web analytics

Review KEF R7 luidspreker

Voordelen

 • Erg fraai gemaakt
 • Uitstekende allround prestaties
 • Meet bijzonder goed

Nadelen

 • Eigenlijk geen...
 • ... Naar onze smaak iets meer openheid in hoog
 • Bouwkwaliteit
  Inzetbaarheid
  Weergave
  Prijs
  KEF R7

  Inleiding

   Het Britse KEF heeft geen introductie nodig bij liefhebbers. Het merk fabriceert inmiddels decennia luidsprekers in zowel het instapsegment (Q-serie) als modellen in de high-end regionen (Reference en Blade). En niet te vergeten: custom-install modellen voor zowel huizen (in-wall) als boten (marine-series). Maar daar gaan we het nu niet over hebben. Wij hebben de KEF R7 voor onze neus. en model van rond de 1600 euro per stuk. Een model voor wie Reference te prijzig vindt, maar wel graag iets fatsoenlijks in huis haalt… 

  KEF maakt nu al zo’n 57 jaar luidsprekers. En in die bijna zes decennia is KEF het niveau van de K1 wel behoorlijk ontstegen. De in de (eind) jaren ’80 geïntroduceerde Uni-Q unit is nog steeds een kenmerkend onderdeel van hedendaagse KEF-luidsprekers. Weet echter dat deze unit vele generaties verder is. En dat deze dus aanzienlijk beter presteert dan in de jaren ’80. Wie dus bijvoorbeeld een Q-serie uit de jaren ’90 heeft, kan een behoorlijk sprong maken.

  De R-series

  De nieuwe R-series bestaat uit een center (R2C), monitor (R3) en drie vloerstaanders (R5, R7 en R11). Dan zijn er nog aanvullingen. Denk aan de R8A satelliet en een aantal subwoofers.

  De R in de naam is vrij logisch: het is de stap onder de Reference-series. De relatief voordelige R-series plukt de vruchten van technieken die voor de R-series zijn ontwikkeld.

  KEF Uni-Q

  Voor wie zich afvraagt waar de tweeter is gebleven bij de KEF luidsprekers: die zit in het centrum van de middentoner verwerkt. Het idee erachter is een ideale puntbron te verkrijgen; het complete geluid moet uit één punt komen. Dan heb je namelijk – theoretisch – een perfecte afstraling. Door de tweeter dus in het centrum van de middentoner te verwerken komt het midden en hoog uit één punt. Het laag is niet richtingsgevoelig. Dus dat is niet noodzakelijk. (Overigens is er nog een fabrikant die dit doet: Cabasse.)

  De Uni-Q unit heeft heel wat revisies gehad. Het is namelijk behoorlijk lastig om twee units samen te smelten zonder dat er uitdoving, diffractie of andere akoestische problemen ontstaan. Tevens hadden de eerste versies een wat hoornachtig karakter. Dat is inmiddels wel onder controle. Dat laten ook de (erg goede) metingen zien.

  Het voordeel van een unit als de Uni-Q is dat het afstraalgedrag heel breed is. De meting op de luisterplek laat zien dat de hoogafval minder is dan bij ‘normale’ speakers. Daarover later meer.

  Nog wat specs

  De KEF R7 is een flinke vloerstaander. De kast oogt gelijk aan de Reference-series. We zien twee woofers en in daartussen de Uni-Q driver. Een D’appolito opstelling dus. Achterop treffen we twee basreflexpoorten. En een mogelijkheid tot bi-wiren / bi-ampen.

  De woofers hebben een diameter van 165mm. De middentoner 125mm en de tweeter 25mm. De woofers zijn een samenstelling van papier en aluminium. De middentoner en tweeter zijn volledig aluminium.

  De kast is een geval apart in deze klasse. Zelden treffen we zo’n sterke (en zware) kast aan. Ongekend. Met ruim 31 Kg is het echt een beest. Het gewicht zit hem in de dikke wanden en stevige interne bracing. Eindelijk een fabrikant die het snapt. Resonantie maakt namelijk alles kapot. Kortom: zorgt dat een kast niet resoneert en alles klinkt beter… Fijn KEF! Overigens laten de metingen dit ook direct zien… zie verderop.

  Onze R7 is afgewerkt in piano zwart. Heel fraai. Maar pas wel op met vingers… het wordt snel vlekkerig. Houdt u hem goed schoon, dan is het een zeer fraaie afwerking die menig bezitter van (veel) duurdere luidsprekers jaloers kan maken.

