Home Review JPlay Telegärtner M12 Switch Magic

Review JPlay Telegärtner M12 Switch Magic

18

Voordelen

  • Klinkt serieus goed
  • Goed weg te werken
  • Degelijk gemaakt

Nadelen

  • Prijs...
  • Die prijs....

Prijs: € 2550

Bouwkwaliteit
Inzetbaarheid
Weergave
Prijs
Telegärtner M12 Switch Magic

Afrondend

Inhoud

Telegärtner M12 Switch

Natuurlijk rijst de vraag: voor wie is dit systeem bedoeld? Immers: 2550 euro is een behoorlijk pittig bedrag voor een upgrade van een audiosysteem. Daarbij zullen de verschillen niet voor iedereen even duidelijk zijn, aangezien het afhankelijk is van het systeem en de akoestiek. Is een systeem goed in balans en transparant, dan zal het verschil goed hoorbaar zijn.

Wij schatten in dat de M12 Switch Magic interessant is voor de bezitters van een high-end systeem die toe zijn aan het puntje op de ‘i’. Die ‘magic touch’ die nog net even nodig is bij streaming audio. Niet voor wie net start en nog grote stappen kan maken met bijvoorbeeld een mooiere bron of een ander set speakers. M12 Switch Magic

 

Conclusie

JPlay biedt met de M12 Switch Magic een serieus interessant product aan voor de high-end liefhebber die een puntje op de 'i' zoekt. Deze bijzondere switch - die verrassend no-nonsense is - biedt een instant verbetering in rust en definitie. Wel moet de set op niveau zijn. Als dat zo is... genieten.

18 REACTIES

  1. Mooie recensie. Toch ben ik benieuwd naar Jaaps mening op dit statement van Andrew de ‘Programme Manager van dCS’ op de Officiële dCS site (https://dcs.community/t/datastream-over-network-tcp/492)

    ‘Until it is spooled out of the last buffer into the DAC itself it’s just data. No different than any other data that moves over a network. All of the same network protocols are used and there’s nothing special about an audio stream compared to any other network traffic.’

    Zo’n min of meer officieel statement van dCS, een niet voor de poes hi-end merk, doet mij twijfelen aan wat ik moet geloven.
    Ikzelf gebruik een sotm audiogarde switch en moet zeggen dat het beter bevalt dan het computerswitchje dat ik eerst had. Maar vergelijk is moeilijk omdat direct a/b’en lastig te realiseren is.

    dit is ook een mooi statement van dCS Andrew:

    https://audiophilestyle.com/forums/topic/46225-shielded-vs-unshielded-ethernet-and-grounding/

    • Ze doen wel vaker gepeperde uitspraken bij dCS. 🙂

      Zo zei Technical Director Andy McHarg bij een recent bezoek aan Nederland op de vraag wie dCS ziet als concurrenten: “bijna geen”. Sowieso nam hij fabrikanten die met ladder dacs werken niet serieus. Het enige merk waar hij waardering/bewondering voor had was Chord Electronics.

      Wat die “dCS Andrew” zegt over Cat kabels is voor mij herkenbaar.

      • Een verlaagde ruisvloer (hoeveel speling zit daar in?) associeer ik niet echt met een klankmatig verschil. De klank blijft gelijk, je wint er vast -iets- mee in transparantie. In een dergelijk prijzig segment waarbij een set al op hoog niveau presteert haal je gewoon géén grote verschillen.

        In het verlengde van Yung Lie’s reactie (en eigenlijk ook die van marcelvdk) vraag ik mij af wat de relevantie van deze recensie is. Je beperkt je hiermee toch ontzettend qua doelgroep? Het zou m.i. interessanter zijn om ook te kijken naar de door marcelvdk aangehaalde Murr switch. Of nog beter: een middagje met wat AA aanhangers incl. eigen meegebrachte switches.

        Desalniettemin is het weer érg leuk leesvoer, laat laat duidelijk zijn Jaap 😉 Met name de reacties kunnen ook erg leerzaam zijn!

