Home Review Keces E40 geïntegreerde versterker

Review Keces E40 geïntegreerde versterker

0

Voordelen

  • Verfijning én ballen
  • Compact
  • Degelijke bouw

Nadelen

  • Beperkt aantal inputs
  • USB tot 16/48
  • Wordt warm (let op koeling)

Prijs: € 599

Bouwkwaliteit
Inzetbaarheid
Weergave
Prijs
Keces E40

Inleiding

Inhoud

In de wereld van betaalbare hifi kom je al snel uit bij een aantal gevestigde waarden maar wie wat dieper graaft vindt vaak pareltjes buiten de geijkte paden. Vandaag testen we wederom een geïntegreerde versterker maar eentje van een minder evident merk. Een merk dat vooral gekend is voor zijn voedingen. We hebben het over de Keces E40. Een compact versterkertje dat mooi past op een desktop maar ook zijn mannetje staat in een stereo set-up. 

We testen graag betaalbare spullen want die spreken sneller jongere lezers aan. Een geïntegreerde versterker onder de duizend euro is vaak de eerste stap naar meer. De stap waar je de microbe te pakken krijgt en het virus stilletjes aan je hele lichaam infecteert tot je op een dag volledig weerloos bent en je zuurverdiende geld uitgeeft aan een veel te dure kabel om toch maar de ultieme weergave te bekomen. Ok, we overdrijven misschien een beetje maar we zijn er van overtuigd dat een toestel als de Keces E40 – Geleverd door Kemp Elektronics – het begin kan zijn van een nieuwe, bijzondere hobby.

Uiterlijk en bouw

Keces Audio uit Taiwan is inmiddels een serieuze speler op de markt als het over voedingen gaat. Daarnaast bouwen ze al enkele jaren hifi-componenten met een beperkte voetafdruk. Denk aan voor- en eindversterkers en zelfs een dac. De Keces E40 lijkt dan wel erg compact, hij is gebouwd als een tank. Het doosje ziet er strak uit zonder al te veel op te vallen. Het 3mm dik aluminium chassis is praktisch gelijk aan die van de voedingen: afgerond en het komt stijlvol over. De volumeknop draait erg vlot en is een plezier om te gebruiken. 

De kleine knopjes voor aan/uit en de inputs daarentegen vinden we minder geslaagd. Ze werken prima maar voelen fragiel aan. Vanop afstand zijn de benamingen van de inputs onleesbaar wat er op wijst dat dit toestel voor het bureau ontworpen is. Vooraan zien we verder nog een 3,5 mm hoofdtelefoonaansluiting, geen volwaardige 6,3 mm helaas. Op de achterzijde vinden we twee analoge (rca), één digitale (usb) en één phono-input (mm). Daarnaast zien we een pre-out (sub) en twee paar kloeke luidsprekeraansluitingen. Net als bij de Graham Slee Majestic is de usb dac beperkt tot 16bit/48Hz. Niet bruikbaar voor high-res materiaal (jammer), maar we hebben geleerd daar niet te snel conclusies uit te trekken als het aankomt op muzikaliteit. 

De mini afstandsbediening is erg basic maar de functies werken prima. Je kan er niet enkel het volume mee regelen maar ook de inputs mee selecteren en de versterker mee aan/uit zetten. Er zit een ‘mute’ functie op zodat u tijdelijk het geluid kan uitschakelen wanneer u bv. een telefoontje krijgt. Altijd handig! Een geïntegreerde versterker moet functioneel en gebruiksvriendelijk zijn. Geen gedoe, kabels aansluiten en spelen maar. 

Toroidal Transformer

Binnenin de versterker zit een oversized voeding (specialiteit van het huis). De klasse A/B schakeling met vermoedelijk een hoge klasse-A bias, zorgt ervoor dat het bakje behoorlijk warm wordt ondanks de grote ventilatieopeningen bovenaan. Niet in een kastje zetten dus.

Als de voeding het belangrijkste component van een versterker is, dan heeft Keces het zeker voor elkaar. De voeding neemt maar liefst een vierde van het binnenwerk in en is muisstil. Een goed teken.

Door de voeding zit de rest van het kleine bakje natuurlijk goed vol maar alles blijft overzichtelijk. De Keces E40 heeft 2 keer 40 watt (8ohm) in klasse A/B aan boord en bij de specs valt verder vooral de – voor deze prijsklasse – ruime bandbreedte op (5hz-100kHz). Door de serieuze voeding weegt deze versterker 4 kilogram los aan de haak. Een kleine powerhouse dus maar eentje die erg verfijnd voor de dag kan komen. 

×