probleem is. Dan is de kabel niet goed meer weg te werken. Puntje van aandacht, KEF! Ook hadden de usb-kabels iets mooier mogen zijn, gezien de setprijs van 799 euro.

En wellicht een inkoppertje, maar ook volkomen begrijpelijk: iedere speaker heeft een voedingsaanluiting nodig – die verdwijnen bij ons in een Kemp Powerstrip 8 plus -, waardoor er wel wat kabelbende kan ontstaan. Je moet er iets voor over hebben om degelijk geluid bij de pc te krijgen!

Vloeiend

KEF X300A
De KEF kan zowel op het bureau spelen als op een stand. Dat maakt ze ook geschikt voor de woonkamer waar ze niet misstaan!

Wat voor stempels zullen we op deze KEF X300A’s drukken? In ons komen op: lekker veel diepte, erg schone weergave en verrassend soepel en detailrijk. Erg opvallend is het ‘romantische’ laag. In ieder geval in onze ruimte van ongeveer 15m2. Maar al zou de ruimte groter zijn: de KEF geeft het laag zonder twijfel een licht duwtje. Het is wel lekker, maar we kunnen ons voorstellen dat sommige kritische luisteraars het iets te veel vinden.

Als we meerdere bands en genres voorbij laten komen – denk aan: Portishead, Atoms for Peace, The Cure, Way Out West, Looptroop, Massive Attack, etc – merken we dat KEF een bijzonder goede allrounder heeft met de X300A. Deze speaker is absoluut niet kritisch op muziekstijl. Het speelt net zo lief The Cure (geen goede opname) als Massive Attack (wel goede opname) of Portishead (bewust low-fi). En dat maakt het een zeer aimabel allemansvriendje. Want de weergave blijft altijd open. Ook als de opname niet zo goed is.

En hier komen we bij een kracht: deze lucht weet de KEF zowel op een stand als op het bureau te brengen. Wij hebben met zeer veel plezier naar de X300A’s geluisterd tijdens het werken. Maar ook als ze op een statief – een meter van de muur – staan, weten ze bijzonder veel indruk te maken. Wellicht nog wel meer, want dan krijgt u natuurlijk veel meer diepte in de beeldvorming. Wat het luisteren intiemer en intenser maakt. Wij zouden dan ook zonder twijfel een setje kunnen aanraden aan mensen die een eenvoudige oplossing voor de woon- of werkkamer zoeken. Al is de flexibiliteit van de X300A niet indrukwekkend: usb of aux… tsja.

Conclusie

Als we de KEF X300A moeten samenvatten komen we op: een aimabele allemansvriend. Het is een speaker met een warm karakter. Een speaker die ook veel lucht en detail kan brengen als de muziek dat toelaat. Slechte opnames vormen geen probleem. Is het een desktopspeaker? Ja, maar wel een forse. Dat kan een probleem vormen. Ook zijn ze niet bij uitstek mooi. Maar we gokken dat de doelgroep Рserieuze muziekliefhebbers Рdit niet ̩cht erg vinden. Want de KEF brengt heel veel schoonheid in de weergave.

2 REACTIES

×