web analytics

Review KEF CI4100QL THX in-wall speaker

Prijs: € 500

Bouwkwaliteit
Inbouwen
Weergave
Prijs
KEF CI4100 THX

Sound

We hebben de KEF CI4100QL THX ruim een week laten spelen voordat we serieus zijn gaan luisteren. Dit omdat we een nieuw paartje hebben gekregen van GP Acoustics; de importeur van KEF. Na een week is het verschil overduidelijk. Vooral in het laag; losser, dynamischer… Let daar ook op als koper.

Het verbaast ons hoe fijn deze KEF’s spelen. We zijn een aardig paartje gewend in onze CI- / AV-opstelling. De DALI’s spelen heel groot en toch precies. Een zéér interessante, hifi-waardige allrounder. Deze KEF’s weten ons toch heel aardig te pakken. En als we dan naar de prijs kijken: 1/6e van de Phantoms… nou: dan hebt u toch een goede koop te pakken!

Oplossend vermogen

Wat ons namelijk direct opvalt, is de afwezigheid van deze speaker. Waarschijnlijk weet KEF dit te bereiken met de uni-q technologie. De speaker is namelijk opgebouwd met vijf units, waarbij één unit in feite twee is: de tweeter zit in het midden van de middentoner. KEF’s befaamde Uni-Q technologie.

De overige drie zijn voor het laag. We hebben het dus over een drieweg luidspreker. Deze units moeten tezamen 55 Hz – 28 kHz afdekken. Wij hebben gemeten – zie volgende pagina – en zien dat 28 kHz wat enthousiast is. Maar goed… dat kan ook aan de demping van onze ruimte liggen.

Subje

De KEF CI4100QL is geen fullrange speaker. 55 Hz is haalbaar – meten we ook terug – maar wij raden voor een volwaardige ervaring echt een subwoofer aan. Zeker bij films of live-concerten. Dat is dan ook direct het grote verschil met de – gigantische – DALI Phantom 280S. Die gaat dieper en dat zorgt ervoor dat een subwoofer niet per-sé nodig is.

Wat de KEF echter heel prettig doet – naast verdwijnen in de omgeving – is vocalen. Die staan als een huis en hebben een prettige body. Tevens horen we nergens hardheid of scherpte. Heel knap. Zeker in deze klasse.

Gerelateerde berichten

Concept 300

Review Q Acoustics Concept 300 monitor

Sound InhoudVeel fabrikanten zeggen te innoveren. Net als bij wasmiddelen, betekent het predikaat “NIEUW” echter niet altijd een duidelijk zichtbare verbetering. Vaak is die vernieuwing ergens verstopt. De Q Acoustics Concept 300 heeft zijn grootste innovatie allerminst verstopt. Sterker nog, de monitor staat erop, letterlijk. Spoiler alert: dit is de eerste review waarbij we de […]

Daudio S1 open dipool

Video Daudio S1 open dipool luidspreker

Sound Inhoud Er zijn talloze fabrikanten van audio-apparatuur die we niet kennen. Kleine, zelfstandige vakidioten die helaas nooit de budgetten hebben gehad om hun spullen aan de massa toonbaar te maken. Wij willen ook graag die bedrijven af en toe in het zonnetje zetten. Gewoon omdat ze het verdienen. Daudio is zo’n fabrikant. Ze hebben inmiddels […]

Geef een reactie