web analytics

Review KEF Egg luidspreker

Prijs: € 399 euro

Bouwkwaliteit
Inzetbaarheid
Klank
Prijs
KEF Egg

De sound

We hebben eerder de Audioengine HD3 getest. Dat is een prettige speaker met wat technische beperkingen. Maar feit is: hij klinkt prima. De KEF gaat naar onze mening toch echt een forse stap verder. Zowel technisch als geluidsmatig. Het stereobeeld is prettiger en het detailniveau is toch ook nog een klasse hoger. En dat voor minder geld. Want de KEF Egg kost 399 euro. En de Audioengine gaat weg voor 499 euro.

Smooth…

De KEF speelt uitermate vloeiend en zonder randjes. Dat hadden we niet verwacht, aangezien we het hier hebben over klasse D (50 watt per speaker), aluminium units en ook nog een digitale verbinding via usb. Allemaal niet ideaal volgens de high-end theorie. En toch: het speelt heerlijk. Het voelt gewoon als een over-the-top chique oplossing voor het bureau. En dat terwijl we zéér dicht op de speakers zitten: near field.

En over near field: de KEF Egg zet nog steeds een groot stereobeeld neer. Wel raden we aan ze goed te richten. Zeker als ze wat breder staan, wat bij ons het geval is, omdat we met twee schermen werken. Daardoor staan ze zeker 1,5 meter uit elkaar op het bureau. Maar toch: met een forse toe-in horen we een net stereobeeld voor onze neus.

Balans

Tevens voelt de klank goed in balans. Het hoog schreeuwt niet, het midden is mooi open en soepel en het laag is zeker niet gepompt. Iets wat we helaas nog weleens tegenkomen bij ‘compacte oplossingen’. Dat wekt de indruk van diep laag, maar wie verder luistert zal horen dat het alleen maar harder is gemaakt. Heel vervelend op lange termijn.

Hoewel de specificaties zeggen dat het laag wel ophoudt bij 80 Hz voelt het dieper. Al zouden we in combinatie met een tv toch zeker voor een subwoofer gaan. Bij films heb je toch die onderste registers wat meer nodig voor een complete ervaring. Wie geen films kijkt, kan prima zonder subwoofer uit de voeten. Bij desktop-gebruik is het ook niet direct nodig. Wij hebben geen laag gemist bij het luisteren naar muziek onder het werk.

Gerelateerde berichten

T+A Power plant en Music Player

De sound InhoudT+A draait alweer dertig jaar mee in de hifi-wereld. Conservatief zijn ze echter allerminst. En dat laat hun nieuwe E-serie met de opvallende, technisch vooruitstrevende Music Player en Power Plant goed zien. Of beter gezegd: horen en voelen.

3 reacties

  1. Ik zit zelf te kijken naar een wat mooiere set voor bij de pc, waar ik op dit moment stiekem meer muziek luister dan in de woonkamer. Dat is echt een klein ‘hok’ met vlak achter mijn luisterpositie alweer boekenkasten. Ik ben dus op zoek naar een near field oplossing die daar geen overkill is, maar ook de grotere ruimte in de volgende woning aankan.

    Ik vraag me af of jullie een uitspraak kunnen doen of het voor zo’n klein kamertje slimmer is om te volstaan met dit soort Kefjes, of dat een x300a (actieve kefs) of zelfs LS50’s ook zouden moeten kunnen. Of gaat het geluid dan vervormen, door te kleine ruimte? Het is echt 4 bij 2 oid. Alvast bedankt!

Geef een reactie