          • Hallo Jaap,
            ik ben mij aan het oriënteren voor de aankoop van een audiofiele switch.Ik zie net op internet dat er weer een nieuwe switch voor audio op de markt is nl. De Silent angel Bonn N8.Verder volg ik de ontwikkeling van de UpTone audio etherregen via audiophilestyle op de voet.Naar alle waarschijnlijkheid komt deze switch nog dit jaar op de markt,en volgens de ontwerpers zou deze qua techniek alle andere audio switches moeten overtreffen.De prijs al ongeveer 625$ zijn.Dat is volgens mij €700 incl. verzendkosten en tax.
            Er beginnen nu wel een heel aantal van dit soort switches op de markt te komen.Een uitgebreide multitest zou dan wel heel leerzaam en nuttig zijn om makkelijker een keuze te maken.

            Gr.Ronald

    • Inderdaad een mooie uitleg over “aarde” etc.
      Eens googlen op EMC, dan kom je ook heel mooie en interessante artikelen tegen.
      Wanneer je, ook weer, deze review leest is EMC eigenlijk de audio-hemel. Maar tegelijkertijd kom je er ook achter hoe ingewikkeld is het is om aan deze norm te voldoen.
      Zelf eens een keer een paar voedingskabels volgens deze norm gemaakt.
      Ze voldoen uitstekend, maar dan moet het stopcontact, de VD-draad en de groepenkast ook aangepast worden. En dat is voorwaar niet goedkoop en eenvoudig.
      Maar voor wie echt High-End wil gaan, is EMC is enig juiste oplossing. Dan begrijp je ook waarom er Shielded en Unshielded TCP/IP kabels bestaan.

      Maar goed. Jaap bedankt voor deze review. Erg fijn dat je ook deze met veel vraagtekens omhulde tweaks test en voor ons beschrijft.

      Maar wanneer ik lees op welke installatie dit getest is, met een leger aan kabels en merken en voedingen en conditioners, ben ik bang dat de getest tweak onrecht wordt aangedaan.
      Sterker nog: Ik denk dat alle apparatuur in deze keten onrecht wordt aangedaan.
      NIEMAND heeft de combinatie van alle onderdelen zoals in de testopstelling. Ik heb dus nu geen idee wat het zal gaan doen op mijn of om het even welke andere installatie.

      Ik ben vrij rigide als het gaat om de samenstelling van apparatuur. Ik heb in de afgelopen 40 jaar ik weet wat aan combinaties gehad. Mijn ervaring: Eén merk, zo min mogelijk kabels, en je hebt vrij snel een heeeeel erg goed resultaat.Dus nooit een voorversterker van merk A en een eindversterker van merk Z. Dat is killing voor het resultaat.
      (Zo denk ik altijd nog met weemoed terug aan mijn Braun Atelier opstelling, met Canton speakers)

      Elke extra stap in de signaalketen leidt tot verlies van informatie ten opzichte van het originele signaal (Shannon).
      Met deze wetmatigheid stel ik mijn installatie samen. Elke stap werkt als een passief filter, waardoor de verloren informatie nooit meer terug te halen is.
      Dus juist bij Audio-installaties: Less is more.
      Mijn advies: Een heel simpele opstelling van één merk; Bryston voor en eindversterker, Bryston streamer en klaar. (Of om het even van welk ander merk)
      Of nog beter: Geïntegreerde versterker, streamer met ingebouwde DAC, en nog beter klaar. Zo kun je met elke toevoeging of tweak deze onder exact dezelfde omstandigheden testen en kom je tot de meest neutrale resultaten. Nu zit er zo enorm veel “ruis” in de installatie-keten dat je nooit meer kunt nagaan welk onderdeel de grootste impact heeft op het geheel.

      De meeste elektrosmog wordt veroorzaakt juist door de ons gebruikte audio-apparatuur.
      Alle andere apparaten (dimmers, TV, setupbox, leds) kun je tijdens het luisteren gewoon uitzetten, of op een andere groep zetten in de groepenkast. Zo eenvoudig kan een heel goede start zijn…… En wanneer apparatuur heel goedkope voedingen etc heeft, gewoon niet kopen. Of maak daarvoor een aparte groep, een smoggroep?! haha. Kun je daar de conditioners testen etc.