  Gerelateerde berichten

  PS Audio Stellar

  Review PS Audio Stellar serie

  Inleiding InhoudNa de fijne passage van de kleine Sprout 100 krijgen we deze keer van Aspera Audio de nieuwe PS Audio Stellar reeks tot onze beschikking. Deze reeks bestaat uit drie relatief betaalbare componenten. Wij testen er vandaag twee: de Gain Cell Dac en de S300 stereo eindversterker. Er is ook nog een setje M700 […]

  Review Van Medevoort DA466

  Inleiding InhoudWe hebben al eerder de DA466 van het Hollandse Van Medevoort beluisterd. Maar dat was een pre-productiemodel op een set van Ad van Medevoort zelf. Niet dat dat afzien is, maar een écht oordeel kan je niet vellen. Nu hebben we de ‘real deal’ in de luisterkamer.

  17 reacties

  1. Hoi Jaap, bedankt voor de review! Voor een goed bedrag (tov van zowel de H90 als H190) heb ik een tijd geleden de Hegel H160 aangeschaft, hiervoor heb de Bluesound Node 2i hangen. Ik denk er nu over om mijn Kef LS50 te upgraden naar Kef R7 (of R11?).

   Denk jij dat de H160 hier ook goed mee overweg kan?

  2. Hoi Jaap,

   Duidelijke review! Heb je de R7 vergeleken met de R5? De R5 is kleiner en past dus misschien mooier in de gemiddelde nederlandse woonkamer (en meer WAF). Is er een grote verschil in de bass? Als ik kijken naar de frequentie grafieken of de laagste frequestie met -3 en -6db dan lijkt het verschil heel erg klein. Klopt dat?

   Mijn woonkamer (L-vorm met open keuken) is iets van 50-55m2. Welke zou je aanraden?

   1. Dat is ontzettend lastig. En eigenlijk ook helemaal niet belangrijk, want mijn smaak is anders. Daarom meten we ook ;-). Daarbij ligt het aan de combinatie met versterker, ruimte, muziek…. etc.

    Beide speakers hebben een karakter en sterke en minder sterke punten. Monitor Audio heeft meer sprankel in het hoog, maar is directioneler. KEF heeft supermooi laag en is in feite full range…

    1. Hoi Jaap, bedankt voor de review! Ik heb op dit moment een kef r500 staan. Zijn er duidelijk merkbare verschillen tussen de nieuwe en oude series? Op het moment dat een leverancier gaat “schreeuwen” hoeveel veranderingen er in een uiterlijk bijna niet verandert product zit, begin ik een beetje te twijfelen… Ik weet hoe marketeers denken.

     Wat jij aangeeft m.b.t. het hoog heeft mijn speaker ook. Soms heb ik gewoon het gevoel dat ik een complete ride of splash mis met KEF speakers. Met sommige opnames krijg ik het gevoel dat het net is alsof er iets voor de middentoner staat.
     Ondanks dat, is de kef, net als de tannoy, een speaker die een geweldige stage neerzet. Tannoy (met dual concentrics) geeft trouwens wel dat beetje meer hoog waardoor het allemaal net even wat sprankelender klinkt.

     Maar helemaal met je eens dat de lat op dit moment erg hoog ligt in deze klasse.

      1. Hoi Jaap, de signatuur met de reference serie was er ook al met de oude r serie.
       Maar ik denk dat het een terechte vraag is hoeveel de verschillen zijn. Zoals je weet is de oude r serie een best seller geweest en overwegen waarschijnlijk een hoop van de huidige r serie gebruikers (zoals ik)een investering te doen voor de nieuwe serie.

       En misschien een klein advies, het zou top zijn als jullie testen met electronics die binnen het prijskaartje past van de r7.(hegel h190, denon pma 2500, marantz pm 11, etc.). Moet zeggen dat het wel een knetter dikke set is die jij hebt. Vooral die bryston ? . Veel mooier wordt het niet. Feitelijk maakt die eindversterker alleen al elke speaker een stuk beter.

       1. De vraag is natuurlijk terecht. Alleen ik heb de ouder R-serie niet naast de nieuwe kunnen zetten. Dus het is heel lastig dat te beoordelen.

        Ik snap je punt van aansturing. We hebben de R7 ook op de Hegel Röst getest. En dat ging niet goed; te weinig vermogen. Daarbij willen we dat het te testen apparaat de zwakke schakel is, zodat je een goed oordeel van het niveau kan maken. Anders weet je niet waar je naar luistert.

        Dank voor je compliment trouewns… we zijn natuurlijk ontzettend blij met de referentie-set!

     1. Beste Wouter,

      Ja, in dat geval zou ik echt voor een andere, gemakkelijker aanstuurbare luidspreker gaan. Een Powernode 2i is een prima versterker, maar niet geschikt voor een R7. Ik zou minimaal een Hegel H90 aanraden. Maar om écht fatsoenlijk te spelen een H190. Of wellicht een Moon ACE of vergelijkbare AVM. Om de R7 te laten zingen is stroom en controle nodig. En howel de Powernode 2i prima is… het gaat niet matchen.

  Geef een reactie