      Veel luisterplezier,
      Theo

  2. Sorry maar een profinet (vandaar maar 4 draadjes op de M12 stekker) switch met 4 poorten voor meer dan 2000 euro. Hetzelfde spul van Murr, Phoenix en vele andere merken ligt voor bijna 10x minder in de verkoop. De M12 aansluiting is vooral heel degelijk, en bestaat al jaren. De kabels zijn echt niet bijzonder. Het is, naar mijn mening, alleen maar industrieel spul wat voor teveel geld verkocht word.

    Bestel dan een Murr switch voor nog geen 240 euro (ook nog eens geheel van metaal), vergelijk dan nog eens.
    link: https://shop.murrelektronik.nl/nl/Electronics-in-the-Control-Cabinet/Switch/Unmanaged-Switch/Tree-4TX-IP67-Metal-Unmanaged-Switch-4xM12-58160.html

      • Beste Huite,

        Sommige zaken zijn duidelijk. een switch = switch. Alleen iets van de voeding (op een van de foto’s kun je iets zien van medical grade… op de voeding) zou dan nog invloed kunnen hebben op het analoge deel van aangrenzend apparaat. Maar dan zou een metalen behuizing ook beter in staat zijn om invloeden van buitenaf buiten te houden, dit tov een kunststof behuizing. Ik heb alleen maar profinet signalen vreemd zien doen bij een inductieoven van 2,5MegaWatt. Daar ga je voor optisch.

        Durf jij een blind test aan? en dan nemen een murr van 200 euro er ook bij. die kan ik wel regelen.

        Als jij graag voor de gek wilt worden gehouden……. ga je gang.

        • Hoi Marcel,
          Of de JPlay Telegärtner M12 Switch Magic een goed product is weet ik niet. Dan zou ik in mijn setup moeten luisteren. Wat ik wel uit ervaring weet is dat een switch géén switch is. Draai zelf met een AQVox SE en durf wat deze switch betreft wel een blindtest aan. Bijvoorbeeld met onze Netgear 108 voorzien van een mooie LPS.
          En mocht ik niet helemaal sporen dan ben ik hier in ieder geval niet alleen. Lees maar eens de diverse reacties op het gebruik van een AQVox SE onder dit artikel:
          https://www.alpha-audio.nl/achtergrond/het-ultieme-netwerk-voor-streaming-volgens-jaap/

          Fijne dag, Huite

        • Onlangs was ik op bezoek bij de trptk-studio. Daar gebruiken ze deze switch ook, evenals voor opnames op locatie. Ja, je hoort het verschil maar dan moet de apparatuur ook van eenzelfde hoog prestatieniveau zijn. Op een instap streamer zult u niet snel een verschil horen en daar is deze switch ook niet voor bedoeld. In het geval van3 trptk werken ze met Merging apparatuur waarbij de meerkanaals audio wordt getransporteerd over het netwerk (Audio over IP). En dan Native DSD.

          Het is erg makkelijk om de “onzin”-kaart te spelen. Wanneer serieuze bedrijven/studio’s ervoor kiezen om in dit soort apparatuur te investeren, is zo’n bewering niet alleen kort door de bocht, het doet ook geen recht aan het product. Of het voor iemand een zinvolle aanschaf is, dat is een andere kwestie.

          Als u een streaming-systeem heeft dat al op topniveau speelt, dan kan deze switch het beter laten spelen. Dat heeft de reviewer ook zo ervaren. Het Alpha streaming systeem is zowel qua hardware als bekabeling op hoog niveau. En toch kan het beter, zij het dat hier de wet van de afnemende meeropbrengst gaat tellen. Voor een kleine verbetering is een flinke investering nodig.

          • Beste Young,

            Dat een studio dergelijke switches gebruikt, zal mogelijk meer met betrouwbaarheid te maken hebben?? Ik werk zelf met machines waarbij de bekende rj-45 aansluiting nog wel eens wilt falen (na jaren) tgv trillingen en andere omstandigheden. Een M12 switch wordt veelal gebruikt om sensoren/componenten e.d. op aan te sluiten, juist vanwege betrouwbaarheid. Die falen eigenlijk nooit. In de industriële automatisering wordt de M12 aansluiting niet voor niks standaard gebruikt.

            Zijn er al audiofiele m12-rj45 kabels?